Vasile Botnari, fost șef SIS, învinuit de îmbogățire ilicită: „Unde e crimă că este înregistrată pe soacra mea?”
Vasile Botnari, un alt apropiat de-al lui Plahotniuc, fost director al Serviciului de Informații și Securitate, fost deputat și ministru, este învinuit de îmbogățire ilicită, dar și în dosarul privind expulzarea profesorilor turci de la Liceul Orizont din Capitală. În dosarul de îmbogățire ilicită figurează cu statut de complice și soacra sa, Efrosinia Cucoară.
Dosarul a fost expediat în instanţa de judecată la 30 septembrie 2022. Potrivit procurorilor, ex-directorul SIS este bănuit că în perioada anilor 2014-2019, deținând mai multe funcții de demnitate publică, având scopul de a-și ascunde veniturile nejustificate, ar fi procurat case, apartamente și automobile, pe care le-a înregistrat pe numele soacrei sale pensionare și al fiicei care nu avea venituri în acea perioadă. Valoarea totală a bunurilor este de peste 28,5 milioane de lei, potrivit procurorilor. Acestea au fost puse sub sechestru.
„Unde e crimă că este înregistrată pe soacra mea? Și eu nu am înregistrat în 2014. Bunurile sunt înregistrate începând cu 2008, chiar din 1996. Când au fost procurate, eu nu eram angajat la stat. Unde e crima aici? Sunt membri de familie, sunt bunuri de familie. Veniturile mele și ale familiei în general au permis ca să fie cumpărate. Noi asta am demonstrat și sunt probe. Sunt bunuri comune și asta nu cred că este o crimă, faptul că este înregistrat pe o persoană. Eu tot timpul, când eram demnitar public, era indicat că bunurile sunt pe soacra mea și eu locuiesc acolo”, a declarat Vasile Botnari pentru ZdG, înainte de a participa la o ședință de judecată.
De fapt, Botnari nu a declarat toate bunurile imobile pe care le deține, precum sunt casa de lux din Chișinău și alte imobile, case și apartamente, după cum a dezvăluit anterior ZdG.
L-am întrebat ce face în prezent, la care fostul director SIS a declarat: „Nimic. Am o activitate, dar e privată, nu-i publică. Nu vreau să vă spun, asta e treaba mea. Sunt persoană fizică, simplă și de aceea nu vreau să vă dau nicio informație”, a argumentat Botnari.
În 2020, fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul privind expulzarea ilegală în Turcia a șapte profesori turci care locuiau în R. Moldova, fiind obligat să achite o amendă de 88 de mii de lei.
De asemenea, Botnari a achitat compensații statului, în valoare de 125 de mii de euro, după ce R. Moldova a fost condamnată la CEDO. Alte 348 de mii de lei le-a achitat către SIS, pentru zborul charter cu care profesorii au fost expulzați în Turcia.
Ulterior, Curtea de Apel Chișinău, a decis, în februarie 2023, să returneze dosarul a procuratură, pentru corectarea unor erori, inclusiv pentru a fi admisă în calitate de victimă una dintre soțiile profesorilor expulzați, Galina Tüfekçi.