Deoarece a fost suspendat din functia de primar de o instanta judiciara, fiind ulterior inchis in izolatorul de detentie preventiva al CCCEC, in iulie, 2005, Gheorghe Barbaneagra considera ca singura sa solutie care
De la 2001 incoace, in R. Moldova, abuzurile comise pe parcursul scrutinelor electorale par sa nu mai aiba sfarsit. Alegerile aduc nume noi in functii de primar, iar ajungand acolo, se simt confortabil si pot activa doar cei asociati actualei puteri.
Experienta primarului de Durlesti, Gheorghe Barbaneagra, ales in scrutinul local din 2003 pe listele Partidului Social Liberal (PSL), este una care, se pare, a devenit crestomatica.
A lucrat mai multi ani in calitate de padurar, iar atunci cand a decis sa paraseasca zonele forestiere si sa se dedice oamenilor,
La Primarie, mai rau ca
De altfel, situatii identice au fost semnalate atunci la Soldanesti, Festelita si Cetireni, Edinet, unde candidatii fusesera intimidati pentru a se dezice de intentia de a candida la functia de primar in localitatile respective. La alegerile din 2003, Gheorghe Barbaneagra obtine, totusi, o victorie detasata, fiind ulterior investit in functia de primar.
«Chiar din start, a manifestat multa principialitate in activitatea sa. Cred ca unora nu
Amintim aici ca primarul Barbaneagra
«In 2003, am fost ales in calitate de primar, iar problemele, parca, ma asteptau deja la Primarie. Am insistat atunci ca niciun teren nu va fi repartizat pana cand nu va fi efectuata o inventariere a loturilor. Cred ca aceasta decizie, de inventariere,
Amintim ca, la 20.08.2004, a fost semnata ordonanta de punere
sub invinuire a lui Gheorghe Barbaneagra. Peste cateva zile, la 26.08.2004,
Judecatoria Buiucani decide suspendarea din functie a primarului
de Durlesti. Sedinta a avut loc in lipsa lui Barbaneagra,
iar
La 08.09.2004, Curtea de Apel mentine in vigoare hotararea Judecatoriei Buiucani privind suspendarea din functie a primarului de Durlesti.
Suspendare din functie sau efect la comanda
Procurorul argumenteaza ca, fiind ales in calitate de primar de Durlesti, fiind si persoana cu inalta functie de raspundere in administrarea publica locala, Barbaneagra ar fi depasit in mod vadit limitele drepturilor si obligatiilor acordate. Astfel, potrivit Procuraturii, contrar prevederilor codului funciar, care stabileste competenta consiliilor satesti si orasenesti, a emis ilegal dispozitia 61a,
«Astfel, prin actiunile sale a fost diminuata autoritatea Consiliului local ca organ suprem al administrarii publice locale, cauzand daune considerabile intereselor publice», conchide procurorul, argumentand ca ar fi vorba de o «infractiune prevazuta de al. 3, lit. b, art. 328 al Codului Penal, exces de putere sau depasirea atributiilor de serviciu, adica savarsirea de catre o persoana cu functie de raspundere a unor actiuni care depasesc in mod vadit limitele drepturilor si atributiilor acordate prin lege, daca aceasta a cauzat daune considerabile intereselor publice».
Desi, in 2004, persoanele indicate au depus cereri la Primarie, solicitand schimbarea loturilor, iar cererile respective sunt anexate la dosar si persoanele solicitante audiate in calitate de martori, instantele de drept nu au fost de convins, astfel incat, si pana in prezent, dosarul mai este examinat in prima instanta, in lipsa «inculpatului».
La dosar a mai fost anexat si raspunsul oficial al vicedirectorului Agentiei de Stat Relatii Funciare si Cadastru, Stefan Crigan, emis la 09.09.2004, din care aflam ca «eliberarea titlurilor de autentificare tine de competenta Administratiei Publice. Schimbul terenurilor agricole, in conformitate cu legislatia in vigoare, se efectueaza la cererea detinatorilor de teren».
Apropo, la 11.03.2004, primarul Barbaneagra a semnat o dispozitie cu privire la schimbarea loturilor de teren, din care aflam ca «se permite schimbarea loturilor, conform hartii cadastrale, in sectorul 6, intre cetatenii Mihalache si Ous, cu introducerea rectificarilor de rigoare in Registrul cadastral».
Ceea ce a urmat in vara anului 2004 in viata primarului Barbaneagra poate fi desprins acum din cateva acte judiciare care, inca, nu
Cazul Barbaneagra, un exemplu clasic pentru R. Moldova
Viorel Furdui, expert IDIS Viitorul, sustine ca aceasta e o problema destul de complexa. Cazul primarului Barbaneagra nu este, din pacate, unul singular. Ultimul Raport al Consiliului Europei, publicat in noiembrie 2005, privind situatia din administratia publica locala in R. Moldova a fost unul deosebit de dur. Experti europeni au constatat mai multe cazuri in care, dupa 2004, foarte multi primari de la noi au fost persecutati pe criterii politice,
In aceeasi campanie electorala au fost puse la cale mai multe tentative de retinere a primarului general de Chisinau, Serafim Urechean. Incercarile, insa, au esuat doar dupa ce au ajuns sa fie monitorizate de societatea civila si de misiunile diplomatice.
Tot in campania electorala a fost incendiata casa lui Vasile Balan, presedintele Ligii Nationale a Asociatiilor de Primari (LNAP), din satul Teleseu, raionul Orhei, iar cererea sa de a fi initiata o urmarire penala a fost tratata cu refuz de politie.
Amintim ca toate abuzurile comise in acea perioada ii aveau in calitate de subiecti pe candidatii la primarii din partea opozitiei.
Tot atunci, campania electorala din anul 2003 era catalogata drept una proprie perioadei represiunilor staliniste din anul '37: persoane arestate si intimidate, dosare intentate, familii si vieti distruse.
Viorel Furdui califica aceasta situatie drept politizare excesiva a activitatii organelor administratiei publice locale si o tentativa de eliminare, pe toate caile si cu toate mijloacele posibile si imposibile, a persoanelor incomode din punct de vedere politic. Cazul Barbaneagra este un exemplu clasic pentru R. Moldova.
Furdui aminteste ca legislatia permite suspendarea din functie a unui primar ales doar atunci cand, in cazul unei anchete penale, prin activitatea sa, acesta ar putea influenta investigatiile.
Aceasta prevedere, insa, nu poate fi aplicata in mod abuziv, iar ancheta in astfel de cazuri ar trebui sa fie una rapida. La noi, insa, oamenii sunt arestati pentru o perioada destul de lunga de timp, iar pana la urma vinovatia lor nu este demonstrata, persoanele avizate
Expertii mai fac referire si la conditiile legislatiei actuale din domeniul administratiei publice locale. Niciun primar
Dar sa revenim la cazul primarului de Durlesti. La 02.02.2005, pe adresa presedintelui R. Moldova sosea o scrisoare de la Strasbourg, de la Congresul Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei, semnata de Giovanni Di Stasi, inalt oficial din cadrul acestei structuri. Semnatarul scrisorii isi exprima ingrijorarea referitor la suspendarea lui Gheorghe Barbaneagra din functia de primar de Durlesti, prin decizia Judecatoriei Buiucani, in legatura cu un dosar penal deschis impotriva lui in iulie 2004. Oficialul european amintea ca decizia instantei de judecata referitoare la dosarul penal nu fusese luata deocamdata si acuzatiile mai ramaneau in vigoare. «Aceasta situatie este inacceptabila, luand in considerare faptul ca Barbaneagra este de jure inca primar ales
Peste un an, la 30 iunie 2006, liderul PSL, Oleg Serebrian, se adresa Centrului pentru Drepturile Omului in cadrul unor dezbateri parlamentare privind respectarea drepturilor omului in R. Moldova cu urmatorul mesaj: «Consilierii raionali, primarii sunt supusi efectiv unei persecutii politice. Doi consilieri raionali PSL din raionul Sangerei, Ion Rosca si Grigore Manole. Dl Florenta, consilier raional PSL, Cantemir. Primari ai PSL, suspendati din functie, inclusiv in orasul Durlesti, timp de mai bine de doi ani. Foarte multi activisti ai partidelor fostului bloc »Moldova Democrata«, antrenati in campania electorala, sunt terorizati efectiv. Nu conteaza din ce partid politic fac parte».
Din 2004 si pana in prezent, dosarul lui Barbaneagra este examinat in prima instanta, la Judecatoria sectorului Buiucani. Juidecatoarea Silvia Garbu a refuzat sa ne spuna de cat timp ar mai fi nevoie ca sa ajunga la o sentinta judiciara. In ultima decizie a judecatoarei Garbu se spune ca Barbarosie este dat in cautare, fiind schimbata masura de reprimare de la obligatiunea de neparasire a localitatii in arest preventiv cu instalarea in Penitenciarul nr. 3
Intre timp, dupa cativa ani de tergiversari,
PS. Potrivit unui sondaj PSL, daca ar fi participat la alegerile locale din 2007, Gheorghe Barbaneagra ar fi fost reales in functia de primar de Durlesti. Asa cum participarea sa la scrutin a fost insa imposibila, Barbaneagra asteapta decizia CEDO, in baza cererii sale 10770/05, prin care contesta drept ilegala suspendarea sa din functie, in 2004.
A.G.