Vânătoare de oameni în Pădurea Domnească
Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vânătoare la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău (CAC), Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, sau Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva.
Toţi oficialii prezenţi la vânătoare au tăinuit crima. După ce ea a devenit publică, în urma unor declaraţii făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, oamenii legii au declarat că “lucrează la caz”. Au găsit, în scurt timp, şi un suspect: Gheorghe Creţu, vicepreşedintele CAC. Acesta, însă, nu-şi recunoaşte vina. Mocanu spune că judecătorul nici nu are cum să şi-o recunoască, pentru că, cel care a tras în Sorin Paciu ar fi chiar procurorul general al R. Moldova, Valeriu Zubco.
Sorin Paciu avea 34 de ani. A fost proprietarul unei cariere de piatră din raionul Glodeni. El gestiona şi alte afaceri în mun. Chişinău. Sorin era căsătorit şi avea o fetiţă de tei ani. La alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, el a candidat pe lista electorală a Blocului electoral «Alianţa Juriştilor şi Economiştilor», alături de Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova. În aceeaşi listă electorală mai figura şi Ghenadie Sajin, directorul companiei Finpar Invest. Acesta e şi naşul de cununie al lui Sorin.
Duminică, 23 decembrie, Sorin Paciu a plecat împreună cu Ghenadie Sajin la vânătoare în rezervaţia naturală “Pădurea Domnească”. Paciu nu era vânător. După cum spun cei care l-au cunoscut, acesta a plecat încolo doar pentru a se distra. Filma şi fotografia animalele pentru fiica sa de doar 3 ani, care îl aştepta acasă. Totodată, în timpul partidei de vânătoare, Paciu a fost unul dintre gonaşi.
17 vânători, împărţiţi în două grupuri, aflate la câteva sute de metri distanţă
Vânătoarea de mistreţi a început în jurul orei 9.00 dimineaţa. Era o vânătoare de selecţie, participanţii neavând voie să împuşte femele, ci doar porci bolnavi. Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva, prezent şi el la vânătoare, îşi aminteşte că erau prezenţi 17 vânători. “Fiind prea mulţi, le-am spus că vor trebui să formeze două grupe”. Denis Eremciuc, directorul rezervaţiei, a fost numit responsabilul unei echipe, din care au făcut parte Valeriu Zubco, Ion Pleşca şi Ion Lupu, iar Valentin Svestun, inginer pază şi protecţie din cadrul aceleiaşi rezervaţii, responsabil de cealaltă echipă, din care făceau parte Gheorghe Creţu, Ghenadie Sajin, dar şi câţiva oameni de afaceri din Făleşti şi Glodeni.
Participanţii la vânătoare ne-au spus că cele două grupuri erau poziţionate la o distanţă de câteva sute de metri una de alta. În momentul în care grupul procurorului general terminase o fază de vânătoare, de maşinile acestora s-a apropiat o persoană care a anunţat că cineva a fost rănit. Tot atunci s-a constatat că persoana rănită era Sorin Paciu. Acesta a fost adus cu o sanie, apoi urcat într-o maşină de teren şi transportat la Spitalul Raional Făleşti. Nimeni dintre cei prezenţi, însă, nu-şi dădeau seama la acel moment de gravitatea incidentului.
Mocanu dezvăluie crima. Zubco, acuzat de către acesta de omorul lui Paciu
Din spusele medicilor, Sorin Paciu a ajuns la spital în jurul orei 13.40 şi a fost dus direct în secţia de reanimare, fiind într-o stare foarte gravă. I-au fost depistate multiple plăgi ale intestinului subţire şi gros şi hemoragie intra-abdominală. Pacientul a fost operat. Deşi operaţia a fost una reuşită, acesta a decedat în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Nicolae Andrieş, vicedirectorul spitalului, susţine că medicii au anunţat în acea zi poliţia şi că, pe holurile spitalului, veniseră mai mulţi procurori.
Doar că, opinia publică nu avea să cunoască atunci nici despre incidentul de la vânătoare şi nici despre decesul lui Sorin Paciu. Nici Procuratura Generală (PG), nici Ministerul de Interne (MAI), nici Agenţia “Moldsilva” nu au făcut publică informaţia. Despre aceste lucruri s-a aflat doar duminică, 6 ianuarie, când liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a susţinut o conferinţă de presă şi l-a învinuit de uciderea lui Sorin Paciu pe Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.
Din acel moment, informaţiile despre acest caz au fost diverse. Presa contacta diferite persoane despre care se spunea că au fost prezente la vânătoarea din “Pădurea Domnească”. Procurorul general era plecat din R. Moldova, într-o scurtă vacanţă. Ion Pleşca nu răspundea la telefon. Gheorghe Creţu nega participarea sa.
