Verişorii şi concursul ilegal de la Ministerul Sănătăţii
Verişorul ex-ministrului Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, a venit, în februrie 2010, la conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie (SPC), în temeiul unei hotărâri adoptate în mod arbitrar şi ilegal. Aşa arată recenta decizie a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), care este una definitivă şi care anulează procesul-verbal al comisiei de concurs de atunci şi obligă Ministerul Sănătăţii să restabilească în funcţie directorul anterior.
În primele două luni ale anului trecut, 19 funcţii de directori de instituţii medico-sanitare publice au fost scoase la concurs de către Ministerul Sănătăţii (MS). Respectivele remanieri au pus pe jar o bună parte dintre medici. Amintim că ZdG publicase la acea vreme articole despre numirile „la pachet”, despre care o parte din breasla medicilor avea temerea că sunt menite să ascundă faptul că unele funcţii sunt „comercializate”, că în unele cazuri, în concurs nu au învins cei mai buni, iar în altele – cadrele sunt selectate pe criterii politice.
19 concursuri şi doar 1 contestare
Dintre cele 19 instituţii, doar în două cazuri reprezentanţii au avut curajul să meargă împotriva schimbărilor pe care le considerau incorecte. Directorul Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală de Urgenţă Centru a revenit în funcţie după ce angajaţii din 17 raioane ale R. Moldova au protestat împotriva numirii unui nou şef de către Ministerul Sănătăţii şi după ce câştigătorul concursului şi-a retras candidatura.
Constantin Ţurcan, cel care a fost director al Spitalului Clinic de Psihiatrie în ultimii aproape 25 de ani, construind spitalul şi amenajând teritoriul aşa cum se află acum, a fost devansat în cadrul concursului de ocupare a respectivei funcţii de către Mihail Hotineanu care, printre altele, este şi verişorul ministrului Sănătăţii de atunci, Vladimir Hotineanu, actualul preşedinte al comisiei parlamentare „protecţie socială, sănătate şi familie”. Ţurcanu a fost singurul care a atacat în judecată MS contestând procesul-verbal al şedinţei Comisiei de concurs.
20 de luni şi 27 de şedinţe de judecată
După 20 de luni şi 27 de şedinţe de judecată, CSJ a decis irevocabil inclusiv anularea procesului-verbal al şedinţei Comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiei vacante de director al SPC din 19 februarie 2010 şi restabilirea lui Ţurcan în funcţie cu achitarea salariului pentru absenţa forţată.
Din decizia CSJ transpar numeroase încălcări şi ilegalităţi ale MS în procesul de desemnare a lui Mihail Hotineanu drept câştigător al concursului pentru funcţia de director al spitalului. În primul rând, comisia de concurs a fost constituită cu grave încălcări ale legalităţii, find formată din doar 9 membri în loc de 11. Din comisie au fost excluşi reprezentantul Academiei de Ştiinţe şi al Cancelariei de Stat, fapt ce nu a asigurat obiectivitatea decizională, precum prevede Regulamentul. Contrară prevederilor legale e şi instituirea unei alte comisii, formată din trei mambri, pentru proba scrisă, membrii fiind numiţi de către ministru, dar nu de preşedintele comisiei de concurs, a cărui competenţă exclusivă era.
6 puncte acordate ilegal
„În şedinţa de judecată s-a stabilit cert constituirea ilegală a Comisiei de concurs. De asemenea, cu încălcarea regulilor stabilite a avut loc şi evaluarea candidaţilor”, „Contrar normei de drept enunţate, pe testul-grilă al lui M.Hotineanu nu a fost aplicată nicio ştampilă…, ceea ce pune la îndoială rezultatele testării”, se mai arată în decizia instanţei, după care se specifică unde anume şi câte puncte au fost acordate ilegal.
1 punct – „Contrar pct. 2, 4, 5 din Regulile de completare a grilei, care prevăd că grilele completate incorect şi cu semne distinctive vor fi anulate, la întrebarea 22 din testul-grilă al candidatului Hotineanu, în condiţiile existenţei ştersăturilor şi corectărilor variantei de răspuns, acestuia i-a fost acordat ilegal un punct”.
2 puncte – „Lucrările ştiinţifice ale lui M.Hotineanu, care au fost publicate în broşuri şi culegi şi nu în reviste naţionale, au fost admise de Comisia de concurs, fapt ce a dus la acordarea ilegală acestuia a două puncte”.
3 puncte – „Niciunul dintre cursurile de instruire urmate de candidatul M.Hotineanu nu a avut o durată de cel puţin două săptămâni, maxim fiind de cinci zile, fapt ce a dus la acordarea ilegală a acestuia a trei puncte”.
„Nu totul se decide prin intermediul nănaşilor, cumătrilor”
Dacă sunt scoase aceste puncte, reiese că punctajul maxim, cu diferenţă de 3 puncte, urma să-i revină lui Constantin Ţurcan. Acesta a refuzat să ofere alte detaliii, doar a confirmat cele expuse în decizia instanţei de judecată. „Viitorul Moldovei e în mâinile tinerilor, dar cu cumătrism şi nănăşism aceştia nu au nici o perspectivă. Am crezut de datoria mea să demonstrez pe căi legale că acel concurs n-a fost legitim şi că nu totul se decide prin intermediul nănaşilor, cumătrilor. A fost o luptă foarte grea, dar necesară pentru acei care nu pierd speranţa”, a declarat Ţurcan, care nu a precizat dacă va participa şi la următorul concurs.
În rezultatul deciziei CSJ, Constantin Ţurcan a fost restabilit la serviciu, dar în dimineaţa următoarei zile a şi fost suspendat şi a fost anunţat un nou concurs pentru ocuparea funcţiei de director (pe de altă parte, după o lună de la demiterea directorului Centrului Mamei şi Copilului, MS încă nu a anunţat concurs pentru suplinirea funcţiei date).
Perioada de înregistrare expiră la sfârşitul acestei săptămâni şi deocamdată, singurul candidat înscris este acelaşi Mihai Hotineanu. Despre motivele care au dus la anunţarea unui nou concurs, Mihai Hotineanu, care la moment se află în concediu, a spus doar că „sunt probleme”, dar nu a vrut şi să concretizeze ce fel de probleme.
„Sunt sigur că o să mai luptăm”
„Despre CSJ încă nu se ştie. Este abia avizul, dar MS va ataca hotărârea. Asta-i chestia juriştilor, pe mine nu mă interesează. Dacă vor încă un concurs, vom mai trece un concurs şi gata, ce să vorbim mult. Eu nu mă tem de concursuri”, a fost replica lui Hotineanu. La întrebarea ZdG dacă este sigur că va învinge şi într-un nou concurs, acesta a răspuns zâmbind, „nu, dar sunt sigur că o să mai luptăm”.
Mihai Hotineanu, care este cu vreo 10 ani mai în etate decât fostul director şi care mai are foarte puţin până la pensionare, a ţinut să spună că el este convins că, în cazul concursului cu pricina, nu au existat ilegalităţi, iar despre posibila influenţă a vărului său, ex-ministrul Hotineanu a insistat că acela deja ne-a răspuns la această întrebare. Amintim că în perioada concursurilor, contactat de ZdG, ministrul Sănătăţii Hotineanu, nemulţumit de un articol anterior, iniţial a refuzat să vorbească, după care a răspuns cu alte trei întrebări: „Care spitale? Şi ce probleme aveţi dvs.? Este site-ul Guvernului. Este site-ul fiecărei instituţii. De ce dvs. n-aţi participat să vedeţi site-ul?” şi atât.
Concurs repetat şi condiţii reduse
În Ordinul publicat pe site-ul ministerului, vedem că de această dată a fost modificată şi metodologia evaluării candidaţilor pentru ocuparea funcţiei de director al Spitalului Clinic Republican. Dacă anul trecut, candidaţii erau supuşi la patru etape de evaluare: testul-grilă, evaluarea proiectului de management, evaluarea calităţilor personale şi evaluarea dosarului, acum, se rezumă doar la două: evaluarea calităţilor personale şi a proiectului de management. Anterior, anume la aceste două probe Hotineanu a luat practic punctajul maxim, ceea ce i-a asigurat şi departajarea de celălalt concurent.
P.S. Spitalul Clinic de Psihiatrie se află pe un teritoriu de vreo 64 de hectare, unde este mult spaţiu liber, adică împădurit, şi unde poate fi uşor de conectat la toate reţelele de infrastructură. Surse anonime din cadrul Primăriei spun că anume pentru acest teren, care se află în subordinea spitalului şi, respectiv, a ministerului, se dă marea luptă.