UE, ca armă electorală
În pragul alegerilor, Voronin a fost de 5 ori de acord cu Comisarul UE
Primindul în ospeție pe președintele Voronin, Comisarul UE pentru relații externe, Benita FerreroWaldner, a repetat același mesaj pe care la avut în februarie, când a fost oaspete la Chișinău: corupția, justiția, poliția, climatul investițional, presa, alegerile din 2009 sunt probleme acute ale R.Moldova.
Marți, 27 mai, președintele Vladimir Voronin a vizitat Bruxellesul,
capitala instituțională a UE. După întrevederea cu Comisarul
UE pentru relații Externe și Politică de Vecinătate,
cei doi au avut o scurtă întâlnire cu presa.
Jurnaliștii interesați de acest eveniment au fost întâlniți de reprezentanții Comisarului la intrare în clădirea Berlaymont, un colos de sticlă care conține sute de oficii responsabile de activitatea acestei comisii. Erau doar 5 jurnaliști, reprezentând câteva agenții europene de presă, și Ziarul de Gardă. Colegii europeni mau și întrebat : de ce nu vin mai mulți jurnaliști din Moldova, căci este un eveniment mai mult important pentru cei de acasă decât pentru cei din UE. Am zis că presa în Moldova nu are posibilitate să procure bilete la avion pentru jurnaliști, chiar dacă este foarte interesată de actualitatea UE. Iar președinția și Guvernul nu invită presa să călătorească la evenimente europene cu avionul prezidențial.
Vorbind despre «cei de acasă» am și ajuns în sala de presă din clădirea Comisiei. Câțiva jurnaliști de la Chișinău erau deja acolo: de la NIT si de la TVM. Veniseră cu avionul prezidențial.
In câteva clipe micuța sală de presă a devenit neîncăpătoare. Ministrul Integrării Europene, cel al Justiției, al Economiei, reprezentanți ai corpului diplomatic de la Chișinău acreditat la Burxelles cu toții au luat loc la spatele presei «de acasă».
Întrevederea a fost scurtă, comisarul Waldner a vorbit din nou despre corupție iar Voronin a spus de vreo cinci ori «sunt întru totul de acord cu doamna comisar».
«Este foarte important ca reformele să continue în justiție, poliție, pentru crearea unui climat normal pentru investiții și busines, să fie continuată lupta cu corupția și din moment ce suntem în pragul viitoarelor alegeri trebuie să menționăm libertatea presei acestea sunt cele mai importante chestiuni pe care leam subliniat și președintele va spune câteva cuvinte despre asta acestea nu trebuie sa fie doar introduse în legislație, ci chiar să fie implementate,» a declarat Comisarul, oferind cuvântul președintelui Voronin.
Noi, conducerea Moldovei
Mesajul ei a fost tradus in romană, după care președintele R.Moldova a spus:
«Eu sunt foarte satisfacut de discuția pe care noi am avuto
cu doamna comisar» El a vorbit în continuare
despre cum a informato pe Benita FerreroWaldner
că avem un nou Guvern, «despre scopul modificărilor»
legate de acest executiv. În acest răstimp membrii Guvernului
aflați în fața președintelui au stat drepți și în tăcere.
Doar atunci când Voronin a spus «Eu sunt de acord
cu dna comisar in privința necesității aprofundării reformelor
în domeniul justiției, massmedia, în domeniul contracarării
corupției și în alte domenii care sunt în vizorul UE,» ministrul
Justitiei a lăsat privirea în jos. Iar atunci când președintele
sa referit la viitoarele alegeri parlamentare,
declarând «am confirmat încă o dată că noi, conducerea
actuală a R.Moldova, o să facem tot ce este posibil
pentru ca aceste alegeri să fie petrecute la cel mai
înalt nivel democratic,» trimisul special al Moldovei la NATO,
Victor Gaiciuc, șia rotit cu migală piulița
de la ceasul de mână. Intradevar, timp a ramas
puțin până la alegerile din 2009.
UE, în așteptarea alegerilor
Comisarul European a mai făcut publică opțiunea UE de a discuta un nou acord al relațiilor MoldovaUE. Unele principii embrionare ale acestui acord vor fi discutate în luna iulie la Chișinău. Deși autoritățile europene nu arată nici o grabă pentru semnarea unui nou acord, Voronin părea grăbit. «Noi deja am creat o nouă comisie pentru relațiile cu UE, în frunte cu președintele republicii,» a spus președintele Moldovei și al acestei comisii, adăugând «chiar azi vom prezenta un plan de măsuri care conțin măsuri concrete».
Am adresat ambelor părți o întrebare despre posibile proiecte pentru noi, cetățenii R.Moldova și accesul legal pe piața muncii din UE, făcând referință la faptul că doar cu o zi înainte de venirea legală a președintelui R.Moldova la Bruxelles, patru femei din Moldova au fost duse ilegal, de către niște traficanți, pe muntele Athos, fapt care arată că cetățenii noștri încă nu pot să își găsească un loc de muncă acasă, dar nici un loc de muncă legal în Europa.
Voronin a declarat că a fost de trei ori pe acest munte și ca afară de Maica Domnului pe acolo na călcat picior de femeie, fără să spună dacă sa interesat de soarta acestor femei arestate acum în Grecia. El a afirmat doar că «astăzi situația cu eliberarea vizelor in UE nu e așa acută ca acum doi ani.» Totodată, comisarul Waldner a vorbit la modul condiționat, că poate exista un bun parteneriat de mobilitate și Moldova poate fi țară pilot pentru un sistem mai facilitar de vize și pentru migrare legală.
Modul condițional de dialog cu Moldova este păstrat în toate
instituțiile europene. Cel puțin, până în 2009, UE nu va face
pași enormi către Moldova. «Autoritățile existente nu au arătat
reformele promise, și nu putem să admitem că ideea
cooperării cu UE să fie utilizată ca armă electorală
de către actuala putere,» mi sa spus
după această întrevedere pe unul dintre culuoarele instituțiilor
europene.
Alina Radu