Ilustrate si chilotei de la premier
La Soroca, sinistratii din blocul locativ distrus in urma exploziei de la 27 octombrie 2007 au sarbatorit Craciunul in acelasi camin studentesc care lea fost oferit chiar in primele zile de dupa tragedie. De sarbatori, locatarii de pe str. Stefan cel Mare, nr.117 din or. Soroca nu au fost uitati, fiind vizitati de catre un grup de preoti, veniti la ei cu colinde de Craciun. Nici premierul Tarlev nu ia uitat, trimitandule cate un plic cu o
ilustrata.
Familiile
de la Soroca care, la 27 octombrie 2007, au avut
de suferit de pe urma exploziei produse in blocul
in care locuiau, au intampinat sarbatorile de iarna,
dar si temperaturile reduse, sub acelasi acoperis care lea
fost oferit imediat dupa tragedie. Luni, chiar de Craciun, o buna
parte dintre acestia se aflau in camin.
Mos Craciun de la Guvern
«E cald, dar nu e ca acasa!», nea spus, la 7 ianuarie curent, Elena Ciumac, in apartamentul careia a decedat Alina Sterletchi, fetita de doar 11 ani. «Sfanta sarbatoare de Craciun nu nea mai gasit cu bucate special gatite cu aceasta ocazie. Am cumparat ce neam putut permite de la magazin.» Elena Ciumac mai spune ca se bucura ca sinistratii nu au fost uitati. In dimineata de Craciun ei au fost vizitati de catre preotii de la Buzau, care iau colindat, si de catre primarul de Soroca, Victor Sau, despre care locatarii afirma ca ia ajutat mult. Primarul nea spus ca pe o buna parte ia gasit in dimineata de Craciun la biserica. «Dupa slujba, am mers in vizita la ei. A fost si Mos Craciun
»
Mos Craciun se pare ca nu lea adus darurile pe care si le doreau cu adevarat. «Un acoperis propriu». In mare parte, au ramas cu acelasi ajutor de 5 mii de lei din partea guvernarii, acordat dupa explozie, si cu ajutorul recent al primarului de Chisinau, Dorin Chirtoaca, care lea oferit cate 1 500 de lei.
Zilele acestea, sinistratii au fost vizitati si de «Mos Craciun» de la Guvern. Acesta, pe langa ceva produse alimentare, lea oferit unor pensionari chilotei pentru copii, maiouri pentru adolescenti, creioane si caiete.
Plicuri cu ilustrate si cutii cu chilotei
«Le multumim pentru ajutoare, dar o parte dintre acestea nu sunt tocmai ceea ce avem nevoie », ne spune Elena Ciumac. «Este adevarat ca in cutie, pe langa produsele alimentare si calendarul bisericesc, am gasit si niste ajutoare umanitare care
nu sunt chiar pentru noi. O buna parte dintre acestea erau pentru copii cu varsta de pana la un an. Creioanele colorate, probabil, am mai putea sa le daruim cuiva».
Pe langa cutiile cu ajutoare umanitare, familiile au mai «beneficiat» si de cate un plic care continea cate o ilustrata semnata de premierul Vasile Tarlev. «Ne gandeam ca in acel plic am putea gasi macar cate o suta de lei. Pentru noi, in acest moment, chiar si 50 de lei ar insemna foarte mult», mai spune Ciumac.
Valentina si Mihai Sidorov, de 68 si, respectiv, 72 de ani, au primit «de la Chisinau» o cutie cu chilotei si pasta de dinti pentru copii. «Noi suntem pensionari, iar nepoata noastra e deja mare si nu mai are nevoie de aceste lucruri», spune Valentina Sidorov. «Nu cred ca am cui sa le daruiesc». Si Olga Grenco, de 68 de ani, a primit ajutor de la Chisinau. Niste jucarii pentru pomul de Craciun. «Stau in cutie, nu am ce sa fac cu ele», ne spune Grenco. «Mai am niste creioane si caiete. Habar nam la ce miar prinde bine in aceste conditii, cand nu putem lega tei de curmei», isi exprima nedumerirea batrana, care la masa de Craciun a avut doar cartofi fierti.
Intrebata ce face de sarbatori, Olga Grenco spune ca asteapta primavara si vreun ajutor real de la guvernare, «ca doar ei ar putea rezolva problema noastra mai repede, cat mai avem ceva timp de trait».
«Dumnezeu nea aratat semne»
Nici pe familia Cramarciuc sfanta sarbatoare nu a gasito la fel ca in ceilalti ani, in jurul mesei pline de bucate. «Craciunul nea gasit cu durere si lacrimi», ne spune Elena Cramarciuc. Chiar si la cateva luni de la tragedie, femeia isi aminteste cu frica despre acele clipe de cosmar. «Eram acasa, impreuna cu familia. Spalam
Intre timp, am recuperat cate putin din bunurile pe care le aveam in casa. In timpul tragediei, lucrurile de acolo nu mai erau importante pentru noi. Cand miam vazut copilul afara, langa mine, am simtit o adevarata usurare. Ceea ce pierdeam acolo nu mai conta in acele clipe». Acum familia Cramarciuc, mai mult ca orice, isi doreste o casa.
Astazi, la 10 ianuarie 2008, locatarii il asteapta cu o hotarare concreta pe ministrul Administratiei Publice Locale, Valentin Guznac. Acesta le va spune definitiv unde va fi ridicat noul bloc de locuit. Cu toate ca multi sunt de acord ca blocul sa se construiasca pe locul vechi, o buna parte considera ca ar trebui schimbat santierul, pentru ca «Dumnezeu nea dat semne de doua ori ca acest loc nu este binecuvantat!»
Amintim ca, la 27 octombrie 2007, in jurul orei 22.00,
pe str. Stefan cel Mare, nr.117 din or. Soroca a avut
loc o explozie care a aruncat in aer trei etaje ale unui
bloc de locuit. In urma deflagratiei au decedat patru
persoane. Intregul bloc a fost demolat.
Anastasia Nani