Culisele dosarului angajărilor fictive în Poliție: „Documentarea” nașului Plahotniuc – misiunea secretă a finului Damir
Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost infiltrat în cadrul poliției pentru a-și documenta nașul. Așa se apără Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului General al Poliției din perioada în care Damir a fost „racolat” în calitate de „agent sub acoperire”. Pînzari se declară mândru de acest „proiect”, dar nu își amintește cum l-a convins pe finul lui Plahotniuc să lucreze împotriva acestuia.
Omul care l-a „angajat” pe Damir susține că acesta a devenit ofițer superior „sub acoperire” din cauza unei greșeli ortografice. Iluzia unei angajări reale a lui Damir în poliție a fost completată cu patru rapoarte informative atribuite acestuia, în care se relata cum, în 2017, Federația Rusă planifica să invadeze Odessa, iar Andrei Neguță, pe atunci ambasador la Moscova, denigra R. Moldova în interviurile acordate presei ruse. Două dintre rapoarte erau formate dintr-o singură frază. Deși era „racolat” pentru a-l documenta pe Plahotniuc, acesta nu este vizat în niciun raport de-al finului său.
Acum, Dorin Damir, Alexandru Pânzari și Valeriu Cojocaru, șeful Direcției nr. 5, cea care l-a angajat pe finul lui Plahotniuc, sunt învinuiți de comiterea a cinci infracțiuni. Întrucât se face referire la secrete de stat, ședințele de judecată din acest dosar se desfășoară cu ușile închise. Ziarul de Gardă a reușit însă să consulte documente din dosar și vă prezintă, în premieră, detalii despre munca „agentului sub acoperire” Dorin Damir.
5 iulie 2021. Ora 07:05.
Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) efectuează percheziții la mai multe locații din capitală, într-o cauză penală pornită la 22 ianuarie 2021. În urma descinderilor, sunt reținuți și, două zile mai târziu, plasați în arest preventiv Dorin Damir, președintele FEA (Fighting & Entertainment Association), și Valeriu Cojocaru, fost șef al Direcției nr.5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI). Cei doi se află și acum în izolator.
30 iulie 2021. Ora 06:45.
Procurorii efectuează percheziții în automobilul și domiciliul lui Alexandru Pînzari, șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP) în perioada 2016-2020. Acesta este reținut și, două zile mai târziu, plasat în arest preventiv. La 25 august, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, înlocuiesc, în privința lui Pînzari, măsura preventivă cu arest la domiciliu.
Potrivit procurorilor, în primăvara anului 2017, Damir s-ar fi folosit de influența pe care o avea datorită faptului că este finul lui Plahotniuc și i-a instigat pe Cojocaru și Pînzari să-l angajeze în calitate de „ofițer superior sub acoperire”. Acum cei trei sunt judecați pentru abuz de serviciu, delapidarea averii străine, complicitate la trecerea frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Niciunul dintre ei nu recunoaște comiterea faptelor incriminate, iar Damir a refuzat să facă declarații în fața procurorilor.
Finul trebuia să-și „documenteze” nașul
Deși dosarul penal se examinează cu ușile închise, ZdG a reușit să consulte mai multe documente și prezintă, în premieră, detalii despre circumstanțele cazului. În cadrul audierilor, Alexandru Pînzari a declarat că inițiativa de angajare a lui Dorin Damir în cadrul Secției nr. 1 „K” a Direcției nr.5 a INI îi aparține lui, dar nu își amintește cum a fost realizată. Acesta motivează că prin înrolarea lui Damir, care în 2017, conform procurorilor, „acționa față de angajații Poliției prin influență, autoritate și putere conferită de statutul său social de fin de cununie al lui Vladimir Plahotniuc”, a urmărit „documentarea acțiunilor pretins ilegale ale lui Vladimir Plahotniuc și ale guvernanților”.
Pînzari le-a mai spus procurorilor că nu ține minte ca Damir să fi manifestat „careva intenție pentru angajarea în rândurile IGP”. Afirmațiile acestuia sunt contrazise însă de Valeriu Cojocaru, care a precizat că „angajarea lui Dorin Damir în cadrul MAI a fost o ambiție personală de-a lui, o dorință să se realizeze în cadrul serviciilor speciale”.
