Drumuri cu dedicație la Buda, Călărași. Spre grădiniță – beton care crapă și se desprinde, spre casa primăriței și a unui consilier – strat gros și durabil
Reparația drumului spre grădinița din satul Buda a fost una dintre promisiunile electorale din localitate în ultimii ani. În 2023, după ce președinte interimar al raionului Călărași a devenit un băștinaș din Buda, s-a găsit și finanțare de la Consiliul Raional. Doar că felul în care au fost efectuate lucrările de reparație nu a coincis cu promisiunile politicienilor și așteptările oamenilor. La scurt timp după finalizarea lucrărilor, pe drum au început să apară crăpături. Denivelările sunt vizibile inclusiv pentru nespecialiști, iar stratul de beton subțire turnat deasupra pietrișului provoacă nemulțumirea oamenilor, care le cer autorităților să intervină.
În aceleași zile în care a fost reparat drumul de la grădiniță, în sat s-a turnat beton și pe un alt drum, care trece prin fața casei unui consilier local. Diferența dintre cele două drumuri este vizibilă, inclusiv pentru consilierul local care a inspectat, alături de reporterii ZdG, cele două drumuri.
Reprezentanții autorităților locale din Buda nu au reușit să ne prezinte un document care să justifice efectuarea lucrărilor de reparație a drumului care trece prin fața casei consilierului, iar localnicii acuză că drumul spre grădiniță a pierdut din calitate, pentru că o parte din betonul ce urma să fie folosit a ajuns, de fapt, la artera ce duce spre casa consilierului.
Consiliul Raional Călărași, care a alocat inițial bani pentru reparația drumului de la grădiniță, acum evită să-i transfere în conturile primăriei, în lipsa documentelor justificative. „Calitatea nu-mi place, absolut. Mie, într-un fel, mi-i și rușine”, exclamă Vasile Timofte, originar din Buda, președinte interimar al Consiliului Raional Călărași în perioada în care au fost alocați banii. Anul trecut, în sat s-a reparat și drumul care trece prin fața casei primăriței. Și calitatea acestuia este vizibil mai bună decât cea a drumului spre grădiniță.
Printr-o decizie a Consiliului Comunal (CC) Buda, raionul Călărași, la 7 martie 2023 se aproba reparația unui drum de 700 de metri pătrați care trece prin fața grădiniței și ajunge până aproape de marginea localității. Autoritățile locale au indicat în decizie că valoarea lucrărilor va fi de 300 de mii de lei. Reparația acestui drum era așteptată de localnici de ani buni și a fost promisă în fiecare campanie electorală.
CR Călărași a alocat 300 de mii de lei, dar a pus condiții
Visul oamenilor care locuiesc pe această stradă și al părinților care-și duc copiii la grădiniță – de a merge pe un drum bun – a prins contur în special după ce s-a găsit finanțare pentru reparație.
În aceeași lună în care CC Buda dispunea reparația drumului, prin decizia Consiliului Raional (CR) Călărași, se alocau 300 de mii de lei satului Buda drept „contribuție la reparația unui sector de drum”.
Decizia a fost luată la scurt timp după ce Vasile Timofte a devenit președinte interimar al raionului. Acesta este originar din satul Buda, unde deține o casă moștenită de la părinți. Locuința, în care acum nu trăiește nimeni, se află la câteva zeci de metri de capătul drumului care urma să fie reparat. Atunci, CR aloca banii, dar punea și câteva condiții.
„Președintele interimar, vicepreședintele raionului, domnul Vasile Timofte, va efectua finanțarea cheltuielilor aprobate în anexa nr. 12 pentru primăriile Țibirica și Buda, conform documentelor justificative prezentate, în mărimea diferenței dintre oferta câștigătoare în rezultatul achiziției publice și contribuția asumată de primăria solicitantă, în limita sumei aprobate”, se preciza în decizia CR Călărași din 30 martie 2023 cu privire la modificarea bugetului raional pentru anul 2023.
La scurt timp, pe 27 aprilie, CC Buda modifica bugetul pentru anul 2023 și indica la capitolul venituri cele 300 de mii de lei pe care urma să le primească de la raion pentru reparația drumului spre grădiniță. Dar planurile de pe hârtie nu au coincis cu faptele.
„Cine trece pe aici, râde de drumul ista”
În luna august, drumul spre grădiniță a fost reparat. Dar procesul, și mai ales rezulatul, i-a nemulțumit practic pe toți locuitorii acelei străzi. La două luni după ce a fost făcut, drumul e plin de crăpături, iar stratul de beton turnat nu are, pe alocuri, nici măcar grosimea de 2 centimetri, putând fi înlăturat cu mâna. Drumul a fost „netezit” de localnici cu lopețile și a rămas „văluros”, iar cei care trec zilnic pe el sunt siguri că la prima ploaie puternică betonul se va duce la vale.
„Ăsta-i drum? Au pus te miri ce, subțire. Nu au pus cât trebuie grosimea. Acest drum a fost plănuit de anul trecut să fie făcut, dar au făcut altul pe la dânsa (primărița, n.r.) pe la poartă și acum deja l-au făcut pe ăsta. Ne-am gândit și noi că o să facă un drum bun, drept, sănătos. Aici îi drum central. Toamna și primăvara, căruțe, mașini, „motoblocuri” (motocultoare, traducere din limba rusă, n.r.), toți pe aici trec – la pădure după lemne, la poamă… Aici cu drumul nu-i mulțumit nimeni, cine trece pe aici, râde de drumul ista. Ne-a făcut adunare și ne-a zis că la ora 8:00 de la fiecare casă să fie câte un om. La ora 8:00 au venit oamenii și au stat sub gard până la ora 13:00 când a venit mașina cu beton. Problema a fost că ea (primărița, n.r.) a pornit un drum și acolo în satul nou (în fața casei consilierului, n.r.) și au turnat acolo betonul”, acuză o localnică din zonă care roagă să nu-i publicăm identitatea, de frică să nu fie persecutată de autoritățile locale.
„Crăpături strașnice, de denivelări nu mai vorbim…”
Cristina Șpac este o altă locuitoare de pe strada „reparată” în luna august. La sfârșitul lunii octombrie, aceasta, împreună cu alți oameni din sat, a inițiat o petiție, semnată ulterior de mai mulți localnici, pe care a remis-o CR Călărași. Oamenii cer Consiliului, Procuraturii raionului și Inspectoratului de Poliție să formeze o comisie pentru verificarea calității drumului de la grădiniță. „Suntem indignați de aspectul acestui drum făcut din beton”, menționează semnatarii petiției.
„Eu am fost personal la Călărași și mi s-a spus clar că dna primar nu a respectat nimic din ce i s-a cerut referitor la acel drum. Acolo nu-i nici fundația din piatră, că ea trebuia să fie de 10 cm, cimentul la fel, pe alocuri e de 4-5 centimetri, în alte locuri nici atâta nu-i. Crăpături strașnice, de denivelări nu mai vorbim… Armătura lipsește cu desăvârșire”, menționează Cristina Șpac.
Pentru betonarea drumului nu a fost angajată o companie specializată. Localnicii spun că doar pietrișul a fost pus cu ajutorul unui greder, iar betonul a fost turnat și nivelat de ei. „Care au fost bărbații acasă, nu au plătit, dar care n-au pe nimeni – au plătit câte 3-4 sute de lei. Ce aveam să facem? Am dat omului care a fost la lucru”, ne-a explicat o femeie.
„Noi mulțumim că mergem pe beton, dar ar fi bine să vină specialiștii să vadă, poate noi nu ne pricepem. Pe urmă am înțeles că a dus în altă parte beton, în satul nou. Erau pietre și a fost făcut din beton. În ziua aceea când noi așteptam să vină la noi mașinile, ele se duceau acolo”, remarcă și Eudochia Păun, învățătoare la școala primara din sat, și ea locuitoare a acelei străzi.
Drumul de la casa consilierului și drumul de la casa primăriței
ZdG a constatat că în localitate, exact în zilele în care s-a reparat drumul care duce spre grădiniță, a mai fost făcut, la fel din beton, un alt drum care este amplasat în „satul nou”, așa cum îi zic localnicii. Acel drum trece prin fața casei consilierului local Mihail Timofte, coleg de partid cu primărița.
Diferența de calitate dintre cele două drumuri este vizibilă cu ochiul liber. Stratul de beton al drumului din fața casei consilierului este de câteva ori mai gros decât cel de pe drumul spre grădiniță.
Nemulțumirile oamenilor din sat sunt alimentate și de faptul că în 2022, Primăria Buda a mai reparat un drum în sat, la fel din beton, care trece exact prin fața casei primăriței Tatiana Timofte. Și acest drum arată cu totul altfel decât drumul spre grădiniță. Diferența de grosime și calitate se vede cu ochiul liber, mai ales la intersecția dintre cele două drumuri.
„Pe mine nu mă interesează că ei au mai făcut și alte drumuri în ziua aceea. Dar trebuiau să îl facă și pe acesta calitativ, iar banii care se alocă pentru un drum să fie investiți în el, dar nu duși și împrăștiați”, remarcă Cristina Șpac.
„Cu o zi înainte, când s-a făcut adunarea cu primara și cu noi, mahalaua, femeile au întrebat: «Dar o să fie ca la tine acolo, ca la voi?» – «Așa o să fie». Și nu s-o «primit», și de atâta și s-o supărat lumea. Măcar oleacă să fi fost mai grosuț, mai bunișor. Eu nu-s specialist în drumuri, dar bărbații au zis că la prima ploaie mare și la primul îngheț – se duce tot la vale”, spune și învățătoarea Eudochia Păun.
Explicațiile primăriței: „Eu nu înțeleg care-i problema”
Pentru a înțelege de ce există diferențe vizibile între calitatea celor trei drumuri din sat, am mers la primărie, însă nu am găsit-o pe Tatiana Timofte. Ea candidează pentru un nou mandat și este degrevată din funcție pe durata campaniei electorale. Contactată telefonic, Tatiana Timofte a evitat să se întâlnească cu noi. Reveniți la Buda peste o săptămână, am încercat din nou să ne întâlnim cu primara degrevată, însă aceasta ne-a spus că nu se află în localitate.
În lipsa primăriței degrevate, am încercat să aflăm detalii despre drumurile reparate de la secretara consiliului, Lilia Surdu, care exercită funcția de primară interimară, dar și de la contabila primăriei, Liliana Poiană. Pe parcursul discuției cu noi, cele două funcționare au sunat-o de mai multe ori pe Tatiana Timofte pentru a face precizări legate de întrebările noastre. „Cam cu ce ocazie Dvs. veniți la mine? Am banii dați de Consiliul Raional și Fondul Rutier. Eu banii toți i-am dat în drumuri”, ne-a transmis primărița degrevată, fiind sigură că „este absolut tot, și contractul, și factura”.
Tot atunci, am întrebat-o pe Tatiana Timofte de ce două drumuri care au fost făcute în aceleași zile sunt de calitate diferită. „Pentru că eu am scos și aici oameni la lucru, și acolo. Noi am făcut cu forțele proprii. Și toate drumurile în sat sunt făcute cu forțele proprii ale oamenilor. De ce s-a primit așa? Pentru că atunci când am adus betonul, mașina de 40 de tone, drumul era îngust și era foarte dificil să-l turnăm aici. Dar lumea dacă nu înțelege, noi nu putem să facem nimic. Tot scânduri s-au pus (pe margini, n.r.), tot absolut. Grosimea corespunde, pur și simplu, atunci oamenii nu au putut să tragă «reika» de trei metri. Eu pot să vă trimit fotografia cum oamenii au lucrat…”, s-a justificat Timofte. „Eu nu înțeleg care-i problema. Drumul e fix așa (cel care trece pe lângă poarta casei sale, n.r.)”, a reiterat Tatiana Timofte.
Angajatele primăriei nu ne-au putut prezenta un document care să justifice executarea lucrărilor de reparație a drumului care trece pe lângă casa consilierului. Într-o discuție ulterioară, primărița degrevată a făcut trimitere la o decizie a CC „de anul trecut”.
„Anul ăsta s-a continuat porțiunea de drum. Banii sunt din Fondul Rutier. Betonul pentru drumul de la casa consilierului încă nu-i achitat. Contabila poate să confirme”, a precizat primara. „Da, sigur”, a spus contabila, fără măcar să verifice. Aceasta a precizat că cei 300 de mii de lei de la CR Călărași alocați în martie ar fi intrat deja în conturile primăriei, dar că betonul încă nu a fost plătit.
Contabila ne-a prezentat două contracte de procurare a betonului de la două firme diferite, în sumă totală de aproape 300 de mii de lei. Deși nu ne-a prezentat și un alt contract, ea susține că pentru drumul din fața casei consilierului s-ar fi procurat beton suplimentar în valoare de 120 de mii de lei, care, la fel, nu a fost încă plătit. Cu referire la acel drum, primărița degrevată a precizat că banii nici măcar nu au fost alocați.
Consilier: „Koneșno că este diferență”
Totuși, în încercarea de a ne convinge că toate cele trei drumuri sunt de o calitate similară, primărița l-a desemnat pe consilierul Mihail Timofte să ne însoțească la cele două drumuri reparate în luna august. Ajunși la drumul care duce spre grădiniță, inițial, consilierul a încercat să ne convingă că acesta este calitativ.
Ulterior, văzând cum bucăți din drum pot fi rupte ușor cu mâna, a pus totul pe seama faptului că „drumul e îngust, iar băieții nu au putut să pună scânduri”. „Marginile drumului sunt înguste, dar la mijloc e gros”, susține el. „La mine drumul e larg și aveau mașinile unde să se întoarcă și unde să se pună scânduri”, a justificat consilierul diferența de calitate. „Sigur că este, probleme nu-s. Koneșno (sigur, traducere din limba rusă, n.r.) că este diferență”, a admis, într-un final, consilierul. Totuși, acesta s-a arătat sigur că drumul spre grădiniță va rezista și peste ani. El a dat vina și pe localnici, pentru că, zice consilierul, „aici oamenii nu au ieșit să repare”. „A ieșit primărița cu bărbatul ei să pună aici ciment… Dacă venea firmă, nu făceau nici 100 de metri de drum”, a argumentat consilierul.
„Serios dau vina pe oameni? Pentru drumul ăsta (de la grădiniță, n.r.) s-au alocat peste 200 de mii de lei din primărie și 300 de mii de lei de la CR Călărași, dar am înțeles că CR nu va da acești bani, pentru că nu s-au respectat standardele. Din această sumă de peste 500 de mii de lei, vreo 60 de mii urmau să fie alocate unei firme de construcții care să vină să lucreze. Eu nu-s datoare… Da, ca cetățean al satului, pot veni să dau o mână de ajutor, că nu trebuie să stai să te uiți, dar nu era de competența mahalei și a lumii din sat să vină cu lopată, cu greblă…”, consideră Cristina Șpac, locuitoare a satului Buda.
Întrebat în baza cărui act s-a decis să se repare și drumul din fața casei sale, consilierul Mihail Timofte a făcut referire la faptul că „era o decizie la consiliu”.
Am revenit ulterior la primărie pentru a căuta, din nou, decizia la care a făcut referire atât consilierul, cât și primara, care să demonstreze legalitatea lucrărilor de reparație a drumului din fața casei acestuia. Primărița interimară ne-a arătat o decizie a CC Buda din anul 2021 în care era stipulat că în acel an urma să fie reparată (!) o porțiune de 30 de metri dintr-un drum aflat în apropierea casei consilierului Timofte. „Asta-i tot ce am găsit”, ne-a explicat angajata primăriei. Legea însă prevede că deciziile pot fi executate doar în anul în care au fost adoptate.
Betonul – cumpărat de la două firme „înrudite”, fără licitație
În cele două contracte de achiziție a betonului pe care primăria Buda ni le-a prezentat apar numele a două firme aparent diferite: „Beton Service” SRL, cu adresa juridică în Grătiești, mun. Chișinău și „Bogaterra Grup” SRL, cu sediul juridic în satul Molovata, r. Dubăsari. Prima a livrat primăriei Buda 70 de metri cubi de beton, la un preț total de 154 de mii de lei, iar a doua a livrat 66,25 metri cubi de beton, la un preț de 145 750 de lei. În total – 299 750 de lei. ZdG a constatat că cele două firme sunt „înrudite”, iar betonul, deși conform actelor, a fost livrat de două firme distincte, a fost fabricat în același loc, la Grătiești, pe teritoriul unității de producere a betonului care aparține „Beton Service” SRL.
Legătura dintre Beton Service și Bogaterra Grup a fost confirmată chiar de către reprezentanții celor două companii. Aceștia au confirmat că au furnizat beton pentru primăria Buda și că nu și-au primit încă banii. Totodată, reprezentanții celor două companii ne-au spus că în luna august au încheiat doar câte un contract cu primăria Buda și că nu cunosc nimic despre un al treilea contract, în valoare de 120 de mii de lei, la care făcea referire primărița Tatiana Timofte. Întrebat cum a ajuns firma lui să livreze beton primăriei Buda, în condițiile în care aceasta nu a făcut vreun anunț public de achiziție, Eugen Balan, directorul și fondatorul Bogaterra Grup, a răspuns că nu el se ocupă de găsirea contractelor, ci o angajată face asta, însă ea nu se afla în țară la momentul discuției. Reprezentanții primăriei Buda ne-au spus că au apelat la cele două firme, deoarece mai colaboraseră anterior cu ele și le cunoșteau.
Președintele interimar al CR Călărași în perioada alocării banilor: „Calitatea nu-mi place, absolut. Mie, într-un fel, mi-i și rușine”
Pentru a afla opinia reprezentanților CR Călărași despre reparația drumului pentru care au alocat 300 de mii de lei, am discutat cu președinta interimară a raionului, Zinaida Țurcanu. După ce l-a contactat, în prezența noastră, pe Iurie Bobeica, șeful Direcției Finanțe, aceasta a spus că, de fapt, CR Călărași nu a transferat cei 300 de mii de lei primăriei Buda, deoarece aceasta nu a prezentat niciun act justificativ. Afirmațiile sale au fost confirmate de Alexandru Marian, șeful Direcției Construcții din cadrul CR Călărași.
Vasile Timofte, președintele interimar al raionului Călărași în perioada în care au fost alocate cele 300 de mii de lei, afirmă că a văzut cum arată drumul. „Sigur că am văzut cum s-a reparat drumul. Atitudinea a fost așa, nici nu știu cum s-o numesc. A fost atitudine neserioasă din partea primarului și autorităților publice. Cineva făcea trimitere că (drumul, n.r.) se duce la casa părinților mei. Și eu am zis, atunci, din contra, trebuia să fie calitativ, dacă-i vorba de statutul meu. Dar uite că atitudinea asta…”, afirmă Timofte.
„Eu sunt de acord (că drumul nu e calitativ, n.r.). Nici nu știu cum să explic. … După câte am înțeles, acolo primărița singură se apuca să împrăștie beton și zicea «mergi mai departe, mergi mai departe». Calitatea nu-mi place, absolut. Mie, într-un fel, mi-i și rușine. M-am întâlnit cu primărița și i-am spus: «Cine face lucrul ăsta?». Ea a început să motiveze că nu a avut cine. Am zis: «Păi, aveai cu cine te sfătui. Dacă ceva, trimiteam serviciile care se ocupă cu drumurile de la Călărași și te consultau, te ajutau»”, afirmă fostul președinte interimar al CR Călărași.
Vasile Timofte mai susține că, deși banii au fost alocați la scurt timp după ce el a ajuns la conducerea CR, iar drumul care urma să fie reparat trece prin apropierea casei pe care o deține în localitate, el nu a influențat în niciun fel procesul de alocare a banilor. Astfel, odată ce suma nu a fost transferată, finanțarea reparației drumului de la grădiniță rămâne incertă.
„Banii nu au fost transferați, pentru că au venit reprezentanți de la Serviciul Construcții și mi-au zis că ea (primărița, n.r.) trebuia să vină și să solicite, trebuie să alcătuiască actul de primire a lucrărilor. Serviciul aștepta adresarea ei. Nu au fost alocați bani doar la Buda. E vorba și de Vălcineț, și de Țibirica, și altele. Politica CR era ca cei care au proiecte și programe și vor să realizeze ceva, dar nu le ajung surse financiare, noi putem fi parteneri în soluționarea problemei”, a explicat Vasile Timofte.
Tatiana Timofte a devenit primară în localitatea Buda în 2015, când a câștigat alegerile în turul doi de scrutin pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În 2019 a obținut al doilea mandat, la fel pe listele PSRM. În iulie 2023, Timofte a aderat la Partidul „Renaștere-Возрождение”. Anunțul de aderare a fost făcut de fostul deputat socialist Vasile Bolea. Împreună cu primara Tatiana Timofte, la Partidul „Renaștere-Возрождение” a aderat atunci și ex-președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea.