„Dacă ne prind că noi vă dăm bani…” Reporteră ZdG – „voluntară” a candidatei Vlah
„400 de lei pe zi” pentru un voluntar care face campanie electorală. Ademeniți de un asemenea anunț „de angajare”, mai mulți tineri, unii minori, sunt antrenați în campania electorală a Irinei Vlah, candidată independentă la funcția de președinte al R. Moldova.
ZdG s-a infiltrat printre acești „voluntari” și a documentat cu o cameră ascunsă cum sunt mobilizați cei care fac agitație „cu inima”, dar fără contracte de prestare servicii și cu promisiunea că vor fi remunerați „după alegeri”, asta deși, punctează vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, conform legii, „voluntarul activează voluntar, fără a primi niciun fel de onorariu”.
Un anonim propune 400 de lei pentru tineri
Pe 26 septembrie, un cititor al Ziarului de Gardă îi trimite reporterei ZdG Felicia Ganev o „oportunitate” pentru tineri, adică un fel de „anunț de angajare”. „Oferta” apare pe un canal de Telegram cu aproape 35 de mii de abonați, în comentarii la un video cu Vladimir Putin. Un anonim propune 400 de lei pentru tinerii care vor să lucreze câte 2-3 ore pe zi. În schimbul remunerării, continuă acesta, doritorii trebuie să împartă ziare, să stea în corturi și să participe la adunările electorale ale Irinei Vlah, candidată la funcția de președinte al R. Moldova. Pentru a vedea dacă și cum sunt remunerați voluntarii și dacă sumele se raportează la Comisia Electorală Centrală (CEC), „propunerea” a fost acceptată.
Reportera ZdG îi scrie un mesaj persoanei care a distribuit acel anunț și-i spune că este interesată de „job”. Prima întrebare – „Câți ani ai?” În cele ce urmează, îi promite că va primi câte 400 de lei pentru fiecare zi de lucru. În continuare, o întreabă dacă mai are prieteni care „pot lucra în acest domeniu”, explicându-i că dacă aduce mai mulți oameni, va primi „mai mult decât de obicei” și subliniază: „Important să aibă 18 ani.”
A doua zi, persoana anonimă cere și primește numele, prenumele și datele dintr-un buletin de identitate improvizat, care nu există în realitate: Arina Plinteanu, născută la 13.09.2001.
Ulterior, „Arina” este adăugată într-un „chat de lucru” numit „Vlahovskie Koroli Moldavii” (Regii Vlahi ai Moldovei, traducere din limba rusă, n.r.). Chatul este redenumit în „Tinerii patrioți”, iar în el sunt adăugați noi membri în fiecare oră. Aceștia sunt anunțați că vor face „voluntariat” în sectorul Rîșcani al capitalei. Grupul creat pe Telegram servește pentru anunțuri despre întâlnirile „voluntarilor”, dar și pentru ca utilizatorii să voteze în sondaje pentru Irina Vlah, să se aboneze la rețelele sociale ale candidatei, să dea like-uri la postările ei, dar să le și citească, „să nu se facă de rușine nimeni”.
Infiltrarea printre „voluntarii” Irinei Vlah
Pe 29 septembrie, un alt anonim îi scrie „Arinei Plinteanu”, menționând că este „din partea curatorului”, adică a celui care a distribuit „oferta de muncă pentru tineri”. Reportera ZdG este anunțată că a fost înregistrată „oficial” și că începe „lucrul” pe 30 septembrie.
Una dintre administratoarele canalului de Telegram, care se prezintă a fi „Dașa (Daria, n.r.), reprezentanta Irinei Fiodorovna Vlah pentru sectorul Rîșcani”, le mulțumește „tinerilor patrioți” pentru „decizia de a ajuta în această perioadă dificilă pentru țară”.
De asemenea, aceasta îi atenționează pe membrii chatului: „Cu toții sunteți înregistrați oficial ca «VOLUNTARI AI IRINEI VLAH», deci, dacă cineva are întrebări, sunteți voluntari! Nimeni nu primește nimic pentru asta!”
Pe 7 octombrie, „voluntarii” sunt chemați să înceapă prima zi de muncă, la ora 16:00, în Parcul „Afganez”, denumire neoficială a unui parc din sectorul Rîșcani al capitalei. Echipată cu o cameră ascunsă, reportera ZdG a mers în teren. Acolo l-a întâlnit pe „Lioșa” (Alexei, n.r.). În discuția cu alte două fete prezente la întâlnire, acestea admit că au venit „să câștige bani”.
„Voluntariat” în care sunt implicați adolescenți minori și contra cost
După jumătate de oră de așteptare, „Dașa”, „reprezentanta Irinei Vlah”, vine și-i instruiește pe voluntari. „Dacă cineva vă întreabă, noi v-am înregistrat oficial pe pagina CEC-ului, așa că voi oficial sunteți voluntarii Irinei Vlah. Deci, dacă cineva vă întreabă, deschideți pagina CEC-ului și spuneți: «Verificați.» Arătați că sunteți în listă: «Iată numele, prenumele.» Ei pot să facă ce vor. Important să-i liniștiți cu faptul că sunteți voluntari oficial”, a transmis ea.
Distribuiți în două echipe, voluntarii încep munca fără a semna vreun contract sau o listă și fără a prezenta buletinele de identitate. Reportera ZdG și patru băieți, printre care și „Lioșa”, pleacă spre prima adresă, în „cel mai neprietenos raion” – o zonă rezidențială, unde sunt case particulare și puțini oameni pe stradă. Pe drum, tânărul mărturisește că are 17 ani, lucrează „oficial, dar un pic la negru”, menționând că sunt „mai mulți de 16-17 ani”. El relatează și despre faptul că a lucrat pentru oligarhul fugar Ilan Șor, având o „poziție bună”.
- ZdG: Pot să-ți dau o întrebare mai personală?
- Lioșa: Îhî.
- ZdG: Ai spus că ai lucrat pentru Șor, de ce ai plecat?
- Lioșa: Eu am venit în cel mai „bănos” moment, când încă plăteau bani tuturor. Când am înțeles că totul se ruinează, am plecat. Aș fi provocat mânia a do*uia (mulți, n.r.) oameni dacă încetam să le mai achit.
- Voluntar: Partidul lui Șor se consideră ilegal, nu?
- Lioșa: Eu am lucrat când era cât de cât legal.
- Voluntar: În 2018?
- Lioșa: Nu, 2023 încă. Când erau mitinguri, când ne plăteau bani. Când am înțeles că această *uinea (prostie, n.r.) se prăbușește, m-am gândit – da nu na*ui, „sportiki” (sportivii, n.r.) mă vor omorî și am plecat. (…) De câteva ori au încercat să mă bată, dar m-am scos.
În continuarea discuției, „Lioșa” asigură voluntarii că nu vor fi probleme cu banii. Doar că socotelile se vor face după alegeri, la fel și achitarea. În același timp, acesta promite că toți voluntarii vor fi chemați la o „mare petrecere cu alcool și cu tot ce trebuie”, iar în acest sens, va fi închiriată o casă.
- ZdG: Cum se întâmplă aici achitarea? Este vreun grafic?
- Lioșa: O să primiți după 20 octombrie banii. Ori voi veniți direct la oficiu și primiți banii, ori eu vă dau în plic la fiecare cât ați câștigat. Asta e minim 3000. Depinde de cum lucrezi. Eu scriu cine a lucrat mai bine sau alți observatori și este bonus. Dacă chiar o să lucrați bine, o să primiți 5000.
- Voluntar: Dacă chem prieteni?
- Lioșa: Asta va fi bonus pentru tine.
Totuși, pentru a primi banii, „observatorul” „Lioșa” spune că fiecare voluntar trebuie să facă minim 10 fotografii în care i se vede fața în timp ce oferă ziarul unui trecător sau când îl lasă în cutia poștală. Face fotografii. Îi trimite câteva Dariei. Aceasta îl sună nervoasă și îi spune să-și ascundă fața, că e minor. În frunte cu „Lioșa”, reportera ZdG și ceilalți voluntari au împărțit ziare timp de mai bine de trei ore.
În drum spre casă, după ce voluntarii au distribuit peste 200 de ziare, „Lioșa” i-a atenționat: „Ținem o evidență strictă a muncii. Salariul depinde de fiecare cât a ieșit și cât de mult, și cum lucrează. Să nu existe întrebări în viitor.”
- ZdG: Deci, nicio șansă să ne primim banii înainte, pe 20 octombrie?
- Lioșa: N-am înțeles. Eu spun, dacă ne prind că noi vă dăm bani, partidul va fi descalificat pentru cumpărarea președinților. Așa că nu prea. Numai după 20 octombrie.
- Voluntar: Dar ce va fi dacă cineva din noi vă șantajează?
- Lioșa: Nu va ieși. Noi avem propriii „sportiki” (sportivi, n.r.).
- ZdG: Ce înseamnă „sportiki”?
- Lioșa: Sunt niște neni care dau bătaie și gata.
Ce scrie în rapoartele CEC
Irina Vlah a declarat în prima săptămână (23-29 septembrie) a campaniei electorale că șase voluntari au desfășurat „campanii de informare”, iar munca acestora a fost estimată la circa 2484 de lei, adică 414 lei pe săptămână. În același raport (corectat) depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), munca unui voluntar este estimată la 685 de lei pe săptămână pentru „reprezentarea candidatului”.
