Vinărie cu tradiţii judiciare
Istoria unei vinării care, potrivit paginii sale oficiale, datează din 1903, în realitatea financiară are la activ 17 ani de procese judiciare. Doi foşti proprietari ai unei vinării din autonomia găgăuză se plâng că au fost deposedaţi de bunurile lor de un fost partener, dar şi cu ajutorul activ al instituţiilor statului. Este vorba de vinăria „Tomai-Vinex” din Comrat. Iniţial, aceasta a fost fondată de firma „Cristal-Dion” SRL, care, la rândul său, fusese înregistrată de firma „Cristal-Optima” SRL. Ultima era deţinută de Constantin Sibov şi Valeri Chilioglo, care aveau şi 62% din „Cristal-Dion” SRL.
Prin decizia adunării acţionarilor, Sibov a fost desemnat auditor şi persoană care monitorizează fluxurile financiare ale companiilor ce administra vinăria. În urma unui conflict mai vechi, cei doi au decis că nu mai pot face afaceri împreună.
„În 1997, el ne-a prezentat planul de cheltuieli, faţă de care toţi aveau întrebări. Acolo figura suma de 100 mii USD, pentru cheltuieli neprevăzute, şi 313 mii USD la categoria «alte cheltuieli»”, ne-a explicat Nicolae Mardari, un alt acţionar deposedat de proprietate.
Când partenerii au solicitat explicaţii, Sibov ar fi rupt relaţiile şi, potrivit celor doi, a demarat acţiuni de înlăturare a fondatorilor din rândul conducătorilor companiilor.
Deposedaţi de afacere cu suportul angajaţilor de la Camera Înregistrării de Stat
Astfel, în urma acestui conflict, în 1999, Chilioglo a cumpărat de la Sibov cota-parte din „Cristal-Optima” SRL, respectiv Sibov a ieşit în totalitate din rândul acţionarilor vinăriei de la Comrat. În realitate, lucrurile s-au desfăşurat altfel. În 1998, Sibov convoacă, în calitate de director (funcţie pe care, la acel moment, nu o deţinea) la „Cristal-Optima” SRL acţionarii de la „Cristal-Dion” SRL şi îl scoate pe Nicolae Mardari din rândul acţionarilor acestei firme.
„Mi-au falsificat semnătura, precum că eu aş fi ieşit benevol din rândul acţionarilor, avem mai multe expertize dactilografice care demonstrează acest lucru. Sibov a mers la Întreprinderea de Stat Registru de la Comrat şi m-a scos şi din actele oficiale. Asta cu o hârtie unde semnătura mea era falsificată, fără prezenţa mea sau a unei procuri generale ce i-ar permite după lege astfel de tranzacţii. Acţiunile mele au fost transferate firmei „Ana Budjac” SRL, la care director era Vladimir Tabuşcic”, afirmă Mardari.
Bărbatul ne spune că a fost lipsit de cota sa de 21% pe care o deţinea la compania „Cristal-Dion”, iar aceste acţiuni au revenit fiilor unui deputat comunist. „Când s-au început procesele de judecată, am aflat că acţiunile mele au fost cedate fiilor deputatului comunist Vasile Iovu. Asta explică de ce justiţia moldovenească nu a făcut dreptate în acest caz, în perioada guvernării comuniste”, afirmă fostul proprietar de la Tomai-Vinex.
Prin aceeaşi schemă a fost lipsit de proprietate şi Chilioglo. La 20 iunie 2000, Sibov se face director la „Cristal-Optima”, iar apoi în această calitate convoacă adunarea acţionarilor vinăriei şi trece cele 62% din acţiunile deţinute la acel moment de Chilioglo în proprietatea sa.
Şi în acest caz Sibov a fost ajutat de angajaţii CÎS Comrat. „Cum puteau cei de la Registru, în lipsa mea, fără a verifica dacă Sibov este director la firma mea, să mă lase fără afacere? Era simplu, era obligatoriu ca angajaţii CÎS să verifice baza de date, unde erau să vadă că, potrivit documentelor, Sibov nu mai are nicio funcţie în aceste firme. S-a încălcat legea în mod grosolan – la astfel de tranzacţii, după lege, prezenţa mea era obligatorie sau măcar prezentarea unei procuri”, afirmă Chilioglo.
CÎS confirmă oficial falsul în actele vinăriei
La un an de la aceste afaceri dubioase, CÎS îi oferă lui Chilioglo un document oficial care demonstrează că, din 1997 şi până la momentul solicitării, acesta era singurul director la „Cristal-Optima”. De asemenea, confirmă că, din data de 9 iunie 1999, Sibov nu mai este acţionar la această firmă. Astfel, CÎS recunoaşte că tranzacţiile ulterioare, în urma cărora Mardari şi Chilioglo au rămas fără proprietate, ar fi ilegale.
În 2005, activele firmei „Cristal-Dion” au fost transmise unei alte firme, iar apoi a urmat un şir de cedări la alte companii. Până la urmă, aceasta este lichidată, iar activele sale sunt transferate către „Tomai-Vinex”.
Mai multe expertize dactiloscopice comandate de cei doi antreprenori au confirmat că semnăturile lor au fost falsificate. Totodată, şi expertiza din 2007, comandată de Direcţia Afacerilor Interne a MAI din Găgăuzia, demonstrează că semnătura lui Chilioglo a fost falsificată, iar „ştampila firmei a fost imprimată cu ajutorul unui printer color”. Acelaşi rezultat l-a dat o altă expertiză, comandată de poliţiştii din Comrat, din anul 2014.
În total, cei doi au la mână cel puţin patru expertize, care explică clar că proprietatea lor a fost înstrăinată prin fals de acte. Bărbaţii ne spun, însă, că aceste expertize au fost neglijate în totalitate de către procurori şi judecători. Alta a fost soarta ultimei expertize, cerută de Sibov. Aceasta a fost în defavoarea celor doi oameni de afaceri de la Comrat şi dă o explicaţie confuză că „există posibilitatea ca semnăturile să aparţină lui Chilioglo şi Mardari”. Această formulare nu i-a satisfăcut şi aceştia au cerut ca Ministerul Justiţiei (MJ) să execute o expertiză în comisie. Această cerere a fost aprobată, dar, la scurt timp, procurorii din Comrat au anunţat MJ că nu mai au nevoie de o astfel de expertiză.
„Ni se încalcă în mod grosolan drepturile, am făcut o solicitare oficială, care a fost aprobată, dar, după două luni, când am sunat la MJ, ni s-a spus că Eduard Velicov, adjunctul procurorului din Comrat, în mod samavolnic, le-a spus celor de la MJ că nu mai au nevoie de această expertiză. Cred că cei care nu vor claritate în acest caz s-au temut de o comisie a MJ cu implicarea mai multor experţi, inclusiv din MAI. Acum, deţinem o expertiză care dă un răspuns confuz, măcar să fi spus clar că aceste semnături ne aparţin sau nu nouă”, ne spune Nicolae Mardari.
Judecător specializat pe dosarele vinăriei
În ultimii 15 ani, au urmat numeroase procese şi dosare penale, fiind pronunţate zeci de hotărâri ale instanţelor de la Comrat, Cahul şi Chişinău, dar cei doi foşti proprietari susţin că rezultatul e zero. Magistraţii şi procurorii nici nu au vrut să ia în calcul expertizele dactiloscopice şi documentele eliberate de CÎS. Ei ne mai spun că, prin absurd, acelaşi magistrat de la Comrat le-a judecat deja cinci dosare. Bărbaţii fac glume că judecătorul Grigore Colev, de la Judecătoria Comrat, este specializat doar pe dosarele lor, iar de câte ori ei cer revocarea magistratului, sunt refuzaţi.
Ulterior, magistratul Colev a intrat în lista celor cinci judecători respinşi spre promovare de către preşedintele Nicolae Timofti. În cazul lui Colev, care intenţiona să se transfere la Curtea de Apel Comrat, şeful statului şi-a motivat decizia prin faptul că acesta nu ar fi trecut o verificare obişnuită efectuată de Serviciul Informaţii şi Securitate (SIS), fără a oferi alte detalii.
„Este un dosar în care „Tomai-Vinex” cere de la firma mea, „Cristal-Optima”, banii pentru vinul din mere livrat în 1997. Am spus în instanţă că e absurd, deoarece „Tomai” a fost deschis în 1998, dar aceste dovezi nu au fost luate în calcul. Când am mai văzut că Colev şi avocatul de la Tomai îşi permiteau, în timpul procesului, în prezenţa noastră, să discute ceva în şoaptă, am părăsit sala demonstrativ”, ne spune Chilioglo.
Mai mult. La începutul acestui an, Chilioglo şi Mardari s-au plâns la CNA pe acţiunile ilegale ale CÎS Comrat. La 28 ianuarie 2015, a fost pornită urmărirea penală împotriva angajaţilor CÎS, iar materialele au fost transmise la Procuratura Anticorupţie din Cahul. La scurt timp, această investigaţie, care ar fi putut demonstra ilegalitatea admisă de funcţionarii publici şi ulterior ar putea fi folosită ca probă în cazul unui nou proces de retrocedare a bunurilor înstrăinate, a fost închisă.
„Asta depăşeşte orice imaginaţie. Constantin Sibov a contestat acţiunile procurorilor de la Cahul împotriva angajaţilor CÎS. Acest lucru a fost făcut chiar dacă Sibov nu este vizat în acest dosar, iar la momentul înregistrării tranzacţiei din anul 2000 acesta nu mai avea de a face cu firma mea. Şi judecătorii de la Cahul i-au admis plângerea şi au clasat acest dosar. Nu-mi pot explica de unde putea el să afle că există un astfel de dosar, dacă nici pe mine nu m-au interogat! Reiese că secretul anchetei nu se respectă”, afirmă Chilioglo.
Constantin Sibov nu a dorit să ofere un comentariu la acest subiect, ameninţându-ne cu un proces judiciar.
„Nu am ce vă spune, pot doar să vă comunic că, dacă veţi publica acest material, ne vom judeca. Noi avem 17 ani de procese de judecată pe care le-am câştigat, iar dacă veţi publica acest material, o să ajungeţi să ne rugaţi, la fel ca alte ziare cu care ne-am judecat şi am câştigat. Noi deja ne-am judecat cu două publicaţii, care ne-au plătit daune. Doriţi şi voi asta?”, ne-a întrebat Sibov.
Sibov este acum preşedinte al Societăţii pe Acţiuni „Tomai- Vinex”, iar în 2012 acesta a fost decorat de către preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Gloria Muncii”. Totodată, acesta apare în presă ca un conducător de succes al unei întreprinderi prospere şi beneficiar al creditelor preferenţiale de la Banca Europeană.