Coruptia
si potentialii corupti vot fi stransi ca intro
menghina
Interviu cu noul primar de Chisinau, Dorin Chirtoaca
De cand au devenit cunoscute rezultatele alegerilor,
se intampla sati fi aparut mai multi cunoscuti
sau chiar prieteni?
Prietenii nu se fac intro zi sau doua si nu se pune acum problema sami fac mai multi prieteni. Este o situatie absolut fireasca: cetatenii isi exprima bucuria, vor sasi rezolve problemele si se adreseaza imediat. Consider ca acest lucru este unul firesc. Ma bucur ca exista o asemenea reactie din partea cetatenilor, care vor sa ne ureze succese, dar au si cerinte fata de noi.
Isi exprima deja niste cerinte concrete?
Un club sportiv a cerut sa fie sustinut pentru a participa la un campionat. Se adreseaza cetateni cu diverse probleme de ordin social. Procedam in functie de prioritati si identificam posibilitati legale de a le solutiona.
Ce a zis mama ta atunci cand a aflat
despre victoria fiului sau in alegeri?
Sa bucurat, evident ca sa bucurat
Rudele mele au luptat toata viata impotriva regimului comunist. In acelasi timp, mama mia spus sa am grija, reiesind din experientele si cunostintele noastre despre comunism, asa cum a fost acest regim pentru noi toti: cu persecutii, cu represiuni, cu deportari.
Sar putea repeta represiunile si persecutiile
regimului, in raport cu noul primar al Chisinaului?
Raspunsul este clar si univoc in ceea ce priveste capacitatea noastra de a merge inainte si de a rezolva ceea ce avem de rezolvat. Daca in perioada sovietica, controlata total de comunisti, au fost oameni care au avut curaj sa se exprime fara frica impotriva regimului, asumandusi, evident, toate riscurile pe care le comportau actiunile deschise anticomuniste, acum, la 2030 de ani distanta, cu atat mai mult trebuie sa avem curaj si sa mergem inainte, pentru ca situatia este, totusi, alta acum. Cu toata energia regimului comunist actual, exista mai multe parghii, exista un cadru in care ne putem manifesta mai liber decat in acea perioada. Atunci, pur si simplu, o asemenea discutie ar fi insemnat trimiterea noastra dupa gratii.
«PCRM este in declin si devine tot mai clar
ca nu mai face fata situatiei»
Cum crezi, din ce cauza analistii si politicienii
de la noi evita sa califice aceasta victorie a ta drept
una repurtata impotriva regimului comunist, aflat la guvernare?
Evident ca exista foarte multa ingrijorare in ceea ce priveste guvernarea comunista, avand in vedere presiunile pe care lea facut dea lungul timpului si, din ce in ce mai mari, in ultima perioada. Oamenii nici nu ar trebui sa acorde prea multa atentie PCRM, deoarece acest partid este in declin si devine tot mai clar ca nu mai face fata situatiei. Este important sa ne concentram si sa determinam cum putem construi in loc ceva mai bun, mai durabil, in serviciul democratiei.
Vei fi investit in noua functie intro Primarie
despre care se vorbeste ca ar fi o institutie
afectata de coruptie, iar deciziile pe care le adopta
functionarii publici de acolo sunt intransparente. Ce vei
intreprinde, in calitatea ta de primar, ca sa invingi
coruptia din aceasta institutie? Cum va deveni institutia mai transparenta
la nivel decizional?
In primul rand, nu doar hotararile si dispozitiile vor fi publicate, ci si proiectele de decizie, astfel incat procesul decizional in ansamblu sa fie accesibil presei si cetatenilor. In al doilea rand, intotdeauna voi pastra o relatie directa cu cetatenii. Acelasi lucru il vor face si colegii din CMC, echipa noastra, pentru a putea prelua de la cetateni informatii cu privire la cazurile de abuz care pot avea loc in structurile administratiei publice din municipiul Chisinau. Vor fi sanctionati toti cei care vor tergiversa luarea deciziilor in termenul prevazut de lege. Orice tentativa de estorcare de mita va fi pusa la punct, astfel incat coruptia si potentialii corupti sa fie stransi ca intro menghina. Acolo va ajunge tot ce inseamna fenomen negativ, inclusiv birocratia si diletantismul din administratia publica locala.
Dupa recentele alegeri mai multe partide sustin constituirea
unor poluri politice, bunaoara, polul socialdemocrat. Ar putea
fi constituit un pol liberal in R. Moldova?
