ÎN SLUJBA MOSCOVEI. Patru luni printre „robii” lui Șor. Investigație sub acoperire
Alegerile prezidențiale și referendumul republican privind integrarea europeană desfășurate în R. Moldova în octombrie-noiembrie 2024 au fost puternic influențate din Federația Rusă. Statul care a început și desfășoară un război împotriva Ucrainei, a acționat în R. Moldova prin intermediul unei rețele formată din zeci de mii de oameni, coordonată de la Moscova de către oligarhul Ilan Șor, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, fugit din R. Moldova, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru participare la cea mai mare fraudă bancară ce s-a soldat cu dispariția din sistemul bancar moldovenesc a unui miliard de dolari SUA.
Ziarul de Gardă (ZdG) a reușit să dovedească această puternică ingerință în alegerile din R. Moldova, infiltrându-se în cadrul acestei rețele și publicând ulterior o investigație în două părți, relatând evenimentele cronologic. Timp de patru luni, reporterele Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu au documentat din interior activitatea rețelei Șor, cu ajutorul unor camere ascunse și sub identități false. Jurnalistele au arătat cum s-au răspândit mesajele propagandistice, fiind țintit în mod special referendumul privind integrarea europeană, cum circulă banii în rețea și cum, utilizând rețeaua Telegram și banii proveniți de la o bancă rusească, sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei.
Ambelor reportere le-au fost deschise conturi în banca de stat din Rusia Promsvyazbank, aflată sub sancțiuni internaționale, cu scopul de a fi plătite pentru a vota NU la referendum și pentru un candidat la prezidențiale, dictat rețelei de la Moscova. Măriuța Nistor a primit pe contul său 30 de mii de ruble în două tranșe. Natalia Zaharescu a primit indicații pe cine să voteze cu o zi înainte de scrutin și a fost somată voteze NU la referendum chiar în ziua alegerilor, pe 20 octombrie.
Prima parte a investigației, „În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii” lui Șor. Investigație ZdG sub acoperire”, a fost publicată la 11 octombrie 2024, iar a doua parte, „Cum a fost fraudat referendumul. Rețeaua lui Șor, de partea lui Stoianoglo. În slujba Moscovei (II): o nouă investigație ZdG sub acoperire”, a fost publicată la 31 octombrie 2024. Prezentăm mai jos rezumatul celor două anchete jurnalistice.
Prima care s-a infiltrat în rețeaua Șor a fost jurnalista Măriuța Nistor. Ea și-a început documentarea de la niște așa-numite „proteste” ale susținătorilor grupului Șor, care îi însoțeau fidel la ședințele de judecată pe fruntașii acestui grup, judecați pentru finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, declarat neconstituțional în iunie 2023.
„Lumea vine că (cei din echipa lui Ilan Șor, n.r.) mai plătesc. Dacă n-aveau să plătească, nu vedeai pe nimeni aici”
26 iunie 2024. În fața judecătoriei Chișinău, unde se examina dosarul finanțării ilegale a fostului partid „Șor”, urma să aibă loc un protest în susținerea acoliților lui Ilan Șor. Reportera Măriuța Nistor a inventat o poveste, și-a ales un nume nou – Ana Nastas și a început aventura infiltrării printre oamenii care lucrează în slujba Moscovei.
Sub pretextul că e prima data invitată la un protest, reportera Măriuța Nistor, alias Ana Nastas, a încercat să afle detalii despre organizare și remunerare de la oamenii aflați deja la locul protestului.
Una dintre protestatare îi spune reporterei ZdG: „Chiar dacă îți cere cineva interviu, să nu vorbești!”
Bărbatul de alături se implică în discuție și dezvăluie adevăratul motiv pentru care este prezent la protest: „Lumea vine că (cei din echipa lui Șor, n.r.) mai plătesc. Dacă n-aveau să plătească, nu vedeai pe nimeni aici.”
Același argument îl are și femeia.
Protestatara: Înainte era mai multă lume, acum e tare puțină, nu știu.
ZdG: Poate nu plătesc?
Protestatara: D-apoi dacă nu vor plăti, eu nici nu mai vin. Eu am lăsat lucru…
Protestatar: „O mie (de lei, n.r.). Asta-i taxa la dânșii. Pe urmă, o să pună câte trei mii”
8 iulie. O nouă ședință de judecată în dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”, Măriuța Nistor a început să discute din nou cu oamenii aflați la manifestație. Unul dintre aceștia i-a dat asigurări că plata lunară va crește începând cu 1 august, de la o mie la trei mii de lei.
