Cum a fost fraudat referendumul. Rețeaua lui Șor, de partea lui Stoianoglo. În slujba Moscovei (II): o nouă investigație ZdG sub acoperire
Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni, am documentat din interior, cu ajutorul unei camere ascunse… Da, ați intuit bine! Măriuța Nistor nu a fost singura jurnalistă de la Ziarul de Gardă care s-a infiltrat printre oamenii lui Șor. Ea a fost dată afară din „partid” după publicarea investigației, dar Natalia Zaharescu a rămas cu ochii pe ei. Ea a pătruns în alt grup al acestei rețele, fiind racolată ca „activistă” sub numele de cod „Irina Zahar”.
Jurnalista ZdG a primit bani pentru participarea la o întâlnire electorală cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale chiar în centrul capitalei, a primit indicații pe cine să voteze cu o zi înainte de scrutin, a fost somată cu argumente false să aleagă NU la referendum chiar pe 20 octombrie și, în final, i s-a dictat pe cine să voteze în turul doi al prezidențialelor.
Dacă înainte de 20 octombrie țintele rețelei lui Șor au fost referendumul și deturnarea cursului european al R. Moldova, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, chiar și după ce zeci de lideri au fost percheziționați, reținuți și arestați, rețeaua a fost mobilizată să-l susțină pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor lui Igor Dodon.
Natalia a început încercările de a se infiltra în rețeaua lui Șor în vară, în luna iunie, la protestele organizate în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, atunci când aveau loc ședințe de judecată în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul, bașcana regiunii găgăuze, inculpată pentru finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. Ceea ce i-a atras atenția au fost grupuri de oameni, majoritatea în vârstă, care se fotografiau în mod conștiincios la fiecare protest, aceasta fiind o metodă de a ține evidența celor care participă. Iar unii dintre ei o făceau chiar sub pereții Centrului Național Anticorupție, care se află în vecinătatea Judecătoriei.
„Am o propunere foarte bună: să mergi la Moscova la o conferință”
La unul dintre aceste proteste, o femeie blondă care s-a prezentat Iulia i-a făcut o ofertă „generoasă” jurnalistei ZdG – să plece în „excursie” la Moscova.
„Am o propunere foarte bună: să mergi la Moscova la o conferință. E un zbor dus-întors gratuit, cazarea e gratuită, alimentația e extraordinară. O să-și arăt fotografii, îți fug ochii! Acolo este bufet suedez, ar putea fi și excursii. O să fie o conferință. Trebuie să notezi ce vor spune acolo. Poți să mergeți cu cineva – cu soțul, cu o prietenă, important e să aibă mai puțin de 35 de ani. E un program pentru a face legături cu tineretul din Rusia, vor fi granturi pentru creații, economice, adică legături, cooperare… Pentru că oamenii oricum au legături, unii au rude acolo. Ei și ce dacă e război? Ce au oamenii cu asta?” – i-a explicat Iulia. Întrebată dacă pentru asta se plătește, Iulia a lăsat să se înțeleagă că ea a mai fost în asemenea „excursii” și că anterior a fost plătită pentru asta „un pic”, dar că de data asta nu vor fi plăți.
„Pentru că vor fi tineri și ei vor primi dividende pe urmă. Cine se va înregistra și va participa, pe urmă li se va propune și poate va fi ceva. Acum, deocamdată, nu”, a lămurit Iulia.
Reportera ZdG nu a acceptat propunerea, întrucât asta ar fi însemnat să ofere datele personale pentru achiziționarea biletelor de avion, dar și pentru că existau riscuri de securitate în cadrul călătoriei într-un stat agresor cum este Federația Rusă. Ulterior, Iulia i-a trimis fotografii din această călătorie și un video montat cu logoul organizației „Eurasia”, controlată de Ilan Șor, dovadă că aceste călătorii erau organizate de această entitate. Episodul Iuliei se încheie aici, dar ea va reveni, având un rol important la finalul acestei investigații.
Întâlnirea cu Marina Tauber
În septembrie, când campania electorală se apropia tot mai mult, s-a ivit o nouă oportunitate de infiltrare în rețeaua lui Șor.
10 septembrie 2024. În sectorul Botanica al capitalei un grup de oameni aștepta ceva sau pe cineva. În depărtare se zărește deputata fostului Partid „Șor”, Marina Tauber și una dintre fruntașele Blocului „Victorie”.
Ea s-a apropiat de grupul de oameni și le-a ținut un discurs: „Vă mulțumim din numele lui Ilan Mironovici Șor și a întregii echipe că sunteți aici. Vă mulțumim foarte mult că sunteți aici, că ați găsit timp pentru această întâlnire de suflet”, spunea deputata, iar în prejama adunării, mai multe persoane puteau fi văzute pe la colțurile clădirilor din apropiere cum notau și fotografiau ceva.
La această adunare a participat și o femeie pe nume Iustina, dar căreia toți îi spuneau Iulia. Ea urma să fie ghidul jurnalistei Natalia Zaharescu în interiorul rețelei. Femeia, vorbitoare de limbă rusă, s-a oferit bucuroasă să o înregistreze ca „simpatizant”, adică primul nivel din rețea.
„Noi suntem pentru Blocul «Victorie» și înregistrăm oameni în echipă, doritori, simpatizanți. Ca să vă înscrieți, trebuie de mers la oficiu, să vă înregistrați, să aveți buletinul de identitate, care va fi fotografiat pe o parte și pe cealaltă și veți fi „simpatizant”. Peste o perioadă, vă va fi deschis un cont pe care vor veni bani. Ei nu spun bani, dar „bonusuri”, a explicat femeia cu exactitate cu ce se ocupă.
Înregistrarea la oficiu și „bonusurile” pentru racolarea „simpatizanților”
16 septembrie 2024. Reportera ZdG se întâlnește cu Iulia, care o conduce la un oficiu al Blocului „Victorie” de pe strada Independenței din capitală. Pe drum, femeia i-a explicat Nataliei, pe numele de cod „Irina”, că urma să fie înregistrată totuși ca „activistă”, ca apoi să racoleze și ea „simpatizanți”.
Iulia a ținut să sublinieze din start că referendumul privind integrarea europeană este ținta și i-a explicat cum va fi transmisă informația privind candidatul la președinție care trebuie votat.
