Decesul unui copil și lanțul birocrației. Anchetă paralelă a ZdG în „Cazul Alunelul”
O singură persoană a plătit până în prezent cu funcția, după ce un copil de nici doi ani și-a pierdut viața într-un parc din Capitală, strivit de o cracă ce a căzut peste tricicleta în care se afla.
Primăria a desfășurat o anchetă internă, după care l-a demis pe directorul întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Serghei Carp. Totodată, autoritățile locale și centrale s-au angajat într-un ping-pong al acuzațiilor reciproce.
Nu este primul caz în Chișinău când oamenii mor striviți de copaci. Ziarul de Gardă a realizat o anchetă paralelă cu cea a autorităților și vă prezintă verigile slabe dintr-un lanț al birocrației și indiferenței, care s-a soldat cu moartea unui copil, într-o zi senină de primăvară.
Un singur factor de decizie și-a pierdut funcția
Responsabilitatea pentru îngrijirea spațiilor verzi revine autorităților locale și organelor sale specializate. Dar autorizațiile pentru tăierea sau curățarea arborilor sunt eliberate de Agenția de Mediu, subordonată Ministerului Mediului, respectiv – autorităților centrale.
Ziarul de Gardă a identificat factorii de decizie atât din cadrul autorităților locale, cât și al celor centrale, care ar fi trebuit să acționeze în acest caz, însă nu au făcut-o.
Până în prezent, deși au trecut aproape trei săptămâni de la accidentul din Parcul „Alunelul” din Chișinău, când un copil a fost omorât de o cracă a unui copac, doar directorul Întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a plătit cu funcția, după acest caz fiind demis, în rezultatul unei așa-numite anchete interne a Primăriei.
„Noi am lucrat toată noaptea înainte de asta, am avut multe avarieri și pe parcursul celei de-a doua zi, și ieri inclusiv. În urma furtunii care a fost. Asta e tot timpul așa, când avem furtuni și calamități naturale cad arbori, arborii verzi, cu părere de rău”, spunea acesta pentru ZdG, cu câteva ore înainte de a fi demis din funcție. El mai preciza că plopul respectiv din care a căzut craca ce a cauzat decesul copilului era verde, dar avea ramuri uscate. Solicitat pentru comentarii după demiterea sa din funcție, Serghei Carp nu a mai dorit să facă declarații.
Șeful de la Buiucani al „Spațiilor Verzi” – judecat, dar achitat pe un caz similar din 2016
În vara anului 2016, în sectorul Buiucani al Capitalei, în curtea unui bloc de pe strada Vasile Lupu, un copac a căzut peste o femeie, care din cauza traumelor a decedat pe loc. Pentru acest deces, însă, nu a mai ajuns să răspundă nimeni.
Ambele cazuri au un numitor comun. Și atunci, ca și acum, șeful sectorului Buiucani al Asociației Spații Verzi era Gheorghe Cojocaru.
În 2016, el a fost învinuit și judecat pentru neglijență în serviciu, soldată cu decesul unei persoane. Prima instanță l-a condamnat la 3 ani de închisoare, Curtea de Apel, însă, l-a achitat, pe motiv că factorii climaterici, precum vântul puternic și ploaia, ar fi provocat căderea copacului respectiv. Totodată, s-a invocat faptul că Gheorghe Cojocaru nu semnase fișa de post, astfel încât nu i-au fost aduse la cunoștință atribuțiile sale de serviciu.
Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia instanței de Apel, după ce partea vătămată, mama femeii decedate, și-a retras recursul, iar cel al procurorului a fost respins. Cojocaru a revenit în funcție, după ce a fost achitat. El conduce și în prezent „Spațiile Verzi” de la Buiucani. Ca și în atunci, își declină orice vină în cazul decesului copilului din parcul „Alunelul”.
„Eu sunt responsabil de sector, dar ce ține de defrișări cu turnurile, copacii mari, la moment, eu nu sunt responsabil de doi-trei ani de zile. De la 1 martie 2019. Este inspectoratul, este șeful sectorului defrișare, brigada de defrișare, care trebuie să țină la control întrebările. Asta-i. Atât, mai mult eu n-am ce discuta”, a spus Gheorghe Cojocaru pentru ZdG.
