Ce cumpărături au făcut judecătorii în 2016
Anul 2016 a fost unul prosper pentru unii judecători din R. Moldova, care au achiziţionat case şi maşini de lux sau au beneficiat de donaţii de zeci şi chiar sute de mii de lei. O judecătoare a indicat în declaraţie şi un apartament pe care soţul l-a câştigat în urma unei tombole. Alţi doi magistraţi, vizaţi în anchetele ZdG, care anterior nu declarau cas(t)ele de lux în care locuiau, în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2016 s-au corectat, declarând aceste bunuri.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut publice declaraţiile de avere şi interese personale ale judecătorilor care activează în R. Moldova. ZdG le-a „scanat” şi vă prezintă mai jos care au fost cele mai importante achiziţii pe care magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), Curţile de Apel (CA) şi membrii CSM le-au înregistrat în 2016.
CSM: O casă nouă pentru Cârnaţ şi un apartament la tombolă pentru familia Cernat
Unii membri ai CSM au avut un an plin la capitolul achiziţii. Teodor Cârnaţ, membru al CSM, anunţă că, în 2016, şi-a achiziţionat o casă cu teren aferent în oraşul Chişinău, cu o suprafaţă de 239 m.p., la preţ de 2,4 milioane de lei. Pentru cumpărarea casei, Cârnaţ susţine că a contractat un împrumut fără dobândă de 300 mii de lei de la o persoană fizică, bani pe care trebuie să-i ramburseze în acest an. Membrul CSM afirmă că a avut, în 2016, venituri cumulate, din salariu, vânzarea unei alte case, darea în locaţiune a unor încăperi, înstrăinarea unor automobile, de aproximativ 2,2 milioane de lei. Cârnaţ a „călcat” pe urmele unor judecători, precizând că a vândut un automobil Opel Vivaro din 2004 cu doar 10 mii de lei şi un Nissan Terrano II din 2005, nefuncţional, cu doar 5 mii de lei.
Nina Cernat, la fel, a avut un an prosper. Ea precizează că a cumpărat 1/10 dintr-o casă care nu este dată în exploatare, iar ulterior a câştigat, „la tombolă”, un apartament cu o odaie, cu o suprafaţă de 42 m.p. şi o valoare de 12 mii de euro. „Nu eu am câştigat. Vedeţi, că e şi uşor de verificat, a fost la televizor”, susţine Nina Cernat, judecătoare la CA Chişinău, delegată la CSM pe perioada mandatului. Informaţiile publice arată că, încă în 2014, Ştefan Rusu, soţul magistratei, a câştigat un apartament în cadrul unei tombole organizate de un agent economic care comercializează materiale de construcţie. „Nu m-am aşteptat, deoarece în viaţă nu prea am avut noroc”, zicea soţul judecătoarei, într-un material publicitar. Ziarul Adevărul Moldova a scris anterior că judecătoarea şi soţul ei, locuiesc, de fapt, într-un imobil de lux, înregistrat pe numele soacrei magistratei. Ulterior, casa însă a fost trecută pe numele celor doi soți.
CSJ: Donaţii şi maşini noi
În 2016, Iurie Bejenaru, de la CSJ, a obţinut 518 mii de lei drept moştenire, prin „testament” (!). Cu această sumă, 520 de mii de lei, magistratul şi-a achiziţionat un Mercedes, fabricat în 2011. Tot în 2016, judecătorul a intrat în posesia a ½ dintr-o casă de locuit în Chişinău în urma unui certificat de moştenitor testamentar. ZdG scria anterior că judecătorul locuia însă în acest imobil, conform spuselor vecinilor „de 2-3 ani”. Colegul său, Iurie Diaconu, a intrat în 2016, oficial, în posesia unei case de locuit cu o suprafaţă de 148,8 m.p. cu o valoare cadastrală de 1,12 milioane de lei. Anul trecut, judecătorul preciza că a schimbat o altă locuinţă şi a vândut un alt bun imobil cu 1,4 milioane de lei.
