Razboiul Romaniilor
Accidentul politic de la sfarsitul
anului 2007, provocat de regimul Voronin in relatiile cu Bucurestiul,
ridica, prin stupiditatea si anvergura sa, mai multe semne
de intrebare vizavi de calitatea actului de guvernare
de la Chisinau. Daca nu si pe plan extern,
cel putin pe plan intern. Cu atat mai mult cu cat acest
accident continua sa produca victime, politice evident, si dupa
intrarea lumii in anul calendaristic 2008.
Explicatii pentru acest
«fenomen» ar exista mai multe, inclusiv posibilul targ
electoral pentru 2009 dintre Chisinau si Moscova, dar si teama
comunistilor de previzibilitatea euroatlantica a R. Moldova,
mai ales dupa ultimele evolutii electorale din Ucraina si Georgia.
Insa lucrul cel mai vulnerabil, pe carel face
extrem de sensibil conflictul cu Bucurestiul, este lipsa unei
strategii nationale in relatiile cu vecinii si in politica
externa in general. Ca si in politica interna, strategiile
R. Moldova in politica externa se schimba, de fapt,
in functie de interesele regimului si nicidecum de cele
ale statului. Faptul ca Chisinaul continua sa ramana nedeterminat
si imprevizibil, mai ales in politicile sale de vecinatate,
face din R. Moldova nu numai un actor vulnerabil, ci si extrem
de riscant pentru evolutiile geopolitice din regiune. Si asta
nu pentru ca R. Moldova ar fi un operator
politic sau militar de temut, ci, mai degraba, pentru ca este
o zona controlata militar si politic de o mare putere
regionala precum Rusia, care saboteaza noile geopolitici in regiune
si careia Chisinaul ii ramane loial. Faptul ca Voronin
incearca, din perspectiva alegerilor 2009, sa se astearna
cu insistenta si cu orice pret sub cei doi «papi»
de la Moscova «papa Putin» si «papa
Alexie al II» nu face decat sa sporeasca
aceste riscuri, inclusiv pentru securitatea si suveranitatea R. Moldova,
daca tinem cont ca Rusia, consacrata traditiei orientale, nu prefera
pentru «binefacerile» sale politice nimic altceva decat
smerenie, ceea ce ar putea insemna, de fapt, definirea
unui alt statut pentru R. Moldova cel de stat
amanetat Rusiei. «Noua Moldova», guvernata in spiritul
vechilor traditii fanariote, ar trebui sa ajunga, asadar,
cel mai feudal stat din istoria contemporana a lumii. Exact ceea
cesi doresc si pentru ce pledeaza
comunistii: o Moldova, exclusiv medievala ca oranduire, fara
1859, fara 1918, fara 1940, fara 1944 si chiar fara 1991. Adica,
un stat decolorat si dezbracat de orice atributii si semnificatii
specifice istoriei lui moderne si contemporane. In plus, absolut
izolat de Romania si chiar strain ca spirit Romaniei.
Contrariat de comportamentul Chisinaului, Bucurestiul a reactionat. Pragmatic, in spirit diplomatic european si chiar crestinesc. Era si de asteptat intro perioada de post. Oficialii Romaniei au dat de inteles Chisinaului ca nu accepta acuzatiile arbitrare ale oficialilor R. Moldova si nici nu aproba stilul relatiilor pe care incearca Voronin sa lil impuna. In schimbul spectacolelor politice, Bucurestiul a propus Chisinaului consultari. Punctul forte al duelului diplomatic, provocat de Chisinau, avea sa fie declaratia presedintelui Basescu privind denuntarea oficiala in Parlamentul Romaniei a Pactului RibbentropMolotov o declaratie destul de dura, o agheasma rece, absolut oportuna unei situatii in care trebuie anesteziate ambiguitatile politice, istorice, lingvistice si de alta natura ale unei guvernari clonate.
De ce aceasta reactie si anume acest subiect readus pe tapetul zilei? Presedintele Basescu nu da explicatii, dar deductia logica ar fi una: pentru ca toate deflagratiile comunistilor legate de limba, istorie, identitate, cultura, simbolica nationalstatala, cetatenie, biserica, ambasada, consulate, spionaj, frontiere, vize etc. sunt consecintele odiosului Pact secret RibbentropMolotov, convenit la 1939 intre doua regimuri criminale: Rusia sovietica si Germania nazista., prin care Moldova de la est de Prut a fost transformata intro colonie ruseasca, bolsevizata, despiritualizata, deportata, ienicerizata ca spirit si traditie si devastata moral. Si inca: pentru ca regimul de la Chisinau, si dupa 16 ani de la declararea independentei R. Moldova, insista sa trateze problemele de istorie, cultura si identitate in spiritul regimului sovietic de ocupatie. Nui exclus faptul ca, prin declaratia pe care a facuto, Basescu a vrut sai aminteasca lui Voronin ca din momentul denuntarii Pactului presedintele moldovean sar putea sa se pomeneasca in situatia regelui cu
.. gol. Si asta, pentru ca Voronin sia cam pierdut reflexele unui comportament normal si adecvat realitatilor de dupa caderea imperiului sovietic.
Relatiile lui Voronin cu Bucurestiul nu au stralucit niciodata. Si totusi, de ce anume acum aceasta insistenta a lui Voronin de a se razboi cu Romania? Si in special cu Biserica Romana un domeniu care iese in afara prerogativelor sale, inclusiv constitutionale?. Ramane sa presupunem ca picioarele in aceasta problema, ca si in cea «transnistreana», cresc tot de la Moscova. Cunoastem reactiile Bisericii Ruse vizavi de decizia Bisericii Romane in problema reactivarii celor trei episcopii istorice in cadrul Mitropoliei Basarabiei, cunoastem si relatiile «speciale» ale lui Voronin cu Patriarhul Alexie al IIlea, precum le cunoastem si pe cele ale Patriarhului Rusiei cu presedintele Putin. In plus, mai cunoastem si faptul ca prigoana in adresa clerului Mitropoliei Basarabiei sa intetit dupa vizita lui Voronin de acum trei saptamani la Moscova, la Patriarhia Rusa si, posibil, nu numai. Nu este exclus ca Rusia isi doreste o sincronizare a «diferendului transnistrean» cu unul nou, mai subtil, unul interbisericesc. Acest lucru sar putea intampla din doua motive: unu «diferendul transnistrean» nu mai rezista pretinsei formule rusesti de «conflict interetnic» si doi: el nu se inscrie si nici nu poate fi ajustat la modelul Kosovo. Iata de ce era nevoie de un nou conflict, de data aceasta unul interbisericesc, prin care sa se creeze o noua stare de instabilitate in regiune. Important e sa nu fie pace. Si tot atat de important e ca vinovata de aceasta instabilitate sa fie aratata Romania. La fel a fost, daca e sa ne amintim, si in cazul razboiului de la Nistru din 1992. Peste ani au fost modificate motivele, dar initial vina a fost pusa tot pe Romania. Asai si in cazul cu Biserica. Si spectacolele se dau nu pentru noi si, probabil, nici pentru Rusia. Ele se dau pentru CE, UE, NATO, alte institutii internationale, in speranta de a discredita Romania si statutul ei de partener al comunitatii euroatlantice. Va reusi Voronin, nu va reusi? Conteaza, pana la urma, ce vor vrea sa creada despre aceasta organismele internationale insesi.
Petru Amariei