Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Vladimir Botnari - de la…

Vladimir Botnari – de la apartament cerşit de la stat, la case de milioane

441-botnari1Vladimir Botnari, fost comisar al municipiului Chişinău, are viza de reşedinţă într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari, judecat pentru neglijenţă în serviciu în urma acelor evenimente, mai deţine, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături cu soţia sa.

Vladimir Botnari, originar din Zăzulenii Vechi, r. Ungheni, a îndeplinit mai multe funcţii importante în perioada în care R. Moldova a fost guvernată de către PCRM. A fost comisar la Făleşti, la Soroca, comandant al Brigăzii cu destinaţie specială Fulger, iar în 2002 a fost numit viceministru de Interne, unde l-a avut ca şef pe Gheorghe Papuc, despre averea impresionantă a căruia, ZdG a scris în numărul trecut. Patru ani mai târziu, Botnari a plecat de la MAI, fiind angajat în calitate de şef de secţie în Agenţia pentru Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, iar ceva mai târziu, în 2007, numit viceministru al transporturilor. Ulterior, a fost numit comisar general al mun. Chişinău, funcţie pe care a deţinut-o până în 2009. Odată cu plecarea PCRM-ului de la guvernare, s-au terminat şi funcţiile pentru Vladimir Botnari.

Apartament de la stat, cu scandal

În 2006, ZdG scria despre felul în care Vladimir Botnari obţinea de la stat un apartament în Chişinău. “În martie 2003, în preajma alegerilor municipale, ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, bombarda Primăria cu demersuri, solicitând acordarea de spaţiu locativ familiei ministrului adjunct de Interne, Vladimir Botnari. Decizia, după cum am aflat, a fost luată arbitrar, fără a fi discutată la şedinţa Colegiului MAI, neglijându-se familiile a zeci de poliţişti fără loc de trai”, scria atunci ZdG. Primăria i-a oferit atunci lui Botnari un apartament, pe motiv că nici el, nici cei doi copii ai săi nu au înregistrate pe numele lor vreo locuinţă.

La câţiva ani de la acele evenimente, problemele locative ale familie Botnari nu mai sunt de actualitate. Trecut prin diferite funcţii importante, dar şi prin numeroase scandaluri, Vladimir Botnari îşi indică acum în documentele prezentate la diferite instituţii o adresă de domiciliu, alta decât cea pe care este amplasat apartamentul primit de la stat.

441-casa1-botnariImobilul, cumpărat în aprilie 2009

Fostul comisar are viza de reşedinţă pe str. Sihastrului, adresă aflată oficial în orăşelul Codru, la doar câţiva kilometri de Chişinău. Casa are două niveluri. Deşi pare mică, este construită într-un stil modern, fiind una dintre cele mai vizibile din zonă. Oficial, în baza de date a Întreprinderii de Stat Cadastru, proprietara casei este Diana Botnari Vladimir, în vârstă de 24 de ani, fiica fostului comisar. Anterior, în perioada în care a fost construită, casa a aparţinut familiei Vârlan, despre care însă nu am reuşit să aflăm dacă are sau nu vreo legătură de rudenie cu familia Botnari. Fiica fostului comisar a intrat în posesia imobilului în baza contractului de vânzare-cumpărare din 1 aprilie 2009. Contractul a fost înregistrat la Cadastru abia peste 2 luni, pe 28 mai 2009. Amintim că Vladimir Botnari a fost unul dintre “personajele principale” ale protestelor din aprilie 2009, soldate cu cel puţin un mort şi alte sute de persoane rănite, majoritatea maltrate de oamenii legii, conduşi pe atunci chiar de către el.

Imobilul, oficial de 85 m.p., este estimat de Cadastru la aproape 800 de mii de lei, în timp ce terenul de 560 m.p., la aproape 70 de mii de lei. Experţii imobiliari afirmă însă că imobilul familiei Botnari valorează peste 3 mln. de lei, la preţul de piaţă. Interesant este faptul că, pe 30 aprilie 2013, pe teren, dar şi pe casă, executorul judecătoresc Corneliu Vânaga a aplicat o interdicţie, care însă a fost anulată acum două luni, pe 20 august 2013. Contactat de ZdG, Vânaga ne-a spus că interdicţia avea la bază o amendă neachitată de către posesoarea imobilului.

Atac tâlhăresc la casa lui Botnari

Casa de pe str. Sihastrului a fost supusă unui atac tâlhăresc în iunie 2011. Într-o hotărâre judecătorească se spune că Maxim Popozoglo, de naţionalitate găgăuz, “pe 2 iunie 2011, în a doua jumătate a zilei, urmărind scopul sustragerii pe ascuns a bunurilor altor persoane, prin deteriorarea mecanismului, a intrat pe fereastă, în subsolul casei amplasată pe str. Sihastrului, or. Codru, care aparţine cet. Botnari Olga Nicolae, de unde, pe ascuns, a sustras de pe dulapul din debara pistolul cu glonţ “Beretta”, calibru de 9 mm, încărcat cu 10 cartuşe, înregistrat pe numele lui Botnari Ilie, în valoare de 1000 USD, ca rezultat al cărui fapt părţii vătămate, Botnari Ilie, i-a fost cauzat un prejudiciu în proporţii considerabile în valoare de 11656 lei”.

Într-un final, judecătorii l-au recunoscut pe Maxim Popozoglo vinovat şi au decis să-i restituie lui Ilie Botnari pistolul şi cartuşele. Ilie Botnari este fiul lui Vladimir Botnari şi este fost angajat al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) şi actual angajat al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în calitate de ofiţer superior. Cel puţin, Botnari avea această calitate înaintea scandalului interceptărilor telefonice care l-au avut în prim-plan pe Nicolae Vicol, fostul şef al Fiscului. Conform informaţiilor apărute ulterior, anume Ilie Botnari, fiul lui Vladimir Botnari, a fost cel care a efectuat acele interceptări telefonice.

441-casa2-botnariCasa verde din Tohatin

Familia Botnari mai deţine o vilă în comuna Tohatin, mun. Chişinău, aflată şi ea la doar câţiva kilometri de Capitală. De fapt, spun cei care-l cunosc pe Vladimir Botnari, în ultima perioadă acesta este văzut mai mult la vila din Tohatin. Casa cu două niveluri, de culoare verde, este amplasată în vecinătatea unei cunoscute săli de nunţi din regiune şi se întinde pe o suprafaţă de peste 600 m.p. Experţii imobiliari afirmă că acest imobil valorează şi el peste 3 mln. de lei la preţul de piaţă. Aproape în fiecare dimineaţă, Botnari este văzut de vecini cum iese din curtea sa, la volanul unui Wolkswagen Touareg negru.

Apel telefonic surpriză de la Vladimir Botnari

În timp ce ne documentam despre averea lui Vladimir Botnari, la redacţie a telefonat chiar fostul comisar, care s-a interesat de ce ne informăm despre locul unde trăieşte şi despre imobilele sale. “Eu am lucrat în 2009, dar azi e 2013. Îmi pare că a trecut mult timp de atunci. De ce vă interesaţi? D-stră unde trăiţi? Nu aveţi casă? Nici apartament? Ce, eu în 18 ani de lucru nu aveam dreptul să-mi construiesc casă? Trebuie să vă dau d-stră explicaţii?”, ne-a luat la întrebări acesta, încercând să ne explice că a trecut prea mult timp de când nu mai deţine o funcţie publică pentru a scrie despre el.

„A trecut mult timp de când eu nu mai am funcţii de stat. Ce, nu aveţi pe cine întreba despre case? Întrebaţi-i pe cei care fură acum ţara. Cred că ştiţi că, anterior, am câştigat un proces de judecată cu cineva dintre ziarişti. Astfel că, nu-mi rămâne decât să vă acţionez şi pe d-stră în judecată. Până la urmă, dacă vă interesează oficial, eu nu am nicio casă. Eu nu văd să scrieţi despre alte persoane, ci doar despre cei care au avut anterior funcţii în stat. Ce are Papuc? El de când nu ocupă funcţii în stat?”, ne-a spus, supărat, Vladimir Botnari, atunci când am încercat să-i argumentăm că aceste proprietăţi au fost înălţate pe când deţinea funcţii în stat, iar atunci presa nu avea acces la informaţii despre averile demnitarilor.

zp8497586rq