Damir – ofițer superior „sub acoperire”, din cauza unei „greșeli gramaticale”
Fostul șef al IGP le-a mai spus procurorilor că nu cunoaște în ce funcție a fost numit Damir, chiar dacă în ordinul de angajare, semnat de el la 15 iunie 2017, este indicată funcția de „ofițer superior sub acoperire”, post inexistent la acea vreme în cadrul IGP al MAI.
La rândul său, Cojocaru motivează că sintagma „sub acoperire” a fost inclusă din cauza unei greșeli gramaticale și că aceste noțiuni ar fi fost preluate din Regulamentele anterioare.
Pînzari, mândru de proiectul „Damir”
În cadrul audierilor, Alexandru Pînzari le-a spus procurorilor că este „mândru de această realizare”, iar atunci când a fost întrebat dacă proiectul „Damir” în structurile Direcției nr.5 era de scurtă sau de lungă durată, acesta a afirmat că, „pas cu pas trebuia să-l apropie de persoane care încalcă legea, pentru documentarea acțiunilor lor”.
Alexandru Pînzari se declară nevinovat. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările reporterului ZdG, motivând că a semnat o declarație prin care se obligă să nu divulge informații din dosarul penal.
„Odată fiind pornit procesul penal, am semnat o declarație de nedivulgare a informațiilor din procesul penal. Prin urmare, nu am dreptul să vă spun despre circumstanțele dosarului. Una ce vreau să vă spun este că nu port nicio vină, exact ca și colegii mei care sunt încarcerați. După ce se va finaliza procesul și voi avea dreptul legal (voi face declarații – n.r.). Îmi doresc să declar toate circumstanțele pe acest dosar”, ne-a spus Alexandru Pînzari.
Angajare făcută „în mașina de serviciu, undeva prin jurul MAI”
Documentele din dosar arată că angajarea fictivă a lui Damir în structurile poliției a fost făcută în cinci zile, iar pentru a tăinui procedurile mimate, Cojocaru a parafat mai multe documente, atribuindu-le statutul de „secret de stat”. Dosarul a fost întocmit de Ana Railean, pe atunci șefa Serviciului Supraveghere a Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI. Aceasta le-a spus procurorilor că a primit de la Cojocaru setul de documente necesar angajării. Pentru că pachetul era incomplet, Railean s-a întâlnit cu Damir „în mașina de serviciu, undeva prin jurul MAI”, pentru a primi documentele lipsă și a semna actul de angajare.
„Comisarul” Damir, încurajat cu o serie de măsuri și distincții
Numirea fictivă a lui Damir a fost făcută la 15 iunie 2017, el alegând să „muncească” sub pseudonimul „HOLRIO”. La două luni după aceasta, Pînzari i-a acordat, la propunerea lui Cojocaru, înainte de termen, gradul special de „inspector principal”, iar la 25 februarie 2019, la o zi după alegerile parlamentare, Cojocaru i-a propus lui Pînzari să-i acorde lui Damir, înainte de termen, gradul special de „comisar”. Finul lui Plahotniuc a primit gradul respectiv chiar în aceeași zi. Damir a fost „încurajat” și cu o serie de măsuri și distincții, premii bănești și ajutor material. În noiembrie 2017, a primit Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, iar în decembrie 2018 a fost decorat cu medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II”.
O altă identitate pentru „comisarul” Damir
Sub pretextul efectuării unor „măsuri speciale de investigații”, în iunie 2018, lui Damir i-au fost perfectate buletin de identitate și pașaport, pe termen de un an, cu numele Dumitru Busuioc. Din mărturiile Anei Railean, pentru perfectarea actelor codificate, cei doi au mers, la 3 iunie, în ziua alegerilor locale, la Agenția Servicii Publice, „fiindcă nu era nimeni atunci și ei au considerat oportun anume acel moment”. Două luni mai târziu, Damir a folosit această identitate în scopuri personale, zburând în capitala Ucrainei, Kiev. Mai târziu, Damir a primit și un permis de conducere eliberat de autoritățile R. Moldova pe numele lui Dumitru Busuioc, dar cu fotografia sa. Busuioc este numele de familie al soției lui Dorin Damir.
