Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Stăpânii gazelor naturale extrase…

VIDEO Stăpânii gazelor naturale extrase în R. Moldova. Doi frați, venituri de milioane și o firmă aproape de faliment care exploatează fără acte subsolul țării

Deși nu toată lumea cunoaște, în R. Moldova există zăcăminte de gaze naturale, exploatate încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Aceste resurse sunt extrem de puține pentru a aproviziona țara cu gaze naturale, dar atractive pentru câțiva „exploratori” care anual adună milioane de lei din exploatarea gratuită a subsolului țării. 

În lipsa unui acord cu statul și fără licență, o companie privată aflată în prag de faliment continuă să exploateze rezervele de gaze din raionul Cantemir, de unde anual sunt extrași între 60 de  mii și 100 de mii de metri cubi de gaze. 

Cei care gestionează afacerea au propria rețea de distribuție a gazelor naturale și deservesc în jur de 700 de consumatori finali din raionul Cantemir, care însă nu beneficiază de un alt tarif decât ceilalți consumatori din țară. Mai nou, statul vrea să-și recupereze dreptul asupra resurselor concesionate în repetate rânduri și fie să le transmită în gestiunea unei întreprinderi de stat, fie să le concesioneze unei entități private. 

Rezerve de gaze naturale în sudul R. Moldova

În rezultatul unor foraje efectuate pe tot teritoriul țării pentru a afla dacă există rezerve de petrol și gaze naturale, în anul 1963 a fost descoperit un zăcământ de gaze în satul Victorovca, raionul Cantemir. Conform cercetărilor efectuate până în 1966, zăcământul conținea o rezervă de 345,9 milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie aproximativ ⅓ din consumul anual de gaze pe malul drept al R. Moldova. Datele oficiale arată că la 1 ianuarie 2023, rezervele exploatabile de gaze naturale de care dispunea țara noastră constituiau 341,8 milioane de metri cubi. 

Deși la nivel oficial se vorbește mai mult despre zăcământul de la Victorovca, ZdG a constatat că în raionul Cantemir funcționează șase sonde, forate de sovietici, prin care se extrag gaze naturale. O sondă funcționează în localitatea Victorovca, altele două – în comuna Baimaclia și trei – în satul Suhat. 

Localități în care funcționează sonde de extracție a gazelor naturale

Datele Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale (AGRM) arată că anual, din zăcămintele de gaze naturale din raionul Cantemir sunt extrași între 60 de mii și 100 de mii  de metri cubi de gaze naturale. Spre comparație, conform datelor SA „Moldovagaz”, în luna octombrie 2023 s-au consumat 37,7 milioane de metri cubi de gaze naturale sau 1,2 milioane de metri cubi zilnic. 

Rezervele de gaze, exploatate de o companie rămasă fără licență și contract 

Rezervele de gaze, ca și cele de petrol din satul Văleni, raionul Cahul, despre care ZdG a scris în luna februarie curent, sunt exploatate sub paravanul companiei private „Valiexchimp” SRL, în lipsa licenței de activitate și a contractului de cesiune, care a expirat în 2020.

„Valiexchimp” SRL este succesoarea firmei moldo-americane „Redeco” LTD, care în iunie 1995, printr-o hotărâre de Guvern, a primit dreptul în baza unui Acord de concesiune  să facă prospecțiuni și să exploateze resursele de petrol şi gaze pe teritoriul R. Moldova până în 2020. Conform unor acorduri semnate ulterior cu statul, termenul de concesiune oferit „Valiexchimp” SRL în vederea cercetării şi exploatării pentru extragerea țițeiului a fost stabilit până în anul 2015, iar pentru cea a gazelor naturale – până în anul 2016.

Sonde prin care sunt extrase gazele naturale. Satul Suhat, raionul Cantemir. Foto: ZdG

În iunie 2017, împotriva „Valiexchimp” SRL a fost intentat proces de insolvabilitate. Firma motiva că a intrat în dezechilibru financiar „după criza din anul 2009, care a afectat dur sectorul petrolier mondial, prin căderea prețului la țiței și gaze de la prețul de 125 de dolari SUA a unui baril la 28 de dolari SUA”, dar și din cauza „viiturilor din 2009, 2010 și 2011, care au dus la stoparea procesului de extracție în legătură cu înecurile.” Peste un an, în august 2018, printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, a fost aprobat planul procedurii de restructurare a întreprinderii, care îi permitea să amelioreze situația și să întoarcă datoriile  până la finele anului 2020. La trei ani distanță, planul încă nu a fost îndeplinit. 

Exploatarea, furnizarea și distribuția – sub o singură umbrelă 

ZdG a constatat că în 2016, adică în anul în care „Valiexchimp” SRL urma să piardă dreptul de a exploata zăcământul de gaze de la Victorovca, factorii de decizie ai companiei au decis să se orienteze și spre furnizarea și distribuția gazelor naturale, având construită propria rețea de distribuție a gazelor în localitățile Baimaclia, Suhat, Ciobalaccia, Cîietu și Dimitrova din raionul Cantemir. 

Rețeaua de distribuție a gazelor naturale a „ВV Group Соmраny” SRL

Astfel, la 29 iunie 2016 a fost fondată firma „ВV Group Соmраny” SRL, cu Ana Bevziuc în calitate de fondatoare și Valerii Cazacov pe post de administrator. Firma avea adresa juridică într-o clădire de pe strada Mihail Kogălniceanu din Chișinău. La 2 decembrie 2016, compania a primit din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) licență pentru distribuția gazelor naturale

Șase zile mai târziu, adică pe 8 decembrie 2016, pe aceeași adresă de pe strada Mihail Kogălniceanu a fost înregistrată firma „Cantgaz” SRL, cu Sergiu Săndulescu în calitate de fondator și administrator. Câteva luni mai târziu, firma primea licență pentru furnizarea gazelor naturale. 

Sergiu Săndulescu este ginerele lui Valentin Bodiștean, fostul proprietar al companiei „Valiexchimp” SRL, decedat în decembrie 2019. Săndulescu a administrat și compania „Euro TV Chișinău” SRL, fondată de Bodiștean și lichidată în vara anului 2023. 

În perioada 2016-2021, „ВV Group Соmраnу” SRL și „Cantgaz” SRL au funcționat în tandem, furnizând gaze pentru aproape 900 de consumatori finali din raionul Cantemir. 

Fratele lui Săndulescu s-a lansat în afacerea cu gazele naturale 

Despre colaborarea dintre cele trei firme ne-a vorbit și Ghenadie Vovcenco, care în ultimii 12 ani a deținut funcția de primar al comunei Baimaclia.

Ghenadie Vovcenco, fost primar al comunei Baimaclia. Foto: ZdG

„Cei de la Valiexchimp erau doar cu lucrările la sonde. După Valiexchimp au venit cei de la BV Group Company. Dar distribuitori, de când sunt eu primar, au fost vreo 3, 4 sau chiar 5. Ba le puneau sechestru pe conturi, ba se întâmpla altceva. Prin 2020-2021, cei de la Moldovagaz veneau și luau datele de la contoare. Înainte de ei au fost cei de la Cahul-Gaz și Cantemir-Gaz. Ieșea că 2-3 luni plăteam facturile către Moldovagaz, următoarele luni – către Cantgaz, apoi iar către Moldovagaz, apoi companiei BV Group Company. Acum sunt cei de la Imas Company”, spune Ghenadie Vovcenco. 

„Imas Company” SRL deservește acum circa 700 de consumatori finali din localitățile Baimaclia, Suhat, Ciobalaccia, Cîietu și Dimitrova din raionul Cantemir, după ce în aprilie 2021 a primit licență pentru furnizarea gazelor naturale.