Pozitia noastra este foarte clara am si anuntato public. Suntem pentru consolidarea fortelor liberale si democratice de la noi, dar in temeiul catorva principii fundamentale: fara nomenclatura comunista, fara cei care au activat in structurile fortelor de ocupatie si propaganda, fara cei care au votat acte comunsite, dar si fara complicii acestora. Ne referim mai intai la fosta conducere comunista. Cei care au exploatat ideologia comunsita impotriva populatiei nu cred ca ar trebui sa mai reprezinte societatea in administratia publica sau in partidele politice.
«Vom vedea, in sfarsit, cati comunisti avem in realitate»
Cum este relatia PL cu PPCD?
Am spus foarte clar ca, in CMC, suntem deschisi spre cooperare cu toate formatiunile politice, exceptand PCRM, care va intra in opozitie. Aceasta este si optiunea cetatenilor. In acest sens, vom acorda un tratament nediscriminatoriu, vom intra intro relatie de colegialitate, speram, cu toate formatiunile care au reprezentanti in cadrul CMC. Acum ar trebui sa vedem care va fi si pozitia formatiunilor respective, dat fiind faptul ca, in Parlament, unele mai sunt in relatii, cel putin tacite, cu comunistii.
Experienta din 4 aprile 2005 a deceptionat o buna
parte a electoratului de orientare democratica, lipsindul de increderea
in partidele politice de la noi. Crezi ca, in noul
CMC, este exclus un nou vot al tradarii?
Va referiti la eventualitatea formarii unui bloc impreuna cu comunistii? Daca sar intampla acest lucru, am vedea, in sfarsit, cati comunisti avem in realitate. Si in campania electorala am spus: avem mai multi comunisti, si nu doar in PCRM. Suntem constienti ca aceasta situatie nu sa schimbat. Tinem cont de tot ce a fost pana in prezent si speram ca partidele cu denumiri democratice nu vor mai investi in PCRM, asa cum au facuto anterior, intrand in cardasie cu ei. Sa vedem cum vor evolua lucrurile. Ceea ce va pot spune cu certitudine e ca vom merge strict pe linia noastra, vom respecta tot ce neam angajat sa implementam, vom pune proiecte legate de solutionarea problemelor cetatenilor pe masa de discutie a CMC si vom vedea atunci care va fi reactia si potizia celorlalte formatiuni.
Cat de frecvent au fost utilizate elemente de santaj
in campania electorala?
Am reusit sa desfasuram campania electorala in modul in care am desfasurato pentru ca am pregatit din timp toti pasii importanti pentru un scrutin deschis, corect si sincer. De la bun inceput, acolo unde am simtit ca exista persoane care ar dori sa se implice in campania PL, dar care urmaresc un interes personal, urmand sa santajeze partidul si pe mine, leam multumit, refuzandule ofertele. Noi nu avem nevoie de cumpararivanzari in cadrul PL si, respectiv, nu acceptam sa negociem functii. Neam implicat pentru a contribui la realizarea schimbarii, pentru a aduce corectitudine in administratia publica. Nici de acum incolo nu voi tolera metodele de santaj.
Chiar in debutul campaniei electorale, presedintele
PL, Mihai Ghimpu, a declarat ca nu ati avea nevoie
de sprijinul si sustinerea altor partide politice, deoarece
«Dorin este primar». A fost o declaratie politica
sau intradevar ati avut certitudinea ca veti invinge?
Inca din campania 2005, am fost convinsi ca victoria va fi de partea noastra. Evolutiile ulterioare au demonstrat ca avem o traiectorie corecta, doar ca trebuie sa fim consecventi si sa nu comitem greseli si incoerenta in activitatile noastre, lucru pe care lam si realizat. Am constatat ca PCRM nu are nicio sansa in Chisinau si am mers mai departe, de la om la om, pentru a ne promova programul si platforma electorala. A fost o competitie, dar am avut convingerea ca putem invinge.
Relatiile noului primar, Dorin Chirtoaca, cu presedintele
PL, Mihai Ghimpu, sunt comentate in continuare, lasand loc
pentru diverse interpretari
Nu vreau sa ma refer la afirmatiile altor persoane, facute cu rea intentie sau din necunoastere, despre situatia din PL. Libertatea de opinie este garantata si fiecare este liber sa considere ce crede el. Suntem deschisi, oricine poate veni sa vada ce se intampla la PL. Avem o echipa care sa consolidat in ultimii ani, echipa creste in continuare, avem multi tineri care se implica pentru a putea contribui la realizarea schimbarilor din societate, fiind vorba si de alegerile parlamentare din 2009. Meritul ii apartine in mare parte domnului Mihai Ghimpu, care a intuit primul aceasta linie politica pentru PL. El a depus destul efort pentru a nu permite devieri si deraieri care, ulterior, near fi putut pune in situatii dificile.
«Ce mai faceti, unde vii manusa?»
In campania electorala, ai avut vreo intalnire
cu Veaceslav Iordan, contracandidatul tau?
Neam intalnit o singura data, la careul de la Liceul «Mihai Viteazul», unde am fost invitat si eu. Am inteles ca dansul era prezent acolo in calitate de parinte. Am salutat toata lumea si, colegial, mam adresat si dlui Iordan, intrebandul: «Ce mai faceti, unde vii manusa?» A reactionat intrun mod virulent, gesticuland foarte agresiv, aruncand cateva vorbe complet nepotrivite pentru acel moment. Mia zis cam asa: «Taci din gura, stai ca un gospodar aici!» Nu am mai comentat mesajul sau. Am vazut ca nu este loc de gluma. Iam rugat pe tineri, pe elevi, pe absolventi, sa tina cont de faptul ca au studiat la Liceul «Mihai Viteazul», iar Mihai Viteazul a luptat pentru un ideal care ar urma sa fie dus la bun sfarsit de catre generatiile care vin.
Ce crezi despre dosarul intentat unor membri CCA?
Nu cunosc sufiecinte detalii, dar nu este exclus sa fie vorba despre o actiune politica
pentru a zdruncina CCAul, pentru a institui pe alta cale controlul asupra acestui consiliu si, respectiv, asupra tuturor misloacelor electronice, asa cum au insistat intotdeauna comunisti. Nu stiu daca, pana in prezent, puterea a inteles ca trebuie sa existe un algoritm in institutiile publice, pentru a avea mai multe puncte de vedere, mai multa transparenta, mai mult echilibru. Vom studia si noi situatia si vom veni cu un pucnt de vedere mai concret.
«Ne asteptam cumva ca, in prezent, calaul
sa ne faca dreptate?»
In ultimul timp, guvernarea a decis ca deportatii
care isi revendica drepturile asupra proprietatilor sechestrate de regimul
sovietic ar trebui sa detina certificate de mostenitori.
Cum a putut sa se nasca o astfel de idee in mintea
guvernantilor de la noi?
O asemenea idee a fost adoptata de un regim comunist. Comunistii au fost cei care neau deportat in Siberia, cei care siau batut joc de populatia de la noi, ei sunt cei care guverneaza si
astazi. Ne asteptam cumva ca, in prezent, calaul sa ne faca dreptate? La noi, avand in vedere cerintele comunitatii europene si ale CE, de multe ori se iau decizii care, in principiu, par a fi corecte, titlurile continand sensuri adecvate, in interior, insa, sunt introduse cateva clauze care fac imposibila solutionarea problemei respective.
Care ar fi, in acest caz, solutia?
Una singura sa le luam apararea la nivel administrativ, sa mergem in intampinarea lor si sa solutionam problema cu ajutorul administratiei publice locale, iar dupa realizatea schimbarii si la nivel republican, sa putem rezolva problema si din punct de vedere al normelor administratiei centrale.
Fostii angajati ai Antena C si Euro TV, precum
si beneficiarii acestor posturi, mai traiesc cu speranta ca noul
CMC ar putea revizui deciziile de privatizare a celor
doua posturi municipale. Vei sustine revizuirea acestor decizii?
Suntem si noi de parerea ca aceste decizii ar trebui revizuite, dar nu sunt sigur ca, dupa aceea, vom putea reinfiinta Antena C si Euro TV, atata timp cat legea adoptata a anticipat acea decizie a CMCului. Putem merge pe calea anularii acelor decizii, dar posturile au fost deja privatizate si neam pomenit la o alta etapa. Noii proprietari ar putea invoca faptul ca sunt de bunacredinta
Vom incerca sa le readucem la situatia anterioara, dar, avand in vedere ca distrugerea lor sa produs printo Lege adoptata de Parlament, nu stiu in ce masura CMC va putea rezolva o problema aparuta in temeiul unui act normativ cu o putere juridica mai mare. In cazul in care nu vom putea rezolva problema intro perioada scurta de timp, in 2009, dupa alegerile parlamentare, noul Legislativ ar putea reda administratiei publice locale dreptul de a infiinta posturi de radio si televiziune.
Apropo, ce vei face in 2009?
In 2009 imi voi continua activitatea de primar, nu voi candida la functia de deputat.
Multumim pentru interviu.
Pentru conformitate, A.G.