Primarul care și-a construit din bani publici drum până la poartă pleacă din funcție după 16 ani. Cum s-au descurcat la alegerile locale alți primari „eroi” ai articolelor ZdG
Primarul despre care ZdG a scris că și-a construit drum până la poartă în cadrul programului „Drumuri bune pentru toți” a pierdut alegerile în localitatea pe care o conducea de 16 ani. Alți primari „eroi” care au fost vizați în ultimii patru ani în articolele ZdG fie au câștigat alegerile din primul tur, fie au acces în turul doi și luptă în continuare pentru a-și păstra mandatele.
Primarul de la Dancu își pierde funcția după 16 ani în care a condus localitatea
În noiembrie 2020, ZdG dezvăluia că Programul „Drumuri bune pentru Moldova”, redenumit de către socialiști în „Drumuri bune pentru toți”, s-a transformat într-o localitate din raionul Hîncești în „Drumuri bune pentru primar”. Oficialul a convins antreprenorul care executa lucrările să construiască o porțiune de drum care trecea chiar prin fața porții sale și se termina la casa vecină, chiar dacă oficial, Consiliul Local decidea, în două rânduri, altceva. Ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, localnicii acuzau că s-a renunțat la construcția altor segmente de drum, mai importante, fiind scurtat inclusiv drumul de acces spre cimitir, reparat și el în cadrul programului.
Vladimir Pretuleac, primarul comunei Dancu din raionul Hîncești, recunoștea că el a fost cel care a întocmit și semnat schema prin care indica reparația drumului din fața casei sale, dar avea și argumente în acest sens: „La primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici…. Totuși, și eu am mașină, și plătesc impozite”, explica acesta.
La alegerile din 5 noiembrie, Vladimir Pretuleac a candidat pentru un nou mandat de primar. Datele de la Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că acesta nu a reușit nici măcar să acceadă în turul 2. Pretuleac, care a candidat ca independent, a obținut doar 7% din voturi, fiind devansat de Iurie Grigoreț (Partidul Social Democrat European – PSDE) și Veronica Gulică (Partidul Acțiune și Solidaritate – PAS) care au acces în turul doi de scrutin.
Vladimir Pretuleac a fost primar al comunei Dancu din anul 2007, când a fost ales pe listele Alianței Moldova Noastră. În 2011, 2015 și 2019 a câștigat mandatele de primar reprezentând Partidul Democrat din Moldova.
„Primarul care a cumpărat” un sat a câștigat un nou mandat, din primul tur
Tot în 2020, ZdG scria despre Mihail Merzâncu, primarul localității Cotul Morii din raionul Hîncești, care se afla într-un litigiu cu primăria în care lucra, cerând despăgubiri de 34 de milioane de lei. În decembrie 2010, în timp ce casele oamenilor din Cotul Morii, localitate ștearsă practic de pe hartă după inundațiile din acel an, se aflau deja în construcție, primarul a cumpărat terenuri cu o suprafață de peste 9 ha din noul sat.
Întrucât a fost deposedat de acele terenuri pentru care, conform contractelor de vânzare-cumpărare, a plătit cca 60 de mii de lei, primarul cerea de la primărie despăgubiri de 34 de milioane de lei, în timp ce bugetul anual al localității abia depășea un milion de lei. ZdG constata atunci că din cauza litigiului, oamenii încă nu-și puteau face acte de proprietate pentru noile case.
În martie 2021, Curtea de Apel (CA) Chișinău dispunea încasarea de la Consiliul local Cotul Morii a sumei de 1,65 milioane de lei. În luna iunie 2021, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de familia primarului, dar și pe cel depus de reprezentanții Ministerului Finanțelor. „Argumentele invocate în recursurile declarate se referă la dezacordul recurenților cu soluția pronunțată de către instanța de apel, însă nu relevă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normelor de drept material, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei contestate”, constata CSJ.
La alegerile din 5 noiembrie, Mihail Merzâncu a candidat pentru un nou mandat de primar la Cotul Morii. Datele prezentate de CEC arată că acesta a câștigat scrutinul din primul tur cu 50,6% din voturi. În 2019, Merzâncu fusese ales primar din partea PSRM, dar în 2023 el și-a adjudecat fotoliul de primar reprezentând PSDE.