Iurie Săndulescu. Foto: Facebook

Firma a fost fondată la 22 februarie 2021 și îl are în calitate de fondator și administrator pe Iurie Săndulescu, fratele lui Sergiu Săndulescu. SRL-ul are adresa juridică într-un apartament de pe strada Mihail Sadoveanu din capitală care i-a aparținut lui Sergiu Săndulescu în perioada anilor 2000-2021. În aprilie 2021, bunul a intrat în posesia lui Iurie Săndulescu. În iunie 2020, în apartamentul fraților Săndulescu și-a trecut adresa juridică și firma „ВV Group Соmраnу” SRL. 

Conform datelor publice, „Imas Company” SRL are un singur angajat, dar a reușit din primul an de activitate să obțină venituri de milioane – 1,64 milioane de lei în anul 2021 și 6,36 milioane de lei în 2022. Pentru anul 2021 firma a raportat un profit net de 83,3 mii de lei, iar pentru anul 2022 – de 1,02 milioane de lei. 

Indicatorii de performanță a „Imas Company” SRL

Am încercat să discutăm cu Iurie Săndulescu, doar că datele de contact identificate ne-au condus către fratele acestuia, Sergiu Săndulescu.

Sergiu Săndulescu. Foto: Facebook

„Eu sunt ca manager al companiei (Imas Company SRL, n.r.). Activez oficial. Fratele este fondator și administrator. Așa este scris în acte. Cu „ВV Group Соmраnу” SRL nu am nimic. Adresa „ВV Group Соmраnу” SRL a fost schimbată, pentru că administratoarea a decedat vreo 4 luni în urmă. Acum relațiile cu distribuția s-au răcit, au rămas contractuale. Noi deservim 700 de consumatori. Gazul îl luăm din două surse – de la Moldovagaz și de la Valiexchimp. Noi, ca furnizori, avem contract cu ambele surse. De la Valiexchimp este puțin. Iarna luăm mai puțin, iar vara mai mult. Volumele lunare sunt de la 5000 la 6500 de metri cubi”, ne-a spus Sergiu Săndulescu.

Întrebat la ce preț „Valiexchimp” SRL vinde gazele extrase în R. Moldova, Săndulescu a spus că nu ne poate furniza astfel de date. „Nu vă pot spune despre sume. Costul gazului este făcut fix în randament de la benzile distincte de pe contoare”, a adăugat el. 

„Cantgaz” SRL –  în proces de insolvabilitate

„Imas Company” SRL a ajuns să deservească consumatori din raionul Cantemir, după ce la 27 aprilie 2021, printr-o decizie a ANRE, compania „Cantgaz” SRL a rămas fără licența de furnizare a gazelor naturale. 

De fapt, printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău din 17 iulie 2019, s-a constatat insolvabilitatea și s-a intentat procesul de insolvabilitate în privința „Cantgaz” SRL, administrată tot de Sergiu Săndulescu, după ce la 28 martie 2019, SA „Moldovagaz” a depus cererea în acest sens, invocând „incapacitatea de plată a debitorului, fapt manifestat prin inaptitudinea ultimului de a-şi executa obligaţiile pecuniare”. Compania a fost reprezentată de avocatul Alexandru Zmeu, care a depus recurs, însă printr-o decizie din 5 noiembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea acestuia. 

Alexandru Zmeu a fost subiectul dezbaterilor parlamentare în cadrul audierii din iulie 2022 a raportului Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. 

Reprezentanta Comisiei parlamentare de mediu, deputata Ina Coșeru, a raportat că „în majoritatea cazurilor de insolvabilitate complicate, cu creanțe cosmice, participă același grup de persoane – administratorul autorizat, Veaceslav Timotin cu avocații săi, Alexandru Zmeu și Iosip Andrei, care sunt conectați la vestitul Vladimir Andronachi, conform mai multor investigații jurnalistice.” 

Veaceslav Timotin. Foto: curentul.md

Veaceslav Timotin, fost procuror în Procuratura sect. Râşcani, este administrator al insolvabilității „Valiexchimp” SRL. Acesta ar gestiona circa 60 de companii ajunse în insolvabilitate, printre care se numără „Cariera Micăuți” SA, dar și „Central House” SRL, dosar în care a fost acuzat de avocata firmei, Raisa Morozan, că împreună cu avocații desemnați de el, aceeași Iosip și Zmeu, ar fi implicați în tentativele de preluare a afacerii. 

Contactat de ZdG, Veaceslav Timotin nu a dorit să vorbească cu noi și a solicitat să îi transmitem întrebările în scris. 

Muncitor: „Cu sondele sunt alții – de la Valiexchimp, cei care au rămas la Văleni”

La 7 noiembrie am mers în raionul Cantemir pentru a vedea sondele prin care se extrag gazele naturale din R. Moldova. Am constatat că firma „Imas Company” SRL își are sediul în incinta primăriei comunei Baimaclia din același raion. În același birou activează și compania „ВV Group Соmраnу” SRL. 

Sergiu Măciucă, muncitorul pe care l-am întâlnit în oficiul celor două firme, ne-a spus că sondele de gaze sunt exploatate de Valiexchimp și că pe parcursul a 24 de ore sunt extrase între 150 și 250 de metri cubi de gaze, adică între 55 de mii și 90 de mii de metri cubi de gaze anual. 

Sondă de extracție a gazelor naturale. Satul Victorovca, raionul Cantemir. Foto: ZdG

„Noi nu avem nimic cu sondele. Noi ne ocupăm de distribuția gazelor. Cu sondele sunt alții – de la Valiexchimp, cei care au rămas la Văleni. Sunt multe sonde, dar lucrează numai șase. Ele lucrează, doar că mai nu lucrează. Ele trebuie întreținute. Iese câte 150-200 de metri cubi de gaze, până la 300, timp de 24 de ore”, ne-a spus Sergiu Măciucă.

Zăcământul de petrol din satul Văleni, raionul Cahul este gestionat, sub paravanul „Valiexchimp” SRL, de compania „Bio Fertiland” SRL, după cum ZdG a dezvăluit în ancheta „Stăpânii petrolului extras în R. Moldova. Intermediari din lumea K1 au intrat în afacerea cu hidrocarburi”, Compania este administrată de Tudor Gorea, vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) și președinte al Federației Naționale Oriental Kickboxing.

Tudor Gorea. Foto: olympic.md

Întrebat dacă Tudor Gorea se ocupă și de gestionarea rezervelor de gaze, muncitorul nu a putut să ne confirme, dar ne-a spus că acesta a vizitat sondele. „A fost aici acum vreun an sau doi. Au venit mulți. Au venit cu un microbuz întreg. Erau de pe la Parlament. Era și domnul Gorea cu ei”, ne-a spus el. 

Contactat de ZdG, Tudor Gorea a confirmat că a fost în zona de extracție, dar spune că a făcut-o fiind membru al grupului de lucru din partea  „Valiexchimp” SRL.

„Eu nu am nicio tangență cu extragerea gazelor naturale. Ceea ce încerc eu să dezvolt este în zona de extracție a țițeiului. Despre extracția gazelor întrebați de «Valiexchimp SRL»”, ne-a zis Gorea. 

Localnică: „Plătim tariful pe care îl achită toți. Niciodată nu a fost mai ieftin”

Atât sătenii din localitățile în care se extrag gazele naturale, cât și primarul comunei Baimaclia, ne-au spus că tariful gazelor naturale pentru ei nu este diferit de cel pe care îl achită consumatorii din întreaga țară, cu mici excepții. 

„Suntem bucuroși că avem astfel de zăcăminte, dar trebuia să fie o diferență de preț pentru gazul extras de aici și cel adus de peste hotare. Nu ne prea convine asta”, ne-a spus un locuitor al satului Victorovca. 

Plătim tariful pe care îl achită toți. Niciodată nu a fost mai ieftin. Poate în alte localități este mai ieftin, dar la noi nu”, ne-a spus o altă localnică. 

