Principală  —  Investigatii  —  Ghiduri de investigații   —   GHID/ Investigarea corporațiilor și a…

GHID Investigarea corporațiilor și a proprietarilor acestora 

Ilustrație: Ziarul de Gardă

Jurnaliștii de investigație joacă un rol crucial în tragerea la răspundere a corporațiilor. Aceștia au dezvăluit abuzuri la locul de muncă, încălcări în domeniul ecologiei, situații de impunitate corporativă și alte cazuri de rele practici – prin investigarea companiilor și a proprietarilor acestora. 

Cu toate acestea, registrele de stat privind corporațiile dezvăluie adesea doar vârful aisbergului și, din păcate, identitatea proprietarilor reali ai unei companii poate fi ascunsă. Pentru a ascunde proprietarii reali pot fi create așa-numitele companii fantomă.

Vestea bună este că există multe modalități de a investiga companiile, cine le deține cu adevărat, ce fac și multe altele, care includ: 

  • Baze de date gratuite 
  • Baze de date cu abonamente 
  • Registre oficiale 
  • Site-uri corporative 
  • Registre ale hotărârilor judecătorești 
  • Căutări pe internet 
  • Surse specifice industriei 
  • Rețele sociale 

Această resursă GIJN descrie sursele oficiale și neoficiale de informații despre companii. 

Resurse internaționale gratuite 

O serie de grupuri non-profit colectează rapoarte obligatorii ce sunt furnizate de companii agențiilor guvernamentale. 

Iată cele mai bune compilații: 

OpenCorporates. Este o sursă deschisă de date despre mai mult de 220 de milioane de companii. Informațiile provin din peste 1400 de registre naționale de business. În această bază de date puteți găsi: data înregistrării companiei, adresele ei juridice, numele directorilor, ofițerilor și chiar conexiunile dintre companii. Urmăriți blogul acesta pentru actualizări și exemple despre modul în care mass-media utilizează OpenCorporates. Jurnaliștii, ONG-urile, cadrele universitare și alți utilizatori care lucrează pentru binele public pot solicita o cheie API gratuită. 

Panoul de Control de Investigație al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și Corupției (OCCRP). Conține milioane de articole relevante din surse de date din întreaga lume, inclusiv multe despre corporații. Căutarea documentelor începe aici, pe platforma lor Aleph (faceți clic pe „căutare” pentru opțiuni avansate de căutare). Aici există un ghid al registrelor societăților comerciale din 38 de țări, care face parte dintr-un catalog mai mare cu baze de date, care conține 226 de milioane de înregistrări publice. Nu toate bazele de date, inclusiv documentele scurse, pot fi căutate de publicul larg, dar jurnaliștii înregistrați le pot accesa. Jurnaliștii pot solicita, de asemenea, asistență gratuită pentru investigații, inclusiv căutarea în bazele de date comerciale la care OCCRP este abonat. Aici puteți citi informațiile introductive, iar acest articol GIJN oferă șapte sfaturi pentru utilizarea bazelor de date, în special a funcției de alertă, pentru a fi întotdeauna notificați cu privire la noi evenimente ce se referă la persoane fizice sau companii de interes. Consultați și Ghidul utilizatorului GitHub, care oferă sfaturi de căutare și multe altele, precum și publicația Elastic, care explorează mai detaliat parametrii șirurilor de interogare. 

Baza de date scurse ICIJ „Offshore Leaks”. Creată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, este o bază de date cu informații corporative bazate pe documente scurse cu privire la peste 810 000 de companii și trusturi offshore. Baza de date poate fi căutată după nume, companii și adrese conectate la entități offshore și după țară sau jurisdicție. Arhiva de istorii ICIJ bazată pe Panama Papers și mai recent, Pandora Papers, este o lectură bună. De asemenea, consultați pagina de instrucțiuni a ICIJ și seria lor video ce constă din mai multe părți despre cum să faceți căutările în baza de date „Offshore Leaks” la nivelul următor. 

Imagine: Baza de date ICIJ „Offshore Leaks” 

Panjiva. Este o bază de date a operațiunilor de export-import, ușoară în utilizare, ce conține informații despre 8 milioane de companii și peste 1 miliard de înregistrări de expediere. Vă rugăm să rețineți: companiile pot renunța la divulgarea publică. Baza de date include informații despre Statele Unite, China, India, America de Sud și alte țări. Posibilitatea de a oferi acces liber jurnaliștilor individuali este luată în considerare de la caz la caz. Reporterii pot contacta pressinquiries.mi@spglobal.com pentru mai multe informații. 