Magistratul Ghenadie Nicolaev a primit, în 2016, în urma unor contracte de donaţie, un apartament şi o casă de locuit de 48 m.p., amplasată, cel mai probabil, în zonă rurală. Colegul său, Dumitru Mardari a obţinut şi el, anul trecut, mai multe bunuri imobile drept moştenire, inclusiv două apartamente cu o suprafaţă de 121 şi 87 m.p.. Sveatoslav Moldovan scrie în declaraţia sa de avere că a obţinut, în 2016, două bunuri imobile drept donaţie „cu drept de abitaţie”, însă nu precizează dacă este casă sau apartament. La fel, în 2016, el a achiziţionat un automobil Skoda Octavia, fabricat în 2012, plătind 8 mii de franci elveţieni (150 mii de lei) şi 20,6 mii de lei. Cu o maşină nouă în 2016 s-a ales şi Galina Stratulat, ea cumpărând un Hyundai cu 550 mii de lei. Şi Nadejda Toma, colega sa, a intrat anul trecut în posesia unui automobil Kia Sportage, pe care-l conduce prin contract de mandat.
Judecătorii de la CSJ, vizaţi în anchetele ZdG, şi-au declarat cas(t)ele
Oleg Sternioală, care activează tot la CSJ, precizează că, în 2016, soţia sa a primit o donaţie de 10 mii de euro. După ce, în iunie, trecut, ZdG a scris că judecătorul locuieşte într-o casă de milioane, nedeclarată, înregistrată pe numele părinţilor săi, în declaraţia de avere şi interese pentru 2016, magistratul a indicat că a intrat deja în posesia a 1/6 din acel imobil. Conform informaţiilor de la Cadastru, în decembrie 2016, Sternioală, prin certificat de moştenitor, după decesul tatălui său, a obţinut 1/6 din acel imobil, pe care-l împarte, conform actelor, cu sora și cu mama acestora.
Colega sa, magistrata Mariana Pitic, ajunsă în atenţia opiniei publice tot în 2016, după ce a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate că a cumpărat un Porsche Cayenne, fabricat în 2012, cu doar 11 mii de lei, nu a făcut achiziţii în 2016. Totuşi, ea a trecut în declaraţia de avere şi interese casa de lux în care locuieşte, despre care ZdG a scris anterior că nu era declarată. Pitic susţine că imobilul este în folosinţă din 2012.
Curţile de Apel: Case de milioane şi maşini luxoase
Şi unii judecători de la Curţile de Apel (CA) au avut un an cu achiziţii de milioane. Eugeniu Clim, magistrat la CA Chişinău, susţine că a cumpărat, cu aproape 805 mii de lei, anul trecut, o casă de locuit de 136 m.p. în Chişinău. Colegul său, Vladislav Clima, proaspăt ajuns la CA Chişinău, anunţă că, în 2016, a intrat în posesia unui Land Rover Discovery, fabricat în 2015, pe care-l conduce prin „uzufruct”. Şi Ghenadie Morozan şi-a achiziţionat un automobil, achitând 8,8 mii de euro pentru o Toyota Land Cruiser, fabricată în 2001 şi înregistrată în Lituania. Un automobil nou a declarat şi Sergiu Furdui, precizând că soţia sa a cumpărat un Renault Clio fabricat în 2015 cu 12 mii de euro. Natalia Simciuc şi-a achiziţionat un apartament cu o suprafaţă de 121 m.p., un garaj de 20 m.p., dar şi un Mitsubishi ASX, fabricat în 2011. Anatolie Pahopol s-a „înnoit” şi el cu un apartament de 62 m.p., în timp ce colega acestora, Elena Cobzac, a primit, anul trecut, un transfer bancar în sumă de 8,7 mii de USD de la fiica sa, care locuieşte în străinătate.
Alexandru Gheorghieş, preşedintele CA Bălţi, a intrat, în 2016, în posesia unui automobil nou, fabricat în 2016, doar că în declaraţia sa de avere şi interese a blurat marca şi modelul maşinii, pentru care aflăm că a plătit 350 mii de lei. Vitalie Movilă, judecător la CA Cahul, a indicat în declaraţia sa un apartament de 52 m.p., proaspăt achiziţionat.
P.S. În ediţia viitoare aflaţi ce achiziţii au făcut în 2016 judecătorii din instanţele de fond