„Primăria Baimaclia nu are nimic cu ei și nici nu a avut. Începând cu 2011, 2012, 2013 am conectat sediul primăriei la gaz, apoi liceul, care acum este gimnaziu, grădinița din Baimaclia și Suhat. Știu că de sondele și gazul respectiv se folosește și comuna Ciobalaccia cu satul Victorovca, care este în componența comunei. Sunt conectate grădinițele, școlile și mi se pare că și gospodăria cooperativă agricolă, o brutărie. Prin 2016 sau 2017 am mers, împreună cu primarul din comuna Ciobalaccia, primarul din comuna Cîietu și președintele raionului, la cei de la Moldovagaz. Dar cum ne-am dus, așa și am venit, fără niciun rezultat. Am plătit mereu facturile la același preț. Anul trecut, când era prețul cel mare, au fost câteva scutiri de 97 de bani, până la un lei și doi bani. A fost mai ieftin la noi. Atunci, în facturi prețul era mai mic, dar nimeni nu ne-a explicat de ce”, spune primarul în exercițiu al comunei Baimaclia, Ghenadie Vovcenco. 

Guvernul, aproape de a decide soarta hidrocarburilor

În ultimii ani, modul în care zăcămintele de petrol și gaze naturale sunt exploatate a intrat în atenția autorităților centrale. Astfel, în noiembrie 2020 a fost constituită Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, care a constatat că pe parcursul anilor 1995-2022, zăcămintele de hidrocarburi de petrol și gaze au fost exploatate cu o multitudine de abateri legale și că interesele unor agenți economici au fost contrare interesului public, cauzând prejudicii de ordin pecuniar și de mediu. Totodată, membrii Comisiei au constatat faptul că Acordul de concesiune conține un șir de norme lacunare, care au făcut posibilă eschivarea entităților economice de la plata taxelor și impozitelor în favoarea statului.

Comisia a mai constatat că de la primele extrageri și vânzări de țiței și gaze, „Valiexchimp” SRL a acumulat datorii care urmau să fie achitate la bugetul de stat, reieșind din plata de arendă pentru utilizarea subsolului, în sumă de aproximativ 62,5 milioane de lei. 

În baza constatărilor, Comisia a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii pentru procesul de extragere a zăcămintelor de gaze naturale și petrol. Astfel, Agenția Proprietății Publice (APP) a elaborat un proiect de lege cu privire la acordarea dreptului Guvernului de a decide transmiterea în folosință a hidrocarburilor. 

„Opțiunea propusă prin proiectul actului normativ este una recomandată, în contextul în care evenimentele legate de exploatarea hidrocarburilor de-a lungul perioadei menționate au demonstrat ineficiență și abuz din partea beneficiarilor care au prejudiciat statul”, se arată în proiectul de lege aflat la etapa avizării de către Guvern. 

Roman Cojuhari: „Atâta timp cât acel contract este expirat, noi vrem să fie transmise în gestiunea unei întreprinderi de stat”

Roman Cojuhari. Foto: Facebook

Roman Cojuhari, directorul APP, susține că statul vrea să-și recupereze dreptul asupra resurselor, concesionate în repetate rânduri și să le dea fie în gestiunea unei întreprinderi de stat, fie în cea a unei entități private. 

„Contractul a expirat și noi suntem în procedură de a relua și a administra mai departe acele rezerve. Se spune că rezervele pot fi extrase, dar asta poate fi făcut doar prin concesionare. Nu vreau să spun că mai departe vom concesiona aceste rezerve. Vom vedea care va fi soarta lor ulterioară, dar atâta timp cât acel contract este expirat, noi vrem să fie transmise în gestiunea unei întreprinderi de stat. Cert este că toate proiectele și contractul au fost întotdeauna făcute șmecher. Agenții privați s-au gândit cu 3-4 pași înainte și au încercat întotdeauna să facă astfel încât să prejudicieze statul. Noi considerăm că toată infrastructura care a fost construită și este inseparabilă, și conform legii, și conform contractului, trebuie să revină în proprietatea și gestiunea statului”, spune directorul APP.