Un interviu cu Maria Orlov,
doctor in drept, conferentiar universitar
Doamna Orlov, in calitatea Dvs. de avocat al Antena C si Euro TV Chisinau, ce ati aflat nou despre viata ziaristilor din R. Moldova?
De fapt, nu am prea stiut multe despre viata ziaristilor de la noi si tot ce am aflat a fost nou pentru mine. Politica dusa in toate sferele, inclusiv in massmedia, cea de a «pastra» gunoiul in casa, creeaza o impresie eronata, cum ca totul ar fi bine, iar atunci cand apare cate un jurnalist mai ambitios si incearca sa spuna lucrurilor pe nume, acesta este imediat suspectat ca ar «lucra pentru cineva».
Ceea ce am aflat sau, mai bine zis,
Voi incepe de la coada. Ultimul lucru pe care
In toata aceasta avalansa ma bucura faptul ca mai sunt inca jurnalisti care nu
Se zice ca un nou Consiliu Municipal, venind in Primaria
Chisinau dupa 3 iunie, ar putea reveni la problema ilegalitatilor
comise in procesul
Este o curata propaganda electorala. Niciun consiliu
Ce sanse au dosarele angajatilor Antena C si Euro TV sa ajunga la CEDO?
Dupa cum era si de asteptat, ambele cereri: jurnalistii impotriva CMC si consumatorii impotriva CCA, au fost respinse de catre instanta de fond, nu vrem sa prezicem care va fi decizia instantei de recurs (pentru a nu influenta actul de justitie), dar presupunem ca sansele de a ne adresa la CEDO sunt mari.
Cand auziti tema «Libertatea presei din R. Moldova», ce imagine va apare in fata?
Ca in bancul cu «a fi liber si a fi slobod», libera poate mai este, dar «sloboda» inca nu. Adica este libera de a spune ceea ce convine puterii sau patronului, in cazul celor private.
Ce fel de comportament au judecatorii in procesele de presa?
Nu am prea multa experienta de avocat si nu as putea face o comparatie cu alte procese, dar impresia care
Cum se manifesta independenta justitiei?
Independenta justitiei nu este un fenomen aparte care se poate manifesta independent de stilul de guvernare. Justitia poate fi independenta doar in conditiile unui regim politic cu adevarat democratic, in care si presa este libera. Massmedia nu este dusmanul justitiei si nici a celorlalte puteri din stat, ea este creatorul de imagine si mesagerul care poarta noutatea de la putere la popor si viceversa. Independenta justitiei
Dar dependenta?
Despre dependenta am vorbit deja, amintind exemplul alegoric de solidaritate intre cele trei puteri.
Cum se descurca o femeie avocat?
Avocatura este pentru mine mai mult un hobby si nu o profesie, cu atat mai putin o sursa de venit. Nu am avut niciodata intentia de a deveni avocat. Din contra, cand faceam facultatea ma vedeam mai mult in postura de procuror decat de avocat. Fiind o fire luptatoare pentru dreptate, nu puteam intelege cum poti sa sustii ca raufacatorul este om bun. Naivitatea mea a facut sa slujesc dreptatii in cadrul organelor MAI peste 15 ani, facand, in acelasi timp, cariera didactica si stiintifica in domeniul jurisprudentei. Acestea din urma, si intamplarea de a fi unul din autorii textului Legii contenciosului administrativ,
Ca avocat ma descurc, probabil, mai prost decat ca profesor. Cu studentii, dupa cateva prelegeri, vorbim aceeasi limba, cu judecatorii mai greu.
In ce fel de cauze nu ati accepta sa pledati?
Nu pledez decat in cauzele de contencios administrativ. Nu le iau painea avocatilor de cariera, cu atat mai mult cu cat Ministerul Justitiei
Ce sanse are dosarul PavlicencoVoronin sa fie judecat, totusi, in R. Moldova?
Nu pot sa dau o apreciere din motiv ca nu este un litigiu de contencios administrativ, este un conflict dintre persoane private, chiar daca ocupa functii politice inalte in stat.
Daca ati avea oferta presedintelui, de
Institutia presedintelui as accepta sa o apar in orice conflict, persoana presedintelui nu. Intrebarea este una formala, deoarece Presedintia are consilieri juridici care trebuie sa faca acest lucru, iar presedintele, ca persoana, are avocati devotati cu licenta la mana.
Cum poate fi calificat valul impresionant de dosare pierdute de R. Moldova la CEDO?
Nu in zadar se face propaganda si intre juristi sa nu ajute cetatenii sa scoata gunoiul din casa, sa nu ne stie lumea, ca tot din banii publici se vor plati despagubirile, adica din banii cetatenilor. Acum asa si este, deoarece poporul inca nu a invatat adevarata democratie pentru a putea cere legiuitorului sa adopte reguli clare de despagubire a persoanelor vatamate de catre stat din contul functionarilor vinovati.
Se tot vorbeste despre coruptia din Justitie, Procuratura si chiar in randul avocatilor. Descifrati acest subiect.
Din pacate, se vorbeste doar. Aceste vorbe, insa, se pot intoarce oricand impotriva celor care vorbesc, deoarece corect ar fi sa vorbeasca dosarele de coruptie si sentintele, care, deocamdata, tac. Aceasta inseamna ca se vorbeste in zadar, deoarece, daca e sa analizam statisticile judiciare, coruptie nu avem. Pentru a indreptati sumele de bani cheltuite de organele de combatere a coruptiei, se insceneaza, din cand in cand, cazuri de coruptie in invatamant sau in domeniul sanatatii, dar, dat fiind faptul ca acestea nu au un suport juridic adecvat, sunt clasate. Adevarata coruptie este acolo unde exista «crisa», cum se zice pe la noi. Presedintele Voronin a anuntat, acum trei ani, de ziua politiei, ca am terminat cu «crisa»,
Sunt avocati care locuiesc in case de lux, altii abia de isi duc zilele. Care sunt cauzele ce motiveaza acest decalaj?
Nu as accentua aici doar profesia de avocat. Sunt si politisti, si procurori, si judecatori, si consilieri locali, si deputati care locuiesc in case de lux pe langa altii, nespus de saraci. La noi, este greu de verificat cum cresc averile peste noapte. Si cine sa verifice, cand in functiile de control tot sunt reprezentanti ai ambelor tabere? Dupa ce dai o avere pentru o functie buna, nu are rost sa o pierzi, manifestand ambitie de om cinstit. Una din motivatiile acestui decalaj este faptul ca nu se fac publice averile demnitarilor la incadrare in functie si, periodic, pana la plecare, dupa cum se practica in statele democratice. Aceasta ar exclude decalajul care devine vizibil din cauza banilor murdari. Incercati sa cereti astfel de date despre cei mai bogati demnitari si veti vedea ce raspuns veti primi.
Are vreun impact presa asupra societatii?
Impactul este enorm. Ca nu de flori de cuc guvernarea ingradeste libertatea presei si accesul cetatenilor la informatii obiective si complexe despre activitatile publice. Nu trebuie sa uitam ca guvernarea se conduce de doctrina comunista, iar, dupa cum spunea parintele acestei doctrine, succesul in acapararea puterii incepe cu ocuparea surselor de informare in masa: posta, telegraful si celelalte care erau in perioada revolutiei bolsevice.
Acum se repeta acelasi lucru: pentru
Faceti un pronostic al rezultatelor alegerilor din 3 iunie.
Nu am abilitati de politolog sau sociolog, dar intuitia imi spune ca nu vor fi mari schimbari, deoarece electoratul nu
Eventual, pentru cine ati vota?
Pentru candidatii independenti. Partidele politice mai vechi
Va multumim pentru interviu.
Pentru conformitate, A. G.
Sondaj |
Cum lupta statul cu Presa Libera?
Metodele de intimidare sunt dintre cele mai sofisticate Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente: Avem insa cateva cazuri de rasunet, cand jurnalistii de la noi au fost agresati si batuti. Prima modalitate, cea mai eficienta, de care fac uz guvernantii, o reprezinta presarea economica asupra redactiilor ziarelor «incomode». Bunaoara, sub aspectul plasarii publicitatii in paginile ziarelor. Agentii economici sunt fortati sa plaseze anunturile publicitare doar in mediile de informare loiale puterii. O alta metoda o reprezinta intimidarile prin intermediul unor terte persoane. Jurnalistii «incomozi» pot fi rugati insistent de rudele lor care detin o functie publica sa se abtina de la comentariile mai mult sau mai putin acide la adresa guvernantilor. Si atunci, tinand cont de situatia economica de la noi, se gasesc si jurnalisti care cedeaza unor astfel de presiuni. Deseori, ziaristii sunt tarati prin instantele de judecata pentru tot felul de nimicuri. In mod normal, tinand cont de gradul de pregatire al judecatorilor si de faptul ca legile care reglementeaza activitatea jurnalistilor nu sunt functionale, procesele de judecata intentate jurnalistilor devin interminabile. De multe ori ziaristii sunt nevoiti Presa noastra este pur si simplu eroica Vladimir Besleaga, scriitor: Guvernarea, pentru a intimida presa libera, foloseste aceleasi metode vechi, de altadata, ale sistemului comunist. Procedee ar fi diferite, spre exemplu, lipsirea ziaristilor de accesul la informatia oficiala, care este publica, sau impiedicarea plasarii publicitatii in paginile ziarului. Alte metode ar fi calomnierea ziaristilor si inducerea in eroare a cititorilor, cum a fost in cazul publicatiei «Timpul», cand Pentru ei nu e o problema sa atace presa Ion Frunza, pensionar: Ziaristii, de cele mai dese ori, sunt intimidati prin amenintari. Urmaream cum deputatii, in sedintele Parlamentului, se ataca reciproc. Daca dau dovada de un astfel de comportament in raport cu alti colegi, in calitatea lor de functionari publici, atunci pentru ei nu este o problema sa atace presa. O astfel de atitudine ostila nu aduce nimanui niciun folos. Ma intreb acum: unde sunt jurnalistii de valoare pe care ii stiam altadata? Presa nu este libera Mariana Tacu, lector USM: In primul rand, in R. Moldova presa nu este libera. Cazurile de «lichidare» a posturilor Antena C si Euro TV au demonstrat acest lucru. Cadrul legislativ referitor la massmedia din R. Moldova este unul, din pacate, nefunctional. Legea accesului la informatie, Legea presei, care mai nou este considerata o parte a Legii accesului la informatie, si Legea Audiovizualului, in mare parte, nu sunt puse in practica asa cum ar trebui de catre specialistii in domeniu. Acest fapt este demonstrat atat de cazurile mentionate mai sus, cat si de situatia actuala de la Compania «TeleRadio Moldova», despre care se spune ca este una publica, dar care, in realitate, continua sa ramana sub patronajul guvernarii. Jurnalistii de la noi ar trebui sa lupte mai mult pentru drepturile lor, pentru libertatea de exprimare, sa explice populatiei in ce consta acest drept. Marsul pentru libertatea presei, care se organizeaza de regula pe 3 mai, ar trebui sa cuprinda toata massmedia din R. Moldova, inclusiv pe cea locala. Presedintele le dicteaza pe toate Mihai Serpii, muncitor: Traim Emisiunile libere au devenit O trecatoare: Cu regret, in prezent, jurnalistii de la noi nu sunt liberi, fiind, intradevar, intimidati. Presiunile asupra presei libere au loc sub diferite aspecte. Cel mai important este aspectul financiar. Si apoi, Cu parere de rau, in ultima perioada D.A. |