Primarii care au garantat pentru eliberarea lui Andronachi au candidat pe listele aceluiași partid și au obținut noi mandate
În luna august 2023, ZdG scria despre doi primari deveniți „garanții” eliberării din arest la domiciliu a controversatului om de afaceri Vladimir Andronachi. Nicolae Beju, primarul comunei Zîrnești, a candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Democrat Modern din Moldova (PDMM – fostul Pro-Moldova condus de Andrian Candu) și a câștigat alegerile din primul tur cu peste 68% din voturi. Și Vadim Ivanov, un alt primar care a garantat pentru eliberarea lui Andronachi, a candidat pentru un nou mandat la Găvănoasa, Cahul, pe listele PDMM. Și el a câștigat alegerile în primul tur de scrutin, cu peste 75% din voturi.
Primărița de la Buda accede în turul doi
Recent, la începutul lunii noiembrie, ZdG scria și despre situația din satul Buda, raionul Călărași, acolo unde în luna august a fost reparat drumul spre grădiniță. Felul în care au fost efectuate lucrările de reparație nu a coincis cu promisiunile politicienilor și așteptările oamenilor. La scurt timp după finalizarea lucrărilor, pe drum au început să apară crăpături.
Denivelările sunt vizibile inclusiv pentru nespecialiști, iar stratul de beton subțire turnat deasupra pietrișului provoacă nemulțumirea oamenilor, care cer autorităților să intervină. În aceleași zile în care a fost reparat drumul de la grădiniță, în sat s-a turnat beton și pe un alt drum, care trece prin fața casei unui consilier local. Diferența dintre cele două drumuri este vizibilă, inclusiv pentru consilierul local care a inspectat, alături de reporterii ZdG, cele două drumuri. Anul trecut, în sat s-a reparat și drumul care trece prin fața casei primăriței. Și calitatea acestuia este vizibil mai bună decât cea a drumului spre grădiniță.
La alegerile din 5 noiembrie, Tatiana Timofte, primărița satului, a acces în turul doi. Ea a obținut 47,5% din voturi, dar pentru a obține încă un mandat va trebui să se dueleze în turul doi cu Vasile Stăvilă, reprezentantul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), care a fost votat în primul tur de 26,5% de alegători.
Tatiana Timofte a devenit primară în localitatea Buda în 2015, când a câștigat alegerile în turul doi de scrutin pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În 2019 a obținut al doilea mandat, la fel pe listele PSRM, din primul tur, cu aproape 65% din voturi. În iulie 2023, Timofte a aderat la Partidul „Renaștere-Возрождение” afiliat lui Ilan Șor.
Ce au făcut candidații din „Echipa Europa” care au cochetat anterior cu Șor, Plahotniuc și Dodon?
În luna octombrie 2023, ZdG descoperea că în „Echipa Europa”, sloganul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la scrutinul din 5 noiembrie, erau și persoane care anterior au cochetat cu Șor și Plahotniuc. În urma dezvăluirilor ZdG, Dionisie Rusu, candidatul PAS la Găuzeni, raionul Șoldănești, a fost retras de partid, dar în cursa electorală au rămas Iurie Porcescu, candidatul PAS la funcția de primar în comuna Dumbrăvița, raionul Sîngerei și Marcel Bobeica, candidatul PAS la Gangura, raionul Ialoveni.
Marcel Bobeica a câștigat mandatul de primar din primul tur, fără a avea concurent, după ce candidatul Partidului „Șansă” a fost exclus din cursă. Iurie Porcescu a acces în turul doi, acumulând 30% din voturi, fiind devansat de Ion Porcescu de la PSRM, care a fost votat de 36% din alegători.
Tot în luna octombrie, ZdG a scris și despre primărița de la Bilicenii Vechi, Ala Guzun, aleasă în octombrie 2019 pe listele PSRM, care în 2023 a candidat pentru al treilea mandat din partea PAS. Datele de la CEC arată că deși a obținut cele mai multe voturi la 5 noiembrie (42%), Ala Guzun nu a reușit să câștige alegerile din primul tur, astfel că pe 19 noiembrie se va duela pentru a-și păstra fotoliul de primăriță cu Natașa Bezerău de la Partidul Schimbării.