Protestatarul: Pe scurt, 1000 de lei, vii sau nu vii, ți-o dă.
ZdG: Dar dacă vin la proteste, cât îmi mai dă?
Protestatarul: Tot 1000. Asta-i taxa la dânșii. Pe urmă, de la 1 august, o să pună câte 3000. Cui 6, cui 3… ceva este…
Viza de reședință
După câteva minute de discuții, protestatarul a ținut să i-o prezinte reporterei ZdG pe Raisa – „șefa” lui de la Dobrogea, un sat din apropierea orașului Chișinău.
Protestatarul: Tanti Raisa, se poate de primit pe dânsa la noi în colectiv? Că noi ne cunoaștem.
Raisa: Dar ea de unde-i? Dacă nu la Dobrogea, nu putem. Nouă ne trebuie cu „propiskă” (n.r. Viză de reședință).
ZdG: Dar dacă să mi-o schimb?
Raisa: Dacă ți-o schimbi, poftim.
Pentru a ajunge în grupul coordonat de Raisa, Măriuța Nistor trebuia să-și schimbe viza de reședință la o adresă din satul Dobrogea.
Raisa: Știți, noi toți suntem după reședință. Trebuie să găsiți pe cineva să vă facă o reședință temporară. Eu sunt din Dobrogea. Sunt președinte. Te iau și pe tine, și pe alții, dar trebuie să faci reședință, cel puțin temporară. Oricum nu vei vota pentru Maia Sandu.
Cu ajutorul echipei tehnice a ZdG și a programelor de editare a imaginilor, am creat imitația unui buletin de identitate. Ana Nastas era acum un personaj „cu acte în regulă”. Odată ce a fost perfectată imitația buletinului, reportera ZdG a transmis copia acestuia Raisei pentru a putea fi înregistrată în baza lor de date.
„Nu ești de la PAS trimisă? Știu că sunt spioni. Să nu fii trimisă de la poliție”
24 iulie. Raisa a chemat-o pe reportera ZdG la Dobrogea, unde urma să aibă loc o întâlnire a grupului său cu unul dintre superiorii Raisei. Măriuța Nistor a fost întâmpinată cu îndoieli și multe întrebări.
Raisa: Ana, iaca eu mă mir. Dar știi de ce? Câtă lume acolo era și tăman de noi te-ai apropiat. Să n-am probleme eu în colectivul meu. Nu ești de la PAS (n.r. Partidul Acțiune și Solidaritate, partidul de guvernământ) trimisă? Nu, eu te întreb. Dacă da, da.
ZdG: Nu, nu, nu, tanti Raia, eu îți mulțumesc. Dar știi de ce? Pentru că matale m-ai luat. Eu îți spun, am vorbit și toți îmi spuneau că trebuie să am propiskă, dar nimeni nu mi-o spus: du-te, fată hăi, și fă-ți reședință undeva. Nimeni nu mi-o spus așa. Iaca matale mi-ai spus că trebuie să am propiskă și du-te și fă-ți propiskă.
Raisa: La noi totul e normal, tot colectivul e drujnîi (prietenos, n.r.). Și dacă ești fată cinstită, te luăm în colectiv. Să nu fii trimisă de la poliție.
Ulterior, Raida a prezentat-o colectivului său și a a ținut să o informeze pe Măriuța Nistor că „bani, nu știu când vor fi bani, dar vor fi… la urmă. Că nu ne dă în fiecare lună, ne dă așa, când peste o lună…, dar ne dă.”
Salariu lunar
Cu o oră întârziere, ceea ce părea a fi o normalitate, a ajuns și omul pentru care Raisa adunase activiștii la Dobrogea – Alexandru. Nemulțumit că oamenilor le era frică să dea datele din buletin, Alexandru a adus câteva explicații: „Pașaportul ne trebuie pentru a vă face contract. Acum nu Raia vă va împărți «iablociki», dar în fiecare lună, de pe 1 până pe 10, din august, veți primi ca activist 3000. Dacă veți îndeplini planul ca activist – 3+3, adică 6 pentru lună. Planul încă nu-l știm, pe voi vă va suna.”
