GHID Ce să faceți când sunteți filați dvs. sau când sunt urmărite sursele dvs.
În timp ce filarea digitală a reporterilor este mult mai frecventă, filarea fizică – sau combinația celor două – poate indica o amenințare și mai gravă la adresa siguranței jurnaliștilor sau a surselor acestora.
Potrivit experților, cazurile rare de filare a jurnaliștilor au ca scop identificarea surselor, colectarea informațiilor pentru a discredita mass-media, hărțuirea sau intimidarea, „uciderea” unui subiect sau, în cele mai grave cazuri – planificarea unui asasinat. Cei care filează ar putea fi detectivi particulari, persoane motivate de anumite ideologii, acoliți ai grupărilor de crimă organizată, actuali sau foști agenți de stat ori chiar foști jurnaliști angajați de agențiile private de informații.
La cea mai recentă Conferință Globală a Jurnaliștilor de Investigație, care a avut loc online în noiembrie 2021 (GIJC21), Drew Sullivan, cofondator al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a remarcat că mai mulți jurnaliști de investigație uciși, inclusiv Ján Kuciak din Slovacia și Ana Politkovskaia din Rusia, au raportat înainte de a fi atacați suspiciuni că ar fi supuși filării.
În 2022, mai mulți reporteri din întreaga lume, din Grecia până în Nigeria, în special cei care au investigat achizițiile de programe spyware de către instituțiile statului, au raportat de asemenea suspiciuni că ar fi urmăriți.
În general, experții consideră că dacă un jurnalist crede că este filat, în special de agenți ai statului, unica tactică sigură de răspuns este să părăsească țara. Sunt și alte tactici prin care îi puteți speria pe cei care vă urmăresc, o să le prezentăm mai jos. De exemplu, înnoptați periodic la prieteni, făcând astfel procesul de filare mai dificil și mai costisitor pentru cei care vă urmăresc.
Cu toate acestea, Sullivan a sugerat că și în cazurile în care guvernele nu sunt implicate, reporterii fără pregătire specializată ar trebui să evite jocurile de contra-filare „de-a șoarecele și pisica” și să ia în considerare „strămutarea – situația nu se va schimba în bine, așa că mutați-vă cu traiul în alt oraș.”
Cele mai importante abilități, spun experții, includ elaborarea unui plan de siguranță și de evaluare a riscurilor înainte de purcederea la documentarea subiectului. Încercați pur și simplu să identificați dacă sunteți urmărit, fără a da de bănuit celor care vă filează. Cea mai bună abordare, spun ei, este ca reporterii implicați în investigații sensibile să continue pur și simplu să facă după orele de muncă ceea ce fac de obicei atunci când sunt la serviciu: să fie vigilenți și sceptici.
Un caz faimos de filare a jurnaliștilor a fost descris de reporterul New Yorker, Ronan Farrow, în podcastul său „Catch and Kill”, în care a descris cum era urmărit atunci când documenta acuzațiile de agresiune sexuală împotriva unui producător cunoscut de la Hollywood.
La conferința jurnalismului de date NICAR din 2021, un detectiv privat și denunțător ucrainean, Igor Ostrovski, a descris cum i-a mărturisit lui Farrow că a fost membru al echipei care a filat reporterii ce investigau acele acuzații de hărțuire sexuală și a prezentat tactici care îi pot ajuta pe jurnaliști să facă față amenințărilor.
Sfaturile lui Ostrovski sunt următoarele:
Cum să faceți mai grea munca unui spion
- Faceți misiunea unui spion mai dificilă prin consolidarea igienei digitale. Pentru a vă asigura că spionii nu pot planifica locațiile de filare din timp, țineți în secret agenda dvs., utilizând platforme de comunicații criptate precum Signal și ProtonMail și autentificarea în doi pași pentru parolele digitale. „Dacă securitatea digitală e solidă, nu vom avea informații despre agenda dvs., așa că vom fi impuși să reacționăm la mișcările dvs. fizice”, spune Ostrovski.
