Principală  —  Investigatii  —  Ghiduri de investigații   —   Dezvăluirea activelor. Cum pot găsi…

Dezvăluirea activelor. Cum pot găsi jurnaliștii din R. Moldova proprietățile ascunse ale funcționarilor. Sfaturi practice

Dezvăluirea activelor funcționarilor este o adevărată provocare pentru jurnaliștii de investigație. Pe lângă anumite persoane care pot oferi informații esențiale în procesul de documentare a unor investigații despre averile și interesele funcționarilor, dar și pe lângă documentele și bazele de date acumulate de-a lungul timpului de jurnaliști, în R. Moldova există o serie de instrumente digitale oficiale care pot ajuta reporterii la documentarea și scrierea investigației privind averile și proprietățile unui funcționar public. Vă prezentăm mai jos, prin câteva exemple concrete, cum jurnaliștii din R. Moldova au reușit să descopere bunuri și proprietăți de milioane, unele dintre ele nefiind declarate de către funcționari. 

Cum au documentat jurnaliștii de la ZdG averea nedeclarată a ex-președintelui R. Moldova

În iunie 2022, după o serie de articole începută în 2016, Ziarul de Gardă demonstra că familia unui fost președinte al R. Moldova a devenit proprietara unei baze de odihnă din Sadova, raionul Călărași. În toată această perioadă, președintele nu a indicat această proprietate, care se întinde pe o suprafață de 11 hectare, dar a declarat de mai multe ori în spațiul public că aceasta aparține „unui investitor din Rusia”.

Igor Dodon prezintă bloggerilor baza de odihnă de la Sadova. Sursa: Dodon.md
Bloggerii vizitează tabăra de odihnă

Când au început să documenteze acest subiect, jurnaliștii au verificat în bazele de date de  la Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice cine sunt proprietarii terenului și a clădirilor de pe teritoriul bazei de odihnă.

Pentru a avea acces la documentele cadastrale, redacția sau jurnalistul interesat trebuie să încheie un contract cu Agenția Servicii Publice și să achite lunar o taxă, în funcție de numărul de accesări a bazei de date. Accesul poate fi realizat online, iar jurnalistul trebuie să indice motivul pentru care a accesat acea adresă și să explice interesul jurnalistic pentru acest subiect. Baza de date a Departamentului Cadastru oferă jurnaliștilor posibilitatea de a căuta proprietarii unui bun imobil doar în baza adresei exacte sau a numărului cadastral. 

Jurnaliștii au constatat, în baza datelor de la Cadastru, că terenurile și clădire de la Sadova sunt deținute de o firmă. Următorul pas a fost să se stabilească cine sunt proprietarii firmei care deține baza de odihnă. Detaliile despre companiile înregistrate în R. Moldova și proprietarii lor sunt publice și pot fi consultate pe diferite platforme online, cu acces gratuit. Informații, inclusiv din istoria unei companii, pot fi găsite pe platforma guvernamentală de date www.date.gov.md. La fel, pot fi consultate o serie de site-uri care oferă informații gratuite despre companii, dar aceste site-uri nu sunt deținute de către autoritățile publice: (bizzer.md, infodebit.md, idno.md, infobiz.md, data2b.md, b2bhint.com etc). 

Extras din Baza de date ASP.

Pentru informații mai detaliate privind situația unei firme, jurnaliștii pot apela la un alt instrument disponibil la Agenția Servicii Publiceacces la dosarul de înregistrare al companiei. Accesul este posibil, la fel, contra plată. E nevoie să te deplasezi la sediul Agenției Servicii Publice pentru a depune o cerere, iar accesul la dosar se oferă în termen de trei zile. În aceste condiții, jurnaliștii obțin acces la o serie de documente interne ale companiei, inclusiv la procuri sau la contracte de vânzare-cumpărare încheiate de acea companie.

Reporterii ZdG au solicitat în acest caz accesul la dosarul firmei care deținea baza de odihnă. Dosarul în cauză i-a ajutat pe jurnaliști să afle cine a reprezentat firma off-shore care cumpărase la rându-i firma din R. Moldova care deținea baza de odihnă. Acea persoană făcea parte din cercul de apropiați ai președintelui. 

Un alt instrument la care au apelat jurnaliștii în procesul de documentare a acestei serii de investigații a fost portalul instanțelor de judecată – instante.justice.md și csj.md. Aici jurnaliștii pot găsi informații relevante despre procesele în care este implicată o companie, dar și despre avocații care o reprezintă în acele procese. În cazul nostru, jurnaliștii au găsit pe aceste portaluri o altă informație prețioasă: firma care deținea baza de odihnă a fost reprezentată într-un litigiu de către o rudă prin afinitate a politicianului. 

