Poligonul mortii
«Vreau sa vad fata dusmanului care mia omorat baiatul! Nu am nevoie de nimic. Au spus cami dau 15 mii de lei ca sami ingrop feciorul, leam zis ca le ofer eu 30 de mii, dar sa mil intoarca viu», este mesajul catre exministrul apararii, Valeriu Plesca, al batranului Ion Comanac, tatal lui Dumitru Comanac, care, la doar 29 de ani, a plecat in lumea celor drepti din neglijenta responsabililor de la Ministerul Apararii care, la 9 iunie 2007, au organizat pentru un grup de jurnalisti trageri pe poligonul de la Bulboaca.
In dimineata zilei de sambata, 9 iunie,
sotii Liuba si Dumitru Comanac au iesit sa pasca cireada
de vaci a satului. Au manat vitele spre poligonul de la Bulboaca
pentru ca in jurul comunei Floresti nu sunt alte pasune.
Erau siguri ca, in acea zi, nu vor fi trageri din pusca si exercitii militare pe teritoriul poligonului deoarece, de obicei, acestea se organizeaza de luni pana vineri. In timpul exercitiilor militare accesul satenilor in aceasta zona este interzis. Astfel, taranilor le raman doar doua zile libere pe saptamana, timp in care isi pot lucra pamanturile.
«Ne era frica sa nu impuste vreun animal»
«Atunci cand sunt trageri, la intrarea in poligon stau mai multi soldati care nu le permit oamenilor sa intre pe teritoriu. In dimineata ceea nu am vazut decat un singur soldat, imbracat in niste haine rupte. A trecut pe langa noi fara sa ne spuna un cuvant», isi aminteste Liuba Comanac. «Neam asezat langa izvor sa mancam.» Femeia nici nu banuia atunci ca ia masa pentru ultima oara cu sotul sau.
«Peste vreo 20 de minute a aparut un alt soldat. Sotul la intrebat daca sunt trageri, el nea raspuns ca vor fi pana la amiaza, ca vine un grup de jurnalisti si vor impusca, dar ca nici el nu stie prea multe. Cand am auzit despre tragerile jurnalistilor, am manat vacile inapoi. Ne era frica sa nu fie impuscat vreun animal. Pe la orele 10, am auzit, intradevar, mai multe pocnete de pusca. Au continuat pana la amiaza. Dupa 12, am manat vacile inapoi pe imas. Nu se mai auzeau impuscaturi. Neam gandit ca aplicatiile sau terminat», ne povesteste femeia.
«Cand mam apropiat de el, era
plin de sange»
Pe imas Dumitru ii arata Liubei locul exact in care vor paste vacile. Era ora 13:20. «Nu ne ducem departe, pentru ca trebuie sa vina si tata sa ne aduca de mancare», au fost ultimele cuvinte ale tanarului. «Dinspre poligon sa auzit o bubuitura ingrozitoare, dupa care Dumitru a cazut jos», ne spune printre lacrimi Liuba. «Nu mam gandit ca miau omorat barbatul. Lam strigat de trei ori pe nume, insa nu mia raspuns. Cand mam apropiat de el, era plin de sange».
Speriata, femeia a strigat dupa ajutor la ciobanii de la stana din apropiere. Acestia au chemat ambulanta si lau dus pe Dumitru, care se mai zbatea intre viata si moarte, sub o salcie. Pana au venit medicii, barbatul sia dat sufletul in bratele sotiei.
Dupa ce a chemat ambulanta, ciobanul Vasile Carlan, martor al accidentului, a plecat in sat sa anunte rudele despre nenorocirea intamplata. «Pe drum am intalnit un soldat cariua iam spus ca cei de la poligon au omorat un om. Acesta mia raspuns ca tragerea sa oprit de mult, ca nu avea cum si cine sa impuste. Se pare ca glontele care sa oprit in Dumitru a fost ultimul». Barbatul a recunoscut ca, in fiecare zi, se trezeste si vine la munca cu frica in san, nestiind daca seara va ajunge sai vada pe cei dragi. «Este foarte periculos aici. In timpul unui exercitiu militar, un glonte mia spart geamul tractorului, daca as fi fost inauntru, astazi nu mai vorbeati cu mine. De fiecare data, dupa trageri, gasesc sute de patroane prin stana», ne spune Vasile Carlan, tinand in maini o cutie plina cu gloante.
«Mai Serafim, a murit Dumitru! Lau
impuscat!»
Grupul de jurnalisti si exministrul Apararii, Valeriu Plesca, nici nu banuiau in acele momente ca, jucanduse «dea razboiul», au lasat fara tata o copila de doar 4 ani si vaduva, o invalida de gradul II. Atunci familia lui Dumitru a ramas fara singurul intretinator. Pentru ca este bolnava de epilepsie, Liuba nu se poate angaja in campul muncii. Ca sa le ofere minimul de existenta, Dumitru pleca la Moscova, unde muncea la constructii. Vineri, 8 iunie, isi luase pasaportul nou, pentru ca sa poata pleca iarasi in Rusia, dar a ajuns la cimitir
Atunci cand tatal ei isi dadea sufletul, Natalia, fiica de 4 ani a lui Dumitru si a Liubei, le aducea parintilor, impreuna cu bunelul sau, de mancare. Pe drum au fost intalniti de ciobanul Vasile Carlan.
«Mai Serafim, a murit Dumitru! Lau impuscat!» Am crezut ca glumeste. Am mers inainte cu copila, cand lam vazut pe Dumitru mort, am cazut alaturi de el«, ne spune plangand Serafim Timus, tatal Liubei.
Exministrul Apararii si jurnalistii care il insoteau la trageri sau dezmeticit si au realizat cele intamplate mult mai tarziu dupa accident.
«Sunt sigura suta la suta ca nu erau
treji»
Valentina Timus, cumnata raposatului, isi aminteste ca cei de pe poligon sau apropiat foarte greu de locul tragediei. «Aveam impresia ca au fost intro stare de betie si au venit la noi abia dupa ce siau revenit. Sunt sigura suta la suta ca nu erau treji. Cred ca tragerile sunt o distractie pentru ei. Mortul se umfla deja, atunci cand sau apropiat ei. Ministrul, cu tot alaiul, a venit pe la orele 17. Dupa aceea au venit reprezentantii Procuraturii. Daca ministrul Apararii a fost pe poligon, de ce
sa urnit atat de greu? La inceput, cei de pe poligon sustineau ca glontele nu este al lor, ca altcineva la impuscat. Abia cand, la morga, a fost scos patronul din capul lui Dumitru, sa demonstrat ca a fost omorat dintro arma cu care sa tras sambata. Mai bine era impuscat intro mana sau in picior, sau murea o vaca, numai sa fi ramas tata la copil«.
Exministrul Apararii ia promis Liubei Comanac si fetitei acesteia ca va avea grija de ea si de copila pana aceasta va implini 18 ani. «Iam spus ca am ramas fara sot, singura noastra sursa de intretinere, ca sunt invalida si ca primesc de la stat numai 40 de lei pe luna», ne povesteste Liuba.
Satenii din Floresti, Anenii Noi, isi amintesc ca, in urma cu doi ani, un tata si feciorul sau siau gasit moartea tot pe poligonul de la Bulboaca, dupa ce pe pamantul pe care il lucrau a explodat o bomba.
«Cu frica in san ne lucram pamanturile. Animalele noastre nu au unde paste. Ni se spune sa le vindem, dar ele sunt singura noastra sursa de existenta. Anul trecut, am recoltat papusoiul pe furis, in toiul noptii. De frica, in aceasta primavara, nu am prasit fasolele. Acum nu se mai vad din buruian. Vine iarna si nu stiu cu ce imi voi hrani familia», se plange Serafim Timus.
In ziua tragediei, Procuratura militara Chisinau a declansat urmarirea penala in baza art. 373 alin.(2) lit.b) si 378 alin.(2) Cod penal, «pe faptul incalcarii normelor de utilizare a armelor de catre persoane cu functii de raspundere ale BrIM2 si neglijentei criminale din partea factorilor de decizie ai Ministerului Apararii la organizarea si efectuarea tragerilor de catre persoane civile in rezultatul carora a decedat cetateanul Dumitru Comanac».
In urma cercetarii, sa stabilit ca, la 09.06.2007, in jurul orei 1200, cu acordul ministrului Apararii, Valeriu Plesca, un grup de 28 de jurnalisti au executat trageri de lupta din armamentul de infanterie (pistolmitraliera de tip «Kalasnikov» calibrul 7,62 mm).
Tragerile au fost legalizate in scopul familiarizarii jurnalistilor cu poligonul «Bulboaca» al Armatei Nationale si sau efectuat in prezenta ministrului.
Potrivit procurorilor, in cadrul urmaririi penale sa stabilit neglijenta persoanelor cu functii de raspundere la organizarea si efectuarea tragerilor din armamentul de infanterie la poligonul «Bulboaca» al Armatei Nationale, care au admis ilegal la aceasta actiune persoane civile.
Luni, 11 iunie, printrun decret prezidential, ministrul Valeriu Plesca a fost demis din functie.
Surse de la Procuratura militara neau confirmat ca, deocamdata, nu a fost stabilit daca Dumitru Comanac a fost omorat de catre unul dintre cei 28 de jurnalisti sau de catre un militar care participa la «eveniment». Procurorii care ancheteaza cazul au refuzat sa dezvaluie institutiile media de unde erau jurnalistii invitati de exministrul Plesca la trageri, precizand insa ca acesta nu a fost singurul show cu ziaristi si cu ministrul civil al Apararii.
O ziarista care a participat la tragerile de la Bulboaca nea confirmat ca «distractia» a fost una pe cinste. «Am participat la cateva competitii. A fost vesel. Am efectuat trageri pe la amiaza, dar nu am auzit sa fi fost omorat cineva», sustine aceasta, precizand ca, pe la 17.00, invitatii ministrului sau indreptat spre Chisinau. O alta ziarista a confirmat ca tragerile au fost insotite si de un ospat copios
Jurnalistii de la cele cateva posturi TV si reviste private spun ca, despre tragedia de la Bulboaca, au aflat doar din comunicatul de presa al Procuraturii. Amintim aici ca, potrivit martorilor, pe la 17.00, si ministrul sa apropiat, in sfarsit, de locul mortii lui Dumitru Comanac. Sa fi aflat ministrul, pe la 13.50, de la acel soldat, despre omorul de pe poligon, continuand distractia, ca sa nu le dea de banuit jurnalistilor?
Daca va fi dovedita, in instanta de judecata, vina responsabililor din cadrul Ministerului Apararii, acestia risca, conform legislatiei, intre 5 si 10 ani de detentie.
Diana RAILEAN