„Eu am câștigat cazul, am dat statul în judecată și mi s-a făcut recompensă”
Întrebat despre cazul femeii decedate în 2016, pentru care a fost judecat, Cojocaru nu a vrut să ofere mai multe detalii. „Eu nu vreau să mă întorc la cazul ăsta, eu am câștigat cazul, am dat statul în judecată și mi s-a făcut recompensă. Nu vă spun cât. Asta-i. La revedere! Nu vreau să mai discut cu dumneavoastră…”, a încheiat acesta.
Potrivit hotărârii Judecătoriei Chișinău din 6 august 2021, Ministerul Justiției a fost obligat să-i achite lui Gheorghe Cojocaru 60 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral și 37.500 de lei pentru cheltuieli de judecată. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare hotărârea primei instanțe.
„Actul a fost înaintat. Decizia a fost eliberată timp de cinci luni și… avem ce avem, din păcate”
Decizia referitoare la copacii din parcurile din Capitală, care trebuie tăiați sau curățați, este luată de Secția Inspectorat din cadrul Asociației „Spații Verzi”. Șeful acestei secții, Vladislav Vengher, a declarat pentru ZdG că plopul canadian din care a căzut craca peste tricicleta în care se afla copilul se afla în lista arborilor pentru care se solicitase autorizație de la Agenția de Mediu. Astfel, el a lansat responsabilitatea pentru accidentul de la mijlocul lunii mai spre această autoritate subordonată Ministerului Mediului, care a dat autorizația la 27 ianuarie 2022, pe când solicitarea a fost transmisă încă în septembrie 2021.
„Actul a fost înaintat. Decizia a fost eliberată timp de cinci luni și… avem ce avem, din păcate… Da, e vorba de plopul respectiv. În document a fost indicată locația, specia, diametrul, starea, ș.a.m.d. Acolo erau șase plopi în total, doar că ei, și acum putem să vedem, nu au niciun ram uscat. Unicul ram uscat care era, era la plopul respectiv.
După ce Secția Inspectorat din cadrul „Spațiilor Verzi” decide care arbori trebuie defrișați sau curățați de ramurile ce prezintă pericol, actul trebuie avizat de către directorul întreprinderii municipale, care ulterior solicită autorizație de la Agenția de Mediu. Dacă aceasta este eliberată, Secția Inspectorat transmite actul fitosanitar și autorizația către Serviciul de defrișare și curățare a arborilor. În fiecare sector al Capitalei de acest serviciu este responsabil câte un maistru.
Maistrul de la „Spații Verzi”, sectorul Buiucani: „Nu știu, nu comentez…”
Pe maistrul responsabil de defrișare și curățare a arborilor în sectorul Buiucani, unde se află parcul „Alunelul”, Petru Carp, l-am întâlnit chiar în parc, la câteva zile după tragicul incident. Împreună cu câțiva lucrători, efectua lucrări de curățare a arborilor, deși era o zi cu vânt puternic. El este unul dintre cei audiați în cadrul anchetei interne a Primăriei. La întrebările reporterului ZdG referitoare la plopul canadian din care a căzut creanga uriașă, Petru Carp a răspuns: „Nu știu, nu comentez… Nu știu, nu-s la curent…” Apoi a dat vina pe faptul că autorizația de curățare a fost dată cu întârziere de către Agenția de Mediu, fără alte lămuriri.
ZdG: Dar ce-i cu craca asta care a căzut? Trebuia tăiată mai demult?
Petru Carp: Nu știu, nu comentez… Nu știu, nu-s la curent…
ZdG: Dar ați cerut să o tăiați? Ce ați făcut în privința asta? În privința copacilor ăștia, plopilor ăștia?
P.C.: Este document, este document la care noi lucrăm conform actului.
ZdG: Și ce spune documentul ăsta?
P.C. Ce spune?… Copacii care-s la defrișare și la curățire.
ZdG: Dar copacul ăsta, din câte am înțeles, trebuia mai demult curățat.
P.C.: Posibil…
ZdG: Și de ce nu s-a făcut?
