Întâlnire în jurul unei cărți
Proiectul «Spre cultură și civilizație prin lectură, care a demarat în anul 2007, are o continuitate viabilă. Pe 27 mai, la Liceul Spiru Haret din Chișinău, scriitorul Aureliu Busuioc a susținut un dialog excepțional cu elevii acestei instituții. Scriitorul și cititorii au vorbit despre cartea «Când bunicul era nepot », distinsă cu Premiul Mare «Cartea Anului» la Salonul Internațional de carte pentru copii, ediția 2008.
«Să te întâlnești
în jurul unei cărți este un lucru frumos», astfel
Adolescenții au întrebat, iar scriitorul a răspuns. Din răspunsurile, așezate precum urmează, oricine îl poate redescoperi pe Aureliu Busuioc, irepetabil, frumos, inspirat.
Aureliu Busuioc, meditativ, liric și ironic
*Dacă
*Am început să scriu devreme. Am prins războiul integral. Atunci
am înțeles că cea mai bună cale pentru a opri răul este
Cuvântul. Am scris, dar nu până la capăt. Regimul comunist
*Mă inspiră tot
*În copilărie mă interesau alte lucruri: aveam prieteni berechet. Cu unii nu prea mă lăsau să comunic, dar au ieșit oameni buni, până la urmă. Ne jucam, căutam spioni, furam cireșe, spărgeam câte un geam. În fiecare vară, părinții îmi cumpărau o minge de fotbal. Când nu se găseau sau o pierdeam, ne făceam mingi din ciorap umplut cu câlți. Vedeți că nimeni nu știe
*Părinții mei au fost intelectuali, aveam acasă o bibliotecă impresionantă care a fost arsă în anul 1940. Erau niște rafturi de care mi
*Copiii ideali? Eu nu pot suferi copiii idealii. În clasa a
*Să plâng pentru limba română, să plâng pentru România? Eu nu plâng, eu caut să întreprind ceva. Plânsul nu știu dacă ajută.
*Viața a fost și tragică, dar și luminoasă. Tragicul au fost cei 50 de ani pierduți în cântecele himerelor, apoi victoria vremelnică asupra comunismului, bătălia ce se dă azi ca la ușa cortului. Istoria nu ne învață sau noi nu vrem să învățăm?
*Nu dau nimănui sfaturi, nu am dat niciodată sfaturi, rețete, trebuie să te zbați să fii tu însuți, să nu joci un rol străin în viață, să fii tu.
Alte opinii
Scriitorul Vasile Romanciuc, care a vorbit liceenilor despre Editura Prut Internațional și despre producția de carte pentru copii, a spus că o editură fără cititor nu poate să existe, iar o politică editorială bună este ca o piatră pusă corect la temelia unui perete. Dacă o așezi cumva strâmb, peretele va fi la fel. Victor Ambroci, directorul Liceului Spiru Haret, a recunoscut că și dânsul a crescut cu cărțile lui Aureliu Busuioc. Iar Claudia Balaban
Totuși, fericirea a fost de partea liceenilor:
Antonina SÂRBU