Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Falsificatorii de certificate de…

VIDEO Falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19: „Ați înțeles, da? Două verzi”

Vaccinarea împotriva COVID-19 a devenit indispensabilă în condițiile realităților pandemice. Deși imunizarea nu este obligatorie, certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului oferă posesorilor acestuia facilități privind accesul în spațiul european, fiind recunoscut între statele membre sau asociate. Certificatul care atestă că ai fost vaccinat îți oferă, ca atare, posibilitatea de a călători din nou liber, iar pentru acest „lux” unii oponenți ai imunizării caută să obțină certificate, fără a fi vaccinați. Și cum orice tip de cerere aduce după sine și oferte, pe piață a apărut o nouă „meserie” – falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

ZdG a reușit să obțină un certificat de vaccinare, reporterul fiind introdus, oficial, de către un lucrător medical, în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19. S-a întâmplat în ziua în care autoritățile raportau peste 10 000 de persoane vaccinate într-un interval de 24 de ore și în condițiile în care reporterul fusese imunizat împotriva virusului în luna mai, în România. Documentul, pentru care ni s-a cerut 4 mii de lei, a fost furnizat de Instituţia Medico-Sanitară Publică (IMSP) Centrul de Sănătate Șoldănești, iar serul fictiv administrat este Johnson & Johnson. Autoritățile din Sănătate califică falsificarea certificatelor asociate cu COVID-19 ca fiind o infracțiune și spun că lucrătorii medicali care admit asemenea situații trebuie să fie penalizați, pentru că, pe lângă faptul că discreditează campania de vaccinare, pun în pericol sănătatea oamenilor. 

În ultima perioadă, ZdG a recepționat mai multe informații conform cărora unele persoane sunt gata să plătească pentru un certificat fals de vaccinare decât să facă, gratuit, vaccinul anti-COVID. Invocând faptul că intenționăm să călătorim peste hotare, dar suntem împotriva vaccinării, ZdG a găsit o persoană care ne-a „imunizat” și ne-a emis certificatul care ne permite să trecem de filtrele autorităților atât din R. Moldova, cât și la frontieră. Am reușit să obținem și un certificat digital al Uniunii Europene, înregistrat într-un centru de vaccinare dintr-o suburbie a Parisului, dar acesta prezintă semne vizibile de falsificare. 

„Costă două de acelea verzi”

În procesul de documentare a subiectului, ZdG a discutat cu zeci de persoane care cunosc informații despre vaccinarea falsă fie de la unii apropiați, care au solicitat acest „serviciu”, fie de la persoane din anturajul lor. Din relatările interlocutorilor noștri am aflat că cei care cumpără acte ce atestă vaccinări false o fac din necesitatea de a prezenta un certificat de vaccinare la locul de muncă sau din dorința de a călători. Cei care recurg la acest gen de înșelătorie scot din buzunar între 200 și 4 000 de lei. Printre cei vaccinați în mod fals s-ar număra și cadre medicale, iar autoritățile din Sănătate admit că asemenea situații există. 

Orice persoană din R. Moldova care s-a vaccinat împotriva COVID-19 figurează în Registrul de evidență a vaccinării anti-COVID-19. Registrul conține datele personale ale  celui vaccinat, denumirea serului administrat și seria dozei, ziua imunizării și instituția unde s-a efectuat vaccinarea. În baza acestui Registru sunt generate certificate de vaccinare în format electronic, care pot fi descărcate de pe platforma națională www.vaccinare.gov.md. Acces la acest registru intern au un număr limitat de persoane. Deși vaccinul este administrat și în spitalele din sate, cadrele medicale de aici nu pot accesa registrul. În sate, datele celor vaccinați se înregistrează pe hârtie, ulterior fiind transmise centrelor de vaccinare pentru a fi introduse în Registru.

Intermediarul care ne-a ajutat să obținem certificatul de vaccinare fictivă este un bărbat datele de contact ale căruia le-am obținut chiar în stradă, în preajma unui centru de vaccinare din Chișinău. Acesta a acceptat cu lejeritate să vândă documentul contra sumei de 4 mii de lei. 

Reportera: Din partea lui ### vă sun.
Intermediar: Da, da. Când vreți să plecați?
Reportera: Trebuia la început de septembrie, dar acum cred că după 10.
Intermediar: Am înțeles că vreți cu acela… cu Johnson. Care deodată.
Reportera: Da. Deodată, ca să nu ne ducem de 2 ori.
Intermediar: V-a spus cât costă?
Reportera: Nu. Mi-a spus că toate detaliile la d-voastră.
Intermediar: Două. Costă două de acelea verzi.


Să spuneți că v-ați dus la un oaspete și v-ați dus împreună și v-ați vaccinat”

După modelul schemei de cumpărare a certificatelor false pentru depistarea COVID-19 despre care ZdG a scris în martie, când a cumpărat un document contra sumei de 300 de lei, intermediarul certificatului de vaccinare a cerut să îi transmitem prin Viber fotografii cu buletinul de identitate. Tot el ne-a informat că certificatul va fi valabil după 14 zile de la introducerea datelor în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19.

Intermediar: Îmi trebuie să fotografiați buletinul pe o parte și pe alta și mi le trimiteți pe Viber. Şi vom încerca. Știți că dacă se primește cu acesta, el după 14 zile e valabil. E făcut cum trebuie, dar va fi valabil după 14 zile. La făcut trebuie să dureze 14 zile și când ieșiți (din țară – n.r.) nu vă trebuie test, nu trebuie nimic. 

Bărbatul ne-a dat asigurări că certificatul de vaccinare va fi unul „original” și va fi făcut în raionul Șoldănești. Tot el ne-a recomandat să spunem, în cazul în care vom fi verificați, că am mers în musafirie la o prietenă în acest raion și ne-am vaccinat împreună. 

Reportera: D-voastră le faceți, sunteți din sănătate?
Intermediar: Nu, eu nu le pot face. Dar le face, totul e original, dar nu vă (nu vă vaccinați -n.r.). Vă introduce în baza de date așa cum trebuie.
Reportera:  Eu cu d-voastră nu trebuie să mă văd?
Intermediar: Nu. Îmi transmiteți (poze la buletinul – n.r.) și eu transmit mai departe. Când e gata, vă sun, ne întâlnim, mi-ați dat (banii – n.r.) și am plecat. 
Reportera: Dar plata cum?
Intermediar: V-am spus două. Ne vom întâlni ca să vă dau acela (certificatul – n.r.). Ori îi dați lui  ### .
Intermediar: Înainte se făceau, dar acum e mai greu, dar o să vedem, poate s-ar putea.
Reportera: Când va fi?
Intermediar: Nu vă pot spune. Nu vă pot garanta. Eu am să mă străduiesc să fac. Dacă se face, mă străduiesc cât mai repede, la începutul lui septembrie. Sunteți din Chișinău?
Reportera: Locuiesc în Chișinău.
Intermediar: În caz de ceva, că acesta (certificatul – n.r.) se face în altă parte, să spuneți că v-ați dus în ospeție la cineva și taman era motivul și acolo ați vrut să îl faceți. 
Reportera: Unde în ospeție, ca să ştiu?
Intermediar: În raionul Șoldănești. Asta nu contează. Chiar dacă vă întreabă unde, să  spuneți că v-ați dus la un oaspete, aveți o prietenă în Șoldănești și v-ați dus împreună și v-ați vaccinat. 
Reportera: Bine. Vă trimit datele și vorbim pe parcurs. 
Intermediar: Ați înțeles, da? Două verzi.
Reportera: Două verzi asta e patru normale? (4 mii de lei – n.r.).
Intermediar: Da, da. 

A doua zi, bărbatul ne-a transmis că pleacă după certificat și ne-a cerut să îi dăm 4 mii de lei. Între timp, am verificat platforma www.vaccinare.gov.md și am constatat că reporterul ZdG figurează în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19 și poate descărca certificatul care atestă că a fost vaccinat. În continuare, i-am spus intermediarului că nu avem banii promiși și am convenit că plata va fi făcută marți, 31 august. 

Confirmă, apoi infirmă vânzarea certificatului – „Eu nu am făcut nimic. Eu nu am certificate” 

În dimineața zilei de marți, bărbatul a transmis certificatul de vaccinare ștampilat și semnat de Constantin Balanici, șeful Centrului de Sănătate Șoldănești, persoanei de la care am obținut contactele lui și a cerut să îi transmitem banii. Contactat de reporter, Ion a confirmat că a furnizat certificatul, dar, după ce i-am spus că suntem jurnaliști, acesta a negat că a intermediat obținerea documentului, afirmând că nu a discutat niciodată cu noi. 