P.C.: Târziu s-a dat autorizația.
ZdG: Păi, la sfârșitul lunii ianuarie s-au dat autorizațiile. Vă veți depune demisia, așa cum a cerut primarul?
P.C.: Dar eu nu-s … eu îs maistru, nu-s… șeful asociației.
ZdG: Dar maistru, asta ce înseamnă? Responsabil pe tot sectorul ăsta, pe tot parcul ăsta?
P.C.: Pe tot sectorul Buiucani.
În aceeași zi în care am discutat cu Petru Carp, în Parcul „Alunelul” lucrau mai multe echipe de muncitori, inclusiv de pe alte sectoare. Au fost doborâți mai mulți arbori care prezentau pericol pentru populație, unii fiind găunoși. „Iată-l, e bolnav, e plin cu albini, are și miere”, ne-a demonstrat unul dintre lucrători, care a spus că face parte din echipa de la Ciocana.
„Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” – inaccesibilă pentru public și pentru presă
Întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” este o instituție greu accesibilă atât pentru cetățeni, care se plâng de faptul că nimeni nu răspunde la numărul afișat pe site, cât și pentru presă. Apelurile telefonice ale reporterului ZdG au rămas și ele fără răspuns din partea „Spațiilor Verzi”, iar ușa întreprinderii a rămas închisă.
Am putut discuta numai la interfonul de la ușă, prin care o voce ne-a spus că nimeni din administrație nu era în acel moment la birouri. Am reușit să-i găsim la telefon pe câțiva dintre responsabili.
„Pe toate cazurile ne simțim responsabili, dar urmează să se expună organele de drept cine se face vinovat”
Andrei Grafov, care până nu demult a fost director adjunct pe domeniul de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, în prezent exercită interimatul funcției de șef al întreprinderii municipale, după demiterea lui Serghei Carp. „Pe toate cazurile ne simțim responsabili, dar urmează să se expună organele de drept cine se face vinovat”, a mărturisit Grafov.
Într-un răspuns oferit în scris pentru ZdG, Andrei Grafov a mai precizat că întreprinderea municipală are în prezent 654 de angajați și 142 de posturi vacante. Totodată, deși în 2017 a fost achiziționat un utilaj modern, în valoare de jumătate de milion de lei, Arbotom seria-5, care poate determina gradul de putrefacție al arborilor, acesta nu ar fi util și în cazul ramurilor, a mai subliniat Andrei Grafov.
„Utilajele din dotare Arbotom seria-5 sunt utilizate sistematic de către angajații secției Inspectorat din cadrul întreprinderii. Acestea indică gradul de putrefacție al tulpinii, dar nu al ramurilor din coronament”, se arată în răspunsul acestuia pentru ZdG.
Primăria arată cu degetul spre Agenția de Mediu
„Există o problemă de birocrație. O solicitare de defrișare poate să fie examinată și două, și trei luni, și patru luni, și cinci luni, ceea ce reprezintă o problemă destul de gravă.
Când este nevoie de intervenții urgente, autoritatea publică locală nu are instrumente necesare la dispoziție pentru a interveni urgent, deoarece birocrația creează anumite impedimente”, a declarat viceprimarul Capitalei, Fadei Nagacevschi, înainte de inițierea anchetei de serviciu.
Asociația „Spații Verzi” a solicitat de la Agenția de Mediu, la 9 septembrie 2021, autorizație pentru a efectua lucrări de tăiere și curățare a arborilor în Parcul „Alunelul”. Aceasta a fost eliberată cinci luni mai târziu, pe 27 ianuarie 2022, fiind aprobate toate solicitările, inclusiv în privința unui singur plop. Termenul legal pentru eliberarea unei asemenea autorizații a fost depășit, acesta fiind de 20 de zile. O asemenea autorizație are termenul de valabilitate de un an.
Solicitare examinată în cinci luni, în loc de 20 de zile
ZdG a solicitat o explicație din partea Agenției de Mediu referitoare la depășirea termenului în care a acordat autorizație pentru tăieri și curățări ale arborilor din parcul „Alunelul”. În răspunsul semnat de către directorul adjunct al instituției, Andrei Țarălungă, este citată legislația în vigoare, care ar permite în unele cazuri depășirea termenului, dar nu se explică exact de ce a durat cinci luni eliberarea autorizației pentru Parcul „Alunelul”.
„Termenul de examinare a autorizațiilor poate fi suspendat/prelungit în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care se constată că documentele sunt incomplete sau neconforme, solicitantul este informat despre cerințele care nu sunt îndeplinite și ce trebuie să prezinte și/sau să efectueze pentru ca cererea să poată fi procesată.
În unele cazuri, când constatările și propunerile din actul fitosanitar trezesc suspiciuni privind veridicitatea acestora sau neclarități, Agenția de Mediu este în drept să solicite Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) să realizeze o procedură de control în cadrul procesului de eliberare a autorizației și să verifice informațiile expuse în cerere și în documentele anexate. În acest caz, Inspectoratul pentru Protecția Mediului realizează controlul, întocmește un proces-verbal de constatare pe care îl transmite Agenției de Mediu spre a fi luat în calcul în procesul decizional.
Prin urmare, în funcție de aplicarea acestor proceduri (suspendarea examinării sau/și solicitarea controlului IPM), termenul de examinare a cererilor ar putea depăși cele 20 de zile stabilite pentru o procedură standard”, se arată în răspunsul Agenției de Mediu.
Am solicitat mai multe clarificări de la directorul adjunct al Agenției de Mediu, însă Andrei Țarălungă nu a reușit să explice de ce, totuși, a fost depășit termenul legal de eliberare a autorizației.
„Nu pot să vă spun, pentru că eu sunt recent numit în funcție și perioada respectivă nu o cunosc. Dar la etapa dată, deja e un subiect epuizat, din punctul meu de vedere, pentru că ce a fost în trecut nu contează. Acuzațiile sunt îndreptate spre Agenția de Mediu într-un asemenea context, în care persoanele ar trebui să dea explicații, dar dorința este de a schimba tema de discuții și a atrage atenția asupra unei autorități care nu este responsabilă pentru lucrurile întâmplate”, a declarat Andrei Țarălungă pentru ZdG.
Totodată, el nu a dorit să precizeze dacă plopul canadian din care a căzut craca respectivă se afla sau nu în lista pentru tăieri, întocmită de întreprinderea municipală „Spații Verzi”.
„Este sau nu copacul respectiv autorizat, nu contează, pentru că responsabilă, oricum, este Asociația de gospodărire a spațiilor verzi. Dacă nu este în listă copacul respectiv, înseamnă că ei nu au solicitat și trebuiau s-o facă. Asta va fi stabilit în cadrul procesului penal. Iar dacă a fost autorizat, se va verifica dacă s-au efectuat sau nu s-au efectuat lucrările”, a punctat responsabilul de la Agenția de Mediu.
„Nu pot acuma să vă spun, că nu am luat legea cu mine”
Și secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi, a luat apărarea Agenției de Mediu, argumentând că, deși autorizația a fost eliberată cu întârziere, abia la sfârșitul lunii ianuarie 2022, lucrările puteau fi făcute până la mijlocul lunii mai, când s-a produs tragedia. De asemenea, în cazuri de urgență, tăierile se pot face și fără autorizație, a accentuat oficialul.
„Nu putem învinovăți pe nimeni. Este anchetă, este un caz destul de complicat, cu tentă de forță majoră. Dar vă spun că, din punctul de vedere al autorizațiilor și documentelor eliberate, era destul timp de a interveni, din ianuarie până în mai. Acest arbore putea fi înlăturat fără autorizație, cu informarea ulterioară a organelor de mediu. Deci, există și altă posibilitate de a efectua aceste lucrări. Dar era necesar să fie constatată o situație de urgență”, a argumentat Pșenicinîi.
Întrebat de reporterul ZdG care este termenul în care trebuie eliberată o autorizație, secretarul general al Ministerului Mediului nu a putut da un răspuns.
„Nu pot acuma să vă spun, că nu am luat legea cu mine”, a spus acesta, admițând că acest termen se depășește „uneori”. „Uneori, se depășește, dar sunt situații argumentate. Nu este o situație în care este o culpă a cuiva sau o nedorință, sunt bariere administrative. Inclusiv, faptul că nu a fost prezentat un act care corespunde, de către beneficiar”, a adăugat responsabilul de la Ministerul Mediului.
