Nr. 25 (27 ianuarie 2005)

Editorial

Mandatul lui Ivantoc
de Aneta Grosu

autor

Cele circa 3000 de semnaturi, adunate in sprijinul candidaturii detinutului politic Andrei Ivantoc, decis sa participe independent in cursa electorala, sunt insotite de voci care incearca sa ne convinga de "pericolul" acestei tentative electorale. "Nu exista garantii ca, in cazul in care va intra in Legislativ, Ivantoc va fi eliberat!", spune cu fermitate chiar unul dintre avocatii grupului Ilascu, care, daca e sa urmam simpla logica omeneasca, ar trebui sa creada cel mai mult in eliberarea "clientului" sau. El mai argumenteaza ca, in cazul victoriei lui Ivantoc, mandatul acestuia ar putea ramane "neutilizat" in viitorul Parlament.

Alte voci, tot din tabara democratilor, sustin ca nimeni dintre cei nominalizati deja pe listele electorale nu poate ceda locul sau detinutului politic Andrei Ivantoc, chiar si in numele eliberarii acestuia din lagarul lui Smirnov. Motivul? Fiecare dintre cei inclusi in liste "a muncit enorm de mult ca sa ajunga acolo". Sa intelegem de aici ca truda si sacrificiul lui Ivantoc, surghiunit, poate, in locul oricui dintre oamenii politici ai anilor 90, sunt inutile? Acestea sunt, insa, luari de atitudine minore, in raport cu numeroasele voci, ale oamenilor simpli, neinfruptati din mana puterii, care spun cu totul altceva.

Cu cat sunt mai putine zilele ramase pana la 6 martie, cu atat mai multa neclaritate se lasa peste un eventual scor al scrutinului parlamentar. Observatori politici afirma, nu fara motive, ca nici o formatiune politica, dintre cele care au sanse sa acceada in Parlament, nu va acumula o majoritate categorica si ca, inevitabil, va fi nevoie de crearea unor coalitii parlamentare. Am realizat, acum cateva zile, un interviu cu ex–deputatul Vasile Nedelciuc, care prevede, nu fara argumente, oportunitatea constituirii unei aliante parlamentare, singura care ar putea, dupa 6 martie, sa asigure o guvernare democratica. Se pare ca nu mandatul lui Ivantoc, ci lipsa sanselor unei astfel de coalitii ar trebui sa nelinisteasca azi opinia publica de la noi. Felul in care se desfasoara campania electorala nu lasa nici cea mai mica speranta ca, venind in Parlament, PPCD si BMD vor constitui o alianta. Ultimele luari de atitudine, facute de Vladimir Socor, chiar la postul "public" de televiziune, controlat in totalitate de actualul partid de guvernamant, sprijina aceasta idee. De fapt, analistul politic Vladimir Socor, una dintre cele mai credibile, pana nu demult, voci ale lumii democratice, sugereaza ca, prin cancelarii departate de cele occidentale, se pune la cale esecul democratiei in Moldova, in cazul in care, in viitorul Parlament, vor intra PCRM, BMD si PPCD. Pe fundatul acestor riscuri, mandatul lui Ivantoc ar trebui sa–i deranjeze mai putin pe cei care spun ca sunt pregatiti sa preia guvernarea.

Alegatorii au tot dreptul sa ceara, de pe acum, liderilor politici ai formatiunilor democratice, cu sanse reale sa intre in Parlament, semnarea unei declaratii de perspectiva, or, in caz contrar, nu voturile acordate lui Ivantoc, ci incapacitatea constituirii unei majoritati parlamentare democratice ne va tine, in continuare, in menghina comunismului.



Politic

Cat o sa–l mai impartim pe Eminescu?

imagine
«Daca vreun sef de stat din R. Moldova, macar unul dintre ei, la vreo intalnire cu seful statului american, cu seful statului german sau cu prim–ministru britanic, ar fi ridicat problema detinutilor politici de la Tiraspol, acestia ar fi fost eliberati» (Vasile Nedelciuc, ex–deputat, ex–presedinte al Comisiei parlamentare pentru politica externa)

In timpul vizitei la Chisinau a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Ziarul de Garda i–a solicitat sa intreprinda ceea ce nu a intreprins, in ultimii 13 ani, nici unul dintre presedintii R. Moldova — sa ceara organismelor europene ca acestea sa–si spuna cuvantul in favoarea eliberarii din inchisorile transnistrene a patriotilor romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Presedintele Romaniei a promis ca va aborda aceasta tema, la nivel corespunzator.

In timpul vizitei–fulger, intreprinsa la Chisinau, la invitatia presedintelui Voronin, informatia si luarile oficiale de atitudine au fost completate de demersuri neoficiale, facute de reprezentanti ai societatii civile. Astfel, presedintele Traian Basescu a aflat ca "pe parcursul guvernarii comuniste, au fost lansate ample actiuni de demolare a culturii nationale si a limbii romane", motiv din care, in ultimul timp, a reinceput lupta pentru recucerirea si pastrarea acestor valori.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca nu ar fi putut pleca la Kiev, la festivitatile de investire a presedintelui Victor Iuscenko, fara a trece mai intai pe la Chisinau. Amintind ca avem o istorie comuna, presedintele Romaniei a declarat ca si viitorul ar trebui sa fie unul comun. Pentru asta, sustine Basescu, societatea civila si partidele de orientare democratica din R. Moldova nu ar trebui sa dea dovada de naivitate, crezand ca aderarea, in 2007, a Romaniei la UE ar insemna, in mod automat, accesul R. Moldova in structurile europene.

"In momentul de fata Moldova nu are nici un semn de demarare a negocierilor de aderare la UE. Societatea civila ar trebui sa tina in tensiune clasa politica care ar trebui sa ceara inceperea negocierilor pentru aderare. Romania se compromite daca nu aduce relatiile cu Moldova la nivel european", a declarat presedintele Basescu, precizand ca aceasta "e o chestiune de demnitate pentru Romania".

Aneta GROSU


Politic
Andrei citeste ziare, asculta radioul si spera

Cateva mii de oameni au semnat listele de subscriptie pentru membrul grupului Ilascu, Andrei Ivantoc, si azi solicitam inregistrarea lui la CEC. Ieri, la redactie, au fost aduse ultimele liste de subscriptie completate de sustinatorii lui Andrei. Oameni simpli si personalitati ale vietii politice si culturale din Moldova au semnat pentru inregistrarea lui Andrei Ivantoc in calitate de candidat independent si pentru eliberarea lui din inchisoare. Satul Opaci, unde s–a nascut Andrei, a fost deosebit de activ. Sute de consateni au considerat de datoria lor sa il sustina pe patriotul nr.1. Alexei si Olga Cerlat, nanasii de cununie ai familiei Ivantoc, Eugenia Turcan — sora lui, Angela Vrabie, nepoata lui, Zinaida Caraus, sora Eudochiei Ivantoc si insasi Eudochia au trait zile luminate — oamenii nu semnau pur si simplu, fiecare spunea cuvinte deosebite despre patriotul care le–a mentinut curajul si le–a dus in lume faima oameni onesti si cumsecade.

Eudochia, sotia lui Andrei, a reusit in aceasta saptamana sa viziteze si inchisoarea de la Tiraspol.

Ea nu a avut posibilitate sa il vada, i–a transmis ceva produse si, desigur, multe ziare. La inchisoare mai multa lume a intrebat–o despre participarea lui Andrei in scrutin. "Stiu ca ii este tot mai greu, deoarece participarea in aceasta campanie inseamna sa afli inca odata cine iti sunt prietenii si cine sunt falsii amici, iar cel mai grav — cine are interes sa elibereze prizonierii de razboi — pe el si pe Tudor Petrov. Andrei va rezista tuturor incercarilor, ascultand radioul, citind ziare sau dialogand, in gand, cu Ilie."

Eudochia a tinut sa le multumeasca tuturor sustinatorilor, afirmand ca toti cei care inteleg prin ce trece Andrei de aproape 13 ani, il vor sustine pana la capat. Tot ea ne–a adus aceasta ultima poza a lui Andrei, facuta inainte de razboiul din 1992...


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com