Alina
Radu |
Francezii, fie ca se trag de la Napoleon sau fac parte din generatii mai vechi de masai africani stabiliti de cateva luni in Franta, cu totii isi cauta de viata lor si mai putin sau chiar deloc de proiectele politice ale liderilor comunisti. Printre trecatori sunt si emigranti din Moldova, dar nici unul dintre ei nu tresare la auzul acestor nume comunismul li se pare ceva foarte indepartat, geografic sau temporal.
Strazi numite Lenin sau Stalin gasim in multe orase din fostul imperiu sovietic, inclusiv in China, dar si in sanul democratiilor europene, cum ar fi orasele din Marea Britanie, Elvetia, Spania. Europenii mai tineri insa nici nu mai stiu ce mancare de peste o fi fost dictatorii sovietici.
Chisinaul
Ei fug pe orice cai, cu cetatenie romana, cu pasapoarte false, cu avionul sau traversand hotarele noaptea, pe jos. Cu pasaportul albastru de cetatean al R. Moldova e tot mai greu sa calatoresti, caci fara viza, pe care nu o poti primi fara o invitatie oficiala, nu poti nici pretinde sa te apropii de vama.
Apoi urmeaza efectele despratirii de casa si de familie, dar e tarziu. Oamenii care au plecat cu atata greu, pe datorie, inteleg ca revenirea acasa doar pentru
Asa, unii ajung acasa doar cand copiii, lasati la scoala, fac deja nunti. Altii cand li se nasc nepotii. Tertii revin doar in sicrie
Tara pe care oamenii nu o pot parasi legal atunci cand doresc sau au nevoie se numeste inchisoare a popoarelor. Acolo Lenin se intersecteaza cu Stalin.