ZdG: Când vorbesc cu cineva, îi spun din start…
Iulia: Împotriva referendumului.
ZdG: Și împotriva Maiei Sandu?
Iulia: Nu împotrivă. Pentru oricine, numai nu pentru ea. Ultima zi a alegerilor este duminică, iar sâmbătă o să ne sune și o să ne spună: „Votați pentru această persoană.” Și tu trebuie să-i suni pe oamenii tăi și le spui. Când era partidul „Șansă”, l-au exclus pe ăsta, Lungu, și pe Cristina Vulpe. I-au exclus cu o zi înainte de alegeri. Și nouă ne-au spus: „Au exclus partidul «Șansă», votați pentru partidul «Renaștere»”. Nu-mi amintesc cine era de la „Renaștere”. Și acum va fi la fel. Ei ne vor spune: „Dacă îi vor exclude pe toți, iată pentru cine trebuie să votați.” Și tu deja îi vei suna pe ai tăi, pe simpatizanți. Și le spui: „Iată așa și așa”. O să vezi deja.
Iulia a îndemnat-o pe jurnalista ZdG să racoleze cât mai mulți „simpatizanți”. „Mai întâi tu o să ai „bonusuri”, pentru că tu i-ai adus. Tu o să primești mai mult. „Bonusurile” sunt bani, înțelegi, dar noi nu spunem „bani”, spunem „bonusuri”. Dacă tu aduci oameni, ca „activist”, vei primi mai multe „bonusuri”. Lor poți să nu le spui. Spune-le: „Eu nu știu, sunt prima dată…” Tu vei primi mai multe „bonusuri”, iar ei, ca „simpatizanți”, vor primi mai puține „bonusuri”. Înțelegi? Și cu cât mai mulți oameni o să aduci, cu atât mai mult o să primești.”
Oficiul la care a fost înregistrată Natalia în calitate de „activistă” avea inscripția „Laudrowash” pe frontispiciu. Ajunsă acolo, un băiat a introdus în calculator numele ei de cod, „Irina Zahar”, precum și numărul de telefon. Era a treizecea pe listă în ceea ce ei numesc „uceastokul 20”, adică sectorul 20. Totodată, el a înregistrat-o într-un chatbot de pe Telegram cu denumirea „Botanica 4 35/2”. Pentru asta, jurnalista ZdG a oferit fotografia unei imitații a buletinului de identitate cu datele personale modificate.
În oficiu, mai mulți oameni, majoritatea în etate, făceau rând să fie înregistrați, iar cei din personalul oficiului le explicau și le notau datele în calculatoare. Discuțiile erau despre liste și „simpatizanți”, care erau la mare căutare și cântăreau greu în cariera „activiștilor”. Ei primeau indicații să înregistreze cel puțin 10 persoane.
O femeie pe nume Irina, care a participat câteva zile mai devreme și la întrunirea cu Marina Tauber, părea să fie coordonatoarea acelui oficiu. Aceasta i-a arătat reporterei ZdG cum să înregistreze persoane utilizând chatbot-ul din Telegram și cum să le ceară oamenilor să-și fotografieze buletinele de identitate și să le introducă în acest chatbot. Ultima etapă a înregistrării era chiar o fotografie pe care trebuia să și-o facă persoana cu telefonul său.
Irina: Când o să-i înregistrați, pe o foiță să notați prenumele, numele de familie și numărul de telefon. Să o aduceți ca să verificăm dacă au trecut controlul sau nu. Bine?
ZdG: Bine.
Irina: Numaidecât. Trebuie să aveți până luni 10 simpatizanți.
ZdG: Și apoi?
Irina: Apoi vă vine un mesaj pe telefon și primiți bonusurile dumneavoastră.
ZdG: Numai dacă aduc 10? Dacă sunt mai puțini, nu?
Irina: Începeți cu 10. De exemplu, aveți trei persoane, care vă pot recomanda pe cineva dintre rudele lor. Și se adună foarte repede 10 oameni. Nu e mult.
ZdG: Ce să le spun? Ce este asta?
Irina: Noi suntem cei care suntem împotriva Uniunii Europene, împotriva Maiei Sandu și pentru unirea cu Federația Rusă. Asta e cel mai important, ca în ziua alegerilor să iasă și să voteze pentru unirea cu Rusia. Toți simpatizanții care se vor înregistra vor primi bonusuri.
ZdG: Cât?
Irina: Acum trebuie să primească 10 mii de ruble.
În final, Irina a încurajat-o pe reportera ZdG să se apuce de lucru și i-a spus foarte clar pe cine reprezintă.
Irina: Gata, poți să începi, să te apuci liniștită de căutat simpatizanți. Bine?
ZdG: Dacă mă întreabă ce partid e ăsta?
Irina: Noi suntem Blocul „Victorie”.
Redactorul-șef al ZdG, „simpatizant” în rețeaua Șor
Pentru a demonstra că este o „activistă”… activă, Natalia Zaharescu a decis să racoleze cel puțin un „simpatizant” și să-l înregistreze în chatbot. Pentru asta s-a oferit voluntar chiar redactorul-șef al Ziarului de Gardă, Victor Moșneag, care s-a ales și el cu o nouă identitate – Victor Moroșan. A introdus și el fotografia unui buletin de identitate modificat și la final i-a fost verificată identitatea cu o fotografie a chipului său făcută în timp real.
24 septembrie 2024. Patru zile de la începutul campaniei electorale. Natalia, cunoscută în rețea după numele ei de cod „Irina”, a fost invitată să participe la o ședință a „activiștilor”, care urma să se desfășoare însă într-un sediu nou, nu în cel de pe strada Independenței, ci în unul situat într-o clădire a fabricii de înghețată Drancor. Ea a fost sunată și chemată la ședință de o femeie vorbitoare de limbă rusă, care s-a prezentat Ana Ivanovna, șefa „uceastokului 20”.
„Eu sunt președintele. Să luați și niște simpatizanți, cine vrea să vină. Luați simpatizanți, cu cât mai mulți, cu atât mai bine”, a fost îndemnată reportera ZdG.
„Ea este șefa ta. Iar eu sunt șefa ei, iar acolo sunt șefii mei”
Pe Ana Ivanovna, cu numele de familie Macovei, Natalia a cunoscut-o personal la intrarea în noul oficiu, unde urma să aibă loc ședința. La ușă deja aștepta și Iulia, dar și alte femei din cadrul „uceastokului 20”.
ZdG: Bună ziua. Eu sunt Irina.
Ana Ivanovna: Bună ziua. Îmi pare bine. Ea este șefa ta (arată spre Iulia). Iar eu sunt șefa ei, iar acolo sunt șefii mei (arată spre oficiu).
ZdG: Câți suntem în sectorul 20?
Ana Ivanovna: În 20? Eu am 39 de activiști. 39, dar unii lucrează, alții au plecat undeva, cineva s-a îmbolnăvit…
„Unde sunt simpatizanții voștri? Unde sunt ei?”
În noul oficiu pe „activiști” i-a luat în primire o nouă șefă care s-a prezentat Xenia. Vorbind rusește, i-a luat la rost pe cei veniți la ședință că nu au adus destui „simpatizanți”: „La această ședință trebuia să vină câte doi simpatizanți de la fiecare activist. Unde sunt simpatizanții voștri? Unde sunt ei? Trebuie să înțelegeți și trebuie să le explicați și celorlalți: până nu se vor înregistra în telefon, nu va fi nimic. Încercați să le explicați. Să vină la noi dacă nu reușesc, dacă nu știu cum. Îi putem înregistra și în telefon cu butoane. Cine are telefon cu butoane aduceți-i aici și noi îi vom înregistra”, i-a probozit Xenia pe „activiști”, majoritatea persoane în etate.
Șefa Xenia a întrebat-o și pe jurnalista ZdG sub acoperire de ce nu a adus „simpatizanți”.
ZdG: Eu am vorbit cu ei, dar se mai gândesc.
Xenia: Nu trebuie să se gândească. Aduceți-i aici. Pentru asta trebuia să ne întâlnim azi. Trebuia să aduceți doi simpatizanți care nu vor și se mai gândesc, să-i invitați, să vină la noi. Noi o să le povestim ceva, o să-i convingem. Important e să-l aduceți aici. Propuneți-i: „Hai cu mine pur și simplu și să asculți ce ne vor spune.”
ZdG: Bine.
Xenia: Noi trebuie să ieșim cu toții la alegeri, să spune NU la referendum. Dacă nu ne vom aduna… De asta avem acest lanț: OP, activistul și simpatizantul. Noi trebuie să lucrăm împreună, altfel nu vom reuși.
ZdG: Ce e OP?
Xenia: Președintele organizației primare.
„Cine are neamuri în Rusia, de exemplu, îi transmite pe cardul lor”
La un moment dat, Xenia a îndemnat-o pe reportera ZdG să vorbească în limba… română și i-a explicat că datele colectate din buletin de la oameni se folosesc pentru a le deschide cont bancar în Rusia.
Xenia: Pentru asta și se face înregistrarea cu buletinul. La bancă când se duce să deschidă cont bancar, cu ce se duce? Cu buletinul.
ZdG: Și după asta, din telefon cum scot ei banii?
Xenia: Îi vine mesaj, PSB. Noi deja am găsit unele momente, în cripto… bani de ăștia virtuali, cu transfer, se convertesc și se dau. Cine are neamuri în Rusia, de exemplu, îi transmite pe cardul lor. Acesta e același card virtual cum au cetățenii… cum noi avem maib, de exemplu, în telefon, asta e fix același. Numai că noi cu dânsul nu putem să ne achităm aici.
Xenia le-a mai îndemnat încă o dată pe „activiste” să nu se lenevească. Dar acestea, fiind majoritatea femei în etate și având cunoștințe și abilități limitate în utilizarea smartphone-ului și a Telegramului, au venit cu listele de „simpatizanți” pe hârtie și au rămas nedumerite de faptul că efortul lor nu este apreciat.
„E imposibil, imposibil! Iată așa ne luptăm, cineva e de acord, altcineva te înjură”
„E imposibil, imposibil! Iată așa ne luptăm, cineva e de acord, altcineva te înjură. E îngrozitor! Ce treabă e asta să dai buletinul oricui? Cine o să facă asta?” – s-a indignat o femeie pe nume Liuba. Și Iulia a confirmat dificultățile pe care le întâmpină: „Eu pe fiica mea încercam să o conving, dar ea mi-a spus: «Mama, nu-ți dau, e numărul meu. Am acolo totul – și datele bancare, și lucrul, și creditele.»”
30 septembrie 2024. Reportera ZdG a fost chemată la un protest în fața Comisiei Electorale Centrale în legătură cu faptul că în Rusia urmau a fi deschise prea puține secții de votare. S-a întâlnit cu Iulia în troleibuz, iar pe drum, aceasta i-a strecurat niște pliante și niște foi pe care urma să înregistreze „simpatizanții”. Astfel, a devenit clar că înregistrarea prin Telegram, în cadrul căreia erau solicitate date din buletin, nu era pe placul multor „activiști”, de aceea s-au îmblânzit cerințele, fiind nevoie doar de numele și numărul de telefon al viitorilor „simpatizanți”.
Înainte de începerea protestului, Iulia i le-a prezentat reporterei ZdG pe alte câteva membre din sectorul 20: Ella, Liuba și Alexandra – toate femei în vârstă și „cu stagiu” în rețeaua lui Șor. Ca dovadă a participării la protest, femeile au făcut o fotografie, pe care i-au trimis-o Anei Ivanovna, șefa sectorului 20.
La protest însă nu au fost foarte dornice să fie în centrul acțiunii și au stat mai mult pe margine. Iulia a îndemnat-o și pe Natalia, reportera ZdG, să stea alături de ea într-un colțișor: „Nu ne trage curentul, nu ne vede nimeni, o să putem să ne cărăm de aici.”
Întâlnirile electorale cu Victoria Furtună. „În ultimul moment ne pot scoate din cursă. Pe Șor al nostru îl trag din toate părțile”
4 octombrie 2024. Cu cât era mai aproape ziua alegerilor, cu atât mai multe informații se developau. Președinta de sector, Ana Ivanovna, a sunat-o pe reportera ZdG, Natalia Zaharescu, să o cheme la întâlnirea electorală cu Victoria Furtună, oficial candidată independentă. Întâlnirea a avut loc pe strada Independenței, în sectorul Botanica al capitalei, în aceeași zi în care și reportera ZdG Măriuța Nistor, aflată și ea atunci sub acoperire, a fost chemată să participe la o întrunire electorală cu aceeași Victoria Furtună, dar în localitatea Dobrogea.
La manifestație, șefa sectorului 20, Ana Ivanovna, i-a transmis reporterei ZdG cu numele de cod „Irina” un pachețel cu pliante propagandistice și a îndemnat-o să înregistreze cât mai mulți „simpatizanți”.
Ana Ivanovna: Câți oameni ai în chatbot?
ZdG: Unul.
Ana Ivanovna: Numai unul? Poate mai găsești pe cineva. Măcar încă doi. Bine, Irocica? Străduiește-te, stârnește-le interesul.
ZdG: Înseamnă că trebuie să votăm pentru femeia asta la funcția de președinte?
Ana Ivanovna: O să vi se spună. Eu o să vă sun să vă spun pentru cine să votați. Asta nu e tot.
ZdG: Mai sunt și alții?
Ana Ivanovna: E posibil. Pentru că în ultimul moment ne pot scoate din cursă. Pe Șor al nostru îl trag din toate părțile. De aceea, sâmbătă, pe data de 19, o să vă scriu sau o să vă sun.
Întâlnirea Victoriei Furtună cu alegătorii avusese loc la o zi după ce poliția și Procuratura Anticorupție anunțaseră că anchetează coruperea masivă a alegătorilor de către gruparea Șor și Blocul „Victorie” și că cei care au primit bani riscau amenzi de până la 37 de mii de lei.
„Nu, nu sunt de la Șor”
După ce s-a încheiat evenimentul, jurnalista ZdG a profitat de ocazie și a făcut o fotografie cu Victoria Furtună. Totodată, a întrebat-o pe candidata „independentă” de ce oamenii lui Șor au venit la întâlnirea cu ea.
ZdG: Am vrut să vă întreb. Pur și simplu, m-au chemat la întâlnire doamnele astea din blocul „Victorie, Pobeda”. Dumneavoastră sunteți de la…
Victoria Furtună: Nu, nu sunt de la Șor, nu sunt de la Blocul „Pobeda”. Atâta lume vorbește despre asta. Noi îi invităm pe toți și inclusiv dumneavoastră ați venit din alt partid, dar ați venit aici să ne onorați cu prezența și eu vă mulțumesc foarte mult și vă așteptăm de fiecare dată, fiindcă eu am să fiu președintele tuturor. Nu contează cine mă susține, atâta timp cât eu nu am careva conexiuni cu acești oameni, atâta timp cât ei nu mă sponsorizează și nu sponsorizează absolut ceea ce facem noi…
Peste câteva zile, pe 7 octombrie, reportera ZdG a fost invitată la o altă întâlnire cu alegătorii cu… aceeași candidată, Victoria Furtună. La acea întâlnire, Iulia, femeia care a racolat-o pe reportera ZdG, i-a dat acesteia un cadou din partea Blocului „Victorie”. Era o pungă în care se afla o cutie de carton cu însemnele Blocului „Victorie”, ce conținea o prăjitură, un borcănaș cu miere și o cutie de ceai.
Mesaj PSB: „Puteți face transferuri numai prin băncile din Transnistria”
În timpul primei întâlniri electorale cu Victoria Furtună, reportera ZdG a primit un SMS de la banca rusească „Promsviazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale, în care era informată că i se deschisese un cont. În mesaj era indicat și un număr de telefon la care a răspuns o femeie ce a spus că este reprezentantă a băncii și că se află la Moscova. La întrebarea cum pot fi extrași banii de pe card, ea a explicat: „Puteți transfera pe aplicația mobilă, puteți transfera pe carduri Visa și MasterCard de pe acest card. Și puteți face transferuri numai prin băncile din Transnistria: Agroprombank, Sberbank-ul transnistrean și Eximbank – pe orice card Visa și MasterCard.”
Observator la alegeri. „Să nu-i pună Maiei Sandu voturile lui Stoianoglo”
8 octombrie 2024. Ana Ivanovna i-a propus reporterei ZdG să fie observator la alegerile din 20 octombrie. Dar nu a vrut să precizeze din partea cărui candidat.
Ana Ivanovna: Irocica, tu nu va trebui să faci nimic. Tu vei avea un act că ești observator din partea unui… reprezentant – fie de la Vlah, fie de la un candidat independent. Pentru că încă nu s-a decis din partea cui. Fiecare observator va fi de la diferiți candidați. Nu te îngrijora, acesta nu-i un lucru de răspundere, nu trebuie nicăieri să semnezi. Numai că trebuie să urmărești atunci când vor fi numărate voturile, ca să nu încurce, să nu-i pună Maiei Sandu voturile lui Stoianoglo, să nu le pună în teancul cu voturile pentru Maia Sandu. Observatorul, pur și simplu, stă într-o parte și urmărește. Ai înțeles? Se va plăti, se va achita suplimentar pentru cei care sunt în comisie, direct în mână se va da.
ZdG: Dar cât? Nu știți cât?
Ana Ivanovna: Încă nu m-au informat, dar știu că anul trecut a fost 1000 de lei. Anul trecut, dar anul acesta nu știu. 1000 de lei nu se tăvălesc în drum, cum se spune. Nu-i așa? Iată, toți 11 (candidați), alege-l pe care vrei.
ZdG: Chiar și pe Maia Sandu, da?
Ana Ivanovna: Dacă vrea, și pentru Sandu, asta nu contează. Și simpatizanții tăi dacă vor să voteze pentru Sandu, nu te împotrivi. Cel mai important este ca toți oamenii să voteze. Iar pentru noi cel mai important este ca la referendum să fie pusă ștampila știi tu care și unde. Ai înțeles?
ZdG: Aha.
Ana Ivanovna: În buletinul pentru referendum – acolo pentru noi e important, iar cel pentru președinte nu e important.
„Probleme are conducerea care învârtește bani mari. Dar noi suntem mici…”
12 octombrie 2024. Chatbot-ul din Telegram cu ajutorul căruia trebuiau racolați „simpatizanți” a fost blocat. Reportera ZdG a sunat-o pe Ana Ivanovna, care i-a spus că chatbot-ul a fost blocat de poliție și că totul „se va normaliza” după ce o să treacă alegerile.
Ana Ivanovna: Pur și simplu, nu da nimănui telefonul tău și să nu răspunzi la numere necunoscute. Și vor scrie tot felul de prostii, să nu reacționezi, totul e fake. Pe unii îi invită la poliție, pe alții îi amenință cu nu știu ce procente, nu știu ce credite au fost luate pe numele vostru. Totul e minciună. S-a confirmat, totul e minciună. Să nu crezi pe nimeni! Ai înțeles?
ZdG: Dar eu nu o să am probleme cu poliția?
Ana Ivanovna: Nuuu. Nu o să ai nicio problemă, pentru că toate sunt fake-uri. Ce, o să aibă toți probleme? Nuuu. Probleme are conducerea care învârtește bani mari. Dar noi suntem mici…
ZdG: Care conducere? Conducerea noastră?
Ana Ivanovna: În oficiul central, ei au acolo salarii mari, în Parlament sunt oameni care ne susțin, ei se lămuresc între ei. Dar pentru noi să nu ai grijă. Și trebuie să ieși să votezi. Ai înțeles?
ZdG: Desigur.
Ana Ivanovna: Pe urmă o să-ți spunem cu cine, cum și ce. Ori Iulia, ori eu o să te anunțăm. Bine? Vineri sau sâmbătă o să te anunțăm. De asta, nu te îngrijora și nu te teme.
Iulia, cea cu propunere de a pleca la Moscova, revine în scenă: „Plata se va face a doua zi. Puteți invita prieteni și cunoscuți”
16 octombrie 2024. Reportera ZdG, Natalia Zaharescu, a fost contactată de o veche cunoștință – Iulia, femeia blondă care în vară a invitat-o în excursie la Moscova. Iulia i-a scris pe Telegram că a apărut o posibilitate să lucreze și să primească niște bani, iar pentru asta trebuie să participe la o conferință, să stea acolo o oră. „Plata se va face a doua zi. Puteți invita prieteni și cunoscuți”, scria Iulia. Sunată la telefon, Iulia a spus că e vorba de o „conferință electorală”, iar ulterior a revenit cu un mesaj în care spunea că aceasta se va desfășura în ziua următoare, în 17 octombrie, la Palatul Sindicatelor și că pentru asta se vor plăti câte 400 de lei de persoană.
A doua zi, Iulia îi întâmpina pe cei care veneau la întrunire chiar la intrarea în Palatul Sindicatelor. I-a notat numele și i-a spus că pe urmă o să ia legătura cu „Irina Zahar”.
„Dacă vreți să aflați alegerea mea – eu o să merg și o să votez pentru Tarlev”
Așa-numita conferință se numea „Congresul Moldovenesc” și era dedicată, potrivit organizatorilor, „împlinirii a 665 de ani de la întemeierea Moldovei”. La fel ca și reportera ZdG, unii participanți nu știau pentru ce sau pentru cine au venit acolo. La un moment dat, se aud aplauze și în sală intră Vasile Tarlev, candidat la funcția de președinte al R. Moldova din partea Partidului „Viitorul Moldovei”.
Liderii așa-numitului Congres Moldovenesc, între care și Victor Stepaniuc, fost deputat și viceprim-ministru în perioada guvernării comuniste, au criticat situația social-politică din R. Moldova, acuzând actuala guvernare că a înrăutățit relațiile cu Federația Rusă și alte state din cadrul CSI.
Astfel, așa-numitul „congres” s-a transformat, de fapt, într-o întâlnire electorală a candidatului Tarlev, care a îndemnat direct participanții să-l voteze. „Dacă vreți să aflați alegerea mea – eu o să merg și o să votez pentru Tarlev”, a spus candidatul despre sine însuși.
400 de lei, primiți de reportera ZdG chiar în centrul capitalei. „Altora, uite, le-am dat aproape 4000”
18 octombrie 2024. În jurul orei 17:00, reportera ZdG s-a întâlnit din nou cu Iulia chiar în centrul capitalei. Iulia, care a spus că numele ei de familie este Lebedeva, s-a lăudat că are portofelul burdușit cu bani și că are de împărțit remunerări pentru mai multe persoane, chiar acolo, în mijlocul mulțimii și în văzul tuturor. Când reportera ZdG a ajuns la întâlnire, Iulia stătea de vorbă cu un tânăr care a venit și el să-și ia banii, circa 4000 de lei, după cum i-a spus ulterior Iulia reporterei ZdG.
Apoi Iulia i-a dat „Irinei Zahar” cei 400 de lei promiși, cu două zile înainte de alegeri, pentru participarea la un eveniment electoral al lui Vasile Tarlev.
Iulia: Fiecăruia trebuie să-i dau ceva. Așa, și dumneavoastră… Portofelul e burdușit. Dumneavoastră aveți o sumă mică.
ZdG: Alții au mai mult?
Iulia: Alții au mai mult. Altora, uite, le-am dat aproape 4000. A adus 9 oameni.
ZdG: Pentru ce?
Iulia: A adus 9 oameni. Dacă dumneavoastră ați fi adus 9 oameni, tot atâta v-aș fi dat.
Falsuri despre Uniunea Europeană: „De la nouă ani deja trebuie să întrețină relații sexuale în școli și să arate ce și cum”
Reportera ZdG a întrebat-o pe Iulia dacă Vasile Tarlev este cel care trebuie să fie votat. În locul unui răspuns direct la întrebare, femeia a debitat mituri incredibile despre Uniunea Europeană și despre referendum.
Iulia: Votați pentru cine doriți, numai nu pentru Sandu. Pentru că la noi va fi război, pur și simplu. Și dacă va trece referendumul, transmiteți-le și celorlalți, dacă va fi referendum și vor semna că DA, să se facă modificări în Constituție, atunci pământurile care ne aparțin vor trebui întoarse românilor care trăiau aici în anii ‘30-20-10. Vor veni și vor spune: „Jumătate de oraș e al meu”. Asta se întâmplă deja în alte țări. Toți oamenii vor fi dați afară. Va fi îngrozitor! Doamne ferește! Noi suntem proprietari, măcar ceva avem, terenuri, apartamente… Imaginați-vă că ne vor lua totul. Așa că nu trebuie nicidecum!
ZdG: Pentru asta se face acest referendum?
Iulia: Desigur. Și nu doar! Va fi modificată Constituția legat de sexualitate. Se va permite propaganda homosexualității. Există un program de dezvoltare sexuală a copiilor de la trei ani. De la nouă ani deja trebuie să întrețină relații sexuale în școli și să arate ce și cum.
„Așa au spus de la Moscova”
În aceeași zi de 18 octombrie, pe mai multe surse a apărut o înregistrare audio în care se auzea o voce asemănătoare cu cea a lui Ilan Șor, care își îndemna susținătorii să-l voteze pe Alexandr Stoianoglo. La scurt timp însă, reportera ZdG a primit un mesaj pe Telegram de la șefa de sector, Ana Ivanovna Macovei. Mesajul era în limba rusă: „Astăzi s-a decis. Votați pe cel în care aveți cea mai mare încredere, în afară de Sandu. Important – la referendum „Împotrivă”.
Contactată la telefon, Ana Ivanovna a confirmat: „Votați pentru oricine. Pentru că în această situație e important referendumul. La referendum trebuie pusă ștampila «împotrivă», ca să nu schimbe Constituția. Dacă va fi schimbată Constituția, atunci vom avea război cu siguranță. Noi desigur că vrem în Europa, dar în Europa o să ne ia după 2030, iar astea sunt vorbe în vânt. Iar ea (Maia Sandu) face agitație pentru Europa. Acest referendum nu e pentru integrarea în Europa, dar pentru modificarea Constituției. Iar dacă ea va schimba Constituția, va anula neutralitatea țării, vom ajunge ca Ucraina”, a continuat și ea narațiunile propagandistice și sperietorile despre referendum.
19 octombrie 2024. Cu o zi înaintea alegerilor, în ziua tăcerii, Ana Ivanovna i-a redirecționat reporterei ZdG un mesaj de pe contul de Telegram al Victoriei Furtună, în care aceasta îndemna să fie votată.
La telefon, șefa sectorului i-a confirmat Nataliei Zaharescu, alias „Irina” că s-a decis susținerea Victoriei Furtună: „Acesta e ultimul mesaj pe care l-am primit, aceasta e ultima indicație. Gata. Au spus că alte indicații, alte mesaje nu vor fi până mâine. Și mâine vom aștepta rezultatele. Așa au spus de la Moscova.”
„Dacă nu ne iese la număr, înseamnă că oamenii mint. Ai înțeles?”
Șefa sectorului 20 a mai spus că are un observator care va urmări desfășurarea alegerilor și care o să-i transmită la fiecare trei ore câți oameni au votat.
„Și noi vom ști. Eu deja știu câți simpatizanți sunt pe sectorul meu și trebuie să ieșim la cifra asta. Dacă nu ne iese la număr, înseamnă că oamenii mint. Ai înțeles? Bine, succes! Să nu mă mai suni, pentru că azi e ziua tăcerii, ca nu cumva să ne asculte cineva discuția”, a atras atenția Ana Ivanovna.
Peste câteva ore, reportera ZdG a fost sunată și de Iulia, cea care a racolat-o în rețea. I-a spus și ea că a primit mesaj de la Ana Ivanovna să o voteze pe Victoria Furtună. Iulia i-a sugerat reporterei ZdG o rezervă pentru cazul în care Victoria Furtună va fi scoasă din cursa electorală: „În cel mai rău caz, Tarlev. Dar important – pentru ea. Ea are un porumbel desenat. Dar cel mai important – să spui NU la referendum.”
În aceeași zi, ZdG a primit semnale că în rețeaua lui Șor oamenii au fost îndemnați să voteze nu doar pentru Furtună și Tarlev, dar și pentru alți candidați.
În ziua alegerilor: „Fiecare activist trebuie să-mi transmită câți dintre simpatizanții voștri o să voteze până la ora 15:45”
20 octombrie 2024. Mesajele nu s-au oprit nici în ziua alegerilor. Șefa de sector, Ana Ivanovna, i-a trimis de dimineață reporterei ZdG, Natalia Zaharescu, un mesaj adresat „activiștilor” în care spunea că e o zi decisivă: „Așa cum vom vota noi și simpatizanții, rudele, vecinii, prietenii noștri, așa vom trăi. Grăbiți-i pe simpatizanții voștri să viziteze secțiile de votare.”
Pe la amiază, Ana Ivanovna a trimis un alt mesaj, pe un ton imperativ și autoritar: „Fiecare activist trebuie să-mi transmită câți dintre simpatizanții voștri o să voteze până la ora 15:45. De la fiecare activist e OBLIGATORIU. Prezența lor la vot va fi o dovadă cum voi ați lucrat. Să vă sun sau îmi scrieți mesaj? Totul e clar?”
Pe la ora 15:00, ea a revenit cu un apel. A întrebat-o pe jurnalista ZdG câți oameni au votat „din partea ei” și a atenționat-o încă o dată că la referendum trebuie să voteze „împotrivă”.
Ana Ivanovna: Irocika, câți oameni au votat din partea ta astăzi?
ZdG: Câțiva oameni…
Ana Ivanovna: Îmi trebuie exact, pentru că de la mine se cer dat exacte. Dacă pe voi, activiștii, o să vă verifice de la oficiu, să am datele exacte. Așa cum o să spui, așa o să scriu.
Reportera ZdG i-a spus că „din partea ei” au votat cinci oameni. „Poate mai convingi pe cineva ca să meargă să voteze. Nu contează pentru cine votează. Important ca referendumul să fie NU. Ai înțeles?” – a fost mesajul Anei Ivanovna transmis chiar în ziua alegerilor, pe 20 octombrie.
Luni, după alegeri, activistele vorbeau: „Cică o jurnalistă și-a schimbat numele și s-a dat ca fiind activistă…”
Luni, a doua zi după scrutin, Ana Ivanovna a revenit cu un mesaj pe Telegram. A chemat-o pe Natalia Zaharescu, alias „activista Irina”, la un protest în fața Curții de Apel Chișinău, fără a-i spune cu ce scop. La Curtea de Apel se examina menținerea arestului preventiv a trei persoane reținute la Orhei în 10 octombrie pentru implicarea în schema de transfer al banilor din Rusia, iar rețeaua din sectorul Botanica a fost convocată să scandeze în apărarea lor.
22 octombrie 2024. La protest, jurnalista ZdG s-a întâlnit cu Iulia și alte femei din „uceastokul 20”. Despre rezultatele referendumului nu se discuta deloc. Femeile păreau cuprinse de îngrijorări și se temeau să nu fie și ele reținute de organele de drept.
Iulia a mărturisit că nu mai vrea să se fotografieze ca dovadă a prezenței la protest și i-a povestit Nataliei Zaharescu despre o jurnalistă care s-a infiltrat în rețea, adică despre Măriuța Nistor, jurnalista ZdG care a realizat prima parte a investigației sub acoperire despre rețeaua Șor – „În slujba Moscovei”. Iulia a sfătuit-o pe „Irina”, adică pe Natalia, să fie foarte atentă cu cine vorbește.
„Nu vreau să apar încă o dată în fotografii și să mă vadă toți pe tot internetul. Cine știe la cine o să nimerească. Cică o jurnalistă și-a schimbat numele și s-a dat ca fiind activistă sau simpatizantă și a tras cu urechea, a urmărit, a fotografiat, iar apoi au arătat la televizor tot-tot.
Cum se spune, paza bună trece primejdia rea. Mai bine să nu te prindă. Dacă nu cunoști persoana, nu comunica, nu spune nimic. În caz de ceva, eu nu te știu, tu nu mă știi, nu am fost nicăieri și bani nu am primit pentru nimic. Mai bine spui: eu pur și simplu treceam pe alături. Dacă te întreabă cineva, cine știe, poate e un provocator…”, a indrumat-o Iulia pe jurnalista ZdG.
Nici Ella, o „activistă” din sectorul 20, nu a mai vrut să se fotografieze la îndemnul altei „activiste”, Alexandra.
Alexandra: Hai să ne fotografiem. Hai să ne fotografiem în trei!
Ella: Eu nu vreau!
Alexandra: Maica Domnului! Dar de ce ești așa?
Ella: Pentru ce-mi trebuie să mă fotografiez?
Alexandra: Pentru că ești frumoasă.
Ella: Nimeni nu ne-a rugat.
Frica cuprinde rețeaua: „Eu din telefonul meu am șters aproape toate fotografiile. Și am aruncat tot ce aveam acasă”
Vorbind în șoaptă, femeile au mai spus că oficiul de pe strada Independenței, la care fusese înregistrată în calitate de „activistă” și jurnalista Natalia Zaharescu, a fost percheziționat și închis. Iulia i-a spus reporterei ZdG că de vină ar fi fost „un bețiv” care a venit la oficiu și a făcut gălăgie pentru că nu-și primise banii: „A început a urla prin tot oficiul. Probabil, ferestrele erau deschise. A venit poliția. Au intrat și au luat calculatoarele, discurile, telefoanele și l-au închis. Din cauza unui prost care era beat.”
Iar „activista” Ella, ca măsură de precauție, a șters din telefon toate dovezile legăturii ei cu rețeaua lui Șor și a aruncat de acasă toate „listovcile”, adică pliantele propagandistice anti-UE. „Eu din telefonul meu am șters aproape toate fotografiile. Și am aruncat tot ce aveam acasă”, a spus Ella.
Și tot ea s-a lăudat că a fost recent în Olanda, adică într-o țară membră UE, și a povestit că acolo e tare frumos. „Am zburat în Amsterdam, iar din Amsterdam – în orașul Utrecht. Acolo locuiește nepotul meu. Vai! Nu am văzut niciun automobil, doar biciclete și canale. Vai, cât e de frumos, foarte frumos!” – și-a exprimat încântarea „activista” pro-rusului Ilan Șor.
La final de protest a apărut și Ana Ivanovna, iar în jurul ei s-au adunat membrele sectorului 20. Generoasă, i-a permis jurnalistei să plece mai devreme de la protest, dar nu a vrut să asculte întrebarea despre când și cum va fi remunerată Natalia, alias „Irina”, pentru „munca” sa de „activistă”.
„Totul o să fie bine. Nu întreba nimic. Eu știu. Pe toți, și pe mine inclusiv mă îngrijorează întrebarea asta. Eu sunt la fel ca și voi”, a spus Ana Ivanovna.
Un apel de la oficiul central: „Conducerea Blocului «Victorie» o să elaboreze o strategie pentru turul al doilea, pentru victoria noastră”
24 octombrie 2024. Natalia, adică „Irina Zahar”, a fost sunată de pe un număr de telefon despre care atât Iulia, cât și Ana Ivanovna, i-au spus că este de la oficiul central al Blocului „Victorie”. Un bărbat care s-a prezentat Gheorghi, i-a spus în limba rusă că o sună la indicația personală a lui Ilan Șor.
„Vă sun la indicația personală a liderului Blocului «Victorie», Ilan Șor. Vă felicit pentru rezultatul reușit la referendum și pentru faptul că președinta Maia Sandu, care este împotriva poporului, nu a reușit să câștige din primul tur al alegerilor. În curând, conducerea Blocului «Victorie» o să elaboreze o strategie pentru turul al doilea, pentru victoria noastră. Președintele Ilan Șor o va face publică în următoarele zile. Vrem să vă mulțumim pentru munca dumneavoastră, pentru efort și curaj, în pofida presiunilor, pentru fidelitatea față de idee și pentru munca continuă în folosul Moldovei”, a spus bărbatul la telefon și a întrebat-o pe jurnalista ZdG sub acoperire dacă a fost la alegeri, câți oameni a mobilizat și cum au „lucrat” ceilalți „activiști”, dovadă că oamenii din rețea sunt atent supravegheați și verificați.
„Poziția lui Ilan Șor al nostru nu se schimbă deloc. Oricine, numai nu Sandu”
29 octombrie 2024. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Natalia a fost sunată de pe același număr de telefon de un alt bărbat, care s-a prezentat Vladimir și a vorbit tot în limba rusă. Pentru început, a întrebat-o pe jurnalista ZdG dacă mai este alături de ei.
„După cum știți, președinta care este împotriva poporului a pierdut în primul tur al alegerilor, în pofida fraudelor și a represaliilor pe care le face. Și avem nevoie să știm cine a mai rămas cu noi, pe cine încă nu i-au speriat. Totul e în regulă la dumneavoastră, Irina?” – s-a arătat îngrijorat reprezentantul lui Șor.
Apoi, Vladimir de la Blocul «Victorie» i-a transmis „Irinei” care este poziția lui Ilan Șor cu privire la candidatul ce trebuie să fie votat în turul doi, dar a evitat să rostească numele lui Alexandr Stoianoglo.
Vladimir: Poziția lui Ilan Șor al nostru nu se schimbă deloc. Oricine, numai nu Sandu. Aceasta este cea mai adecvată poziție. Înțelegeți?
ZdG: Asta ce înseamnă?
Vladimir: Asta înseamnă că nu trebuie să boicotăm alegerile, nicidecum. Nu trebuie să stricăm buletinul de vot. Încercați să spuneți asta cui puteți, acelorași simpatizanți, prietenilor, amicilor – că nu trebuie să boicotăm, dar trebuie să venim pe 3 noiembrie și să votăm împotriva lui Sandu. Pentru oricine este al doilea candidat, dar nu pentru Sandu.
ZdG: Dar este doar un singur al doilea candidat, Stoianoglo, da?
Vladimir: Da, da.
ZdG: Asta înseamnă că trebuie să votăm pentru el?
Vladimir: Da, da. Aceasta este cea mai importantă poziție acum. Oricine va fi mai bun acum, în afară de Sandu. Chiar și primul vostru candidat, sunt sigur că și el e împotriva lui Sandu.
ZdG: Care primul candidat?
Vladimir: Cel pentru care ați votat prima dată, la primul tur al alegerilor. Ei toți sunt împotriva lui Sandu.
Ulterior, jurnalista ZdG le-a sunat pe Iulia, femeia care a racolat-o și pe Ana Ivanovna, șefa grupului de „activiști”. Ambele au confirmat că au fost și ele sunate de la oficiul central și că li s-a transmis același mesaj – că trebuie să voteze împotriva candidatei PAS, Maia Sandu, adică pe candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.
Iulia: Au rămas numai Stoianoglo și Sandu. Numai că nici într-un caz pentru ea.
ZdG: Înseamnă că pentru Stoianoglo?
Iulia: Da, da, da, pentru Stoianoglo.
ZdG: Eu am văzut că el a spus că vrea în Europa.
Iulia: Of, cum să-ți spun? El vrea, dar nu cu aceleași metode ca ale ei.
Reacția persoanelor vizate: „Dar dacă o să vadă asta copiii mei… Poate nu mă arăți și pe mine? Ei au fost împotrivă mereu”
L-am sunat pentru o reacție pe Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la președinție, să-l întrebăm de ce rețeaua lui Ilan Șor este mobilizată să-l voteze pe el. Stoianoglo nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre. Victor Țvircun, șeful de campanie al lui Alexandr Stoianoglo, a negat că acesta ar fi susținut de rețeaua lui Șor. „Echipa noastră, inclusiv Alexandr Stoianoglo, nu are nimic legat cu Șor”, a declarat Țvircun.
Iulia, cea care a racolat-o pe jurnalista ZdG, ne-a zis ulterior, după ce am anunțat-o că a fost filmată, că s-a înrolat în rețeaua lui Șor „pentru că am mare nevoie de bani”. Ana Ivanovna a zis că-i pare rău pentru situația în care a ajuns și a spus că o vor certa copiii ei, dacă află cu ce se ocupă
Ana Ivanovna: Vai de mine. Ei, bine, dacă m-ați filmat, asta e. Dar dacă o să vadă asta copiii mei… Poate nu mă arăți și pe mine? Ei au fost împotrivă mereu. Nu o să mă mai ajute dacă o să mă vadă. Ei locuiesc peste hotare. Chiar ieri m-au sunat: „Nu te duce nicăieri, nu te implica!”. Dar eu, bătrână proastă, am căzut în capcană.
ZdG: Unde locuiesc copiii dumneavoastră?
Ana Ivanovna: Ei locuiesc în România și nepotul meu locuiește în Franța. Natașa, eu te rog, măcar pe mine să nu mă arăți.
ZdG: Mă scuzați, dar nu pot să fac asta… Discutați cu copiii dumneavoastră, spuneți-le cu ce vă ocupați.
Ana Ivanovna: Da, sigur! După asta, ei nu o să mă mai ia la ei.
Iulia, femeia care i-a dat reporterei ZdG 400 de lei pentru că a participat la o întâlnire electorală cu Vasile Tarlev, nu a răspuns apelului și nici mesajului nostru.
Ea a revenit cu un mesaj joi, 31 octombrie, în ziua publicării investigației, în care a spus că nu i-ar fi dat niciun ban reporterei ZdG. „Natalia, nu v-am dat niciun ban. Poate ați greșit ceva”, a scris Iulia, deși momentul transmiterii banilor a fost documentat video.
Am sunat-o pe deputata Marina Tauber, fruntașă a Blocului „Victorie”, pentru o reacție, dar nici ea nu a răspuns nici apelului, nici mesajului ZdG, pentru o reacție.
NOTĂ:
Eugeniu Meșina, administratorul spălătoriei LAUNDROWASH, a contactat Ziarul de Gardă pentru a atenționa asupra faptul că afacerea pe care o reprezintă nu are nicio legătură cu activitățile Blocului Victorie și ale rețelei lui Ilan Șor.
Publicăm declarația lui:
„Apreciem foarte mult munca și riscul asumat în realizarea acestei investigații. Ne place să credem că avem jurnaliști independenți care aduc lumina acolo unde este întuneric.
Cu toate acestea, solicităm ca Ziarul de Gardă să vină cu o mențiune publică despre faptul ca Spălătoria LAUNDROWASH se află la demisolului blocului, își realizează activitatea în mod legal (spălătorie cu autoservire) și nu are absolut nici o legătură cu birourile unde se întâlnesc acestea persoane. Birourile se află la etajul 1 (deasupra noastră).
Acest e-mail îl scriem în urma mai multor mesaje și sunete care le-am primit noi, de la clienții noștri, să ne întrebe dacă avem vreo legătură ce aceste activități murdare”.