Înconjurat de activiști, adică oamenii care au rolul de a racola simpatizanți – pătura cea mai de jos a piramidei politice în vârful căreia tronează Ilan Șor, Alexandru punctează ultimele indicații venite de la Moscova.
Raisa: Întrebarea tuturor este când va fi achitarea.
Alexandru: Raia v-a adus. A fost la Moscova și v-a adus vouă bani. Trebuia să primiți pentru ianuarie, februarie. Dar în februarie v-am dat bonus, pentru că noi nu am lucrat, eu am decis cu conducerea să vă dăm bonus. Și pentru martie. Trebuia să primiți trei. Acum vă spun – iulie. În aprilie nu am lucrat, am fost toți la Moscova. În iunie și mai nu am lucrat nimeni, nimic, nici gazete, am fost la Moscova. Voi sunteți scriși pe contracte, cine a dat la timp pașaportul. În iulie, tot nimeni dintre voi nu a lucrat. Protestele intră în plata pe care ați primit-o de o mie de lei.
Cont în banca rusă „Promsvyazbank”
6 august 2024. Ana Nastas, adică identitatea falsă a reporterei ZdG, a fost înregistrată în baza de date a băncii ruse „Promsvyazbank”. O bancă din Rusia, aflată sub sancțiuni, i-a deschis reporterei sub acoperire un cont doar în baza imitației unui buletin de identitate și fără ca ea să fi scris vreo cerere în acest sens.
7 august 2024. Măriuța Nistor a fost invitată din nou la Dobrogea la adunare. Activiștii, majoritatea vârstnici, se apropiau nemulțumiți cu telefoanele și buletinele în mâini, așa cum li s-a cerut, pentru a se înregistra într-un chatbot de pe Telegram.
Raisa a încercat să le explice că „fiecare trebuie să aibă telefon. Dacă vrei să primești bani, trebuie să ai telefon”.
După venirea lui Alexandru, a început înregistrarea „activiștilor” în chatbot-ul de pe Telegram. Imediat după accesarea chatbot-ului, activiștii trebuie să expedieze fotografia buletinului de identitate.
Raisa: Pentru ce trebuie să dăm buletinele?
Alexandru: Să aveți fiecare card. Eu nu am de gând să zbor la Moscova de 20 de ori. Și pentru tine, și pentru mine să plătească 1000 de euro. Plus hotel și trai. Asta-i la toți problemă.
Alexandru: „Dar voi ce, doar pentru bani veniți?”; Raisa: „Bineînțeles că pentru bani vin.”
A urmat o nouă discuție despre bani versus loialitatea față de partid. Oamenii au fost sinceri cu șefii lor și le-au spus că tot ce contează sunt banii.
Alexandru: De ce tu ceri de la mine bani pentru miting? Tu vrei bani?
O activistă: Dar cum? Ce, degeaba am umblat, am alergat?
Alexandru: Dar voi ce, doar pentru bani veniți?
Raisa: Bineînțeles că pentru bani vin, Sașa, ei nu-ți vor spune. Bineînțeles că pentru bani vin.
Alexandru: Dar ce, pentru idee să veniți vă este greu?
O activistă: Bineînțeles că este complicat.
Alexandru: Dar pentru ce ne trebuiți în echipă dacă veniți doar pentru bani?
Activista: Cum vin toți pentru bani, așa și noi.
Primul „salariu” – 15 mii de ruble rusești pe contul „Promsvyazbank”
26 august 2024. După ce s-a înregistrat în chatbot, pe contul reporterei ZdG, adică al activistei de partid Ana Nastas, de la banca rusească „Promsviazbank” au fost transferate 15 mii de ruble, echivalentul a 2,7 mii de lei moldovenești, atât cât a fost promis pentru munca de activist. Singura problemă era că nu putea fi accesată aplicația Promsvyazbank, întrucât Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova le-a cerut operatorilor de telefonie mobilă să o blocheze.
În una dintre multiplele conversații cu cei de la Moscova, reporterei ZdG i s-a oferit o soluție pentru a folosi aplicația Promsviazbank blocată de SIS pe teritoriul R. Moldova – VPN românesc.
Raisa: „Tu ești obligată să vii, că tu lucrezi cu noi.”
Fiecare zi care a urmat însemnau apeluri de la „komandira” Raisa. Aceasta îi cerea insistent reporterei ZdG să îndeplinească diverse sarcini.
Raisa: Ascultă, are rost, că tu ai primit bani pe cont și trebuie să lucrezi. Are rost, că tu trebuie să vii și să dai hârtii la oameni, are rost și să faci fotografii. Are rost să vii la mine astăzi.
ZdG: Am înțeles. Dar dacă sunt mai multe persoane, cred că pot să fac.
Raisa: Sunt mai multe, dar chiar dacă este una, trebuie să fii. Tu ești obligată să vii, că tu lucrezi cu noi. Și nu înțeleg de ce tu nu răspundeai, tu erai la ora 05:00 pe internet. Eu te-am sunat și tu n-ai ridicat, Nadia te-a sunat și tu nu ai ridicat, ce înseamnă asta, Ana? Trebuie să ții întotdeauna telefonul lângă tine. Când eu te sun, tu să ridici.
ZdG: Bine, bine, tanti Raia.
Raisa: Bine, bine… așa nu se face lucru, ai venit 2 zile și ai primit 3 mii de lei și nu lucrezi defel. Eu te aștept la ora 17:00.
Reportera ZdG, obligată să împartă pliante anti-UE
După ce a fost dojenită de dimineață, în seara zilei de 2 septembrie, reportera ZdG a mers la Dobrogea, unde a ajutat doi activiști să se înregistreze pe chatbot-ul de pe Telegram. Ulterior, a primit indicația să împartă pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană și laude la adresa Uniunii Economice Eurasiatice. Pentru că jurnalista Măriuța Nistor a decis că nu e corect să împartă dezinformare, a plecat acasă fără a distribui pliantele. Pentru că nu i-a transmis fotografii cum împarte pliante, Raisa a dojenit-o din nou. Așa că a fost nevoită să revină la Dobrogea pentru a împărți pliante.
„Na-ți o mie… încă 300, na! O mie de lei rămâne la mine”
21 septembrie 2024. Reportera ZdG a fost chemată din nou la Dobrogea. Ajunsă la întâlnire, reportera ZdG află că urmează să participe la operațiunea de convertire a banilor în cash prin intermediul unui interpus, Oleg.
Oleg, adresându-i-se reporterei ZdG: Dumneavoastră aveți 15 mii de ruble. Când transferăm pe contul meu, eu primesc 14 700 ruble, adică banca ia 300 de ruble. Apoi eu transfer încă prin două bănci, fiecare ia câte 2,5%, rezultă minus 5%. Iese 13 965 ruble. Înmulțim la curs – 0,665. Obținem 2300 de lei. Clar?
Luni, 23 septembrie. Reportera Măriuța Nistor a fost chemată la Dobrogea să ia banii. Din cei 2300 de lei promiși, a primit însă doar 1300. Pe lângă comisioanele percepute la transferurile bancare, Raisa a aplicat propriul comision, de o mie de lei.
Raisa: Tu aproape nimic n-ai făcut, așa-i? Nimic absolut cu lucrul nostru.
ZdG: Cum nimic? Ce mi-ai spus am făcut.
Raisa: Dar de ce? Noi am umblat… Pe scurt, eu îți dau o mie de lei acum…
ZdG: D-apoi eu am primit pe card…
Raisa: Și ce dacă ai primit? Ai meritat banii aceștia? Ia spune! Așa, precis meriți banii ăștia?
ZdG: Păi ce mi-ai spus eu am făcut.
Raisa: Dar ce ai făcut tu? Ai dat două-trei hârtii, ai fost o dată la demonstrație și gata.
ZdG: Și de câte ori m-ai sunat… de câte ori m-ai sunat, eu m-am dus la tanti Nadia.
Raisa: Dar asta ce? Asta tu ai arătat că ești în colectiv.
ZdG: Păi da, dar mi-ați spus că o să-mi dați…
Raisa: 1,2,3,4,5. Na-ți o mie. Și na-ți încă 300 sute, na.
ZdG: D-apoi mi-ați spus că-mi veți da 2300…
Raisa: Nu… ți-o ieșit pe card 2300, o mie de lei rămâne la mine.
Al doilea salariu, 15 mii de ruble pe contul Promsvyazbank
4 octombrie 2024. Reportera ZdG primește al doilea salariu, încă 15 mii de ruble, adică circa 2,7 mii de lei moldovenești.
5 octombrie 2024. La invitația șefilor, reportera ZdG merge la o instruire în cadrul căreia a participat la o lecție de propagandă. În fața oamenilor a vorbit un speaker care a turuit mai multe falsuri despre Uniunea Europeană.
„Noi mergem peste hotare, dar nu lucrăm pe specialitate. Scuzați-mă, este cineva din rude care lucrează profesor sau… din păcate, nu. Ei ne dau cele mai mizerabile locuri de muncă. Nu putem spune că Europa are grijă de noi și ne va oferi un viitor fericit. Dacă Europa ar vrea să ne ajute, nu ar costa-o nimic să facă o „poveste” din țara noastră, dar nu acesta este scopul UE. Sarcina UE este să ne dea credite și să ne facă cerșetori”, a debitat Svetlana Stanchevici o altă narațiune falsă promovată de Șor și Rusia.
A doua infiltrare. Campania electorală, alegerile și referendumul
Ce de-a doua parte a investigației a fost realizată de jurnalista ZdG Natalia Zaharescu, inflitrată în rețea cu numele de cod „Irina Zahar”. Oportunitatea de a se infiltra în rețeaua lui Șor a apărut în septembrie 2024, cu 10 zile înainte de începerea campaniei electorale.
10 septembrie 2024. În sectorul Botanica al capitalei R. Moldova un grup de oameni aștepta ceva sau pe cineva. În depărtare se zărește deputata fostului Partid „Șor”, Marina Tauber, una dintre fruntașele Blocului „Victorie”. Ea s-a apropiat de grupul de oameni și le-a ținut un discurs, în care le-a mulțumit pentru participare „din numele lui Ilan Mironovici Șor și a întregii echipe”.
La această adunare jurnalista ZdG a cunoscut-o pe o femeie vorbitoare de limbă rusă, pe nume Iustina, dar căreia toți îi spuneau Iulia. Femeia s-a oferit bucuroasă să o înregistreze pe jurnalistă ca „simpatizant”, adică primul nivel din rețea.
Înregistrarea la oficiu și „bonusurile” pentru racolarea „simpatizanților”
16 septembrie 2024. Reportera ZdG s-a întâlnește cu Iustina, care a condus-o la un oficiu al Blocului „Victorie” din Chișinău. Pe drum, femeia i-a explicat Nataliei, pe numele de cod „Irina”, că urma să fie înregistrată totuși ca „activistă”, ca apoi să racoleze și ea „simpatizanți”.
Iustina a ținut să sublinieze din start că referendumul privind integrarea europeană este ținta și i-a explicat cum va fi transmisă informația privind candidatul la președinție care trebuie votat.
ZdG: Când vorbesc cu cineva, îi spun din start…
Iustina: Împotriva referendumului.
ZdG: Și împotriva Maiei Sandu?
Iustina: Nu împotrivă. Pentru oricine, numai nu pentru ea. Ultima zi a alegerilor este duminică, iar sâmbătă o să ne sune și o să ne spună: „Votați pentru această persoană.” Și tu trebuie să-i suni pe oamenii tăi și le spui.
Iustina a îndemnat-o pe jurnalista ZdG să racoleze cât mai mulți „simpatizanți”. „Mai întâi tu o să ai „bonusuri”, pentru că tu i-ai adus. Tu o să primești mai mult. „Bonusurile” sunt bani, înțelegi, dar noi nu spunem „bani”, spunem „bonusuri”. Dacă tu aduci oameni, ca „activist”, vei primi mai multe „bonusuri”.
La oficiul la care a fost înregistrată Natalia în calitate de „activistă”, un băiat a introdus în calculator numele ei de cod, „Irina Zahar”, precum și numărul de telefon. Era a treizecea pe listă în ceea ce ei numesc „uceastokul 20”, adică sectorul 20. Totodată, el a înregistrat-o într-un chatbot de pe Telegram cu denumirea „Botanica 4 35/2” (Botanica este denumirea unei regiuni a orașului Chișinău, capitala R. Moldova). Pentru asta, jurnalista ZdG a oferit fotografia unei imitații a buletinului de identitate cu datele personale modificate, pe care o avea în telefonul mobil.
În oficiu, mai mulți oameni, majoritatea în etate, făceau rând să fie înregistrați, iar cei din personalul oficiului le explicau și le notau datele în calculatoare. Discuțiile erau despre liste și „simpatizanți”, care erau la mare căutare și cântăreau greu în cariera „activiștilor”. Ei primeau indicații să înregistreze cel puțin 10 persoane.
O femeie pe nume Irina, care a participat câteva zile mai devreme și la întrunirea cu Marina Tauber, părea să fie coordonatoarea acelui oficiu. Aceasta i-a arătat reporterei ZdG cum să înregistreze persoane utilizând chatbot-ul din Telegram și cum să le ceară oamenilor să-și fotografieze buletinele de identitate și să le introducă în acest chatbot. Ultima etapă a înregistrării era chiar o fotografie pe care trebuia să și-o facă persoana cu telefonul său.
„Noi suntem Blocul „Victorie”. Noi suntem cei care suntem împotriva Uniunii Europene, împotriva Maiei Sandu și pentru unirea cu Federația Rusă. Asta e cel mai important, ca în ziua alegerilor să iasă și să voteze pentru unirea cu Rusia. Toți simpatizanții care se vor înregistra vor primi bonusuri. Acum trebuie să primească 10 mii de ruble”, i-a spus Irina jurnalistei ZdG.
24 septembrie 2024. La patru zile de la începutul campaniei electorale, jurnalista Natalia, cunoscută în rețea după numele ei de cod „Irina”, a fost invitată să participe la o ședință a „activiștilor”, care urma să se desfășoare însă într-un alt sediu. Acolo a mers împreună cu Iustina, cea care o racolase, și a cunoscut-o personal pe șefa grupului de activiști în care a fost înregistrată, pe nume Ana Ivanovna (numele și patronimicul, după model rusesc). În momentul când au făcut cunoștință, femeia, și ea vorbitoare de limba rusă, a rezumat cum funcționează ierarhia în rețea: „Ea este șefa ta (arată spre Iustina). Iar eu sunt șefa ei, iar acolo sunt șefii mei (arată spre oficiu)”.
În noul oficiu pe „activiști” i-a luat în primire o nouă șefă care s-a prezentat Xenia. Vorbind rusește, i-a luat la rost pe cei veniți la ședință că nu au adus destui „simpatizanți”: „La această ședință trebuia să vină câte doi simpatizanți de la fiecare activist. Unde sunt simpatizanții voștri? Unde sunt ei?”. Totodată, Xenia a explicat că datele colectate din buletinele de identitate se folosesc pentru a fi deschise conturi bancare în Rusia.
În perioada următoare reportera ZdG sub acoperire a participat, împreună cu alți membri ai rețelei, la un protest în fața Comisiei Electorale Centrale în legătură cu faptul că în Rusia urmau a fi deschise prea puține secții de votare. De asemenea, i-au fost înmânate niște pliante cu mesaje propagandistice anti-UE, pe care a fost îndemnată să le ofere oamenilor pe stradă.
4 octombrie 2024. Reportera ZdG Natalia Zaharescu a fost chemată de șefa grupului de activiști, Ana Ivanovna, să participe la întâlnirea electorală cu o candidată la funcția de președinte al R. Moldova, Victoria Furtună, oficial candidată independentă. În aceeași zi, și Măriuța Nistor, aflată încă sub acoperire, a participat cu grupul ei de activiști la o întâlnire cu aceeași candidată, în altă locație. Peste câteva zile, pe 7 octombrie, reportera ZdG a fost invitată la o altă întâlnire cu alegătorii cu… aceeași candidată, Victoria Furtună.
Mesaj PSB: „Puteți face transferuri numai prin băncile din Transnistria”
În timpul primei întâlniri electorale cu Victoria Furtună, reportera ZdG a primit un SMS cu titlul „PSB”, de la banca rusească de stat „Promsvyazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale, în care era informată că i se deschisese un cont. În mesaj era indicat și un număr de telefon la care a răspuns o femeie, care a spus că este reprezentantă a băncii și că se află la Moscova. La întrebarea cum pot fi extrași banii de pe card, ea a explicat: „Puteți transfera pe aplicația mobilă, puteți transfera pe carduri Visa și MasterCard de pe acest card. Și puteți face transferuri numai prin băncile din Transnistria.” Transnistria este o regiune separatistă în R. Moldova, susținută de Federația Rusă.
„Plata se va face a doua zi. Puteți invita prieteni și cunoscuți”
16 octombrie 2024. Reportera ZdG, Natalia Zaharescu, a fost contactată de altă femeie din rețea, pe care o cunoscuse anterior, pe nume Iulia. Aceasta a invitat-o, printr-un mesaj pe rețeaua Telegram, să participe la o „conferință”: „Plata se va face a doua zi. Puteți invita prieteni și cunoscuți”, scria Iulia. La telefon, Iulia a spus că se va plăti câte 400 de lei (aproximativ 20 de euro) de persoană.
Așa-numita „conferință” era, de fapt o întâlnire electorală a unui alt candidat la funcția de președinte: Vasile Tarlev, înaintat de Partidului „Viitorul Moldovei”. Cei care au luat cuvântul au criticat situația social-politică din R. Moldova, acuzând actuala guvernare că a înrăutățit relațiile cu Federația Rusă și alte state din cadrul CSI, iar candidatul Tarlev i-a îndemnat pe participanți să-l voteze.
400 de lei, primiți de reportera ZdG chiar în centrul capitalei. „Altora le-am dat aproape 4000”
18 octombrie 2024. În jurul orei 17:00, reportera ZdG s-a întâlnit din nou cu Iulia chiar în centrul capitalei. Iulia s-a lăudat că are portofelul burdușit cu bani și că are de împărțit remunerări pentru mai multe persoane, chiar acolo, în mijlocul mulțimii și în văzul tuturor. Când reportera ZdG a ajuns la întâlnire, Iulia stătea de vorbă cu un tânăr care a venit și el să-și ia banii, circa 4000 de lei, pentru că el a adus la întâlnirea electorală cu Vasile Tarlev nouă persoane, după cum i-a spus ulterior Iulia reporterei ZdG. Apoi Iulia i-a dat „Irinei Zahar” cei 400 de lei promiși. Plata s-a făcut cu două zile înainte de alegeri.
Falsuri despre Uniunea Europeană: „De la nouă ani deja trebuie să întrețină relații sexuale în școli”
Reportera ZdG a întrebat-o pe Iulia dacă Vasile Tarlev este cel care trebuie să fie votat. În locul unui răspuns direct la întrebare, femeia a debitat mituri incredibile despre Uniunea Europeană și despre referendum: „Votați pentru cine doriți, numai nu pentru Sandu. Pentru că la noi va fi război, pur și simplu. Și dacă va trece referendumul, o să se facă modificări în Constituție, atunci pământurile care ne aparțin vor trebui întoarse românilor care trăiau aici în anii ‘30-20-10. Va fi îngrozitor! Doamne ferește! Va fi modificată Constituția legat de sexualitate. Se va permite propaganda homosexualității. Există un program de dezvoltare sexuală a copiilor de la trei ani. De la nouă ani deja trebuie să întrețină relații sexuale în școli”, a explicat Iulia, cu mult entuziasm.
„Așa au spus de la Moscova”
19 octombrie 2024. Cu o zi înaintea alegerilor, în ziua tăcerii (legislația R. Moldova interzice desfășurarea campaniei electorale cu o zi înainte de ziua alegerilor, aceasta fiind numită „ziua tăcerii”), Ana Ivanovna i-a spus Nataliei Zaharescu, alias „Irina” că s-a decis susținerea Victoriei Furtună la funcția de președinte al R. Moldova.
Ea a mai spus că are un observator care va urmări desfășurarea alegerilor și care o să-i transmită la fiecare trei ore câți oameni au votat. „Eu deja știu câți simpatizanți sunt pe sectorul meu și trebuie să ieșim la cifra asta. Dacă nu ne iese la număr, înseamnă că oamenii mint. Ai înțeles? Să nu mă mai suni, pentru că azi e ziua tăcerii, ca nu cumva să ne asculte cineva discuția”, a atras atenția Ana Ivanovna.
Peste câteva ore, reportera ZdG a fost sunată și de Iustina, cea care a racolat-o în rețea. Femeia i-a sugerat reporterei ZdG o rezervă pentru cazul în care Victoria Furtună va fi scoasă din cursa electorală: „În cel mai rău caz, Vasile Tarlev. Dar cel mai important – să spui NU la referendum.”
Mesaj în ziua alegerilor: „Important ca referendumul să fie NU”
20 octombrie 2024. Mesajele nu s-au oprit nici în ziua alegerilor. Șefa de sector, Ana Ivanovna, i-a trimis de dimineață reporterei ZdG, Natalia Zaharescu, un mesaj pe rețeaua Telegram: „Așa cum vom vota noi și simpatizanții, rudele, vecinii, prietenii noștri, așa vom trăi. Grăbiți-i pe simpatizanții voștri să viziteze secțiile de votare.”
Pe la amiază, Ana Ivanovna a trimis un alt mesaj, pe un ton imperativ și autoritar: „Fiecare activist trebuie să-mi transmită câți dintre simpatizanții voștri o să voteze până la ora 15:45. De la fiecare activist e OBLIGATORIU. Prezența lor la vot va fi o dovadă cum voi ați lucrat. Să vă sun sau îmi scrieți mesaj? Totul e clar?”
Pe la ora 15:00, ea a revenit cu un apel audio, tot pe rețeaua Telegram. A întrebat-o pe jurnalista ZdG câți oameni au votat „din partea ei” și a atenționat-o încă o dată că la referendum trebuie să voteze „împotrivă”: „Îmi trebuie exact, pentru că de la mine se cer dat exacte. Poate mai convingi pe cineva ca să meargă să voteze. Nu contează pentru cine votează. Important ca referendumul să fie NU. Ai înțeles?” – a fost mesajul Anei Ivanovna transmis chiar în ziua alegerilor, pe 20 octombrie.
După primul tur de scrutin, apel de la oficiul central: „Poziția lui Ilan Șor al nostru nu se schimbă deloc. Oricine, numai nu Sandu”
24 octombrie 2024. După ce în turul doi de scrutin la alegerile prezidnețiale se calificaseră președinta pro-europeană, Maia Sandu, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul înaintat de Partidul Socialiștilor, al fostului președinte pro-rus, Igor Dodon, Natalia, adică „Irina Zahar”, a fost sunată de pe un număr de telefon de la oficiul central al Blocului „Victorie”. Un bărbat care s-a prezentat Gheorghi, i-a spus în limba rusă că o sună „la indicația personală a lui Ilan Șor”: „Vă felicit pentru rezultatul reușit la referendum și pentru faptul că președinta Maia Sandu, care este împotriva poporului, nu a reușit să câștige din primul tur al alegerilor. În curând, conducerea Blocului «Victorie» o să elaboreze o strategie pentru turul al doilea, pentru victoria noastră”.
29 octombrie 2024. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, de pe 3 noiembrie, Natalia a fost sunată de pe același număr de telefon de un alt bărbat, care s-a prezentat Vladimir și a vorbit tot în limba rusă. El i-a transmis „Irinei” care este poziția lui Ilan Șor cu privire la candidatul ce trebuie să fie votat în turul doi.
Vladimir: Poziția lui Ilan Șor al nostru nu se schimbă deloc. Oricine, numai nu Sandu (Maia Sandu). Aceasta este cea mai adecvată poziție. Înțelegeți?
ZdG: Asta ce înseamnă?
Vladimir: Asta înseamnă că nu trebuie să boicotăm alegerile, nicidecum. Nu trebuie să stricăm buletinul de vot. Încercați să spuneți asta cui puteți, acelorași simpatizanți, prietenilor, amicilor – că nu trebuie să boicotăm, dar trebuie să venim pe 3 noiembrie și să votăm împotriva lui Sandu. Pentru oricine este al doilea candidat, dar nu pentru Sandu.
ZdG: Dar este doar un singur al doilea candidat, Stoianoglo, da?
Vladimir: Da, da.
ZdG: Asta înseamnă că trebuie să votăm pentru el?
Vladimir: Da, da. Aceasta este cea mai importantă poziție acum.
Reacția persoanelor vizate
După finalizarea fiecăreia dintre cele două părți ale investigației, jurnalistele ZdG i-au confruntat pe cei implicați în rețeaua Șor și i-au anunțat că activitățile lor au fost documentate în cadrul unei investigații jurnalistice sub acoperire.
Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la președinție susținut de rețeaua lui Ilan Șor nu a răspuns apelurilor și mesajelor ZdG, dar reprezentantul său a negat că Stoianoglo ar fi susținut de rețeaua Șor.
Marina Tauber, deputată, secretară generală a Blocului „Victorie”: „Eu nu știu cui vreți să deschideți America. Pe mine nu mă afectează întrebările Dvs. Dacă ați venit cumva să mă afectați, să știți că doar ne faceți promovare și vă mulțumesc mult.”
În octombrie 2024, poliția și procuratura R. Moldova au anunțat că investighează această rețea, fiind efectuate mai multe rețineri și arestări. Datele făcute publice de autorități arată că în cadrul rețelei Șor au fost racolate aproximativ 140 de mii de persoane.