Centrul de Resurse pentru Afaceri și Drepturile Omului. Păstrează știri și acuzații referitoare la impactul asupra drepturilor omului în cazul a peste 20 000 de companii, din surse de date cum ar fi știrile, rapoartele societății civile și dezvăluirile companiilor. Sunt incluse 275 de branduri de îmbrăcăminte și textile, 142 de firme din industria extractivă, 35 de companii hoteliere și 81 de firme de tehnologie. 

Registrul public al proprietarilor. Include actualizări lunare ale datelor naționale privind beneficiarii reali din Ucraina, Regatul Unit, Danemarca și Slovacia. Registrul este administrat de organizația non-guvernamentală Open Ownership, care pledează pentru dezvăluirea informațiilor despre proprietatea corporativă. Grupul postează o hartă care urmărește angajamentele unei anumite țări 

Consultați și un ghid descriptiv. Înregistrările pe țară includ uneori linkuri către bazele de date naționale, cum ar fi registrul pentru rapoartele de audit ale Inițiativei de Transparență a Industriilor Extractive din Nigeria

Surse comerciale 

Există multe baze de date private despre corporații, dintre care majoritatea necesită un abonament pentru acces la cele mai bune informații. Accesul liber este adesea disponibil prin intermediul bibliotecilor publice și universitare, dar dacă acest lucru nu este posibil, costul utilizării bazelor de date comerciale poate să fie unul meritat. În plus, unele companii oferă tarife reduse jurnaliștilor. 

Site-urile corporative nu trebuie să fie trecute cu vederea. Acolo, de obicei, pot fi găsite rapoartele anuale, informații despre structura corporativă și ofițerii săi, precum și comunicate de presă. 

O bază de date cu tradiție este D&B Hoovers. Site-ul gratuit al acesteia oferă scurte descrieri a mii de companii care operează în SUA și în alte țări. Descrieri mai detaliate sunt disponibile cu un abonament la serviciul Nexis

Alți câțiva furnizori mari de date pe bază de abonament sunt: Orbis de la Bureau van Dijk, Bloomberg, Crunchbase, PrivCo (o sursă pentru afacerile companiilor private din SUA), Thomson Reuters, LexisNexis și DueDil

Merită, de asemenea, a fi verificate site-urile specifice fiecărei țări, cum ar fi YouControl care deține înregistrări despre 4 milioane de companii ucrainene din 180 de surse. 

Google Finance. Oferă o prezentare generală utilă a prețurilor acțiunilor și dividendelor unei companii, lista actualizată a articolelor de știri în care apare compania și declarațiile de venit trimestriale și anuale ale acesteia.

Imagine: Captură de ecran a varietății de date publice a firmei „Sayari” 

Sayari este o firmă de investigare americană care în 2018 a lansat o bază de date polivalentă ce „acoperă mai multe piețe emergente, de frontieră și offshore”. Este un serviciu cu abonament (1000 de dolari pe lună), dar este disponibilă și o perioadă de încercare gratuită de 30 de zile. În plus, compania este interesată să lucreze cu jurnaliștii. 

Lista companiilor care furnizează informații contra plată e lungă. O modalitate de a afla ce surse sunt disponibile este să accesați site-urile web ale bibliotecilor, precum și ale școlilor de afaceri universitare. 

Harvard Business School se mândrește cu o colecție uriașă. Deși fondurile sale nu sunt disponibile publicului, catalogul online poate servi drept indiciu al resurselor existente.

Registrele oficiale guvernamentale 

Multe guverne solicită corporațiilor să se înregistreze, dar regulile fără caracter obligatoriu înseamnă adesea că acestea pot depune informații minime și eronate. 

Iată unde puteți găsi aceste registre naționale din întreaga lume: 

  • Autoritatea de reglementare din Marea Britanie „Companies House” gestionează o listă a registrelor din străinătate; 
  • Registrul Comerțului este o listă națională întocmită de cercetătorii din Elveția; 
  • O listă utilă a registrelor, împreună cu descrierea a ceea ce este disponibil, este administrată de Karen Blakeman, consultant care conduce RBA Information Services în Marea Britanie; 
  • OpenCorporates are o listă și oferă un „rating de openness”; 
  • Panoul de Control de Investigație (Investigative Dashboard) conține linkuri către registrele din 38 de țări
  • Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO), organismul internațional al autorităților de reglementare a valorilor mobiliare, administrează o listă a comisiilor de valori mobiliare pe țări
  • Ghidul privind înregistrarea internațională a companiilor, elaborat de Institutul Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor, descrie elementele de bază ale înregistrării companiilor în funcție de țară. 

