Viitorii judecători – cu case de milioane, automobile de lux şi cu firme în SUA
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererile absolvenţilor de la Institutul Naţional de Justiţie (INJ), candidaţi la funcţia de judecător, şi i-a declarat compatibili pentru suplinirea funcţiei de magistrat. ZdG a aflat cine sunt cei 10 candidaţi, care aşteaptă şi decizia Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ca ulterior să poată candida pentru fotoliul de magistrat. Cinci dintre absolvenţii INJ sunt feciori, fiice şi nepoţi de judecători, care, la vârsta de 25—27 de ani, deţin deja case de milioane şi automobile de lux, firme în SUA şi conturi bancare de aproape un milion de lei.
Potrivit Institutului Naţional de Justiţie, în acest an şi-au încheiat studiile 14 studenţi candidaţi la funcţia de judecător şi 15 candidaţi la funcţia de procuror, reprezentanţi ai promoţiei a cincea de absolvenţi ai INJ. Candidaţii la funcţia de judecător au absolvit Institutul cu note medii generale de 9,5, iar candidaţii la funcţia de procuror cu note medii generale de 9,1. Dumitru Visternicean, membru al CSM şi preşedintele Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător din cadrul INJ, susţine că “studenţii au fost apreciaţi după cum s-au prezentat. Nu putem vorbi despre careva suspiciuni. Au fost pregătiţi şi au răspuns la toate întrebările care au fost puse şi, în funcţie de răspuns, au fost apreciaţi”, a explicat Visternicean.
În Regulamentul privind formarea iniţială şi absolvirea INJ se menţionează că absolventul candidat la funcţia de judecător, în baza atestatului, este obligat să participe la concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător în modul prevăzut de Legea cu privire la statutul judecătorului, iar în cazul în care absolventul, din motive neîntemeiate, nu participă la concurs, Consiliul Institutului poate solicita restituirea în contul Institutului a bursei primite pe perioada formării iniţiale.
Din 14 absolvenţi ai INJ, 10 şi-au depus dosarele la CSM
Astfel, dintre cei 14 absolvenţi candidaţi la funcţia de judecător, până în prezent doar 10 şi-au depus dosarele la CSM pentru a fi selectaţi şi ulterior numiţi în funcţia de magistrat. La şedinţa CSM din 9 iulie curent s-a discutat şi despre cererile candidaţilor la funcţia de judecător ale absolvenţilor Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Olga Cernei, Gheorghe Stratulat, Corneliu Creţu, Maria Cozma, Vitalie Midrigan, Natalia Berbec, Elena Solomon şi Sergiu Stratan. “Consiliul reţine că toţi candidaţii la funcţia de judecător nominalizaţi sunt absolvenţi ai INJ şi consideră că cererile acestora pot fi acceptate, cu remiterea materialelor către Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor în vederea procedurii de selecţie”, se arată în Hotărârea CSM din 9 iulie.
Deşi în Regulamentul privind organizarea activităţii Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor este specificat că Colegiul trebuie să examineze în termen de o lună materialele prezentate de către secretariatul CSM, Svetlana Filincova, preşedinta Colegiului, susţine că examinarea dosarelor celor 10 candidaţi la funcţia de judecător se va face abia în toamnă.
Legislaţia va fi modificată în favoarea studenţilor de la INJ
„O să examinăm cererile în toamnă, în luna septembrie, pentru că profesorii, membrii Colegiului sunt în concediu şi nu avem cvorum. Colegiul de selecţie oferă punctaj candidaţilor, şi dacă aceştia acumulează 75 de puncte, pot participa la concursul organizat de CSM. Atunci când este vorba de candidaţii începători la funcţia de judecător, Colegiul le oferă un punctaj cu care ei, timp de 3 ani, pot participa la concurs. Legea privind Colegiul de selecţie a fost adoptată astfel, încât absolvenţii INJ nu prea au prioritate. Acum, CSM modifică regulamentul, pentru că prioritate la funcţia de judecător au persoanele care au un stagiu mai mare de lucru şi cărora li se oferă un punctaj mai mare pentru caracteristici. Evident, cei care au lucrat au o caracteristică mai bună, iar cei de la Institut abia au absolvit şi nu au careva abilităţi care ar putea să-i avantajeze, aşa că le este mai complicat”, a declarat Svetlana Filincova, vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).
