Planul lui Platon. Dezvăluirile unei voluntare
Proiectul „Indexarea pensiilor” inițiat de Veaceslav Platon ar avea scopul de a pune bazele unui partid politic, pe care controversatul om de afaceri, fugar în Londra și judecat în mai multe dosare în R. Moldova, ar urma să-l conducă sau să-l coordoneze de la distanță.
Datele colectate de la pensionarii care au încheiat contracte cu avocații lui Veaceslav Platon pentru a depune cereri în judecată și a solicita indexarea deplină a pensiilor, ar urma să fie utilizate pentru lansarea unui partid, susține o fostă activistă în cadrul acestui proiect. Ea a declarat pentru Ziarul de Gardă că pensionarii sunt ademeniți cu promisiunea că le vor fi majorate pensiile, că avocații și voluntarii care lucrează în zeci de oficii deschise în toată R. Moldova sunt plătiți de Platon, deși acesta neagă faptul că ar da bani în acest proiect și că scopul acestei inițiative este, de fapt, unul politic.
În aprilie 2023, Veaceslav Platon a lansat un apel public către pensionarii din R. Moldova să dea în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a cere indexarea deplină a pensiilor. În 2023, indexarea a fost de numai 15 la sută, deși legea stabilește că aceasta trebuie raportată la inflația din anul precedent – în 2022 aceasta a fost de 30 la sută.
În august, Observatorul de Nord relata că la un oficiu din Soroca zeci de bătrâni făceau coadă pentru a primi câte 1000 de lei ca „ajutor” de la Veaceslav Platon. La fața locului, jurnaliștii au constatat că pensionarii erau, de fapt, invitați să depună cereri prealabile împotriva CNAS și să-și lase datele personale, care erau colectate de niște așa-numiți voluntari.
Ulterior, Stanislav Suruceanu, un tânăr care s-a prezentat ca fiind „coordonator al proiectului” și „manager resurse umane și logistică”, a contactat ZdG pentru a preciza că inițiatorul acestor acțiuni este Veaceslav Platon. Suruceanu a spus că avocații Ion Crețu, Alexandr Bodnariuc și Alexandru Bernaz, care îl reprezintă pe Veaceslav Platon în mai multe dosare, le oferă asistență juridică gratuită pensionarilor. Avocații au declarat atunci că nu ar fi remunerați de către Platon pentru a reprezenta pensionarii, subliniind că acesta ar fi „un act de binefacere”.
„Pe viitor, se planifică lansarea unui partid politic”
Iana Verber, o activistă care a făcut parte din acest proiect, a declarat pentru Ziarul de Gardă că avocații ar fi, de fapt, plătiți de către Veaceslav Platon. Și nu doar ei, ci și zeci de voluntari care preiau cererile pensionarilor la oficiile deschise în mai multe raioane, dar și la Chișinău.
Tânăra, vorbitoare de limbă rusă, spune că a activat ca voluntară și că a fost plătită pentru asta. Ea susține că datele colectate de la pensionari urmează să fie utilizate, de fapt, pentru înregistrarea și lansarea unui partid controlat de Veaceslav Platon.
„Pe viitor, se planifică lansarea unui proiect politic, a unui partid politic, cu denumirea Restart, Partidul Politic Restart. Dar, înainte ca proiectul să prindă la puteri, să producă efecte, să câștige încrederea oamenilor, trebuie să faci ceva pentru oameni. De aceea, Veaceslav Platon a ales din start o strategie ca a lui Ilan Șor, să facă ceva ca oamenii să vadă rezultate, să le cucerească încrederea, pentru că mulți pensionari au fost interesați și au crezut în acest proiect, iar după asta, având o bază de date cu oameni și știți că sunt oficii nu doar în Chișinău, dar și în raioane, care au fost deschise cu greu. După asta, se schimbă poziția, se elimină partea cu indexarea pensiei, se adaugă Restart și gata, avem deja o bază de oameni, este susținerea din partea populației, este și partidul”, susține fosta activistă a proiectului realizat de Platon.
Iana Verber susține că, în calitate de voluntară, ea și-a desfășurat activitatea într-un oficiu din sectorul Rîșcani al capitalei și ajuta pensionarii să completeze cererile de adresare în judecată.
„Avocații sunt plătiți, desigur că sunt plătiți de Veaceslav Platon”
Tânăra mai susține că avocații sunt plătiți de către Veaceslav Platon.
„Avocații sunt plătiți, desigur că sunt plătiți de Veaceslav Platon. Salariul lor lunar, cel puțin al unuia, este de la 20 de mii de lei și mai mult. Dacă vorbim de cazurile în care este vizat și proiectul de indexare a pensiilor, sumele cresc de 3-4 ori. Cred că înțelegeți despre ce este vorba, despre ce sume. Desigur că nimeni nu lucrează gratuit.”
Și voluntarii sunt remunerați pentru ceea ce fac, în numerar sau prin transfer, cu sume de 500-600 de lei pe zi, a declarat Iana Verber. Ea însăși susține că a primit bani de la coordonatorul proiectului, Stanislav Suruceanu, precum și prin intermediul fratelui acestuia, Eduard.
„În ultima perioadă, conturile lui Stanislav Suruceanu fuseseră blocate, probabil, din cauza tranzacțiilor mari pe care le făcea. El are un frate pe care îl cheamă Eduard Suruceanu. Eduard Suruceanu le transfera bani voluntarilor, inclusiv mie. Uneori primeam bani cash, alteori – pe card”.
În acest sens, Iana a prezentat câteva extrase ale unor transferuri pe care le-ar fi primit de la Eduard Suruceanu în luna mai 2023, cu sume cuprinse între 500 și 1500 de lei.
Avocatul lui Platon: „Și eu am informații că sunteți plătită de Maia Sandu și Plahotniuc”
Avocații care prestează servicii în cadrul acestui proiect au negat faptul că ar fi plătiți de către Veaceslav Platon și că s-ar preconiza crearea unui partid politic în baza semnăturilor colectate de la pensionari.
Avocatul Ion Crețu a acuzat Ziarul de Gardă că ar scrie materiale „la comandă”.
„Și eu am informații că sunteți plătită de Maia Sandu și Plahotniuc. Ce puteți să îmi spuneți? (…) Toată vara, Ziarul de Gardă a tăcut la toate încălcările poliției, n-a scris nimic, iar acum, hop, apare ceva la comanda cuiva.”
Avocatul nu a putut să ne spună numărul exact al pensionarilor pe care îi reprezintă, dar a precizat că ședințele de judecată au fost stabilite începând cu luna februarie 2024.
„Caută-ți de treabă și nu umbla după mine”
Pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile la fața locului, am mers la câteva oficii din Chișinău aflate la adresele indicate pe pagina lui Veaceslav Platon. Două dintre oficii, din sectoarele Buiucani și Centru, erau închise, dar vecinii au confirmat că acolo se depuneau cereri pentru indexarea pensiilor.
Am găsit deschis oficiul din sectorul Botanica, amplasat într-un centru comercial, însă niciun pensionar nu era acolo pentru a completa vreo cerere. Era prezentă doar o așa-zisă voluntară, însă femeia nu a dorit să discute cu noi. Ea a ieșit din oficiu imediat ce am început să-i adresăm întrebări și a fugit afară.
„Discutați cu șefii, nu cu mine. (…) Caută-ți de treabă și nu umbla după mine”, i-a spus femeia reporterei ZdG.
„Avocații fac lucrul pentru pensionari (…) și dumnealui plătește la avocați”
Am sunat la câteva dintre numerele de telefon afișate pe pagina lui Veaceslav Platon, prezentându-ne ca fiind rude ale unei pensionare.
„Eu o să completez cererea din numele dumneavoastră, iar bunica dumneavoastră va semna. Ulterior, aceasta (cererea, n.r.) este transmisă la oficiul central, ei o depun la CNAS, iar apoi în judecată”, ne–a explicat una dintre voluntare.
Aceasta, precum și o altă „voluntară” care a vorbit cu noi la telefon, au confirmat că Platon este cel care finanțează proiectul, plătind inclusiv pentru munca avocaților.
Coordonatorul proiectului, în trecut îl lăuda pe Filat
Așa-numitul „coordonator al proiectului”, Stanislav Suruceanu, a negat că voluntarii din cadrul acestei inițiative ar fi plătiți. Solicitat de ZdG, el a recunoscut că i-a oferit bani Ianei Verber, inclusiv prin transfer de pe cardul fratelui său, Eduard Suruceanu. Potrivit lui însă, banii i-ar fi fost dați ca împrumuturi și nu ca remunerare pentru activitatea ei în cadrul proiectului.
Totodată, Stanislav Suruceanu a confirmat că urmează formarea unui partid, dar susține că formațiunea nu va fi creată în baza datelor personale colectate de la pensionari.
Stanislav Suruceanu a fost anterior activist al Partidului Liberal Democrat (PLDM) condus de fostul prim-ministru Vlad Filat. În 2016, Suruceanu îl lăuda într-o postare pe Facebook pe Filat, condamnat atunci în dosarul privind frauda bancară.
El a declarat pentru ZdG că a fost membru al Tineretului Liberal Democrat.
Verber susține că Suruceanu ar fi lucrat și pentru Vladimir Plahotniuc, după cum i-ar fi spus însuși Suruceanu. Contactat de ZdG, Stanislav Suruceanu a negat însă acest fapt.
Din 2015, Stanislav Suruceanu figurează ca fondator și administrator al companiei „Design House”. În mai 2022, Suruceanu a fost recunoscut vinovat de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe. El a primit o pedeapsă penală sub formă de 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.
V. Platon: „Desigur că vom face campanie electorală și printre acei oameni… printre toți pensionarii”
Solicitat de Ziarul de Gardă, Veaceslav Platon a admis că intenționează, într-adevăr, să-și facă partid în cel mai apropiat timp. El a negat însă faptul că ar urma să utilizeze în acest scop datele colectate de la pensionari de către avocații săi.
„Totul se face voluntar. (…) Desigur că vom face campanie electorală și printre acei oameni…, printre toți pensionarii. Oricum vom face campanie. Asta e tot. E un proces politic normal”, a spus Platon.
„Eu prefer să iau un partid care deja există”
De asemenea, Platon a spus că o cunoaște pe Iana Verber și a confirmat că ea a lucrat în cadrul acestui proiect. El a mai declarat că ar putea prelua un partid deja existent, dar că nu va reveni în R. Moldova, iar partidul ar urma să fie administrat prin persoane interpuse.
V. Platon: Eu nu pot să vin în Moldova atât timp cât președintele țării țipă de pe toate ecranele că eu trebuie să fiu arestat și pus în închisoare, că sunt criminal, că sunt un pericol pentru securitatea națională. (…)
Reieșind din ceea ce se întâmplă în prezent în R. Moldova, avem în vedere câteva variante, inclusiv și de rezervă. Poate vom prelua un partid deja existent. Am primit mai multe propuneri ca să vin la conducerea unor partide deja existente. (…) Și eu prefer să iau un partid deja … Să conduc un partid care deja există.
ZdG: Dar ce partid ați putea să preluați?
V. Platon: Deocamdată, este secret.
ZdG: Adică, vreți să cumpărați un partid?
V. Platon: Nu „cumpărați”, dar să-l conduc. Sunt două lucruri diferite. Eu nu cumpăr partide.
Cine este Veaceslav Platon
Veaceslav Platon, un controversat om de afaceri și politician din R. Moldova, este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două – pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari și unul – pentru falsificarea cardurilor bancare. El are statut de învinuit în dosarul numit „Laundromat”.
În 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară, dar la demersul procuraturii, în 2020, cauza a fost trimisă la revizuire. La scurt timp, în baza unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, Platon a fost eliberat din închisoare, iar în mai 2021, Judecătoria Chișinău l-a achitat, după ce procurorii au renunțat la învinuiri. În iulie 2021, Platon a plecat în orașul Londra, unde se află până în prezent.
Un dosar penal pentru escrocherie și spălarea banilor este examinat la Curtea de Apel Chișinău, iar alte dosare se află încă la faza de urmărire penală. Veaceslav Platon se află pe lista de sancțiuni a Canadei și a fost condamnat în Rusia în dosarul „Laundromat”.
Cine este Iana Verber
Iana Verber, tânăra care a oferit ZdG informații din interiorul proiectului privind indexarea pensiilor gestionat de Veaceslav Platon, se prezintă pe rețelele sociale ca fiind activistă pentru drepturile animalelor. În ultimii ani, Verber a apărut în fotografii alături de echipele mai multor partide.
În 2020-2021 era activistă a Platformei Demnitate și Adevăr, fiind o susținătoare fidelă a lui Andrei Năstase, alături de care apare în mai multe fotografii.
În decembrie 2020, Verber a afișat pe rețelele sociale bannerul „Maia Sandu nu e președintele meu”, după ce aceasta a câștigat mandatul de șefă a statului.
Într-o fotografie publicată în iulie 2022, Iana Verber apare alături de echipa Partidului Național Liberal, iar în mai 2023 – alături de cea a Partidului Social Democrat European.