Cine stă în spatele maşinăriei de falsuri împotriva referendumului? „S-au strâns donații de la businessmani, biserici și mănăstiri”
„UEE – casă pentru moldoveni”, „Unde dispar moldovenii?”, „Ce ne așteaptă în țările Uniunii Economice Eurasiatice?”, „Ce pregătesc în UE?”, „Ce alegi tu?” – sunt doar câteva titluri ale pliantelor lipite în aceste zile în localitățile din țară. Foile volante scaldă în falsuri procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană în contextul referendumului din această toamnă.
În încercarea de a demonta aceste falsuri, ZdG l-a identificat pe comanditarul respectivelor pliante. Acesta este un businessman care susține că are afaceri în România, o țară-membră a UE, unde recent s-a și mutat cu traiul. Omul de afaceri a refuzat să spună cine a achitat pentru tipărirea pliantelor, dar a precizat că pentru aceasta s-au strâns donații de la alți oameni de afaceri, biserici și chiar… mănăstiri.
Foile volante în care sunt prezentate așa-zisele beneficii ale aderării la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și așa-numitele dezavantaje ale aderării R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) au luat cu asalt nu doar capitala, ci și majoritatea localităților din țară.
Satul Dobrogea, o localitate ce se află la 19 km de orașul Chișinău, este ticsit cu pliante roșii-albastre. Acest sat se află în administrarea orașului Sîngera.
Foile sunt lipite la stația de autobuz, pe ușile blocurilor de locuit, pe garduri, piloni și oarecum simbolic – pe garajele sovietice, ruginite. Toate sugerează același mesaj – pericolul ce vine odată cu aderarea la UE, iar de partea cealaltă – viața îndestulată din UEE. Aflându-ne în localitate, am întâlnit deopotrivă și săteni care dau dreptate mesajelor din pliante, și săteni care le califică drept falsuri.
Un bărbat vorbitor de limbă rusă, care a refuzat să-și spună numele, susține că este de acord cu ceea ce e scris în aceste pliante.
„Uniunea Europeană se va prăbuși curând. Nu vedeți ce se petrece acolo? Ei nu pot face nimic fără Rusia, dar nu vorbesc despre aceasta, nu recunosc aceasta. Energie nu este, gaz nu este”, susține bărbatul.
Într-o altă curte o întâlnim pe Tatiana. Și ea consideră că prosperitatea este despre UEE, iar incertitudinea – despre UE. Întrebată ce ar alege între cele două, femeia răspunde:
„Nu știu, noi suntem cumva obișnuiți cu Uniunea Sovietică. Era stabilitate (economică, n.r.), chiar dacă salariul era mic, dar acum ce avem? Oamenii sunt nevoiți să plece, pentru ca să-și găsească un loc de muncă. Familiile se destramă – soția și copiii sunt aici, în timp ce soțul lucrează în Europa sau invers”, își justifică opinia femeia.
Profir ne povestește că până și unii dintre consătenii săi încleie astfel de pliante în localitate.
„Să vedeți cum încleie pe la ușă. Eu am văzut și le-am rupt, pentru că nu-mi convine lucrul acesta, ca și cum și-ar bate joc de lume. Îi dă acolo vreo 20 de lei și umblă și încleie pe la uși că «Uniunea Europeană ne distruge».”
Reportera ZdG: Acestea sunt adevăruri?
Profir: Kakoi (care, n.r.) adevăr? Acolo-s minciuni direct spuse. Care adevăr acolo? Că el (Ilan Șor, n.r.) stă acolo lângă Putin? E trădare de țară asta.
Reportera ZdG: Credeți că, văzând aceste pliante, cetățenii vor gândi altfel și vor influența votul lor?
Profir: Pe mine nu o să mă schimbe nimeni și pe prietenii mei – la fel. Eu gândesc că omul care are judecată nu-și schimbă părerea. Să-mi dea și un milion Șor acum, eu nu-mi schimb părerea. Eu nu mă vând și nu mă cumpăr.
Și Oxana ne relatează că a văzut pliante suspecte în curți.
Reportera ZdG: Ce credeți despre aceste pliante?
Oxana: Îs toate niște falsuri. Ce, noi nu vedem ce se face în Rusia? Cred că-s falsuri.
Reportera ZdG: Cine le încleie, nu știți?
Oxana: Oamenii de pe aici, cărora le plătește cineva.
Reportera ZdG: Credeți că aceste pliante pot influența rezultatul referendumului?
Oxana: Cred că nu. Fiecare om are părerea sa și pliantele îs numai bani pierduți. Eu vreau să trăiesc ca în Europa, adică copiii și nepoții noștri, că noi, cine știe dacă mai ajungem. Acolo, în primul rând, e pace, e pace și democrație.
Despre creșterea economică, granturi și gazul rusesc
Pliantele conțin două casete. În prima casetă sunt prezentate mai multe așa-zise beneficii ale traiului în Uniunea Economică Eurasiatică, iar în contrast, sunt enumerate un șir de așa-numite dezavantaje ale aderării la Uniunea Europeană. Am luat câteva dintre aceste foi volante și le-am analizat pe rând împreună cu un expert în politica externă.
„Amenințare la adresa stabilității economice”, „creșterea dependenței de ajutorul extern sub formă de credite”, „majorarea prețului la gaz” și „creșterea prețurilor la tot” – astfel văd autorii pliantelor „viitorul european după aderare”.
Mihai Isac, expert în politica externă, neagă veridicitatea tezelor expuse.
„Este un mit. Dacă ne-am uita la toate statele care au aderat la Uniunea Europeană, toate au cunoscut o perioadă de creștere economică și au rezistat mult mai bine la crizele financiare internaționale. Totodată, statele UE ajută în mod unitar statele care ajung, cumva, din diferite motive, în colaps economic – să ne amintim de cazul Greciei. Dacă ne uităm la exemplul României sau Bulgariei, care sunt cele mai apropiate de R. Moldova, aceste state au cunoscut o creștere fantastică după aderarea la UE”, explică Mihai Isac.
Iar referitor la prețul ridicat al gazului, expertul subliniază că acesta este cauzat de faptul că Moscova folosește gazul pe post de șantaj.
„În primul rând, faptul că în acest moment gazul Federației Ruse mai ajunge în R. Moldova se datorează faptului că atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina, înțeleg problema R. Moldova. Autoritățile și populația R. Moldova decontează faptul că timp de peste trei decenii nu au fost implementate soluții menite să consolideze apartenența R. Moldova la spațiul energetic european, adică la spațiul energetic românesc. Și da, gazul este folosit pe post de armă de către Kremlin. Concomitent, trebuie să înțelegem că în UE, prețul la gaz poate fi mai mare, și nu doar la gaz, dar și veniturile sunt mai mari.
Cu siguranță, R. Moldova va beneficia de sprijinul UE pentru a trece și peste următoarele ierni, așa cum a beneficiat și până acum. De faptul că cetățenii R. Moldova plătesc mai mult pentru gaz nu este vina UE, este vina războiului declanșat în mod ilegal de către Federația Rusă împotriva Ucrainei”, mai spune Mihai Isac.
Totodată, expertul a adus claritate și cu privire la granturile care ajung în R. Moldova.
„Marea majoritate a sumelor de bani furnizate din partea UE către R. Moldova este formată din granturi și împrumuturi extrem de avantajoase. Aceste granturi sunt furnizate R. Moldova pentru a depăși situațiile de criză actuală, dar și pentru consolidarea rezilienței economice și energetice în fața amenințărilor Federației Ruse. Este greu de crezut că UE va sărăci R. Moldova prin sumele de bani acordate, având în vedere că dacă ne uităm la bugetul unui oraș mediu din UE, acesta este mult mai mare decât sumele acordate R. Moldova în ultimii ani. Pot să dau un exemplu – cea mai îndatorată țară din lume este SUA, care este statul cu cea mai importantă economie din lume. Ceea ce ține de R. Moldova, eu, personal, mă aștept ca peste câțiva ani, o serie din aceste împrumuturi acordate cu o rată de dobândă favorabilă să fie anulate de către blocul comunitar, așa cum s-a întâmplat și altădată”, specifică expertul.
„Credința ortodoxă o duce foarte bine în Uniunea Europeană”
Cealaltă casetă a aceleiași foi volante prezintă Uniunea Economică Eurasiatică prin „dezvoltare, inovare, ascensiune socială”, „garanții sociale”, „tarife joase pentru tot”.
„Din punct de vedere economic, veniturile reale ale populației din Federația Rusă și a statelor-satelit ale Rusiei, cum este R. Belarus, au cunoscut o scădere semnificativă pe fondul sancțiunilor impuse de către Occident în urma declanșării războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei în 2014. Conform tuturor statisticilor, în acest moment, Federația Rusă este un stat exportator de produse prime cu o industrie deficitară și cu lipsa unor capacități tehnologice de exploatare a propriilor resurse energetice. Nu trebuie să știm multă economie ca să putem distinge cum se dezvoltă un stat aflat în UE și un stat din afară. De multe ori, Federația Rusă prezintă fals și eronat datele economice pentru a mima o creștere economică, o creștere economică falsă, care este folosită atât pe plan intern, cât și pe plan internațional”, susține expertul în politică externă, Mihai Isac.