Reportera: D-voastră ați trecut astăzi pe la ###  și i-ați dat certificatul.
Intermediar: Da, da. L-am lăsat la dânsul, da. Dar ați fost? 
Reportera: Ideea este că eu lucrez la ZdG. Sunt jurnalistă.
Intermediar: N-am înțeles.
Reportera: Eu lucrez la ZdG, sunt jurnalistă și investighez modul în care sunt cumpărate certificatele de vaccinare. 
Intermediar: N-am înțeles. Ceva ați încurcat. Care certificat?
Reportera: Cum nu ați înțeles care certificat? Cel pe care l-ați dat lui ###. L-ați făcut pentru V. B..
Intermediar: Nu știu. Eu nu am făcut nimic. 
Reportera: D-voastră mi-ați făcut un certificat de vaccinare pentru care trebuie să achit 4 mii de lei.
Intermediar: Eu nu am făcut nimic. Eu nu am certificate.
Reportera: Cum nu? L-ați dat lui  ### , dimineață.
Intermediar: Care  ###? Nu are cum. Ceva ați greșit. Nu am vorbit eu așa ceva. Ceva ați încurcat.


Unde se fac vaccinuri false?

Imunizarea falsă a reporterului ZdG a fost făcută la 25 august, în ziua în care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale raporta că 10.690 de persoane au fost vaccinate contra COVID-19, dintre care 5.718 cu prima doză, iar 4.972 cu cea de-a doua. Certificatul conține date despre vaccinarea (fictivă) cu serul Johnson&Johnson, ziua imunizării și numărul lotului de vaccin. Pe certificat nu este indicat locul unde s-a efectuat imunizarea fictivă, însă ZdG a constatat că în baza de date acesta figurează ca fiind înregistrat la IMSP Centrul de Sănătate Șoldănești, unde sunt recepționate date despre toate imunizările făcute în acest raion. 

Marți, 31 august, dimineață am mers la Centrul de Sănătate din Șoldănești. Alina Popovici, responsabilă de introducerea datelor în registru, ne-a comunicat că doar ea și o altă persoană, care de la începutul lunii august se află în concediu, au acces la registru, iar datele despre vaccinurile făcute în sate îi sunt furnizate pe suport de hârtie, trimise prin diferite aplicații telefonice sau dictate la telefon.

Alina Popovici, responsabila de introducerea
datelor în registrul de la CS Șoldănești

Datele din sate, unde asistentele medicale vaccinează, sunt trimise prin telefon, Viber sau Messenger. Eu înregistrez datele în telefon sau asistenta superioară le scoate la printer, mi le aduce și le înregistrez. Apoi asistentele medicale vin și iau certificatele. Eu doar înregistrez datele. Nici nu am acces la frigiderul cu vaccinuri. Noi înregistrăm doar datele, inclusiv cele din sate. Ele (cadrele medicale – n.r.) îmi trimit foile care conțin vaccinul, numele, prenumele, anul nașterii, IDNP-ul și numărul de telefon ale persoanei vaccinate. Așa este procedura, îmi trimit, iar eu înregistrez datele”, ne-a spus aceasta. 

Împreună cu responsabila de introducerea datelor în registru am verificat listele recepționate din sate, dar nu am găsit numele reporterului ZdG vaccinat fictiv. Alina Popovici admite că datele ar fi fost transmise telefonic.

Uneori, asistenta medicală mă sună și îmi spune că a înregistrat 10 vaccinuri. Dacă nu sunt ocupată și sunt la calculator, eu introduc datele în registru”, ne-a spus aceasta. 

Șeful Centrului de Sănătate Șoldănești: „Vom analiza registrele interne”

Constantin Balanici, șeful Centrului de Sănătate Șoldănești, ne-a transmis că va fi efectuată o anchetă internă pentru a depista cine este falsificatorul certificatului de vaccinare COVID-19, în posesia căruia a intrat ZdG. 

Voi veni cu un comentariu despre această situație după ce vom efectua o anchetă internă. Chiar de mâine (miercuri, 1 septembrie – n.r.) vom începe verificările. Vom analiza registrele interne și vom vedea cine a făcut asta. Îmi vine greu să cred că este adevărat, pentru că acest gest discreditează profesia de medic”, ne-a spus Constantin Balanici.

Rețeaua de certificate de vaccinare false pe Telegram

În procesul de investigare a subiectului, ZdG a constatat că certificate de vaccinare false pot fi obținute și online. „Te ajutăm să primești testul&certificatul COVID-19 pentru a călători peste hotarele țării la un preț mai mic, și fără de a pleca la control, timp de 1 sau 24 ore”, se arată în descrierea grupului „Laborator.md”, creat pe platforma Telegram, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume.

După o scurtă discuție cu administratorul canalului, am convenit să cumpărăm, cu 150 de euro, un certificat. Am oferit un avans de 200 de lei, iar administratorul se angaja să ne expedieze codul QR al certificatului, înainte de a-i transfera suma integrală. La 24 de ore după ce i-am transmis fotografii cu buletinul de identitate, am recepționat o poză cu un document prezentat drept certificat de vaccinare, cu două doze Pfizer, ambele administrate la 19 iulie, deși dozele trebuie administrate într-un interval de 21 zile, și un test negativ la coronavirus. Cel care ne-a expediat documentele ne-a explicat că acesta este certificat digital al UE și a fost înregistrat într-o suburbie din Paris. Documentul prezintă însă semne vizibile de falsificare. 

Directoarea clinicii „Pediatrica”: „Acest fenomen ne prejudiciază imaginea”

Oficial, „Laborator.md” este parte a clinicii „Pediatrica” și activează de la începutul pandemiei de COVID-19. Mariana Rusu, directoarea generală a clinicii, susține că instituția pe care o administrează nu are vreo tangență cu grupul de Telegram „Laborator.md” și precizează că organele de poliție au fost sesizate după ce au fost raportate mai multe cazuri de fals în acte asociate cu COVID-19, emise din numele clinicii. 

Mariana Rusu, directoarea clinicii „Pediatrica”

Inițial, nu se făceau aceste chestii pentru că nu se presupunea că ar putea fi falsificate, dar am avut cazuri când special, la traversarea frontierei române, care accepta teste antigen, falsificau foarte mult testele noastre și pacienții, cunoscuții noștri ne raportau că șoferii aveau în mașină teste pentru toți pasagerii. Ulterior, am avut sesizări de la frontieră, inclusiv din aeroport, inclusiv de la alte frontiere, în care unele teste au fost, într-adevăr, falsificate și am depus mărturii pe aceste cazuri. Am făcut expertiză și, da, testele erau, într-adevăr, falsificate. La noi, în baza de date nu se găseau acești pacienți. Deci este un fenomen care ne prejudiciază imaginea, în primul rând, este, pentru stat, să zicem, o evaziune fiscală de cei care fac așa”, ne-a spus Mariana Rusu, directoarea de la „Pediatrica”.

La ASEM, pentru 200 de lei „aruncă vaccinul la urnă”

În timp ce documentam subiectul, mai mulți cititori ai ZdG ne-au transmis că la centrul de vaccinare de la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) medicii ar înregistra vaccinări false, iar serul este aruncat la chiuvetă.

Am cunoscuți care au fost la vaccinare și, la momentul vaccinării, îi spun doamnei medic că vor fără vaccin, achită pe ascuns 200 lei și aruncă vaccinul la urnă, eliberându-i certificat”, ne-a transmis un cititor.  

Reieșind din informațiile acumulate, am decis să facem un experiment și am mers la ASEM, cu intenția de a obține certificat de vaccinare fără a primi doza de ser. După ce am fost înregistrați într-un registru și am trecut controlul medical, am fost redirecționați către personalul medical care administrează vaccinurile. Auzind că nu dorim să fim vaccinați, dar vrem certificat, sora medicală a refuzat să facă asta și, împreună cu Cristina Boclinca, medic epidemiolog și coordonatoarea Centrului Municipal de Vaccinare(CMV), au încercat să ne convingă să ne imunizăm. 

Faceți vaccinul. Nu veți regreta. Este o singură doză. La serviciu o să vă ceară certificatul de vaccinare”, ne-au spus acestea. 

Coordonatoarea CMV: „Sper că colegii nu au făcut lucruri murdare”

Cristina Boclinca ne-a spus că la acest centru de vaccinare, zilnic, se adresează persoane care vor să primească certificate de vaccinare fără a fi imunizați, iar fluxul lor s-a mărit după ce în spațiul public au apărut informații despre o asemenea practică. 

Cristina Boclinca, coordonatoarea Centrului Municipal de Vaccinare

E dureros pentru noi, lucrătorii medicali, să fim intimidați într-o așa manieră. Pentru mine, personal, e foarte greu să accept că în centru pot avea loc astfel de lucruri. Eu stau la strajă atât la primul etaj, cât și la doi, stau la strajă și îi pândesc, stau și permanent intru în discuții cu persoanele care fac astfel de chestii. Mă strădui să-i conving să se vaccineze. În caz că ei nu doresc, îi invit să plece afară, la ușă, noi anulăm certificatele și mergem mai departe la lucru”, ne-a spus coordonatoarea CMV.

Întrebată dacă are certitudinea că în centrul coordonat de ea, începând cu 1 iunie, nu au fost emise certificate de vaccinare false, Boclinca și-a exprimat speranța că colegii săi nu au făcut „lucruri murdare”.

Eu răspund doar de când sunt eu în instituție. Ce a fost în trecut, eu nu răspund. Eu nu știu. Eu nu am fost în instituție ca să monitorizez atunci situația. Eu sper că colegii nu au făcut lucruri murdare. De când sunt eu, sunt sigură că totul e ok”, a comentat Cristina Boclinca.

Am mers la IMSP Asociaţia Medicală Teritorială Centru și Centrul Universitar de Reabilitare Medicală unde, la fel, medicii au refuzat să ne dea certificate de vaccinare, fără a primi doza de ser. 

Ninel Revenco: „Lucrătorul medical care a admis această situație trebuie să fie penalizat”

Ninel Revenco, coordonatoarea Campaniei de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, califică falsificarea documentelor asociate coronavirusului ca fiind o infracțiune și spune că lucrătorii medicali care admit asemenea situații trebuie să fie penalizați, pentru că, pe lângă faptul că discreditează campania de vaccinare împotriva coronavirusului, pun în pericol sănătatea oamenilor. 

Ninel Revenco, coordonatoarea Campaniei de
comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19

Acest subiect este foarte sensibil pentru lucrătorii medicali. În opinia mea, este un lucru inadmisibil și incompatibil cu activitatea unui lucrător medical. Aceasta nu doar că discreditează campania de vaccinare, dar și dăunează sănătății pacienților. E un fals în documente și această acțiune trebuie să fie penalizată. Odată ce persoana e vaccinată, ea este protejată. Însă dacă este vaccinată doar pe hârtie, persoana nu este protejată și riscul de a ajunge în terapie intensivă și de a deceda crește exponențial. În acest caz, lucrătorul medical care a admis situația, trebuie penalizat. Odată ce cunosc situația dată, eu sunt obligată să o declar autorităților, inclusiv celor de urmărire penală”, spune Ninel Revenco. 

Întrebată despre posibile vaccinări false în rândul cadrelor medicale, aceasta a spus că: „Nu pot să neg situația creată și nici să o afirm, odată ce nu avem rezultatele unei anchete interne foarte dure”. 

Ministra Sănătății: „Am găsit lucruri foarte suspecte de care trebuie să se ocupe specialiștii”

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, ne-a comunicat că instituția pe care o conduce a demarat o anchetă internă, după ce în spațiul public au apărut informații despre falsificarea certificatelor de vaccinare. Ulterior, pentru că nu au suficiente pârghii, reprezentanții Ministerului au sesizat Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA).

Ala Nemerenco, ministra Sănătății

Ne-am sesizat privind certificatele false, fiindcă despre asta se discută demult în societate. La noi au parvenit informații, dar e foarte greu să verifici. Noi facem o investigație internă. Am găsit multe aspecte suspecte și ne-am adresat la Procuratură și CNA. Nu poți trimite o comisie de expertiză să facă analiză, aici este o chestie mult mai serioasă. La Minister noi nu avem capacitate. Noi doar am verificat sistemele noastre informaționale și am găsit lucruri suspecte de care trebuie să se ocupe specialiștii. Organele de anchetă vor veni și vor ridica toate numele pentru a demara o investigație specializată. Ministerul împreună cu organele fac un alt tip de investigație”, ne-a spus Ala Nemerenco.

P.S. La încheierea ediției print a ziarului, pe 1 septembrie, l-am contactat repetat pe Constantin Balanici, șeful Centrului de Sănătate Șoldănești, care ne-a comunicat că „am început ancheta și examinăm toate registrele. Verificăm toate vaccinările făcute în august atât la punctele de vaccinare din sate, cât și aici. Până acum nu am depistat nicio suspiciune. Mâine vom analiza altă parte de registre. Verificăm toată luna august, pentru că ar fi putut să scrie în registre o zi, dar în registrul electronic să introducă datele altei zile”.