După renovare, Parcul „Alunelul” nu a fost dat în exploatare
Un aspect despre care Primăria Municipiului Chișinău a preferat să nu amintească în comunicările publice privind moartea copilului de nici doi ani este faptul că Parcul „Alunelul”, de curând renovat, nu a fost dat în exploatare.
Cu toate acestea, parcul a fost inaugurat în mai 2021, iar la festivitate a participat și primarul Capitalei, Ion Ceban. „Mai avem de lucru aici, pe unele zone, dar vom finaliza aceste lucruri în cel mai scurt timp”, spunea atunci primarul Ion Ceban.
Parcul a fost renovat de compania „Barzine-Cons” SRL, vizată într-un dosar penal privind fraudarea licitațiilor cu bani din Fondul Ecologic, după cum a relatat anterior ZdG.
Purtătoarea de cuvânt a primarului Ion Ceban, Natalia Ixari, a declarat că noul pretor al sectorului Buiucani, numit recent în funcție, Vasile Moroi, urmează să se clarifice de ce nu au fost finalizate toate procedurile și parcul nu a fost dat în exploatare.
„Parcul a fost deschis în mai 2021, după ce au fost finalizate toate lucrările. Dar de ce nu au fost finalizate toate documentele – asta e altă întrebare. Lucrările au fost finalizate. Mai sunt unele nuanțe, dar o să le clarificăm în timp ce intră domnul pretor în toate documentele astea și să facă cunoștință, și să vadă care a fost situația după ce s-a dus vechiul pretor”, a menționat reprezentanta Primăriei.
Fostul pretor al sectorului Buiucani al Capitalei, Vadim Brînzaniuc, a declarat, de asemenea, că lucrările au fost finalizate, iar faptul că parcul nu e dat în exploatare nu impune nicio restricție în ceea ce privește accesul populației acolo.
„Pretura a fost beneficiarul lucrărilor, conform dispoziției primarului general. La ora actuală, contractul nu este încheiat, or, ultimele plăți au fost făcute abia în luna martie curent. A fost contract multianual. Contractul expiră la 30 iunie, anul curent. Totodată, ținea de buna execuție a lucrărilor. Și doi – partea de achitare. E strict din punct de vedere contabilicesc, de a recepționa lucrările care au fost efectuate și a le trece la balanță”, a spus Brînzaniuc.
„Aici e Moldova. La noi, întâi „stroiesk” (construiesc – n.r.) case și apoi taie copacul…
La câteva zile după tragedia din parcul „Alunelul”, Ziarul de Gardă a fost prin mai multe parcuri din capitală, unde a surprins zeci de arbori uscați sau cu crengi uscate care pun în pericol trecătorii. În Parcul „Valea Morilor”, am întâlnit un muncitor de la „Spații Verzi” care marcase cu vopsea albastră mai mulți copaci, pentru a fi tăiați sau curățați. El a mărturisit că face parte din echipa de curățenie, dar a fost chemat de urgență la marcat copacii, din lipsă de personal.
L-am întrebat de ce abia acum, după ce un copil a fost omorât de o cracă ce a căzut peste el, s-au activizat cei de la „Spații Verzi”, iar muncitorul a exclamat: „Aici e Moldova. La noi, întâi „stroiesk” (construiesc – n.r.) case și apoi taie copacul…”.
Cauză penală inițiată de procurori. Au fost audiați doar martorii
Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o cauză penală pe faptul neîndeplinirii sau a îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu, care a cauzat decesul unei persoane. Până acum au fost audiați mai mulți martori oculari, dar niciun factor de decizie, deși au trecut trei săptămâni de la accident.
Șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Oleg Afanasii: „Urmărirea penală este în plină desfășurare. La moment, se fac acțiuni de urmărire penală, în scopul stabilirii cadrului normativ care urma a fi respectat și nu a fost respectat, precum și legătura cauzală dintre acțiunile/inacțiunile factorilor de decizie și consecințele care s-au produs”.