TV8 „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc, poreclit „Ptița”
TV8 a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio a discuțiilor între doi dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului – Ilan Șor și Veaceslav Platon. Probele pe care le prezintă TV8 demonstrează cum a avut loc adoptarea deciziei secrete a Guvernului, de pe 13 noiembrie 2014, prin care s-au oferit 9,5 miliarde de lei pentru salvarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank. Totodată, grație acestor discuții, TV8 a reușit să stabilească cine au fost principalii beneficiari direcți și indirecți ai furtului. Numele lor sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, se arată în investigația TV8.
Planul propus de Șor fostului premier Leancă
În discuțiile dintre participanții la furtul miliardului au fost abordate și planuri, dar s-a dorit cel mai scump și care să se încheie cu lichidarea instituțiilor bancare. Ilan Șor a mărturisit prietenului său „Slavka” că se întâlnea în fiecare zi cu fostul premier Iurie Leancă.
Ilan Șor: Eu le-am zis să născocim ceva, încă pe când era Leancă premier. Eu vorbeam cu el în fiecare zi. Le-am propus să lansăm hârtii de valoare. Slavka, eu cred că tu nu știi nici 15% ce s-a întâmplat la BEM, ce pierderi erau la credite. Eu i-am spus lui Leancă că gaura reală acolo e de 9 miliarde. Am început să-i socot, să-i arăt. Eu atunci le-am spus: Dați-mi două miliarde, eu o să găsesc încă un miliard și vor fi măcar trei. Noi vom atrage din piață încă unul, dacă voi nu veți încurca și vor fi patru. De aceste patru miliarde, noi vom cumpăra hârtii de valoare și încet-încet, dar vom trăi. Poate mai târziu voi găsi eu undeva resurse ieftine, sau vom inventa ceva, sau voi veți putea da încă puțin. Slava, ca să înțelegi, eu le-am propus o soluție de două miliarde sau trei. Poate ea se întindea pe 20 de ani, dar ei nu aveau gaură. Banii rămâneau la ei. Astăzi toate băncile erau pe linia de plutire.
În pofida acestor discuții pe care Ilan Șor le purta încă în iulie 2015 cu Veaceslav Platon, în 2020, Ilan Șor mințea jurnaliștii pe care i-a adunat la o conferință de presă, declarând că nu a cerut niciodată bani de la stat pentru băncile falimentare.
Ilan Șor: Nici eu, nici conducerea acestor bănci nu am cerut acești bani de la Banca Națională. Da, situația nu era simplă, dar noi am fi rezistat. Noi niciodată nu am cerut niciun leu de la nimeni.
Pe de altă parte, fostul premier Iurie Leancă susține că nu se întâlnea cu Ilan Șor să discute despre BEM și neagă faptul că acesta i-ar fi prezentat vreun plan de salvare a Băncii de Economii.
Haz pe seama ex-premierilor Leancă și Gaburici
Pe 13 noiembrie 2014, Guvernul condus de Iurie Leancă a decis, în secret, să emită garanții pentru creditele de urgență, în sumă de 9,5 miliarde de lei. Acești bani au ajuns la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Despre această decizie, Veaceslav Platon și Ilan Șor vorbesc de mai multe ori „în bătaie de joc”. Din discuții reiese că Leancă a fost convins de Șor să accepte acordarea garanțiilor, cu suportul guvernatorului Dorin Drăguțan în spatele căruia se afla Vlad Plahotniuc. Iurie Leancă le-ar fi făcut jocul fără să-și dea seama în ce a fost atras.
Veaceslav Platon: – Dar Leancă ce, nu înțelegea?
Ilan Șor: Slava, el în economie înțelege aproximativ ca și mine în balet. El nu înțelegea nimic, pentru că lui într-o ureche îi striga Arapu niște prostii, iar din altă parte – Draguțan alte prostii. El înebunea. Eu pur și simplu veneam și îi spuneam poziția mea, iar el înebunea.
Platon: Așa de prost să faci sanarea băncii, asta e „…”.
Șor: Nu, Slavka, asta trebuie să poți. Leancă este pur și simplu un idiot.
Platon: Asta da, să semneze așa o prostie, numai el putea, având toată convingerea că nu greșește și anume asta va duce Moldova în Europa – semnarea garanțiilor de 9 miliarde.
Șor: Da, asta e tare.
Platon: În toată această poveste pe mine m-a uimit Leancă. Cum l-ai convins tu să semneze această garanție?
Șor: Fără niciun bănuț.
Platon: Da? Pur și simplu l-ați păcălit?
Șor: Nu l-am păcălit, dar i-am spus: „Sunteți prim-ministru. La voi se prăbușesc trei bănci. Dvs. intrați în istorie, dar nu intrați ci vă înglodați în istorie. Eu vă propun să semnați garanțiile. Banii vin. Noi cumpărăm hârtii de valoare”. Pe el l-au păcălit. Scenariul pe care i l-am propus eu era ideal pentru dânsul. El nu risca cu nimic. El a semnat garanția. Banii au plecat. Eu imediat am cumpărat hârtii de valoare. Ei în buget nu au un deficit. Totul e frumos, totul era bine. În ultimul moment, ei îl conving că nu este corect să facă așa. Eu am venit și i-am spus că acum e gata cu voi, pentru că toți banii pe care i-ați semnat vor pleca nicăieri. Așa banii ar fi rămas în interiorul țării. Curgeau de la BNM la Ministerul Finanțelor. Care e diferența? Slava, tot ce le-am gândit eu era funcțional și garanția, și altele. Niciodată nu m-am așteptat că îl vom putea convinge la garanție. Eu singur nu credeam în asta.
Platon: Dar l-ai convins?
Șor: L-am convins.
Contrar convingerilor lui Platon și Șor că Guvernul a făcut „o mare prostie” acordând garanțiile de stat, Leancă și acum este sigur că a procedat corect atunci, în încercarea de a salva băncile.
Iurie Leancă: Citiți raportul FMI și al Băncii Mondiale din iunie 2014, după jumătate de an de analiză pe situația din sistemul bancar, pe prima pagină scrie că doar prin intervenția statului, prin aceste garanții se poate salva situația. Și doi: e prea mare banca de sistem și atunci statul nu poate ignora situația de acolo. Acesta a fost laitmotivul și cererea BNM care are toată competența, are toate pârghiile și știa exact ce se întâmplă acolo.
Nu a scăpat de criticile lui Șor și Platon nici fostul premier Chiril Gaburici, care l-a succedat pe Leancă la șefia Guvernului. Pe 30 martie 2015, Executivul condus de Gaburici a emis, tot în secret, cea de-a doua garanție de 5,3 miliarde de lei. Anume acești bani au fost folosiți de fapt pentru a restitui oamenilor și agenților economici depozitele pe care le aveau la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Ilan Șor: Dar al doilea care a venit e „…”( n.r. Chiril Gaburici) .
Platon: El tot a semnat?
Șor: Tu nu știi?
Platon: El a semnat, dar eu nu știu ce sumă.
Șor: Șase (n.r miliarde de lei).
Platon: Încă un debil.
Șor: Leancă măcar avea aptitudini diplomatice, să rezolve aceste întrebări, dar acesta cum vindea telefoane mobile…
Platon: Așa și vinde, da? Dar tu explică-mi, chiar și Filea (n.r. Vlad Filat), când înaintează astfel de cadre, el înțelege că asta e fața partidului?
Șor: Nu. Lui îi spun la partid că noi avem 20 de mii de membri. Nu s-a găsit un om care să fie înaintat? Trebuia să-l înainteze pe acest debil?
Platon: Și cu diplomă falsă. Cum?
Șor: Acesta i-a mințit. Nu a spus nimic.
Despre arestul lui Filat se știa din timp
Un alt episod discutat de Platon și Șor vizează creditele acordate companiei „Caravita”, afiliată fostului premier Vlad Filat. De câteva ori se pomenește faptul că Filat ar fi avut înțelegeri cu Plahotniuc ce vizau împărțirea banilor din BEM.
În vara anului 2015, după ce Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, pentru a putea candida la funcția de primar de Orhei, acesta continua să comunice intens cu Vlad Filat. Șor îi povestea lui Platon că Plahotniuc și-a întărit poziția, iar Filat nu mai decide nimic.
Tot în iulie 2015, cei doi discutau deja despre faptul că Vlad Filat urmează a fi arestat la indicația lui „Ptița”, poreclă atribuită de Șor și Platon lui Vlad Plahotniuc. Acest lucru s-a și întâmplat trei luni mai târziu.
Platon: Tu știi că Plahiș (n.r. Vlad Plahotniuc) a răspândit informația printre ambasadori că el îl va închide (n.r. pe Vlad Filat)? Asta e adevărat.
Șor: „Ptița” (n.r. porecla lui Vlad Plahotniuc) e „cantujanîi. Și Filea e „cantujanîi”.
Pe 15 octombrie 2015, la solicitarea procurorului general, Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară și a fost arestat.
Citiți investigația integral pe tv8.md