- Utilizați diferite mijloace de transport și mergeți împotriva fluxului traficului pe străzi cu sens unic. „Determinați-mă să schimb mijloacele de transport – luați o bicicletă, apoi urcați în autobuz sau în tren, faceți un transfer suplimentar”, ne sfătuiește el. „Dacă Ronan ar fi mers împotriva traficului pe jos și chema un taxi, operatorul pedestru urma să însceneze un accident pietonal pentru a opri taxiul, astfel încât colegul meu din vehicul să aibă timp să înconjoare cartierul. Eram literalmente pregătit să sar pe capota unei mașini.”
- Reduceți bugetul lor de filare. „Dacă înnoptați în altă parte, la un prieten, îi determinați pe urmăritori să rămână treji în mașină toată noaptea”, spune el. „În cele din urmă, fii o țintă scumpă: bate-i la buzunar.”
- Folosiți o altă ieșire, în special în mall-uri. „Dacă trebuie să mergeți la o întâlnire importantă, faceți un plan pentru a scăpa de urmăritori, așa încât ei să nu-și dea seama că ați făcut-o intenționat”, spune Ostrovski. „Clădirile mari, cu ieșiri multiple sunt ideale. Folosiți o altă ieșire din mall și utilizați un serviciu de închiriere a mașinilor – da, vă vor găsi din nou acasă la sfârșitul zilei, dar ați obținut câteva ore de intimitate.”
- Ștergeți informațiile personale din listele de consumatori și din bazele de date online. „Dacă aș fi jurnalist care documentează subiecte sensibile, m-aș doxa”, spune el. „Deci, aș intra pe Google, pe Yandex și aș căuta informațiile online despre mine, aș șterge datele care pot duce la identificarea mea și aș cere ștergerea informațiilor de pe site-urile care le stochează. Un site util este FamilyTreeNow – e la fel de bun ca cele cu plată, doar că e gratuit și vă ajută să ștergeți informațiile despre voi din aceste baze de date.”
- Fiți imprevizibili. „Fiți spontani în activitățile de rutină – nu evitați spionii, ci pur și simplu, faceți procesul de supraveghere scump, forțându-ne să folosim mai multe resurse.”
- Nu faceți mențiuni despre planurile dvs. pe rețelele sociale. „Ronan e bravo, a fost o țintă dificilă”, spune el. „Verificam paginile lui pe rețelele sociale și pe Instagram și găseam doar evenimente din trecut. Nimic despre planurile sale ori despre locul în care se afla.”
- Dacă filarea externă e de lungă durată, adăugați pe rețelele sociale și în aplicațiile bancare tot felul de „făcături”. „Adunați fotografii din vacanță timp de câteva săptămâni și postați-le pe rețelele sociale la întoarcerea în țară, pentru ca oamenii să creadă că încă sunteți la Paris”, sugerează Ostrovski. „Duceți-i de nas. Folosiți diferite adrese de email pentru a vă abona la fluxuri de știri, de exemplu. Adăugați pe Yelp cu adresa dvs. o afacere inexistentă. Folosiți o cutie poștală ca adresă după ce v-ați mutat locul de trai”.
Cum puteți să vă dați seama că sunteți filat?
- Observați cine ia același mijloc de transport public cu dvs. „Dar fiți relaxați, nu panicați”, adaugă Ostrovski.
- Urmăriți persoanele care ies din zonele de securitate de care vă apropiați dvs. E vorba de cozile create la detectoarele de metale și de punctele de control la judecătorii și aeroporturi.
- Pretindeți că citiți meniurile de pe ferestrele restaurantelor în timp ce scanați ocazional persoanele care ies în evidență, cum ar fi persoanele care la fel sunt interesate de meniuri. „În timp ce mergeți, continuați să faceți viraje – nu înconjurați blocul, ci mergeți în zigzag și fiți atenți la persoanele din spate”, spune el.
- Fiți atenți la pantofii oamenilor. „Pantofii sunt greu de schimbat pe teren – sunt un bun indicator a ceea ce persoana intenționează să facă în acea zi; căutați persoane cu încălțăminte nepotrivită”, spune el. „Atunci când filez pe cineva, îmi place vara să port adidași negri, iar pe timp de iarnă – cizme negre de drumeție.”
- Rugați un prieten să monitorizeze mașinile din spatele dvs., mai ales în intersecții. „Uneori, pentru a face economii, folosim aceeași mașină, chiar dacă ar fi mai indicat să folosim câteva, ceea ce este o oportunitate pentru tine să ne reperezi”, spune el. „Tu sau un prieten puteți căuta semne precum mașina din spatele tău care merge drept când ai făcut un viraj, dar reapare în spatele tău un pic mai târziu. Dacă se întâmplă asta de două ori – ești filat”.
- Forțați echipa de filare să se apropie de dvs. în timpul orelor de vârf. „Dacă vă aflați într-un vagon de metrou aglomerat, va trebui să fim foarte aproape pentru a comunica următoarea mișcare restului echipei”, spune el. „Ne-ați putea observa – nu putem vedea prin mulțime”.
- Citiți cărți despre filarea online și despre ștergerea urmelor. Printre acestea se numără „Open Source Intelligence Techniques” de Michael Bazzell sau „Extreme Privacy: What it Takes to Disappear in America” de același autor. Există câteva sfaturi grozave acolo”, notează Ostrovski.
Ce trebuie să faceți dacă ați observat că sunteți filat?
- Sunați la poliție dacă credeți că sunteți în pericol. „Dacă credeți că sunteți în pericol, trebuie să avertizați sursele și editorii”, spune el. „Dacă simțiți că sunteți în pericol imediat, ar trebui să mergeți la poliție. Dar dacă faceți acest lucru, va trebui să descrieți urmăritorii – culoarea, marca și modelul mașinii, plăcuța de înmatriculare; orice caracteristici distinctive; unde ați observat persoanele care vă urmăresc și când.”
- Nu vă apropiați de persoanele care vă urmăresc și nu le dați de bănuit că i-ați văzut. „Nu-i înfuriați pe cei ca mine!”, spune Ostrovski. „Este important să nu le dați de bănuit că sunteți conștienți de prezența lor, deoarece situația ar putea escalada prin amenințări sau violență. Nu-mi faceți niciodată cu mâna și nu-mi arătați degetul mare.”
- Organizați întâlnirile importante în sediile judecătoriilor sau în zonele aeroportuare, dincolo de punctele de control de securitate. „Întâlniți-vă în interiorul unei judecătorii, unde echipa nu poate transporta dispozitive electronice în interior și este forțată să treacă prin securitate”, spune el.
- Dacă sunteți filat de agenți guvernamentali, discutați cu avocații și apărătorii drepturilor omului. „Vă puteți adresa la Citizen Lab și la Fundația Electronic Frontier dacă credeți că sunteți filat de instituții de stat”, spune acesta. „Dacă ești urmărit de poliție într-o țară străină, ar trebui să părăsești țara ori să mergi la ambasadă, pentru că ai putea da de bucluc.”
- Utilizați comunicarea criptată cu sursele și întâlniți-vă o singură dată dacă trebuie să vă întâlniți. „Dacă trebuie să vă întâlniți personal cu sursa, încercați să aveți o singură întâlnire la început, în cadrul căreia puteți stabili planul anti filare”, spune Ostrovski. „De asemenea, ar trebui să nu speriați sursa. Întâlniți-vă în locuri care sunt greu accesibile pentru străini.”
- Stabiliți cuvinte simple de cod pentru a alerta sursele cu privire la filare. „O tehnică simplă este să treceți la per dvs. cu sursa dacă de obicei erați la per tu – astfel, sursa va ști că ceva nu este în regulă”, spune acesta. „Sursa va ști să nu discute despre ceea ce planificați să discutați.”
- Fiți conștienți de faptul că spionii s-ar putea da drept jurnaliști și ar putea interoga sursa în cadrul unui interviu fals. „Agențiile au angajat foști jurnaliști, sarcina cărora a fost să pretindă că sunt jurnaliști activi pentru a afla ce au discutat sursele cu alți jurnaliști. Uneori chiar au făcut interviu fals”, a menționat el. „Mi s-a cerut să angajez un recrutor în vederea stabilirii unui interviu fals [pentru un jurnalist].”
Rowan Philp este reporter GIJN. El a fost anterior reporter senior pentru Sunday Times din Africa de Sud. În calitate de corespondent străin, el a realizat materiale despre politică, corupție și conflicte din peste 20 de țări din întreaga lume.