cu secera si ciocanul
Satul Holercani numara aproximativ 4500 de locuitori. Vreo zece familii inlocuiesc becul electric cu lumanarile, deoarece nu dispun de curent electric. In 25 de case, bucatele sunt preparate la plita cu lemne, deoarece nu beneficiaza de gaze naturale.
La prima vedere, acest sat pare la fel ca altele din R. Moldova. Un lucru, insa, il face deosebit. Aceasta localitate gazdueste, la odihna, functionari de rang inalt, chiar si pe presedintele R. Moldova. In satul Holercani, raionul Dubasari, se afla cunoscutul pansionat si vilele «oamenilor mari».
In ultimele luni, la Holercani au demarat lucrarile
de reparatie a Primariei si Casei de cutura. Este
planificata restaurarea monumentului din centrul satului, mandria holercanenilor,
pe care este inscriptionat «SLAVA TRUDU». In urma
alegerilor,
«Primarul satului, Tudor Tanasiev (PCRM), si ajutorii sai sunt oaspeti sistematici ai acestui pansionat. Daca nu in fiecare saptamana, atunci peste una, ne odihnim acolo, alaturi de presedintele V. Voronin. In pansionat sunt create conditii de odihna extraordinare, cu adevarat luxoase. Pentru a nimeri pe teritoriul acestuia, insa, trebuie sa dispui de o invitatie speciala. Oamenii simpli nu au acces la o astfel de odihna», afirma Sergiu Carnat, ajutorul primarului de Holercani.
Dar cum se odihnesc oamenii simpli din Holercani, cei care au ales primarul ce are parte de o odihna analogica cu cea a presedintelui?
«Toata viata am lucrat cu secera in mana, pe campul
de tutun.
Satul Holercani intra si el in lista satelor afectate de viciul plecarii peste hotare. In trecut, omul de la tara, primavara, vara si toamna, lucra in camp, iar iarna se odihnea la soba. Acum lucrurile
«Candva, la Holercani, erau 750 proprietari de pamant.
Am ramas doar 70. Taranului ii este rusine sa lucreze
pamantul si sa aiba un venit, in medie, de 200
euro pe luna si parte de odihna omeneasca, decat sa stea
in genunchi in fata unui strain si
Majoritatea oamenilor se conduc dupa principiul: muncesc cat sunt tanar, iar la batranete ma voi odihni. Felul in care se odihnesc oamenii in etate din Holercani este unul putin spus trist.
«Toata viata am carat cu spatele saci grei, plini cu tutun.
Am crescut 7 copii. Mosneagul meu a lucrat 36 de ani
in calitate de sofer. Cu ce
Fiecare isi are locurile sale preferate de odihna. Unii prefera muntii, altii marea, tertii stau la dubii ce sa aleaga: insulele Canare sau Venetia. Holercanenilor le este mai simplu. Ei nu se odihnesc. Ceea ce numesc ei odihna e cu totul altceva.
«Tare
mult as da sa ma culc noaptea in pat si sa dorm
cu adevarat, un somn adanc, cu visuri placute. Am avut
o viata foarte grea si acum, la batranete, nu pot
dormi ca oamenii. Cred ca o odihna adevarata a fost
cand am stat in inchisoare. Atunci imi parea foarte mult,
acum imi pare rau ca am fost privat de libertate doar
un singur an», relateaza Todor Savovici, un mos
care, traind 70 de ani in satul menit pentru odihna,
Catusi de putin, dar in satul unde se odihneste presedintele, locuitorii au si ei parte de odihna si distractie. In Casa de cultura, pe care Voronin a promis ca in curand o va repara, in fiecare zi de joi este demonstrat un film. 5 lei intrarea. Iar in fiecare miercuri si duminica, se organizeaza discoteci, contra 3 lei intrarea. Locuitorii din Holercani se intreaba cat o fi costand intrarea in pansionatul «oamenilor mari». Un holercanean de rand poate nimeri pe teritoriul pansionatului doar in calitate de personal de deservire, dereticatoare, bucatareasa sau maturator.
«La fiecare sarbatoare sunt organizate concerte cu participarea artistilor locali. Avem doua fanfare, una mare si alta mica. Instrumentele sunt inca din perioada sovietica. Atunci colhozul a alocat bani pentru procurarea a doua seturi, de care ne folosim pana in prezent. Locuitorii satului Holercani, as spune, sunt prea alintati la tema odihnei», considera Sergiu Paslari, directorul Casei de cultura.
Conducerea pe care o alegem ne reprezinta. Holercanenii
au simtit pe pielea lor semnificatia acestor cuvinte. Asurziti
de muzica fanfarelor, locuitorii satului se «odihnesc»
anul imprejur cu secera si cu ciocanul in mana si admira
cu mandrie frumusetea monumentului din centrul satului. Monument
care nu este altceva decat silueta unei femei care sta cu mana
intinsa. Candva, aceasta tinea o paine in mana, insa in urma
unei furtuni cu descarcari electrice, un fulger a spintecat
painea si a transformat femeia muncitoare cu painea in mana
Svetlana PANTA
P.S. Persoanele aflate la carciuma satului Holercani, adepti ai comunistilor, se odihnesc in pansionatul pentru "oameni mari«, iar intre timp se gandesc cu ce sa inlocuiasca painea din mana femeii: poate va fi un porumbel, poate va fi un ciocan sau o secera, un lucru este ferm: ca acest obiect nu va fi »Trandafirul«.