Cum găsești casa unui funcționar

Informațiile publice despre companiile înregistrate în R. Moldova pot ajuta jurnaliștii să afle nu doar detalii despre fondatorii de firme, ci să găsească și proprietăți ale acelor persoane. În februarie 2023, la scurt timp după ce în fruntea Guvernului R. Moldova a venit un nou prim-ministru, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au arătat casa în care locuia proaspătul premier. Adresa au găsit-o după ce au verificat firmele acestuia: una dintre ele era înregistrată chiar în casa în care locuia familia sa. În procesul de documentare a acestei anchete, jurnaliștii au utilizat și informațiile de pe site-ul www.b2bhint.com, acolo unde sunt publicate și unele informații despre bunurile deținute de companii și adresele acestor proprietăți. 

Observațiile personale și atenția la detalii sunt alte instrumente care pot ajuta jurnalistul în documentarea și scrierea unei investigații. De exemplu, un protest organizat în fața unui bloc din orașul Bălți i-a ajutat pe jurnaliștii de la RISE Moldova și TV Nord să afle ce ascunde un deputat de la Chișinău: un apartament (care a fost donat de bunicul fostei sale soții), o vilă (înscrisă pe concubină) și un apartament (cumpărat de părinții săi fără venituri oficiale), toate nedeclarate. Investigația a pornit de la un comunicat emis de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, care anunța că a organizat un flashmob „în fața casei” politicianului. 

Foto1: Flashmob PSRM, 20 martie 2023. Foto: Garda Tânără via Facebook
Foto: Flashmob PSRM, 20 martie 2023. Foto: Garda Tânără via Facebook

Foto: Mașinile cuplului, parcate în fața blocului. 24 martie 2023, ora 8:20. Foto: Dorin Rusu/TV Nord
Foto: Mașinile cuplului, parcate în fața blocului. 24 martie 2023, ora 8:20. Foto: Dorin Rusu/TV Nord

În aceste condiții, jurnaliștii au verificat declarația de avere a deputatului pe site-ul Autorității Naționale de Integritate – www.ani.md. Acolo au descoperit că deputatul nu declara nicio locuință. De aici, folosind celelalte instrumente disponibile, inclusiv datele de la Cadastru, jurnaliștii au descoperit cine era proprietarul apartamentului în care locuia deputatul. Ulterior, în baza informațiilor și fotografiilor de pe rețelele de socializare, o altă resursă importantă în procesul de documentare a unei investigații, jurnaliștii au identificat concubina deputatului. Informații despre ea nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale acestuia. Utilizând Portalul guvernamental de date, date.gov.md, jurnaliștii au aflat că femeia este administratoarea afacerii, iar ulterior au constatat că aceasta deținea o vilă pe care o cumpărase în 2021, deși avea venituri salariale de doar câteva mii de lei lunar. 

Cum au găsit jurnaliștii de la Rise Moldova averea și concubina unui judecător

Analiza profilurilor de pe rețelele de socializare ale membrilor familiilor care sunt vizați în investigații jurnalistice (în special părinți, socri, frați, surori), observațiile personale, munca pe teren, analiza tuturor declarațiilor de avere și interese depuse de funcționar de-a lungul timpului la Autoritatea Națională de Integritate, combinate cu informațiile de la sursele jurnaliștilor, cu datele de la Departamentul Cadastru și cu cele privind proprietarii de companii, au ajutat jurnaliștii de la Rise Moldova să afle secretele unui judecător care judecase în prima instanță un dosar din „frauda bancară”.

Sursă imagine: rise.md

Analiza profilurilor de pe rețelele de socializare ale membrilor familiei judecătorului i-a ajutat pe jurnaliști s-o descopere și pe concubina acestuia. Ulterior, datele publice despre firme i-au dus pe jurnaliști spre firmele ei și la informația că aceasta a deschis un salon de frumusețe chiar pe Aeroportul Internațional Chișinău în perioada în care figurantul în dosarul din „frauda bancară” gestionat de judecător era președintele Consiliului de Administrație al firmei care deținea aeroportul. Istoricul companiilor, analizat de jurnaliști și care poate fi solicitat de la Agenția Servicii Publice în urma unei adresări directe, la fața locului, a demonstrat că anterior, mama judecătorului a fost cofondatoare la una dintre firmele concubinei acestuia. Prin observațiile personale și munca pe teren, jurnaliștii au demonstrat că judecătorul și concubina lui trăiau în aceeași casă, obținută la câteva luni după ce magistratul emitea sentința pe numele politicianului implicat în dosarul „frauda bancară”. În curte, jurnaliștii au observat și mașinile de lux pe care le conduceau cei doi și care nu erau declarate de către judecător. 

Comunicarea cu sursele bine informate este la fel de importantă în procesul de documentare și scriere a unei investigații. În acest caz, sursele au ajutat jurnaliștii de la Rise Moldova să aibă acces la date despre călătoriile judecătorului și ale concubinei sale în afara țării. Desigur, toate informațiile obținute de la diverse surse sunt verificate de jurnaliști și confruntate cu datele din surse deschise și bazele de date oficiale.

Vezi și: