Mesajul dreptei pe stanga politica
Sfintele Sarbatori de Pasti au trecut pe planul doi tornada electorala 2007. E si firesc. Tot atat de firesc ca si faptul ca Sarbatorile de Pasti vor reduce cu cel putin doua saptamani batalia electorala, programata pentru 03 aprilie 03 iunie 2007. Intamplator oare aceasta coincidenta in timp a Pastelui cu alegerile locale? Daca reiesim din faptul ca in politica nimic nu este intamplator, raspunsul ar fi mai mult «nu», mai ales ca la mai bine de o saptamana de la anuntarea alegerilor inca nu au fost create peste tot comisiile electorale de circumscriptie, nu a fost inregistrat nici un candidat electoral, nu exista o claritate vizavi de conceptia de monitorizare a campaniei electorale de catre mass-media si toate astea, alaturi de multe alte componente de ordin tehnic, care ar asigura o buna desfasurare a acestor alegeri. Comunistii trag de timp dovada ca puterea se teme, e in dilema, nu-si doreste o campanie electorala in varianta unui act politic loial si transparent. Precedentul gagauz din toamna trecuta ii deranjeaza. Regimul nu vrea sa mai riste.
Voronin s-a convins deja ca argumentele agitatorice cu care imbatase electoratul patru ani in urma nu mai tin. Comunistii si-au compromis, la nivel parlamentar si local, toate proiectele electorale pe plan politic, economic si social. Mediul de afaceri a fost transformat in ostatic ai regimului, satele in gulag-uri pentru tarani, scolile in gulag-uri pentru pedagogi si elevi, societatea in ansamblu intr-un urias gulag pentru toti cei care indura conditiile de viata din aceasta societate ambigua si plina de incertitudini. Comunistii s-au suprapus statului. Parerea societatii civile nu mai conteaza, cu exceptia celei create si gestionate de putere. Vidul de democratie in R. Moldova nu mai tine. Terorizarea adversarilor politici, ignorarea egalitatii sanselor ca valoare democratica in stat, subordonarea politica a justitiei si institutiilor publice de presa, aplicarea selectiva a legii, complotul politic impotriva presei libere de comunism, limitarea accesului la informatie, boicotarea politicilor investitionale, cresterea galopanta a preturilor la produse si servicii si devalorizarea nivelului de viata al populatiei, pe fundalul infloririi coruptiei si protectionismului, nu mai pot avea nici o acoperire credibila in fata societatii.
In politica externa? Fara schimbari. Aceeasi duplicitate traditionala intre Est si Vest. Planul comun de actiuni R.Moldova-UE, esuat in esenta lui, s-a dovedit a fi un exercitiu extrem de fortat pentru o administratie politica rupta traditional de la valorile democratiilor clasice. Ca si pana la 1 ianuarie 2007, trenul politic al comunistilor continua sa circule haotic intre cele doua mari gari ale lumii. Rupti de realitatile vremii, comunistii nu mai au cum sa-si apere pozitiile lor in societate, oricat de filorusi ar vrea sa ramana, oricat de anti-romani ar cauta sa fie si oricat de pro-europeni ar incerca sa para.
In situatia in care s-au pomenit, comunistii, care mai au puterea, vor cauta sa recurga la orice fel de tehnici si tehnologii electorale, legale si ilegale, care sa-i favorizeze in aceste alegeri, foarte importante pentru ei si din perspectiva alegerilor parlamentare 2009. Relevant este faptul ca, desi campania electorala propriu-zisa inca n-a inceput, comunistii s-au lansat deja cu cateva probe de manipulare a electoratului. Primele plase in «apele electorale-2007» le aruncau acum doua saptamani parlamentul si guvernul prin anuntarea majorarilor (pe e-ta-pe) la salarii, pensii si burse, dovada ca miza comunistilor raman, in fond, batranii si ratacitii, desi se fac eforturi serioase de spargere si a frontului studentesc. Nu sunt excluse pentru perioada urmatoare reuniunile studentesti, convocate la initiativa sectorului asociativ controlat de putere, este foarte posibila utilizarea resurselor administrative in campania electorala, masluirea alegerilor si, desigur, fraudarea lor. Faptul ca PCRM va cauta sa dea batalia decisiva in aceste alegeri pentru Chisinau este un lucru absolut cert, daca tinem cont ca de la venirea comunistilor la putere in 2001 Chisinaul a fost singura citadela necucerita prin vot general de catre comunisti. Si pregatirile pentru aceasta lupta au demarat inca in 2006. Pe parcursul anului trecut si inceputul acestui 2007 au fost substituiti din functie patru din cei cinci pretori de sector ai Chisinaului, ca sa nu mai amintim aici de modificarea listelor de personal in comisiile electorale de circumscriptie si sectoriale.
Lucrul cel mai grav si regretabil care s-ar putea intampla in alegerile-2007 (cu concursul nemijlocit al dreptei politice?!) ar fi pulverizarea excesiva a electoratului pe segmentul de dreapta. Faptul ca partidele de pe dreapta politica au facut deja mai multe declaratii de intrare separata in alegeri este alertant. Comunistii vor sti sa profite de aceasta situatie, mai ales acolo unde au administratiile publice locale sub controlul lor, inclusiv la Chisinau. Extrem de riscant pentru dreapta este si faptul ca mai multe partide de stanga si centru-stanga, inclusiv cele care sunt astazi in alianta politica cu comunistii, au preluat, mai mult ca niciodata, mesajul dreptei pentru aceasta campanie electorala, ceea ce s-ar putea intampla sa produca o mare confuzie in mediul electoral de dreapta si, pana la urma, o diluare a rezultatelor finale pentru concurentii dreptei. Este o situatie destul de periculoasa. Felul in care decurg lucrurile face impresia unui aranjament politic foarte bine regizat. Nu este exclus ca, pana la urma, alegerile locale-2007 sa aiba si scopul, nedeclarat, de diminuare si excludere treptata si planica a dreptei politice din viata publica a R. Moldova. Daca tinem cont ca precedentul in acest sens a fost creat de PPCD, prin actul din 4 aprilie 2005, de ce am exclude varianta unui complot general al stangii impotriva dreptei?
Petru AMARIEI