Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Zero venituri vs. donații de…

Zero venituri vs. donații de 2 milioane de euro. Averile declarate ale președinților de partide

Colaj ZdG
Colaj ZdG

În timp ce unii președinți de partid nu au depus declarațiile de avere și interese personale sau chiar au renunțat la funcție pentru a nu fi nevoiți s-o facă, alții și-au declarat în premieră averile: de la zero venituri la donații de milioane de euro.

Ziarul de Gardă a verificat averea declarată a președinților de partide și i-a identificat pe cei care trăiesc doar din donații, pe cei care au case de milioane de lei sau prieteni aflați pe patul de moarte care le-au oferit până la două milioane de euro. 

La scurt timp de la aprobarea proiectului de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că președinții, vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice sunt obligați să depună declarații de avere anuale, mai mulți lideri de partide și-au declarat averea. Există însă și președinți de partide care au depus declarații incomplete, care au refuzat să depună declarația și un lider de partid care chiar a renunțat la funcție pentru a nu-și declara proprietățile și veniturile. 

Președinți de partid în funcții de conducere

Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține și funcția de președinte al Parlamentului, și-a declarat averea la 31 martie curent. În 2023 a ridicat un salariu de circa 270 de mii de lei. Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Grosu a obținut și peste 362 de mii de lei sub formă de compensații lunare. 

Sursa foto: parlament.md

În perioada declarată, familia Grosu a obținut 2400 de euro din darea în locațiune a unui apartament. Totodată, aceștia au încasat și aproximativ 6000 de RONI (circa 24 de mii de lei) ce constituie două alocații pentru copii.

Președintele PAS declară un apartament de 47,2 metri pătrați, care ar valora peste 273 de mii de lei și două case de locuit – una de 82 de metri pătrați, obținută prin donație în 2017 și alta de 121,7 metri pătrați, în posesia căreia a intrat încă în 2011. Totodată, familia Grosu deține un spațiu comercial care ar valora circa 106 mii de lei, precum și alte trei averi imobile.

Vezi aici Declaratie Grosu Igor 2023 (ani.md)!

Președintele Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Ion Ceban, actualul primar de Chișinău, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023 la 29 martie curent. El indică un venit de 255 de mii de lei obținut din activitatea sa la primărie, iar soția acestuia, Tatiana, raportează venituri în sumă de 41 de mii de lei de la compania „Tivi Kids” SRL, care prestează servicii fotografice.

Soția lui Ceban a avut în 2023 dividende de la „Tivi Kids” SRL în sumă de 160 de mii de lei și 2 mii de lei din darea în arendă a automobilului.

Familia Ceban declară că în 2023 a primit de la tatăl edilului, Vasile Ceban, o donație de 77,5 mii de lei și 30 de mii de lei – în cadrul unui eveniment de familie.

Soții Ceban au în proprietate un apartament la sol de 230 de metri pătrați, obținut în 2016 printr-un contract de donație de la părinții primarului. Valoarea declarată de Ceban a bunului este de 992 de mii de lei. Edilul mai declară un teren intravilan cu o suprafață de 0,6 ha, obținut în 2012 cu 160 de mii de lei.

Din 2017, soția primarului conduce în baza unui contract de folosință un automobil Skoda Kodiaq fabricat în același an, valoarea estimată a căruia este de aproximativ jumătate de milion de lei.

Vezi aici Declaratie Ceban Ion 2023!

Foști demnitari. Donație și împrumuturi 

O donație de 100 de mii de lei din partea lui Ruslan Flocea, nume similar cu cel al unul fost șef al Centrului Național Anticorupție (CNA) și una în valoare de 30 de mii de lei din partea soțului fostei șefe a Cancelariei de Stat, Liliana Iaconi, dar și o datorie de 150 de mii de lei către Sergiu Pușcuța, nume similar cu al unui ex-ministru al Finanțelor și ex-șef al Serviciului Fiscal de Stat. Acestea sunt câteva dintre veniturile și datoriile pe care le indică ex-premierul Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), în declarația de avere și interese personale pentru anul 2023, pe care a depus-o la 30 aprilie, data limită. 

Colaj ZdG

Acesta declară că în 2023 a ridicat de la partid un salariu anual de 36 de mii de lei, iar de la firma specializată în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie proaspete „Cahulpan” SA – un salariu anual de 42 de mii de lei. Un venit cumulativ din salarii în valoare totală de circa 155 de mii de lei a ridicat în 2023 și soția lui Chicu. 

Tot în 2023, Chicu a obținut circa 1,3 mii de lei din dobândă. 

Familia Chicu a declarat pentru anul 2023 și un venit de peste 415 mii de lei în urma vânzării unui automobil de marca Nissan Qashqai fabricat în 2021. În schimb, familia Chicu a achiziționat un Audi Q2L E-TRON fabricat în 2020, pentru care a achitat mai puțin – 410 mii de lei.

În declarația pentru anul 2023, Chicu indică și două datorii. Una, din 2020, la Moldindconbank, în valoare de 690 de mii de lei, pe care urmează s-o întoarcă până în anul 2040. Alta însă, în valoare de 150 de mii de lei – către ex-ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, pe care urmează s-o restituie până în 2026.

Vezi aici Declaratie Chicu Ion Vasile 2023 (ani.md)!

Filat, fără venit stabil și cu o datorie de 100 de mii de dolari americani

La 30 aprilie, la o zi după ce ar fi trebuit să-și afle sentința în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, aceasta fiind și data limită pentru depunerea declarațiilor de avere și interese personale pentru liderii de partide, ex-premierul Vlad Filat, președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), și-a declarat averea pentru anul 2023.

Colaj ZdG

Ex-prim-ministrul Filat nu declară că ar avea vreun venit stabil, singurul venit salarial indicat în declarația lui se referă la banii obținuți de concubina sa, avocata Cristina Bancu. Filat indică în 2023 că aceasta a obținut un salariu de peste 50 de mii de lei, dar și onorarii în valoare totală de circa 100 de mii de lei. 

Președintele PLDM declară însă o donație de 100 de mii de lei pe care a primit-o de la o rudă, Vasile Filat. Tot în 2023, Filat a primit 7,5 mii de euro drept prejudiciu moral din partea Ministerului Justiției pentru limitarea publicului în cadrul ședințelor de judecată, în urma unei decizii  a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO)

Filat mai declară că din 2023 locuiește într-o casă de peste 125 de metri pătrați în baza unui contract de locațiune. Filat nu declară că ar deține vreun automobil, în schimb, indică un AUDI Q5 care valorează 28 de mii de euro și care este în posesia concubinei.

Deși nu indică un venit stabil, Vladimir Filat a împrumutat de la ruda care i-a donat bani, Vasile Filat, 100 de mii de dolari americani, echivalentul a circa 1,8 milioane de lei, pe care s-a angajat să-i întoarcă până în 2025. Filat nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a ne spune cine este ruda care i-a donat și de la care a luat bani cu împrumut, aceleași date de identitate avându-le tatăl său, dar și un nepot. 

Vezi aici Declaratie Filat Vladimir 2023 (ani.md)!

Familia Dodon – 130 de mii de lei venituri salariale în 2023

Ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, actualul lider al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, și-a declarat averea la 26 aprilie curent. Familia Dodon declară peste 130 de mii de lei venituri salariale în 2023. 

De asemenea, Familia Dodon are în posesie o casă de 422 de metri pătrați, amplasată pe un teren de 5,9 ari, în posesia căreia a intrat în 2013 și care ar valora cumulativ 2,5 milioane de lei. 

Din 2022, familia Dodon folosește un Mercedes-Benz fabricat în 2020, pe care nu-l au în proprietate, ci doar în folosință, potrivit declarației. 

Vezi aici Declaratie Dodon Igor 2024 (ani.md)!

Mihai Ghimpu, venituri de jumătate de milion de lei 

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a deținut anterior funcția de președinte interimar al R. Moldova și de președinte al Parlamentului, dar și de deputat, și-a declarat averea la 29 aprilie curent. 

Familia Ghimpu indică pentru 2023 un venit de aproape 500 de mii de lei din pensii, salarii, onorarii și dobânzi.

De asemenea, familia declară două apartamente și un garaj, valoarea cărora ajunge cumulativ la 1,5 milioane de lei. 

Din 2021, familia Ghimpu are în proprietate și un Mercedes GLC fabricat în 2018, valoarea căruia ajunge la aproape 500 de mii de lei.

Mihai Ghimpu deține și circa 150 de mii de lei în două conturi bancare și alți aproape 4 mii de euro – într-un alt cont bancar. 

Vezi aici Declaratie Ghimpu Mihai 2023 (ani.md)!

Eugeniu Nichiforciuc, proprietarul unui Land Rover 

Fostul deputat Eugeniu Nichiforciuc, actualul președinte al partidului „Mișcarea Respect Moldova”, și-a declarat averea la 30 aprilie, data limită de depunere a declarațiilor de avere și interese personale. 

Foto: candidat.md

Nichiforciuc trece în declarația pentru 2023 un salariu de peste 470 de mii de lei pe care l-a ridicat soția sa. 1,6 milioane de lei Nichiforciuc i-a obținut în urma înstrăinării unor bunuri. Aproape 200 de mii de lei, președintele Mișcării „Respect Moldova” i-a obținut după ce i-a fost restituită o datorie. În urma unei donații la un eveniment de familie, Nichiforciuc a intrat în posesia a 140 de mii de lei.

Familia Nichiforciuc mai declară două apartamente: unul de puțin peste 70 de metri pătrați, pe care îl are în proprietate din 1996 și altul, de 330 de metri pătrați, asupra căruia au drept de abitație din 2016. De asemenea, aceștia dețin în proprietate din 2024 și un Land Rover Range Rover fabricat în 2020, valoarea căruia ajunge la 85 de mii de euro, dar și un Range Rover Sport fabricat în 2019, asupra căruia au drept de posesie și care valorează 1,3 milioane de lei. 

Vezi aici Declaratie Nichiforciuc Eugeniu 2023 (ani.md)!

Apartament de 2,3 milioane de lei, teren intravilan de 1,2 milioane de lei VS. datorii de sute de mii de lei. Averile liderilor care au constituit blocul „Împreună

Colaj ZdG

În timp ce doi dintre cei patru lideri ai partidelor care constituie blocul politic „Împreună” dețin bunuri în valoare de milioane de lei, alții doi au datorii de sute de mii de lei. 

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, și-a declarat averea în ultima zi de depunere a acesteia, la 30 aprilie curent. Pentru anul 2023, Plîngău declară că a obținut de la partid circa 150 de mii de lei, iar alte peste 100 de mii de lei – indemnizație pentru creșterea copilului. Soția acestuia declară peste aproape 19 mii de lire sterline (circa 414 mii de lei), dar și 45 de mii de lei – venituri obținute din salariu, onorariu și rambursarea investițiilor, iar alte 5,4 mii de lire sterline (circa 120 de mii de lei) – alocație de maternitate.

Plângău declară că are din 2007 drept de folosință asupra unui apartament de aproape 40 de metri pătrați, iar soția lui deține din 2022 o mașină de marca Subaru Impreza  fabricată în 2012, valoarea căreia este de 100 de mii de lei.

Familia Plîngău mai are o datorie de peste 37 de mii de lire sterline (circa 820 de mii de lei) la o bancă din Marea Britanie.

Vezi aici Declaratie Plîngău Dinu 2023 (ani.md)!

Unul dintre liderii Ligii Comunelor și Orașelor, Alexandru Bujorean, și-a declarat averea la 19 februarie curent, întrucât este și primar al orașului Leova. În 2023, Bujorean indică puțin peste 200 de mii de lei venit obținut din salariu și diurne, precum  și un venit obținut de soția lui în valoare de aproape 100 de mii de lei din salariu și indemnizația de maternitate.

Alexandru Bujorean este dator la două bănci. Acesta a contractat trei credite în valoare totală de 275 de mii de lei și circa 5000 de dolari americani.

Vezi aici Declaratie Bujorean Alexandru 2023 (ani.md)!

Președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, și-a declarat averea tot în ultima zi pentru depunerea declarației. Munteanu indică pentru 2023 venituri salariale în valoare de puțin peste 40 de mii de lei, obținute de la partid și de la Academia de Studii Economice din Moldova.

În cele două conturi curente, familia Munteanu deține 100 de mii de lei, iar alți 34 de mii de euro îi are depozitați într-un alt cont.

Din 2021, Munteanu deține 50% dintr-un apartament de puțin peste 90 de metri pătrați, care valorează 2,3 milioane de lei.

Familia Munteanu are în proprietate și o Toyota Venza, pe care a procurat-o în 2010, acesta fiind și anul fabricării. Vehiculul a fost procurat cu 25 de mii de dolari, dar valoarea de piață a acestuia a scăzut la 6000 de dolari.

Vezi aici Declaratie Munteanu Igor 2023 (ani.md)!

„Eu am lucruri mai importante decât să fac mofturile PAS-ului”

Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023 la data limită, 30 aprilie.

Ștefan Gligor nu declară niciun venit. Soția acestuia însă a obținut în 2023 din salariu și dividende peste 830 de mii de lei.

În schimb, Ștefan Gligor deține din 2018 în proporție de 50% un teren intravilan de 5,5 ari, care valorează 1,2 milioane de lei.

Familia Gligor mai are în posesie două mașini – un Land Rover fabricat în 2012, pe care l-a procurat în 2019 contra sumei de 300 de mii de lei și un Chevrolet Captiva  fabricat în 2015, pe care l-a cumpărat cu 450 de mii de lei în 2018.

Pentru că nu declară nicio locuință, ZdG l-a contactat telefonic pe Gligor pentru a afla de ce lipsesc datele privind bunurile imobile pe care le are în folosință sau proprietate, acesta punctând că „nu a depus declarația completă”, pentru că are „lucruri mai importante decât să facă mofturile PAS-ului”.

ZdG: În declarația pentru anul 2023 dumneavoastră nu indicați nicio locuință. De ce?
Ș. Gligor: Eu mai am 30 de zile, conform legii, s-o completez. Eu am depus-o pe ultima sută de metri. Aveți răbdare! Eu am mai multe locuințe. E tot ok la mine, și venituri suficiente, e tot bine. Ridicați declarația pe care am depus-o în campania electorală din 2023! Sunați-l pe Șor, nu vă pierdeți timpul. Eu nu știu de ce dumneavoastră mă sunați, dar vă sugerez încă o dată să ridicați declarația completă!
ZdG: Noi am analizat declarația pe care ați depus-o acum, în calitatea dumneavoastră de lider de partid.
Ș. Gligor: Eu am lucruri mai importante decât să fac mofturile PAS-ului, eu am depus de două ori această declarație, este o pierdere de timp și un efort suplimentar. Eu n-am reușit s-o depun complet. 

În declarațiile de avere și interese personale depuse anterior la Comisia Electorală Centrală, Gligor indica însă patru imobile: unul de 148 de metri pătrați, în posesia căruia a intrat în 2002 și care valorează aproape 800 de mii de lei; un imobil de 195 de metri  pătrați, pe care-l deține din 2006 și valoarea căruia este de 1,2 milioane de lei, dar și o altă avere imobilă de 90 de metri pătrați, pe care o deține din 2008 și care valorează 500 de mii de lei. De asemenea, familia Gligor are în proprietate din 2020 un bun imobil de 112 metri pătrați obținut printr-un contract de moștenire.

Între timp, Gligor a depus Declarația repetat, de această dată, însă, incluzând și imobilele pe care le deține.

Vezi aici Declaratie Gligor Stefan Vasile 2023 (ani.md)!

Averile liderilor care au constituit blocul „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor

La 27 aprilie, Vadim Grozavu, președintele partidului „Victorie”, despre care ZdG a scris, la scurt timp de la formare, că este afiliat lui Ilan Șor – ex-deputatul care se ascunde de justiție fie în Israel, fie în Federația Rusă, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară” – a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023. 

Colaj ZdG

Zero venituri salariale vs. 372 de mii de lei obținuți din donațiile primite de la bunici, părinți sau verișori

La secțiunea „venitul obținut la locul de muncă de bază”, Grozavu nu indică niciun leu. Familia Grozavu însă a obținut de la CNAS peste 36 de mii de lei sub formă de indemnizație pentru întreținerea copilului și 411 lei dintr-un depozit bancar.

La secțiunea „venitul obținut din donații și moșteniri” însă, situația este complet diferită. Familia Grozavu s-a bucurat de șapte donații de la părinți, bunici, frați și verișori, în valoare totală de circa 372 de mii de lei.

În 2023, părinții lui Vadim Grozavu i-au donat 160 de mii de lei. Verișoarele liderului partidului „Victorie” au fost și ele generoase, oferindu-i 300 de mii de ruble, echivalentul a 57 de mii de lei și, respectiv, 200 de mii de ruble, echivalentul a 38 de mii de lei.

Socrii lui Vadim Grozavu i-au donat familiei acestuia în 2023 cinci mii de lei. O sumă mai generoasă familia Grozavu a primit sub formă de donație de la bunica soției – 32 de mii de lei. Încă 50 de mii de lei și, respectiv, 30 de mii de lei, familia Grozavu i-a obținut de la sora și fratele soției lui Vadim Grozavu.

Familia Grozavu deține 12 automobile de diferite mărci, cumpărate în intervalul 2008-2023.


În 2023, Grozavu a achiziționat trei din totalul automobilelor și remorcilor pe care le are în proprietate: un Mercedes fabricat în 2009, pentru care Grozavu ar fi scos din buzunar 50 de mii de lei, o remorcă de model Pong Ratz Lat-K, pentru care a plătit 12 mii de lei, dar și o mașină Hyundai Santa Fe fabricată în 2002, pentru care a plătit 40 de mii de lei.

Tot în 2023, familia Grozavu a primit cu titlu de donație mai multe bunuri imobile. Printre acestea se numără o casă de 90 de metri pătrați, care ar valora peste 33 de mii de lei, un garaj de 23 de metri pătrați, care ar costa 6000 de lei, dar și alte trei bunuri imobile: un bun imobil de 7,4 metri pătrați, care ar valora pe piață 2000 de lei, un alt bun de 9,7 metri pătrați, care ar valora 4000 de lei și unul de 9,17 metri pătrați, valoarea căruia ar fi tot de 4000 de lei.

Vezi aici Declaratie Grozavu Vadim Anatoli 2023 (ani.md)!

„Nu închiriez și nu am în proprietate niciun apartament. Folosesc transportul public.”

Natalia Parasca, președinta interimară a Partidului „Renaștere”, a depus declarația de avere la 8 aprilie curent. Aceasta indică venituri salariale de puțin peste 30 de mii de lei și alți 30 de lei venituri din dobânzi.

Telefonată de Ziarul de Gardă pentru a o întreba unde locuiește din moment ce nu declară niciun bun imobil în folosință sau proprietate, Natalia Parasca a menționat că locuiește în apartamentul mătușii sale.

„Nu am în proprietate, trăiesc la mătușa mea care are același nume, Natalia Parasca și este stabilită de mulți ani peste hotare. Viza de reședință o am acolo unde trăiește tatăl meu. Nu închiriez și nu am în proprietate niciun apartament”, a menționat Parasca.

Aceasta a adăugat că nu deține nici automobile și că folosește transportul public. 

Vezi aici Declaratie Parasca Natalia 2023 (ani.md)!

Ceilalți doi lideri de partide: președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu și președintele partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, Alexandru Beschieru, care fac parte din blocul „Victorie”, nu și-au declarat averile. Aceștia nu ne-au răspuns la telefon pentru a explica motivul. 

Cum a obținut Renato Usatîi o donație de 2 milioane de euro? „Eu nici nu voiam să-i primesc, dar el mi-a zis: «Eu plec»”

Două milioane de euro donați de un prieten înainte de moarte, aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei dobândă. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, în ultima zi de depunere a declarației, 30 aprilie.

Colaj ZdG

Veniturile salariale însă nu sunt singurii bani în posesia cărora a intrat Usatîi. Acesta mai declară și o donație de 2 milioane de euro obținută de la o persoană nerezidentă.

Întrebat de ZdG cine este persoana care i-a făcut donația, Usatîi a refuzat să ne ofere numele ori să ne spună cetățenia donatorului.

Este un prieten de-al meu și, cu părere de rău, din vara anului trecut, după ce mi-a făcut donația, a decedat. Este un fost partener de afaceri, nu vă spune numele lui nimic”, a menționat Usatîi.

„Am făcut afaceri împreună. Am primit donația când era clar deja… El zicea: «Oricum eu plec». De ce numele nu-l fac public? Pentru ca să nu-i facă cineva probleme… Familiei, mă refer, nu lui”, a adăugat Renato Usatîi.

Totuși, Usatîi spune că a folosit doar 20 de mii de euro.

„Eu nici nu i-am primit, am folosit doar 20 de mii de euro. Eu nici nu voiam să-i primesc, dar el mi-a zis: «Eu plec»”, a adăugat liderul Partidului Nostru. Întrebat din ce bani trăiește dacă donează toți banii din salariu și a utilizat doar 20 de mii de euro din cele 2 milioane de euro donate, Usatîi a menționat că trăiește din „rezerve”.

Vezi aici Declaratie Usatîi Renato 2022 (ani.md)!

A demisionat din funcția de președinte de partid pentru a nu-și declara averea

Președintele partidului „Republica Unirii”, Sergiu Mocanu, a renunțat la funcție pentru a nu depune declarația de avere, așa cum prevăd noile modificări din Legea privind evaluarea integrității instituționale. 

Colaj ZdG

Mi-am suspendat această calitate, de președinte de partid, împreună cu colegii, membrii Biroului politic, care, de asemenea, trebuie să depună declarațiile. E o formă de protest la legea care ne obligă să depunem declarațiile, care e o aberație. Cred cred că va veni timpul când vom râde, dar acum e doar de plâns”, a menționat Mocanu în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Fostul lider de partid a subliniat că nici nu poate declara averea, întrucât are conturile sechestrate de mai mulți ani.

Președinți de partide cu declarații depuse, dar necompletate

Nicolae Damașcan, președintele Partidului Agrar din Moldova, a depus declarația de avere și interese personale la 19 aprilie, însă nu a completat-o. Aceeași situație a fost atestată și în cazul președintelui partidului „Acțiuni Comune – Congresul Civic”Egor Krestianinov, care a depus declarația chiar la 30 aprilie, termenul limită. 

Vezi aici Declaratie Damaşcan Nicolae Alexandru 2023 (ani.md)!
Vezi aici Declaratie Krestianinov Egor 2023!

Alți peste 30 de lideri de partide nu au depus declarațiile de avere până la 30 aprilie 2024. Lilian Chișcă, președintele Autorității Naționale de Integritate, a menționat că liderii partidelor politice care n-au depus declarațiile de avere și interese personale până la termenul limită, adică 30 aprilie curent, sunt pasibili de sancțiuni contravenționale.