Linkuri către resurse pentru unele țări dezvoltate din punct de vedere economic 

Statele Unite ale Americii

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC). Deține informații corporative în sistemul său EDGAR. Cu ajutorul acestui sistem online, toate companiile cotate la bursă prezintă rapoarte trimestriale și anuale privind activitățile și situațiile financiare ale acestora. Orice companie din afara SUA, inclusiv cele din China, Rusia și UE, listate la bursa din SUA, trebuie să depună rapoarte privind activitățile sale din întreaga lume folosind acest sistem. Prin urmare, jurnaliștii folosesc EDGAR ca una dintre principalele surse de informații despre corporațiile din întreaga lume. Baza de date vă permite să căutați după numele companiei și al țării pentru a găsi înregistrări oficiale și alte informații, inclusiv textul complet al acestor documente din ultimii patru ani. 

Pentru a începe, puteți utiliza rapoartele anuale din formularul 10-K, care include un istoric detaliat al companiei, situațiile financiare auditate, compensațiile executive, o descriere a bunurilor și serviciilor, o prezentare anuală a organizației, a activităților sale și a piețelor pe care operează compania. Formularul 10-Q este un raport trimestrial neauditat, cu informații despre activitățile companiei pentru ultimele trei luni. Rapoartele din formularul 8-K oferă informații suplimentare despre anumite evenimente, cum ar fi falimentul, cesionările, demisiile directorilor executivi și alte evenimente importante pentru investitori. 

Documentele societăților de investiții sunt, de asemenea, în EDGAR. Formularul SEC 497 este folosit de societățile de investiții. Raportul de informare suplimentară este un document adițional la prospectul fondului mutual. Pentru mai multe informații, consultați ghidul EDGAR. 

SUA solicită acum multor corporații și altor entități de afaceri să raporteze informații (BOI) despre beneficiarii lor efectivi, persoanele care dețin și controlează în cele din urmă compania. Însă, baza de date non-publică va fi accesibilă numai autorităților de reglementare și forțelor de ordine. 

În SUA, întreprinderile sunt înregistrate legal de către state, de obicei, de Secretarii de Stat. Datorită beneficiilor fiscale și legilor favorabile afacerilor, multe companii sunt înregistrate în statul Delaware, deci, un loc bun pentru a începe este Divizia de Corporații Delaware. Cu toate acestea, nu întotdeauna sunt colectate date privind beneficiarii reali, iar „agenții de formare a companiilor” pot acționa în calitate de directori nominalizați (a se vedea o descriere a Transparency International). Verificați, de asemenea, înregistrările de stat din țara în care compania își are sediul.

Asociația Națională a Secretarilor de Stat. Poate fi punctul dvs. de plecare pentru vizitarea site-urilor web ale guvernelor tuturor statelor americane (selectați statul dorit și căutați „online business services”, cu litere mici, în partea de jos a paginii). Acolo veți găsi linkuri către, de exemplu, California’s bizfile Online sau New York State Corporations and Business Entities Database. Din aceste registre de stat puteți obține de obicei data înființării unei companii, adresele ei înregistrate, numele directorilor și ofițerilor. 

Ilustrație: Ziarul de Gardă

Alte baze de date în care puteți găsi informații corporative din statele americane sunt administrate de Universitatea LLC și de Coordinated Legal Tech.

Căutați contractorii guvernamentali americani aici

Violation Tracker este un motor de căutare pentru urmărirea încălcărilor corporațiilor, realizat de Corporate Research Project. Acesta se referă la încălcări legate de sectorul bancar, protecția consumatorilor, reclamații false, protecția mediului, salarii și ore de lucru, condiții de muncă inechitabile, securitate și sănătate în muncă, discriminare la serviciu, coluziune privind prețurile, mită și alte cazuri introduse începând cu anul 2000 de peste 40 de agenții federale de reglementare și de toate subdiviziunile Departamentului de Justiție al SUA . 

Marea Britanie 

Companies House. Este o resursă gratuită care oferă informații detaliate despre companii, inclusiv: 

  • Adresa juridică și data înregistrării 
  • Actualii și foștii administratori 
  • Documente sub formă de imagini 
  • Date privind taxele ipotecare 
  • Numele anterioare ale companiilor 
  • Informații privind insolvența 

Canada 

SEDAR. Este un site de raportare al guvernului canadian care funcționează din ianuarie 1997. 

Franța 

Infogreffe. Oferă gratuit informații de bază despre companie (în limba franceză). 

Germania 

Registrul Societăților din Germania. Este disponibil în mai multe limbi și permite căutări gratuite, dar unele documente sunt contra cost. 

China și Hong Kong 

Sistemul Național de Publicitate a Informațiilor privind creditele întreprinderilor din China poate fi accesat aici (în chineză). 

În Hong Kong, Centrul de Căutare Cibernetică al Sistemului Informațional Integrat al Registrului Comerțului este disponibil în limba engleză. 

Alte surse 

Căutările on-line pe site-urile corporative și pe rețelele sociale vor scoate la iveală o mulțime de informații. 

Câteva sugestii din partea investigatorilor profesioniști: 

  • Căutați ofițeri și directori de companii. Consultați tehnicile prezentate în raportul Căutarea foștilor angajați, care a fost prezentat la conferința GIJN 2017; 
  • Utilizați LinkedIn pentru investigare. Încercați căutarea avansată, unde, de exemplu, meniul permite utilizatorilor să aleagă între foștii și actualii angajați (consultați sfaturile Henk van Ess pentru căutările sociale pe LinkedIn). Uitați-vă la paginile companiei și la grupurile industriale. Glassdoor poate oferi informații despre experiențele angajaților și salariile medii; 
  • Când căutați rapoarte în mass-media, acordați atenție presei de afaceri și de specialitate. Pentru a le găsi, încercați Ulrichsweb
  • Căutați adresa companiei și numărul ei de telefon. Apoi, pentru mai multe informații, utilizați verificări ale hărților și imagini de stradă street-view; 
  • Filantropia corporativă poate fi o altă opțiune pentru obținerea de informații. În SUA, consultați CitizenAudit, Nonprofit Explorer (ProPublica) și Guidestar. Pentru Marea Britanie, consultați 360Giving, CharityBase și registrul guvernamental de caritate
  • Contactați organizațiile neguvernamentale, cum ar fi grupurile preocupate de poluarea mediului sau traficul de persoane, pentru a vedea ce informații dețin; 
  • Luați în considerare consultarea asociațiilor profesionale pentru a afla mai multe despre activitățile unei întreprinderi în acest context. 

Surse oficiale suplimentare de căutat 

Fiecare punct de interacțiune dintre guvern și sectorul comercial poate genera o înregistrare publică. 

Iată câteva sugestii unde să căutați interacțiunile unei companii cu guvernul: 

  • Dreptul de proprietate asupra terenurilor – nume și descrieri; 
  • Amenajarea terenurilor – construire, zonare și autorizații speciale;
  • Reglementarea în domeniul mediului – permise de evacuare, rapoarte privind emisiile și acțiuni de punere în aplicare; 
  • Regulamentul muncii – înregistrări profesionale și conflicte de muncă; 
  • Hotărâri judecătorești – divulgarea procedurilor judiciare inițiate de companie, cât și împotriva acesteia; 
  • Regulamentul financiar – raportare și executare; 
  • Proprietate intelectuală – înregistrări de brevete si mărci; 
  • Contracte guvernamentale – informații privind cererile depuse și contractele primite; 
  • Subvenții guvernamentale – evidența plăților;
  • Donații politice – contribuții către funcționari; 
  • Înregistrarea activităților de lobby – dezvăluiri despre influență. 

Pe baza datelor despre industria în care operează compania, este posibil să se descopere informații relevante. 

De exemplu, Open Oil are o bază de date cu peste 2 milioane de documente din domeniul public, care au fost depuse de companiile de petrol, gaze și minerit la autoritățile de reglementare financiară din întreaga lume. 

Înregistrările instanței pot fi de neprețuit. De exemplu, PACER deține o arhivă electronică a sistemului instanțelor federale din SUA, inclusiv Curtea Supremă, curțile de apel, instanțele districtuale și instanțele de faliment din SUA. 

Luați în considerare ce legi și reglementări afectează afacerea și ce documente sunt implicate. Aceste conexiuni pot varia puternic, în funcție de locație și de tipul de afacere, dar pot oferi indici potențiali. 

Unele decizii oficiale sau solicitări pentru astfel de decizii pot fi reflectate în publicațiile oficiale guvernamentale. Pentru Europa, consultați Forumul European al Monitoarelor Oficiale care oferă informații despre baza de date a fiecărei țări și OpenGazettes, o resursă care oferă acces ușor la buletinele oficiale europene.

Ghiduri pentru jurnaliști 

Există o mulțime de materiale online despre cum să investigați corporațiile și să înțelegeți finanțele lor. 

Iată câteva dintre ele destinate jurnaliștilor: 

— Care este prima ta acțiune atunci când intri în posesia înregistrărilor financiare ale unei companii? 

– Îmi pun trei întrebări: 

  • Ce este în balanța contabilă și cum ea a fost obținută? 
  • De unde provin banii? 
  • Ce este în secțiunea „notițe”? 

Mai multe resurse GIJN: