La instituirea Guvernului, in aprilie 2005, premierul Vasile Tarlev nu
Tarlev a considerat atunci ca prezenta in cabinetul sau a unor ministri care nu cunosc limba de stat nu va afecta activitatea Executivului.
Premierul declara ca «limba de stat trebuie sa o cunoasca toti cetatenii tarii», dar pentru ca ministrul Dezvoltarii Informationale, Vladimir Molojen, ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, si
Unii guvernanti isi ocupa ilegal posturile
Or, din acest motiv, la 18 noiembrie 2006, deputatul Igor Klipii a prezentat o motiune in Parlament prin care solicita destituirea din functie a unor membri ai Guvernului pentru necunoasterea limbii de stat.
In motiune era solicitata destituirea ministrului Reintegrarii, Vasili Sova,
Desi Regulamentul Parlamentului prevede ca,
La 23 noiembrie 2006, deputatul PSL Igor Klipii declara:
«Unii membri ai Guvernului isi ocupa ilegal posturile si sfideaza astfel legea. Executivul incalca legislatia lingvistica, dispozitiile constitutionale.
Articolul 13 din Constitutie proclama o singura limba oficiala in R. Moldova. Efectul juridic al acestei dispozitii este faptul ca autoritatile statului comunica intre ele
Articolul 7 din Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova obliga conducatorii unitatilor economice, functionarii publici, conducatorii organelor puterii de stat, indiferent de apartenenta etnica a acestora, sa cunoasca limba oficiala a statului.
In aprilie, 2005, premierul Vasile Tarlev a venit in Parlament cu o lista a membrilor Cabinetului sau, solicitand aprobarea acesteia. La 19 aprilie Parlamentul a
Astfel, mai multe persoane din lista nominala a membrilor Guvernului Tarlev 2 nu corespund cerintelor articolului 13 din Constitutie si celor ale articolului 7 din Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova. In loc sa repare aceasta situatie penibila in care
La 27 decembrie 2006, spicherul Parlamentului, Marian Lupu,
a cerut Guvernului sa verifice nivelul de cunoastere
a limbii de stat al mai multor membri ai Cabinetului
de Ministri.
Surprizele se lasa asteptate
Solicitat de Ziarul de Garda, deputatul Igor Klipii a mentionat ca, in decembrie 2006, Parlamentul a obligat Executivul sa dea raspuns motiunii. Atunci Marian Lupu declara ca «vor veni guvernantii sa dea socoteala pentru situatia creata».
Insa raspunsul se lasa asteptat pana in ziua de astazi. «Prin neglijarea motiunii pur si simplu se incalca regulamentul Legislativului.»
In aniticamera ministrului Molojen, ni
Alexandru Flenchea, seful Serviciului de presa de la Ministerul Reintegrarii,
«Puteau sustine si teste la limba araba»
Deputatul Oleg Serebrian califica situatia creata ca o sfidare a tuturor normelor legale.
«Ni
Centrul de Limbi Moderne «Interstudia» ofera cursuri de studiere a limbii romane. Reprezentantul institutiei a mentionat ca doritori de a studia limba romana sunt mai putini. «In prezent avem un singur grup, format din sapte persoane. Garantam ca la finele cursului, care dureaza 4 luni, aceste persoane vor cunoaste limba romana la nivel de comunicare.»
Diana RAILEAN