Afaceri prospere in loc de munca la negru
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, a fost lansat un proiect in valoare de 1 milion de euro «Dincolo de reducerea saraciei: Elaborarea unui cadru legislativ, regulator si institutional pentru a indrepta remitentele migrantilor spre cresterea activitatii antreprenoriale in Moldova».
Scopul proiectului este sporirea castigurilor de pe urma migratiei si a remitentelor. Finantat de Comisia Europeana si implementat in parteneriat cu Ministerul Economiei si Comertului al R. Moldova, Organizatia Internationala a Muncii si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), proiectul isi propune sa instruiasca migrantii si familiile lor in ceea ce priveste initierea unei afaceri sau extinderea afacerilor deja existente.
Potrivit viceministrului Economiei si Comertului, Sergiu Sainciuc, cu toate ca in ultimii ani sa inregistrat o crestere economica, tendinta cetatenilor de a pleca la munca peste hotare persista. In 2006 numarul de persoane declarate ca plecate peste hotare era de 334 de mii. Varsta medie a migrantilor este de 35 de ani varsta reproductiva. Din numarul total al migrantilor, mai mult de jumatate provin din localitatile rurale. In 2006, moldovenii care lucreaza peste hotare au transferat in tara suma de 855 milioane de dolari, potrivit datelor Bancii Nationale a Moldovei. Dupa cum se mentioneaza intrun studiu recent al OIM «Migratia si remitentele in Moldova 2006», mai mult de 40% din populatie locuieste in gospodarii care beneficiaza de remitente. Majoritatea acestor fluxuri este utilizata pentru consumul curent, procurarea marfurilor de uz casnic, procurarea de imobil si achitarea datoriilor. Si doar o mica parte din acesti bani, mai putin de 7%, este investita in afaceri, iar circa 5% este depusa in conturi bancare.
«E foarte important sa se creeze un mediu favorabil de afaceri, pentru ca remitentele sa fie utilizate in calitate de investitii», a opinat viceministrul.
«Nu avem de ales»
Martin Wyss, Seful Misiunii Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) din R. Moldova, sustine ca la noi fenomenul migratiei a ajuns la limita. «Guvernul republicii, societatea civila si organizatiile internationale sunt responsabile in ai ajuta pe cei care isi doresc sasi castige existenta acasa si cei care doresc sa se intoarca aici. Nu avem de ales! O emigrare continua ar crea o criza demografica, or, fara oameni este imposibil sa se construiasca o economie prospera.»
«In prezent, R. Moldova ii lipseste un program si o abordare strategica la nivel national in domeniul remitentelor. Cunostintele migrantilor despre initierea sau dezvoltarea unei afaceri sunt slabe, iar capacitatile de promovare ale Guvernului sunt mici», sustine Georgeta Mincu, specialist in dezvoltarea Afacerilor, OIM.
Analistul economic Valeriu Prohnitchi sa aratat sceptic in ceea ce priveste implementarea acestui proiect. «Este, cred, destul de ireal sa ne asteptam ca cetatenii isi vor investiti banii in tara, din momentul in care cei mai activi sunt deja plecati peste hotare. Factorii principali care explica migratia cetatenilor peste hotare sunt lipsa locurilor de munca si remunerarea slaba. Sugestia mea ar fi ca in acest proiect sa se consolideze partea care tine de imbunatatirea generala a cadrului de afaceri in R. Moldova, deoarece cele mai multe locuri de munca sunt create de marile companii care vin sa faca investitii la noi.»
Conform datelor Bancii Mondiale, Moldova se afla pe primul loc in Europa dupa volumul remitentelor.
Diana Railean