Cum să dezvolți un partid „pro-european”, folosind resurse administrative. Cazul MAN – partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban
După ce de la comuniști „a fugit”, de la socialiști „a fugit” – ambele partide oferindu-i tribună pentru a aclama: „Moldova este pentru Uniunea Vamală, pentru relații bune cu Rusia”, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a folosit tribuna municipalității și pagina oficială de Facebook a instituției pentru a anunța că a constituit un partid declarat „pro-european”.
Odată cu lansarea partidului lui Ceban – „Mișcarea Alternativă Națională”, bugetul pentru evenimentul „Zilele Chișinăului”, organizat în diasporă, a fost majorat, iar zona geografică a fost extinsă.
La un an de la înregistrarea oficială a partidului, sub pretextul unei „campanii de informare a cetățenilor privind echipa municipalității pe domeniile de responsabilitate”, orașul Chișinău a fost împânzit de materiale informative ce conțineau numele și fețele angajaților din subordinea primăriei – tot ei, membri ai MAN. Campania s-a desfășurat nu oricum, ci pe fundal verde, un verde identic cu cel al partidului MAN. Acțiunile sunt justificate de o decizie a CMC, propusă și votată de… fracțiunea Blocului „ACUM”. Primăria însă refuză să ofere răspunsuri privind banii cheltuiți pentru această campanie.
Ion Ceban însă neagă că ar folosi resurse administrative pentru a-și crește partidul pe care l-a înființat și chiar se arată confuz când îl întrebăm despre acest aspect: „Nu știu la ce exact dumneavoastră faceți referință.”
Liderul MAN: de la comuniști „a fugit”, de la socialiști „a fugit” și… un partid declarat „pro-european” a constituit
Ion Ceban a debutat în politică alături de Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), formațiune de centru-stânga, cunoscută pentru promovarea relațiilor cu Federația Rusă.

În 2011, alături de PCRM, devenea pentru prima dată deputat. La scurt timp, ajunge să fie unul dintre fruntașii protestelor anti-alianța pentru integrarea europeană, organizate de PCRM. „Noi cu toții spunem: Jos alianța!” striga Ceban în 2012 de pe scena instalată în Piața Marii Adunări Naționale de către comuniști.

Câteva luni mai târziu, Ceban anunța că părăsește PCRM-ul lui Vladimir Voronin pentru a adera la PSRM-ul lui Igor Dodon, disociat și el de comuniști cu doar câteva luni înainte, dar nu renunță la ideea de a „distruge Alianța pentru integrare europeană”.
În scurt timp, Ceban devine secretar pentru ideologie al PSRM.
„El este un adevărat ideolog. El a fost autorul «Moldova doar alături de Rusia», «Moldova doar în Uniunea Eurasiatică», «Limba moldovenească, stăpână la ea acasă»”, îl descria ulterior Dodon pe Ceban.
Socialistul Ceban a continuat să fie lider al manifestațiilor anti-aderare la UE. În 2014, coordonând un protest la Bruxelles în fața sediului Comisiei Europene, Ceban dădea asigurări: „Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală.”

Tot în 2014, Ion Ceban era unul dintre susținătorii referendumului nerecunoscut privind independența Găgăuziei și aderarea la așa-numita uniune vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
„Moldova astăzi este pentru Uniunea Vamală, Moldova astăzi este pentru stabilitate, Moldova astăzi este pentru relații bune cu Rusia. Și nicidecum Moldova nu vrea acolo unde ne trag ei pe noi (în Uniunea Europeană, n.r.)”, striga Ceban în 2014.
Drumul lui Ceban spre primăria Chișinău
În 2014 este reales în funcția de deputat pe listele PSRM. În 2015 însă, Ion Ceban părăsește fotoliul de parlamentar pentru a merge în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), fiind timp de patru ani președinte al fracțiunii PSRM.
Astfel, în 2018, Ceban a candidat la funcția de primar al Chișinăului în cadrul alegerilor locale noi. Este înfrânt de Andrei Năstase. Alegerile însă nu au fost validate.

În 2019, Ceban candidează din nou pentru a deveni primar al capitalei și reușește să ajungă în funcție, pe care o păstrează și după alegerile locale din 2023.
Municipalitatea – tribună pentru MAN?
Joi, 30 decembrie 2021. La doi ani după ce a fost ales pentru prima oară primar al capitalei cu susținerea PSRM, Ion Ceban, anunța de la tribuna primăriei Chișinău că părăsește socialiștii și că lansează Mișcarea Alternativă Națională (MAN), care, potrivit lui, „va fi o alternativă a actualei guvernări”.

Marți, 23 august 2022. Tot la tribuna municipalității, în timpul orelor de muncă, Ceban a anunțat transformarea MAN în partid politic.

Tribuna primăriei nu a fost utilizată de Ceban doar pentru a-și anunța noul proiect politic, ci și pentru a raporta activitățile partidului său în ședințele operative ale serviciilor primăriei.
Totuși, Ceban a negat că a folosit tribuna primăriei pentru anunțurile privind lansarea și activitatea MAN. „Nu știu la ce exact dumneavoastră faceți referință, știu că toate evenimentele publice și toate conferințele de presă care sunt nemijlocit cu tentă politică, ca să spunem așa, și în care este menționat într-o formă sau alta, se desfășoară la sediul MAN”, a declarat Ceban, solicitat de ZdG.
MAN „pro-european”, sprijinit de ruși?
În perioada celui de-al doilea său mandat de primar, Ceban și-a schimbat retorica, devenind pro-european. Dar, deși în spațiul public Ceban declara că a devenit susținător al integrării europene, un document elaborat de Statele Unite ale Americii, în 2022, plasa formațiunea condusă de Ceban în rândul entităților prin care Federația Rusă, prin persoana agentului FSB Iurii Gudilin, ar încerca să influențeze situația politică din R. Moldova
Potrivit documentului privind sancțiunile aplicate de SUA în privința a 21 de persoane și entități, printre care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, emis în 2022, Departamentul de Stat al SUA menționează că eforturile agentului FSB Iurii Gudilin sunt îndreptate spre a oferi susținere unei noi mișcări politice – MAN, condusă de fostul socialist, primarul capitalei, Ion Ceban.
„Deși eforturile sale de a influența alegerile din 2020 și 2021 au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN)”, se arată în comunicatul publicat pe pagina oficială a Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.
Întrebat de ZdG, Ion Ceban nu a comentat sprijinul pe care ar fi intenționat Gudilin să-l ofere formațiunii sale, ci a spus doar că MAN nu este supus sancțiunilor. A adăugat și că nu are nicio legătură în prezent cu Gudilin.
Gudilin apare într-o filmare publicată de jurnaliștii de la RISE, realizată la sediul PSRM, în timp ce mai multe persoane, printre care și alți consultanți ruși, se bucurau de rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 2019 din Chișinău, care erau în favoarea lui Ion Ceban. Gudilin apare în peisaj și în 2020, într-o fotografie alături de Ion Ceban, în timp ce ieșea din sediul PSRM, în pragul campaniei pentru prezidențiale.
„Avem anumite circumstanțe geopolitice, războiul la Est, sunt multe lucruri care ne determină să avem un comportament și anumite acțiuni. Nu cred că pot să mai adaug ceva”, a argumentat Ceban, întrebat de ZdG cum explică „transformarea” din politician pro-rus în pro-european.
Milioane de lei din bugetul municipal, cheltuiți pentru concerte în diasporă: „Ne-am săturat de politica MAN făcută pe bani publici!”
Dacă în 2021 și 2022 Zilele Chișinăului în diasporă au fost organizate doar în România, în 2023, după lansarea formațiunii politice MAN, evenimentul s-a extins și geografic, și financiar.
La sfârșitul lunii decembrie 2022 a fost aprobat în lectura a doua bugetul municipal Chișinău pentru anul 2023. Bugetul pentru „acțiuni de promovare a imaginii orașului Chișinău peste hotare” a fost majorat. Astfel, pentru organizarea evenimentului „Zilele Chișinăului” în șase orașe din România, Primăria Chișinău a planificat din bugetul public municipal 3 milioane de lei, iar alte 9 milioane de lei au fost planificate pentru a acoperi cheltuielile aceluiași eveniment organizat în Italia, Austria și Spania.
În bugetul provizoriu al capitalei pentru 2024, la aceeași rubrică, erau stabilite, precum în anul precedent, cheltuieli de 12 milioane de lei. În bugetul pentru 2024 aprobat în a doua lectură lipsește însă anexa care indică aceste cheltuieli, deși concertele au fost organizate.
În bugetul provizoriu pentru 2025 nu sunt trecute cheltuielile explicite pentru aceste evenimente, însă chiar de la începutul anului a fost organizat un astfel de concert la Veneția, Italia.
În timp ce edilul Ion Ceban declara că primăria Chișinău organizează concerte în diasporă tocmai pentru că există solicitări în acest sens, în 2024, un grup de reprezentanți ai diasporei a creat o petiție în care menționa că „ne-am săturat de politica MAN făcută pe bani publici!”



Întrebat cum comentează această petiție, Ion Ceban a folosit drept argument sutele de oameni care vin la concerte. De asemenea, acesta nu a putut să ne comunice dacă are date privind numărul celor din diasporă care au investit în Chișinău urmare a evenimentelor organizate pentru diasporă pe banii chișinăuienilor.
Am transmis o solicitare de informație către primăria Chișinău pentru a ne spune dacă există diferență între sumele alocate și cele cheltuite, cum au fost distribuiți banii, însă răspunsul s-a lăsat fără nici măcar o cifră, în schimb, primăria Chișinău și-a reafirmat „angajamentul față de transparență și gestionare a resurselor publice”.
Transparență sau promovare în culoarea partidului MAN?
La 17 mai 2022, CMC a aprobat decizia „Cu privire la aprobarea Planului local anticorupție pentru anii 2022-2025”, prioritatea numărul 5 fiind „Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și transparenței APL din municipiul Chișinău, iar una dintre acțiuni – „îmbunătățirea accesibilității și funcționării paginii web oficiale prin plasarea exactă, completă și în timp util”.

Decizia a fost luată cu votul majorității, inclusiv al consilierilor din Blocul „ACUM”, din care făceau parte PAS și Platforma „DA”, președintă a ședinței fiind Zinaida Popa, actuala președintă a fracțiunii PAS în CMC.
Întrebată dacă informarea pe fundal verde este ceea ce s-a dorit, de fapt, prin promovarea acestei decizii, Zinaida Popa susține că „scopul ei este de a transparentiza procesele care au loc și se desfășoară în cadrul primăriei și de a apropia cetățeanul mai aproape de instituția publică locală.”
„Din păcate, ceea ce vedem noi este o camuflare a unor campanii de PR a echipei partidului MAN și aici vorbim de anumite bannere care sunt amplasate pe tot teritoriul Chișinăului cu fețele reprezentanților partidului MAN și cu un QR cod. Ca rezultat al adoptării acestei decizii, din păcate, primarul doar a obținut o pârghie de a-și face campanie de PR a echipei partidului. De fapt, decizia, cum am zis, este una care trebuie să meargă în favoarea oamenilor de rând, dar, din păcate, beneficiază doar partidul MAN astăzi”, a adăugat Popa.
La 8 august 2024, primăria Chișinău anunța o campanie „de informare a cetățenilor privind echipa municipalității pe domeniile de responsabilitate”.
La scurt timp din momentul lansării campaniei de informare, stațiile de așteptare a transportului public au fost „decorate” cu bannere în care apar în prim-plan funcționari din subordinea primăriei, majoritatea membri ai partidului condus de edilul capitalei, Ion Ceban – MAN.
În troleibuzele din capitală răsună îndemnuri de a cunoaște echipa primăriei, accesând un site dezvoltat de autoritățile locale, iar panourile digitale din transportul public promovează, de asemenea, aceleași informații. În corturile anti-caniculă instalate în capitală în vara anului 2024 erau expuse și împărțite ziare al căror conținut vizează activitatea și echipa primăriei Chișinău. Campania de informare este desfășurată în culoarea partidului condus de primarul Ion Ceban – verde.





I. Ceban: Culoarea verde este o culoare frumoasă, este o culoare vie, este o culoare inclusiv a naturii. A fost până la noi, va fi după noi. Cred că nu există loc de interpretări în această privință.
ZdG: Deci, nu este o încercare de a vă promova partidul astfel?
I. Ceban: Eu cred că v-am răspuns la această întrebare.
Am solicitat primăriei Chișinău să ne spună și câți bani au fost cheltuiți pentru realizarea campaniei de informare, însă, în răspunsul transmis către ZdG, din nou, nu a fost prezentată nici barem o cifră care ar indica costurile pentru fiecare activitate realizată în campanie: tipărirea ziarelor, crearea și tipărirea bannerelor, crearea spoturilor publicitare și distribuirea tuturor produselor.
MAN, alături de politicieni cu ștate vechi și trecut pro-rus, într-o „Alternativă” pro-europeană
La 31 ianuarie, Ion Ceban, președintele MAN, Alexandr Stoianoglo, ex-candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova la alegerile prezidențiale, Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei și fostul deputat comunist Mark Tkaciuk, președinte al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, au anunțat că „își unesc forțele” pentru a pune bazele unui Bloc Politic pentru care „integrarea europeană este obiectiv major al țării”, pentru că „am văzut și am simțit efectele precedentelor guvernări și formațiuni politice”.