Zubco a fost la biserica unde a fost adus corpul neînsufleţit al lui Paciu
ZdG a discutat cu mai multe persoane care au participat la vânătoarea din 23 decembrie. Am aflat că Sorin Paciu a fost înmormântat pe 27 decembrie, în Cimitirul Central din str. Armenească. Mormântul lui se află în vecinătatea gardului cimitirului, în spatele monumentului “Eternitate”. Când l-am găsit, mormântul era acoperit cu zăpadă şi cu multe coroane de flori. Marţi, 8 ianuarie, doar câteva urme de câine se mai observau lângă mormântul lui Sorin. Iniţial, numeroasele zvonuri îl dădeau pe acesta ca fiind incinerat undeva, prin Ucraina, pentru a ascunde urmele crimei.
ZdG a aflat că trupul neînsufleţit al lui Sorin Paciu a fost adus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chişinău în seara zilei de 26 decembrie. Enoriaşi de la biserică, dar şi mai multe persoane din cimitir au confirmat că în sicriu era anume corpul neînsufleţit al lui Sorin Paciu, punând astfel capăt speculaţiilor la acest subiect. La biserică, pentru a-l petrece în ultimul drum pe Sorin, a fost văzut şi Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.
Comisar: „Vicedirectorul spitalului a comunicat o informaţie eronată”
După dezvăluirile lui Sergiu Mocanu, Ion Bodrug, viceministrul de Interne, a organizat o conferinţă de presă. Acesta şi-a apărat instituţia, menţionând că MAI nu a fost informat despre incident şi că, ulterior, procurorii le-au cerut angajaţilor MAI să nu se implice. Bodrug lăsa să se înţeleagă că implicarea lui Valeriu Zubco în crima din “Pădurea Domnească” este evidentă. Informaţia prezentată de Bodrug, precum că MAI nu a fost informat despre accident, a fost însă negată şi de medici, şi de procurori.
Totuşi, Valeriu Cojocaru, comisar de Făleşti, a declarat pentru ZdG că poliţia aşa şi nu a fost anunţată. “Vicedirectorul spitalului a comunicat o informaţie eronată, declarând că a fost informat Sârbu de la unitatea de gardă, dar la acel moment în unitatea de gardă era de serviciu Igor Pleşca şi ajutorul de serviciu era Anatolie Dedov. Sârbu era după serviciu şi nu putea fi la unitatea de gardă, şi evident că nu putea să recepţioneze informaţia în cauză. Ei au anunţat direct procuratura. Poliţia a aflat, pe 28 decembrie, când a fost pornită cauza penală. Noi am aflat din baza de date care este unică pentru poliţie şi procuratură. Din moment ce a fost pornită cauza penală, noi nu am mai putut să ne autosesizăm. Totul a rămas pe mâna procuraturii”, ne-a spus Cojocaru.
Valeriu Zubco a negat „categoric acuzaţiile de omor lansate la adresa mea”
Una peste alta, odată cu trecerea timpului, mai multe informaţii despre vânătoarea din 23 decembrie au început să devină publice. PG l-a apărat pe Valeriu Zubco. Reprezentanţii instituţiei au emis mai multe comunicate de presă, inclusiv o declaraţie a procurorului general, aflat în concediu, în afara ţării.
Zubco a respins acuzaţiile lansate de Sergiu Mocanu, calificându-le drept speculaţii. “Neg categoric acuzaţiile de omor lansate la adresa mea de către cetăţeanul Sergiu Mocanu. Este evident că dacă o astfel de acuzaţie s-ar confirma, demisia mea ar fi iminentă şi răspunderea în faţa legii, de asemenea. Să lansezi o astfel de campanie murdară la adresa unui om, indiferent cine ar fi acesta, să alegi un moment ca cel al Sfintelor Sărbători pentru a face asta este o dovadă de cinism care depăşeşte orice limită. Acest lucru este valabil şi pentru cei care au sprijinit această campanie, prin lansarea de insinuări şi aprecieri. Sunt gata să mă supun anchetei oricărei instituţii a statului, dar nu mă voi transforma în “carne de tun” în campaniile murdare ale unora sau pentru luptele dintre politicieni pentru funcţia de procuror general”.
Anterior, PG anunţase că, în acest caz, procurorii au identificat şi un suspect, care, însă, nu e Valeriu Zubco, iar dosarul urmează a fi transmis în judecată până la finele lunii ianuarie. Ulterior, însă, Ghenadie Guriţanu, procurorul raionului Făleşti, unde este instrumentat cazul, declara presei că, de fapt, nu există un suspect sigur în acest dosar.