În pragul alegerilor parlamentare din februarie 2019, sub pretextul că este antrenat „într-o cauză penală concretă la efectuarea măsurilor speciale de investigații”, finul lui Plahotniuc obține pe numele lui Dumitru Busuioc buletin de identitate și permis de conducere, pe un termen de 10 ani. Conform documentelor consultate de ZdG, Damir a deținut, în cei doi ani de activitate fictivă, actele codificate cu o altă identitate, chiar dacă, procedural, acestea sunt emise pe perioada în care este autorizată o măsură specială.
Documentele din dosar relevă faptul că Dorin Damir nu a deținut dreptul de acces la secretul de stat, însă „angajatorii” săi i-au prezentat și divulgat un șir de acte și proceduri secrete care se referă la activitatea specială de investigație.
Ședințe de judecată cu ușile închise
Ședințele de judecată în dosarul angajărilor fictive se desfășoară cu ușile închise, presa având acces doar la deschiderea acestora. Prezenți la una dintre ședințe, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Nici avocații acestora nu au dorit să facă declarații.
Iurie Tabarcea, unul din avocații lui Dorin Damir, susține că nu poate face declarații pe marginea procesului, invocând semnarea unor anumite „declarații privind nedivulgarea datelor”, dar punctează că clientul său pledează nevinovat.
Reporter: Clientul d-voastră recunoaște că a fost angajat fictiv?
Iurie Tabarcea: D-voastră considerați că el a fost angajat fictiv?
Reporter: Din materialele pe care noi le-am consultat, asta reiese.
Iurie Tabarcea: Asta este versiunea Procuraturii, nimic mai mult. Am declarat și anterior că dânsul pledează nevinovat. Asta este răspunsul la întrebarea d-voastră.
Munca lui Damir – rapoarte dintr-o singură frază
Pentru cei doi ani de „activitate” sub acoperire, Damir are trecute în dreptul său, în Registrul de evidență al Direcției nr.5, patru rapoarte informative, două dintre ele fiind redate în câte o singură frază. Documentele au fost secretizate cu gradul „Confidențial”, pe ele nefiind semnătura lui Damir. Ana Railean a recunoscut că rapoartele au fost scrise de ea, la indicația lui Valeriu Cojocaru.
Deși Pînzari susține că l-a angajat pe Damir în structurile polițienești cu scopul de a documenta acțiunile lui Plahotniuc, în cele patru rapoarte atribuite acestuia, numele nașului său nu este pomenit, subiectul comun al rapoartelor fiind Federația Rusă.
În documentul înregistrat la 10 iulie 2017, se raporta, din spusele „surselor demne de încredere” că, aproximativ în luna septembrie 2017, Federația Rusă planifica să invadeze Odessa și că „Federația Rusă planifică, în momentul apropiat, să aducă pe teritoriul Transnistriei aproximativ 300 de militari ruși, pentru instruirea populației din Transnistria. În caz de necesitate, militarii ruși împreună cu populația Transnistriei vor interveni la lupta care va avea loc pe teritoriul regiunii Odessa”.
Iar raportul din 16 noiembrie 2017 conține doar fraza – „Prin prezentul, vă aduc la cunoștința d-voastră despre aceea că mi-a devenit cunoscută informația precum că Andrei Neguța – ambasadorul R. Moldova cu sediul în Federația Rusă, cu regularitate are întâlniri cu jurnaliști ai F. Ruse, unde ultimul oferă interviuri eronate despre R. Moldova, astfel denigrând imaginea R. Moldova”.
O singură frază conține și raportul din 27 decembrie 2017 – „În conflictul armat din Donbas, separatiștii luptă de partea Federației Ruse, un cetățean de-al R. Moldova, pe nume Mihai, pseudonimul „Marcu”, deține gradul special de maior și fost angajat al SIS-ului. În cercul de soldați, „Marcu” este considerat cel mai bun lunetist al armatei ruse”.
Iar în cel de-al patrulea raport este scris despre o ședință cu tematică economico-culturală, care urma să se desfășoare în UTA Găgăuzia și la care urmau să participe oficiali din Sankt Petersburg.
Remunerat cu 170 de mii de lei pentru activități inexistente
Pentru a crea iluzia unei angajări reale, pe numele lui Damir au fost întocmite tabele de salarizare, fișe de stimulare, fișe de evaluare, rapoarte și alte documente. Astfel, deși nu s-a prezentat nicio zi la muncă, din iunie 2017 până în septembrie 2019, Damir a primit de la stat un salariu total de circa 170 de mii de lei. Potrivit mărturiilor Anei Railean, lui Damir salariul îi era oferit în mașina ei de serviciu, în apropiere de sediul MAI sau în alte „locuri sigure”.
„Prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar material, ci rezultă și din aceea că o instituție a statului, cum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități pentru persoane din nemijlocita apropiere a lui Vladimir Plahotniuc – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte, ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Desființarea Direcției nr.5
La finele lunii iulie 2019, Direcția nr.5 a fost desființată. Atunci, angajaților li s-au propus posturi de muncă alternative. Pentru a tăinui angajările fictive însă, în proiectele de ordine de concediere erau indicate pseudonimele persoanelor, motiv pentru care Gheorghe Balan, pe atunci șef interimar al IGP în mandatul Guvernului Sandu, a decis inițierea unui control al activității Secției nr.1 „K”. Acesta a mărturisit procurorilor că, în urma controlului, s-a constatat că „informațiile expuse în rapoartele angajatului cu pseudonimul „HOLRIO” nu prezentau interes, era o informație care se regăsește în mijloacele de informare în masă și nu era o informație confidențială, iar sumele achitate acestuia erau exagerat de mari în raport cu activitatea prestată”. Controlul a arătat că, pe lângă Damir, în Direcția nr.5 alte 6 sau 8 persoane erau angajate fictiv.
Solicitat de ZdG, Gheorghe Balan a refuzat să facă declarații pe marginea cazului, argumentând că în acest mod ar periclita ancheta.
„Nu pot să fac careva declarații publice, atâta timp cât declarațiile mele făcute în timpul urmăririi penale au fost incluse în lista părții acuzării și urmează să fiu citat în fața instanței de judecată pentru a face declarații. Pentru a nu pune o eventuală îndoială a legalității probelor, o să mă abțin din a face declarații”, ne-a spus Gheorghe Balan.
Riscă pedepse de până la 12 ani de închisoare
„La etapa actuală, examinarea se află la ședința preliminară. Urmează să discutăm chestiuni care țin de ședința preliminară și ulterior să trecem la cercetarea judecătorească”, a precizat Roman Rusu, procurorul care prezintă în instanță acuzarea de stat în acest dosar.
Conform legii, dacă vor fi recunoscuți vinovați, Dorin Damir, Valeriu Cojocaru și Alexandru Pînzari riscă pedepse care variază între 2 și 12 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.
În acest dosar a fost reținut și Ion Cojocaru, inspector al Poliției de Frontieră. La 25 august, el a fost eliberat din detenție, prin ordonanța procurorului, pe motiv că atât el, cât și rudele sale au fost intimidate de alți învinuiți și deținuți din Penitenciarul nr.13. Ion Cojocaru colaborează cu procurorii. La fel face și Ana Railean.
Cine este Dorin Damir
Dorin Damir (49 de ani) este președinte al Fighting & Entertainment Association (FEA) și al Uniunea Federațiilor Sporturilor de Contact din R. Moldova (UFSC). A fost coleg de promoție, la Academia de Poliție, cu Alexandru Pînzari, Valeriu Cojocaru și fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan. În perioada anilor 1997-2002, a activat în departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției al Ministerului Afacerilor Interne. În februarie 1998, a fost condamnat de Colegiul penal al Curții de Apel la 5 ani închisoare, pentru că în anii 1995-1996 ar fi snopit în bătaie câteva persoane care nu rambursau datoriile. Două luni mai târziu, a fost achitat de Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție.
Damir este finul de cununie al fostului lider PDM, fugarul Vladimir Plahotniuc, pentru care ar fi pregătit luptători, în perioada în care acesta controla țara. Tot Damir este cunoscut ca fiind cel care intermedia acțiunile și deciziile exponenților sistemului judecătoresc cu nașul său de cununie.