O altă foaie volantă face referire la „respectul față de credință și valori tradiționale” din partea Uniunii Economice Eurasiatice, iar în cealaltă casetă este invocată „prezența LGBT”, adusă de Uniunea Europeană.
„Credința ortodoxă o duce foarte bine în Uniunea Europeană. Avem patru state majoritar ortodoxe și mă refer la România, care este considerată a doua mare biserică după numărul de credincioși, Bulgaria, Grecia și Republica Cipru. Aceste biserici au beneficiat foarte mult de fonduri europene, care au fost folosite atât pentru construirea și deservirea unui număr mare de așezăminte sociale – în acest moment, biserica Ortodoxă-Română este cel mai mare furnizor de servicii sociale din România, în mare parte, fiind sponsorizate de fonduri europene. De asemenea, biserica și UE colaborează foarte bine prin refacerea monumentelor, mănăstirilor, bisericilor. În acest moment, Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare susținător al integrării europene, iar această ortodoxie europeană, spre deosebire de ortodoxia rusă, nu cheamă la războaie, nu cheamă la exterminarea unor alți ortodocși. Nu există niciun conflict religios pe teritoriul UE, slavă Domnului”, precizează expertul.
„UE nu intervine în modul în care statele naționale reglementează situația comunității LGBT”
Totuși, ce presupune „politica LGBT” în cadrul UE?
„Oricine are dreptul să se bucure de toate drepturile omului, indiferent de etnie, religie, orientare sexuală sau opinie politică, dar în același timp, UE nu intervine în modul în care statele naționale reglementează situația acestor comunități, cu excepția garantării unor drepturi fundamentale ale acestor comunități. Inclusiv în România, țară-membră UE, nu există nicio obligație impusă de UE către această comunitate, cu excepția garantării respectării drepturilor fundamentale, așa ca pentru toți oamenii. Atât. E o moștenire sovietică acest strigăt manipulatoriu către un dușman fictiv”, ne explică Mihai Isac.
O altă foaie volantă găsită în satul Dobrogea invocă faptul că în Uniunea Economică Eurasiatică ar fi respectată libertatea de exprimare, pe când în Uniunea Europeană – nu.
„Uniunea Europeană nu reprimă libertatea de exprimare și chiar a transformat dreptul la liberă exprimare într-un obiectiv strategic pe care toate statele trebuie să-l respecte pentru a deveni membre ale UE. Desigur, dreptul la liberă exprimare aduce cu sine drepturi, cât și obligații. Nimeni nu este obligat să sufere consecințele unui discurs plin de ură sau care cheamă la purificare etnică. Pe de altă parte, atunci când vorbim de Federația Rusă, vedem o îngrădire clară a dreptului la exprimare și am văzut persoane care sunt trimise în gulagul putinist chiar pentru o simplă postare pe Facebook sau pentru un like dat în urmă cu câțiva ani. Totodată, vedem o creștere dramatică a cazurilor de refugiați politici din Federația Rusă, mulți dintre ei suferind de mâinile justiției putiniste datorită opiniilor exprimate”, relatează expertul.
Dar cine stă în spatele acestor pliante și de ce acestea au fost răspândite anume în această perioadă?
„Desigur că acestea au fost răspândite datorită perioadei electorale în care ne aflăm, vorbim aici de alegerile prezidențiale și de referendumul din această toamnă, dar și de alegerile parlamentare din vara anului următor. Aceste narațiuni sunt puternic amplificate de mașina de propagandă susținută de Federația Rusă. Vedem cum Federația Rusă, prin instrumentalizarea unor elemente criminale și oligarhice, încearcă să răstoarne autoritățile constituționale de la Chișinău și să reușească să cucerească electorat, ceea ce nu au reușit să cucerească cu arma în mână la începutul anilor ‘90.
Având în vedere că la 9 mai, la Moscova, a avut loc lansarea Blocului «Victorie», trebuie să vedem că Ilan Șor, refugiat la Moscova, este folosit de către Federația Rusă pentru atingerea obiectivelor sale în R. Moldova. Astfel, sunt în R. Moldova testate diverse tehnologii și mijloace de dezinformare și țara este pusă în fața unor dificultăți care nu au mai fost întâlnite în perioada scurtei sale independențe”, declară Mihai Isac.
Analizând căsuța tehnică a respectivelor afișe, observăm că aceasta este indicată drept publicitate politică, comanditar fiind o entitate economică, în timp ce alte afișe nici măcar nu sunt semnate.
CEC: „Cercetăm aceste cazuri împreună cu IGP”
Am mers la Comisia Electorală Centrală pentru a întreba despre legalitatea acestui proces. Pavel Postică, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a enumerat o serie de nereguli la tipărirea și distribuirea acestor pliante.
„Noi am fost sesizați privind trei tipuri de pliante de acest fel, similare ca și conținut și ca imagini, dar care conțin elemente de încălcare a legislației cu privire la publicitate și a Regulamentului Comisiei Electorale Centrale cu privire la publicitatea politică electorală și mesajele de interes public. În prima categorie se includ afișele care nu sunt marcate în niciun fel, nu este indicat cine este autorul și aceasta este de la sine înțeles că este o încălcare și urmează a fi retrase din circuit.
A doua categorie de pliante se referă la aceleași imagini și același conținut de text, marcate ca fiind produse elaborate la comanda Partidului «Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei» (partid afiliat fugarului Ilan Șor) în luna iunie 2024, doar că partidul respectiv nu a prezentat la CEC niciun raport cu referire la gestiunea financiară, din care cauză, în privința acestui partid și pe acest fapt, CEC a pornit un proces contravențional în privința factorilor de decizie ai partidului corespunzător.
Totodată, am văzut aceleași tipuri de mesaje marcate ca și cum fiind mesaje de interes public, dar produse de un agent economic. La fel, este vorba de elemente de încălcare a legislației cu privire la publicitatea politică, pentru că promovarea mesajelor de interes public este prerogativă exclusivă a autorităților publice, iar în acest fel, s-ar transmite cumva ascuns ideea că aceste mesaje provin de la autorități, când, de fapt, ele sunt elaborate și comandate de către un agent economic. Se pare că există o conexiune logică între toate aceste trei tipuri de mesaje.
Mai grav, am fost sesizați și când astfel de pliante se repartizează la întâlnirile cu caracter politic care au avut loc pe parcursul lunii august și septembrie de către reprezentanții așa-zisului Bloc politic «Victorie», respectiv, atât noi, cât și colegii din Inspectoratul General de Poliție, cercetăm aceste cazuri, dar încă nu avem o finalitate”, declară Pavel Postică.
Comanditar: „Au donat businessmani, oameni simpli și niște mănăstiri”
Comanditarul publicității politice este entitatea economică „Ecolemn Lux SRL”, lucru pe care îl aflăm chiar din pliante. Firma a fost fondată și este administrată de către Alexandr Luchian. Am mers să discutăm cu reprezentanții acestei firme, dar drept adresă juridică figurează un apartament din sectorul Ciocana. Am sunat la ușa acestuia, dar nu ni s-a răspuns, iar adresa fizică, telefonând, am aflat că nu mai există, așa cum ni s-a comunicat, pentru că afacerea ar fi fost transferată în România.
Am telefonat repetat pentru a afla care este interesul unui agent economic să tipărească și să plătească pentru mesaje care sunt definite drept publicitate politică și mai ales, cum, aflându-se într-o țară-membră a UE, Alexandr Luchian promovează mesaje anti-UE.
Businessmanul s-a arătat foarte receptiv, acceptând să ne povestească despre toate.
Acesta a recunoscut că este comanditarul pliantelor ce diseminează falsuri, iar banii pentru tipărire i-ar fi luat din donații „de la alți antreprenori, de la biserici, de la mănăstiri”.
Mai întâi, Luchian a zis că el a apelat la pliante cu mesaj politic, pentru că „are dreptul să-și expună părerea”, apoi a zis că nu consideră mesajele de pe pliante drept unele politice.
„De când au apărut edițiile acestea, eu, ca un animăluț mititel, și toate hienele din R. Moldova au sărit asupra mea, toate autoritățile – FISC, Polițe – m-au călcat din cap până-n picioare și eu am hotărât că închid afacerea, să mă dezbaier.
Noi nu suntem țară democratică, nu mai predomină Europa, prostologii pe care nouă ni le împing. Noi și așa suntem în Europa, noi și așa suntem centrul Europei. Nouă nu trebuie să ne lămurească rușii sau românii, sau europenii ce națiune suntem. Noi suntem moldoveni. Noi trebuie să trăim bine cu toți”, a invocat Luchian.
Întrebat dacă are interese în politica moldovenească, Luchian a negat.
„Nu am eu niciun interes politic, eu vă spun așa cum este, ca un cetățean simplu, mai ales că eu acum locuiesc în regiunea transnistreană. Eu nu mai locuiesc în R. Moldova și afacerea o închid. Acum locuiesc și am afaceri în România și în regiunea transnistreană”, a precizat acesta.
„Sufletul meu m-a rugat. Nu mai pot așa să răbd”
Reportera ZdG: Dvs., locuind și conducând o afacere în România, într-o țară europeană, promovați mesaje anti-UE, falsuri. Cum e posibil acest lucru?
Alexandr Luchian: Pentru mine, nu există UE, Evrasia, pentru mine sunt țărișoare cu care eu lucrez cu mărfurile. Unde este geopolitica și unde suntem noi. Lăsați politica, nu vă băgați în astea, noi doar facem colb. Predomină businessul, și nu politicienii.
Reportera ZdG: Deci, dvs. sunteți de acord și credeți în mesajul acestor pliante?
Alexandr Luchian: Lăsați pliantele, m-a rugat cineva, eu am mers. Lăsați pliantele.
Reportera ZdG: Cine v-a rugat?
Alexandr Luchian: Sufletul meu m-a rugat. Nu mai pot așa să răbd.
Ulterior, Luchian a relatat că pliantele au fost achitate cu bani din donații, inclusiv de la mănăstiri.
„Nu am plătit din buzunarul meu. A fost o donație, mai multe donații au fost și pot să vă spun că au fost donații și de la mănăstiri, pentru că ei au rugat, ei sunt împotriva UE. Au donat businessmani, oameni simpli și niște mănăstiri, care, pur și simplu, au donat. Am listă.”
Când am întrebat dacă poate să ne dea lista cu donatori, Luchian a răspuns că nu poate să ne ofere așa date, pentru că donatorii și-ar fi dorit să rămână anonimi. A evitat să răspundă și care este scopul acestor donatori de a publica mesaje anti-UE.
A negat însă cu desăvârșire că are vreo legătură cu Ilan Șor.
„Lăsați-l atâta pe Ilan Șor. Ați făcut un idol din el. Lăsați-l. Peste tot predomină businessul. Atât. Unde-s eu și unde-i Ilan Șor”, a spus Luchian.
„După turul II”
Pe aceleași pliante este indicat că „Bluestone SRL” este compania care s-a ocupat de tipărire. Adresa fizică și juridică a acesteia se află într-un apartament din sectorul Buiucani, la care, la fel, nu ni s-a răspuns când am sunat la ușă. Directorul acestei firme este Ciprian Gabura, care deține 25% din companie. Acesta figurează în calitate de director și deține 100% din acțiunile companiei „Global Print Grup SRL”, care tipărea lunar în această primăvară aproape un milion de ziare în care Ilan Șor își trecea în revistă „principalele reușite” și promova narațiuni de integrare în Uniunea Economică Eurasiatică, despre care ZdG a scris anterior.
Luni, 23 septembrie, am mers la adresa fizică a companiei „Global Print Grup” și l-am telefonat pe Ciprian Gabura, prezentându-ne în calitate de potențiali clienți. Gabura nu era la întreprindere, iar muncitorii prezenți, după ce au înțeles că suntem jurnaliști, ne-au informat că nu avem voie să filmăm pe teritoriul întreprinderii.
Marți, 24 septembrie, l-am telefonat repetat pe Gabura, dar acesta ne-a închis telefonul. I-am lăsat un mesaj în care m-am prezentat drept reporteră la Ziarul de Gardă, întrebând când ar fi disponibil pentru o discuție. „După turul II” – a fost răspunsul acestuia. Am revenit cu mesaje în care am întrebat de ce anume după turul II al alegerilor, dacă are vreo legătură cu politicul din R. Moldova, cine este adevăratul comanditar al pliantelor și ce relație are cu Ilan Șor. Gabura însă a ignorat mesajele noastre.
Firmele „Bluestone SRL” și „Global Print Grup SRL” apar într-o hotărâre a CEC din octombrie 2023, potrivit căreia, prima a importat în R. Moldova, în calitate de „material publicitar pentru diferite necesități”, produse textile, cum ar fi tricouri și chipiuri comandate de partidul „Șansă”, un partid din componența blocului politic „Victorie”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor. A doua firmă a aplicat pe materiale inscripția „Ș – Șansă pentru Moldova”. Produsele au fost identificate în urma unor percheziții efectuate în dosarul finanțării ilegale a fostului partid „Șor”.
La începutul lunii septembrie a acestui an, printr-o hotărâre judecătorească, Global Print Grup SRL a fost privată de dreptul de a tipări materiale ce au caracter politic.