„Deocamdată, rămâne Creţu suspect, asta din probele pe care le avem la moment”
Peste puţin timp, acelaşi Guriţanu, contactat de ZdG, spunea că ar exista doi suspecţi, unul dintre ei fiind judecătorul Gheorghe Creţu. Cam în acelaşi timp, pentru alte instituţii media, procurorul spunea că Gheorghe Creţu este, de fapt, singurul suspect.
Miercuri, 9 ianuarie, Guriţanu şi-a explicat “bâlbâiala” din ajun prin faptul că “ieri (marţi, 8 ianuarie – n.r.) pe dosar s-au făcut acţiuni de urmărire penală şi, spre seară, s-a stabilit că este un singur suspect. Deocamdată, rămâne Creţu suspect, asta din probele pe care le avem în prezent. S-au numit expertizele şi se audiază martorii. La sfârşitul lunii vom avea un rezultat. E imposibil ca poliţia să nu fie informată. Din câte cunosc, poliţia a fost informată. Direcţia Securitate Internă a MAI face o investigaţie internă pe acest caz. Adevărul îl ştiu doar ei. Procuratura a înregistrat cazul pe 23 decembrie, când a avut loc incidentul. Cauza penală a fost pornită pe 25 decembrie, după decesul persoanei”, a mai spus Guriţanu.
„Trebuie să se stabilească, pentru că acolo au fost mai multe focuri”
Contactat de ZdG, Gheorghe Creţu nu şi-a recunoscut vina, ci doar participarea la vânătoare. “Este informaţia dată că eu am participat la vânătoare şi ce s-a întâmplat. Organele de drept trebuie să stabilească adevărul şi să facă expertizele respective. Trebuie să se stabilească, pentru că, acolo, au fost trase mai multe focuri. Mai mult nu pot spune nimic”, ne-a zis Creţu.
Spusele sale au fost confirmate şi de către alte persoane prezente la vânătoarea din “Pădurea Domnească”. Astfel, unul dintre participanţi ne-a relatat că, la locul unde s-a produs tragedia, s-au auzit “vreo cinci-şase împuşcături”.
Sergiu Mocanu a declarat miercuri, 9 decembrie, că Gheorghe Creţu ar putea fi doar un ţap ispăşitor în acest caz. De remarcat şi faptul că, până ca incidentul să fie făcut public, Gheorghe Creţu nu fusese nici măcar audiat în cadrul dosarului. Doar după declaraţiile lui Mocanu, procurorii au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) retragerea imunităţii lui Gheorghe Creţu, pentru ca acesta să poate fi cercetat penal.
Martori: Valeriu Zubco nu a tras niciun foc la acea vânătoare
Din discuţiile purtate de cei prezenţi la vânătoare imediat după accident, s-a ajuns la concluzia că, în preajma locului infracţiunii, la momentul tragediei, se aflau trei persoane: Ghenadie Sajin, Gheorghe Creţu şi Valeriu Svestun. Ultimul a spus că, în opinia sa, glontele fusese direcţionat din partea în care se afla Gheorghe Creţu. Tot atunci, Creţu a precizat că nu a tras cu alice, ci cu aşa-zise “trei gloanţe”.
Întrebat de cei prezenţi dacă el a fost cel care a tras în Sorin Paciu, Creţu a spus atunci că el a împuşcat în porc, ne-au povestit cei care au asistat la vânătoare. “Probabil s-a tras de la vreo 30—40 de metri. Accidentul a avut loc în preajma satului Călineşti, la 1-2 km de pichetul de grăniceri Călineşti”, ne-au mai spus participanţii la vânătoare. Din spusele lor am mai aflat că Valeriu Zubco, care este vânător de mai puţin de doi ani, nu a tras niciun foc la acea partidă de vânătoare şi că, în total, în acea duminică, s-au vânat doar doi mistreţi.
Valeriu Zubco a fost cel care a anunţat oamenii legii despre incident. Cineva îşi aminteşte că procurorul general ar fi exclamat: “Băieţi, asta e. Persoana care este vinovată trebuie să răspundă, chiar dacă este prietenul nostru”. Procurorii, sosiţi la faţa locului, au ridicat mai multe arme, însă doar ale celor din grupul condus de Svestun, nu şi din cel din care făceau parte procurorul general şi preşedintele CA Chişinău.
Cei prezenţi la vânătoare vorbesc despre un posibil ricoşeu al gloanţelor care au provocat rănirea mortală a lui Sorin Paciu. Din informaţiile obţinute de noi, Paciu ar fi finul de cununie al lui Ghenadie Sajin, acesta din urmă fiind un apropiat al prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.
Familia lui Sorin Paciu a refuzat şi refuză să discute cu presa, fiind dispuşi să creadă, potrivit unor surse media, că moartea lui Sorin a fost un accident, în urma căruia nu există vinovaţi.