În cea de-a doua săptămână aferentă campaniei electorale (30 septembrie – 6 octombrie), Irina Vlah declară că 309 persoane au desfășurat activități de voluntariat. Munca acestora a fost estimată la circa 136 529 de lei. Potrivit raportului, 295 de persoane au fost responsabile de „reprezentarea candidatului” și doar 13 au fost implicate în „campania de informare”.
Deși, voluntarii erau asigurați că numele lor sunt înregistrate la CEC, „Arina Plinteanu” nu apare nici în raportul aferent celei de-a treia săptămână de activitate, perioadă în care reportera ZdG a făcut „voluntariat” pentru candidata Vlah.
Reacții din tabăra Irinei Vlah
Contactat de Ziarul de Gardă, adolescentul minor „Lioșa” a închis apelul după ce reportera ZdG s-a prezentat cu numele ei real. Ulterior, acesta a eliminat-o pe Felicia Ganev, alias Arina Plinteanu, din „chaturile de lucru”.
Irina Vlah, dar și membrii echipei sale, n-au răspuns la apelurile reporterei ZdG pentru a explica de ce voluntarii sunt hrăniți cu promisiunea că li se va achita după alegeri și de ce aceștia nu au semnat contracte. Reprezentanta candidatei la CEC, Victoria Purice, a spus că ea nu întocmește rapoartele care se depun la Comisie săptămânal și că nu poate oferi detalii despre remunerarea voluntarilor.
Vicepreședinte CEC: „Voluntarul, de fapt, activează voluntar, fără a primi niciun fel de onorariu”
Pavel Postica, vicepreședintele CEC, a explicat pentru ZdG că în cazul în care o persoană primește bani din partea candidatului la funcția de președinte al R. Moldova, aceasta „nu mai este voluntar, ci un prestator de servicii”.
„În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că prima regulă este asigurarea transparenței și informarea publicului despre cine sunt acești voluntari. Din aceste considerente, am cerut ca ei să fie incluși într-o listă, să se vadă foarte clar cine sunt aceste persoane. (…) În situația în care concurenții electorali plătesc, el nu mai este voluntar. Persoana căreia i s-au plătit anumite resurse financiare încheie un contract de prestări servicii pentru repartizarea materialelor agitaționale etc. Voluntarul, de fapt, activează voluntar, fără a primi niciun fel de onorariu. Dar, totodată, activitatea acestuia este evaluată la o anumită sumă în dependență de timpul pe care l-a prestat. (…) Fiecare candidat sau grup de inițiativă face evaluarea muncii respective independent”, a explicat Pavel Postica.
Totuși, vicepreședintele CEC afirmă că voluntarilor li se pot oferi anumite sume de bani. „De exemplu, o diurnă pentru activitatea lor dacă merge în deplasare în altă localitate decât cea în care trăiește, i se asigură transportul… Aceste cheltuieli iarăși trebuie să fie raportate la rubricile corespunzătoare și conectate cu aceste activități de voluntariat”, punctează Postica.
„Ca să fie clar, toate achitările de campanie trebuie să fie făcute din contul fondului electoral. A doua regulă este că toate achitările trebuie să fie făcute în limita veniturilor obținute. (…) Tu poți colecta venituri până în ziua de vineri, dar cheltuielile poți să le faci inclusiv până în ziua de luni în anumite cazuri. (…)”, reiterează Postica.
„În cazul în care nu s-ar achita cu aceste persoane, concurentul electoral sau candidatul corespunzător își minte propriii susținători, care sunt de partea lui, nu doar electoratul. În cazul în care, neavând un contract, el îi achită din alte surse decât contul fondului electoral, asta înseamnă utilizarea resurselor financiare nedeclarate în campania electorală, ceea ce poate atrage sancțiunile corespunzătoare din partea CEC”, concluzionează vicepreședintele CEC.
Probleme cu raportarea muncii voluntarilor la mai mulți concurenți
Un raport al Promo-Lex din 27 septembrie a estimat cheltuieli neraportate de cel puțin 85 358 de lei pentru recompensele voluntarilor și agitatorilor în cazul mai multor concurenți electorali. Cele mai mari sume neraportate au fost în cazul grupului de inițiativă al Maiei Sandu (PAS) – 69 038 de lei, urmat de GI Tudor Ulianovschi (CI) – 10 176 de lei. Marți, 15 octombrie, CEC a fost obligată de Curtea de Apel Chișinău să examineze sesizarea depusă de candidatul Ion Chicu privind implicarea de către echipa Maiei Sandu a copiilor în campania electorală.