Membrul CSM, Dumitru Visternicean, susţine că toţi absolvenţii candidaţi la funcţia de judecător trebuie să-şi prezinte dosarele la CSM, pentru că nu degeaba au învăţat la INJ. “Şi în acest an o să fie numiţi în funcţia de judecător. A apărut, totuşi, o problemă vizavi de realizarea Legii cu privire la Colegiul de selecţie şi evaluare. Se lucrează şi cred că în toamnă se va purcede la concursul anunţat de CSM. Toţi candidaţii la funcţia de judecător vor fi examinaţi după noua Lege cu privire la Colegiul de selecţie şi evaluare a judecătorilor”.
Nepoata lui Poalelungi, cu 850 mii de lei la „Victoriabank”
ZdG a aflat cine sunt absolvenţii INJ, candidaţi la funcţia de judecător. Maria Cozma are 25 de ani şi s-a născut în localitatea Ghindeşti, raionul Floreşti. În acest an, a absolvit INJ cu media generală de 9,54. Maria Cozma este nepoata preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi. Recent, a fost transferată în funcţia de asistent judiciar, fiind, totodată, şi şefa interimară a secretariatului Judecătoriei sect. Râşcani. Ţinem să precizăm că Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani, este finul de cununie al lui Mihai Poalelungi, iar nepoata preşedintelui CSJ, Maria Cozma, este subalterna lui Melniciuc. Pentru anul 2011-2012, Maria Cozma a declarat venituri în sumă de 22 mii de lei, bani acumulaţi din salariul pe care îl primeşte de la Judecătoria Râşcani, dar şi din darea în arendă a unui lot de pământ. Totodată, Maria Cozma are conturi bancare la BC “Victoriabank” SA, în sumă de 850 mii de lei. Luni, 22 iulie, am contactat-o pe Maria Cozma. Aceasta ne-a răspuns: “Sunt la bancă şi nu pot să vorbesc acum. Reveniţi în 40 de minute”. Ulterior, Maria nu a mai răspuns la telefon.
Mihaela Grosu are 26 de ani. A absolvit INJ cu media generală 9,29. Ea este fiica preşedintelui Judecătoriei Străşeni, Mihai Gavriliţă. În instanţa de la Străşeni, proaspăta absolventă activează în calitate de specialist superior. Mihaela este căsătorită cu un colaborator al poliţiei rutiere de la Străşeni, Mihail Grosu, reţinut în flagrant şi arestat de ofiţerii Anticorupţie pentru trafic de influenţă. În acest caz, potrivit unor surse din domeniul justiţiei, în anul 2006, când Mihail Grosu a fost reţinut de ofiţerii Anticorupţie, socrul său, Mihai Gavriliţă, care activa în calitate de membru al CSM, ar fi intervenit pentru eliberarea ginerelui din arest. Iar la 11 august 2006, sub numărul de ieşire 3294, Procuratura Anticorupţie a expediat dosarul la Judecătoria Buiucani, care l-a eliberat pe Grosu de răspundere penală, acesta fiind tras la răspundere contravenţională cu aplicarea unei amenzi în sumă de 2000 mii de lei. Am sunat la Judecătoria Străşeni pentru a lua legătura cu tânăra specialistă, însă la anticameră ni s-a răspuns: “Mihaela este în concediu. Revine la lucru peste o săptămână”.
Mihail Gavriliţă, preşedintele Judecătoriei Străşeni, despre fiica sa, Mihaela Grosu, absolventă a INJ: Numai CSM ştie pe câţi o să-i numească judecători în acest an. Eu ştiu numai vreo 10 judecători care împlinesc vârsta plafonului şi trebuie să plece în acest an. Şanse ca Mihaela să fie numită în instanţa de la Străşeni — nici nu poate fi vorba, pentru că eu activez aici şi poate fi conflict de interese. Mihaela a trecut comisia medicală. Acum au fost trimişi la Comisia de evaluare. Iar la concursul organizat de CSM, cu părere de rău, absolvenţii INJ participă de rând cu toţi doritorii la funcţia de judecător. Mihaela activează la Judecătoria Străşeni într-o funcţie tehnică. Stă la ghişeu şi primeşte corespondenţa. Iar când Mihail Grosu, soţul Mihaelei, a avut aceste probleme (arestat pentru trafic de influenţă – n.r.) ei nu erau căsătoriţi. Poate că erau împreună. Din câte îmi amintesc, dosarul lui Mihail a fost trimis la o instanţă din Chişinău. Mihaela cred că a aflat după ce s-a căsătorit.
Viitor judecător – cu firmă de transport în Alabama, SUA
Corneliu Creţu are 25 de ani şi este fiul fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, implicat în scandalul de la “Pădurea Domnească”, fiind acuzat de procurori că l-ar fi împuşcat mortal pe tânărul Sorin Paciu. Potrivit unor surse din domeniul justiţiei, Gheorghe Creţu, fiind în cadrul Comisiei de admitere la INJ, a aprobat şi a semnat lista nominală a persoanelor admise la INJ, printre care se regăsea şi fiul său. Totodată, sunt voci care spun că Gheorghe Creţu a făcut barter cu participanţii la “vânătoarea domnească”, luându-şi vina asupra sa în schimbul numirii fiului său în funcţia de judecător şi avansării ulterioare a acestuia în funcţie.
Corneliu Creţu conduce un Mercedes ML320, fabricat în 2008, cu numerele de înmatriculare KKK666, care este înregistrat în baza de date “REGISTRU” pe numele unchiului său, Zaharia Creţu. Totodată, proaspătul absolvent al INJ, candidat la funcţia de judecător, este fondator al companiei de transport “CRC Transport LLC”, cu sediul în Alabama, SUA, înregistrată pe adresa 16 E 24TH Avenue Lot #17 Gulf Shores, AL 36542. Corneliu Creţu a înregistrat firma de transport pe data de 29 noiembrie 2012 şi l-a numit în calitate de administrator pe un văr de-al său, Roman Vulpe, stabilit în statul Alabama de mai mulţi ani.
Fiul lui Harmaniuc – cu casă de 7 milioane de lei şi trei automobile
Olga Cernei are 27 de ani şi a absolvit INJ cu media generală de 9,51. Candidata la funcţia de judecător este fiica judecătoarei Ludmila Cernei, care actualmente activează în calitate de inspector-judecător în Inspecţia Judiciară de pe lângă CSM, detaşându-se de funcţia de judecător al Judecătoriei Ciocana până la expirarea mandatului de 4 ani.
Petru Harmaniuc are 26 de ani. A absolvit INJ cu media generală de 9,46. Tânărul candidat la funcţia de judecător este fiul judecătorului de la Curtea de Apel Bălţi, Valeriu Harmaniuc, care a emis mai multe hotărâri controversate încă pe timpul când activa la Curtea de Apel Economică.
Absolventul Petru Harmaniuc este proprietarul unei case de locuit cu mansardă în comuna Stăuceni, mun. Chişinău. Casa de lux, cu suprafaţa de 96,8 m.p., valorează aproximativ 7 milioane de lei. Potrivit datelor de la “CADASTRU”, Petru Harmaniuc avea 18 ani când a cumpărat lotul de pământ de la Stăuceni prin contract de vânzare-cumpărare. Acesta şi-a construit casa pe terenul respectiv, iar în anul 2012 a făcut recepţia finală a întregului imobil.
Reporterii ZdG au mers pe str. Frunze din comuna Stăuceni, pentru a face poze cu casa de milioane a viitorului magistrat. La poarta lui Petru Harmaniuc era parcat un automobil de model BMW X5. Locuinţa are un nivel plus mansarda şi este acoperită cu olane de culoare roşie. Pereţii casei sunt decoraţi în maro, iar geamurile şi uşile sunt din termopane de culoare cafeniu-întunecat. La intrarea în curte, pe partea dreaptă se observă un garaj, iar în spatele casei mai este o construcţie.
Tatăl – judecător fără automobile, feciorul – viitor magistrat cu 2 BMW-uri şi o Toyota
Pentru Harmaniuc mai deţine cota de 1/4 dintr-un apartament cu suprafaţa de 65 m.p. din str. Igor Vieru 19, sect. Ciocana. Despre acest apartament, judecătorul Valeriu Harmaniuc a declarat că soţia sa împreună cu copiii au privatizat imobilul în anul 1997 cu suma de 971,75 lei.
Judecătorul Valeriu Harmaniuc a scris în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că nu deţine automobile, în timp ce pe numele fiului său de 26 de ani sunt înscrise un automobil de model BMW 730D, fabricat în anul 2005, cu numărul KPH001, un BMW X5 cu numărul KHP001 şi o Toyota RAV–4 din anul 2002 cu numărul de înmatriculare CNZ376.
ZdG a încercat să discute cu toţi absolvenţii INJ, candidaţi la funcţia de judecător, însă o mare parte dintre ei nu ne-au răspuns la telefon. Corneliu Creţu ne-a spus că este într-o şedinţă şi să revenim mai târziu. Ulterior nu a mai răspuns la telefon, la fel ca şi Petru Harmaniuc. Am încercat să discutăm şi cu viitoarea judecătoare Elena Solon, care ne-a răspuns: “Nu am plăcerea să comentez nimic. Nu este etic”, şi a închis telefonul. Vitalie Midrigan, candidat şi el la funcţia de judecător, s-a arătat mai comunicativ decât colegii săi. “Noi am prezentat toate documentele. Aşteptăm deja Colegiul de selecţie să examineze toate actele. Ce şanse sunt ca să fim numiţi judecători — depinde totul de CSM, de locurile pe care o să le scoată la concurs. Noi suntem doar în aşteptare şi în suspans. Din ce ştiu eu, câţiva colegi care au depus dosarele sunt în vacanţă”, ne-a mai spus proaspătul absolvent al INJ.
Jurist: Legea conflictelor de interese ar trebui modificată
Juristul Ion Guzun susţine că legislaţia în vigoare nu stabileşte clar şi nu interzice activitatea rudelor în aceleaşi instanţe judecătoreşti sau în instanţele superioare, cu excepţia recuzării sau abţinerii judecătorului de la examinarea cauzei ce priveşte o rudă de a sa.
„Nici Codul de etică al judecătorului, nici Ghidul privind prevenirea şi soluţionarea conflictelor de interese în cadrul sistemului judecătoresc nu se referă la activitatea rudelor în cazul în care ambele persoane sunt judecători şi/sau grefier, sau alt funcţionar în cadrul aceleiaşi instanţe judecătoreşti. Consider că CSM trebuie să revizuiască aceste documente şi să indice expres restricţii de activitate sau norme de conduită a rudelor care activează în aceeaşi instanţă judecătorească sau în instanţa superioară, inclusiv din perspectiva excluderii oricăror dubii de influenţare reciprocă. Totodată, CSM trebuie să acorde o atenţie mai mare atunci când îl numeşte sau îl promovează pe un judecător la o instanţă în care are rude”, este de părere juristul Ion Guzun, care monitorizează şedinţele CSM în calitate de reprezentant al CRJM.
Potrivit Raportului de activitate al CSM pentru 2012, anul trecut au fost numiţi în funcţia de judecător 10 absolvenţi ai INJ, pe un termen de 5 ani, care activează în instanţele judecătoreşti din ţară.