«Vasile Tarlev ma mintit»
Fostii deportati sustin ca hotararile pe care in ultimii ani le adopta Guvernul au scopul doar sai distruga, iar noul Regulament privind restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensatii persoanelor supuse represiunilor politice, precum si achitarea compensatiei in cazul decesului ca urmare a represiunilor politice, doar sa le inchida gura.
Documentul
aprobat prin hotarare de Guvern la 5 iunie 2007 contine
un sir de prevederi care fac imposibila sansa fostilor deportati
de asi redobandi averea ce lea fost
confiscata. Asta pentru ca, potrivit regulamentului, acestia trebuie
sa prezinte, odata cu cererea de restituire a bunurilor
sau de compensare a valorii acestora, un set de cel
putin 7 acte, printre care si cel de mostenitor sau testamentul
lasat de parintii lor, acte pe care acestia nu le detin,
deoarece, inca pe cand erau in Siberia, parintii au decedat.
«Guvernul vrea sa murim»
Valentina Sturza, presedinta Asociatiei Fostilor Deportati si Detinuti Politici, sustine ca, pe langa faptul ca Executivul a intarziat cu adoptarea acestei hotarari cu o jumatate de an, documentul mai este si unul «mort si irealizabil». La Chisinau nici nu sa creat o comisie pentru colectarea cererilor de restituire a averii. «Daca vrem sa ne fie restituite averile care ne apartin, guvernantii ne cer certificatul de mostenire. Daca parintii nostri erau in viata, poate ca faceam rost de un astfel de document. Au inclus intentionat acest punct in hotarare, deoarece stiau ca este irealizabil. Cum poti sai ceri unui om care intro noapte a fost nevoit sa lase si casa, si pamanturile in mana dusmanilor, si a fost dus cu toata familia in Siberia, testament sau act de mostenire? Niciunul dintre cei deportati nu credea ca nu se va mai intoarce acasa. Se gandeau parintii nostri sa le lase testamente copiilor? Erau cu totii tineri, nu stiau ca, departe de casa, ii asteapta moartea. Guvernantii, pur si simplu, au gasit o alta metoda de a ne lichida de pe fata pamantului.
Anul trecut, in august, am fost la Vasile Tarlev in audienta.
Atunci mia promis foarte multe, chiar ca ma va include
in Comisia care va examina problema restituirii averii fostilor
deportati. Nu mau inclus in nicio
comisie. Interesele noastre sunt "aparate" de persoane
care nu au idee ce inseamna sa fii deportat. Cred
ca si Federatia Rusa trebuie sasi asume
o parte din pagubele care urmeaza a fi restituite fostilor
deportati, deoarece este succesor de drept al URSS, iar deportarile
au fost organizate prin hotararea Sovietului Suprem al URSS»,
nea declarat Valentina Sturza.
«O hotarare diabolica»
Margareta Cemartan a fost deportata in Siberia pe cand avea doar 6 ani. Ea sustine ca din partea guvernantilor nici nu sa asteptat la ceva mai bun. «Asteapta sa murim cu totii si sa nu ne mai intoarca nimic. Asta pentru ca nici nu au de unde. Au adoptat o astfel de lege intentionat, ca sa nu mai putem redobandi nimic. Daca nu ar fi cei apropiati, care ne ajuta sa traim, de mult am fi murit cu totii. Oare poti supravietui cu o pensie de 400500 de lei? E curata bataie de joc. Cer sa le prezentam testamentul parintilor, act pe care il detin foarte putini dintre noi. Si asta doar in cazul in care parintii sau intors din Siberia. Dar si in astfel de situatii nimeni nu le garanteaza ca li se va restitui ceva, pentru ca, indiferent daca sa intors toata familia sau doar copiii, averile oricum leau fost confiscate. Prin urmare, cum poate azi un parinte care a fost exilat in Siberia sai lase copilului drept mostenire pamanturi si averi care leau fost confiscate? O hotarare mai diabolica nu poate sa existe».
Ministerul Justitiei vrea acte de la decedati
Contactata de Ziarul de Garda, viceprimministrul Zinaida Greceanii nea spus ca Regulamentul in cauza a fost elaborat de Ministerul Justitiei si aprobat in sedinta de Guvern. «Haideti sa revenim maine la tema, daca aveti nevoie de un raspuns oficial». Incercarile reporterilor de Garda de a reveni «maine», la numarul de telefon lasat de Zinaida Greceanii, au fost zadarnice. Nimeni nu nea mai raspuns.
Intrebata din ce considerente a fost inclus in Regulament punctul care ii obliga pe fostii deportati sa prezinte actele de mostenire de la parinti, cand se stie ca acestia sunt de mult decedati, Lidia Rusu, consultant la Ministerul Justitiei, nea raspuns: «In primul rand, documentul a fost deja adoptat, ce mai putem schimba? Exista o Comisie republicana, creata in acest scop. Las» sa se adreseze la ei si sa rezolve problema. La elaborarea Regulamentului in cauza sa tinut cont exclusiv de lege. Noi am inclus doar ceea ce este prevazut in lege, nimic in plus, in afara doar de membrii comisiei si ordinea de repartizare a resurselor financiare intre bugetul de stat si cele raionale. Toate normele prevazute in regulament sunt legale«.
Guvernul nu stie cati deportati sunt in viata
Deputatii Valentina Cusnir si Gheorghe Susarenco au atacat
Legea privind compensatiile pentru averea confiscata de la fostii
deportati si represati politic la Curtea Constitutionala inca
in luna ianuarie, curent, insa sesizarea a ramas neexaminata
si pana astazi. «Insasi legea este una discriminatorie, iar
noul regulament loveste in fostii deportati mai grav decat atunci
cand au fost trimisi fortat in Siberia. Cerand actul de mostenire
de la parinti, cei care au elaborat documentul sau gandit,
pur si simplu, cum sa blocheze incercarile acestora de asi restitui
averile. Ei sunt interesati doar de proiectele prin care se pot
"spala bani". Guvernul nici nu cunoaste cati fosti deportati
sunt in viata», nea spus Valentina
Cusnir.
Diana RAILEAN