„Unirea” membrilor partidelor afiliate lui Șor. Profilul persoanelor interzise în România pentru implicare în organizarea unui protest eșuat la București
Tineri, cu aspirații politice, foști candidați la funcții de consilieri municipali la Bălți și Chișinău sau chiar la funcția de primar, nelipsiți de la evenimentele tangențiale ale lui Șor sau ale Federației Ruse – acesta este profilul câtorva dintre persoanele care au primit interdicție de a intra în România pentru o perioadă de cinci ani, pentru că au încercat să susțină protestele din cadrul unor manifestații plătite de Șor în ziua în care președinta Maia Sandu participa la congresul Partidului Popular European (PPE).
Ziarul de Gardă a identificat câteva dintre persoanele care au fost supuse sancțiunii și a constatat că printre cei 116 oameni se numără membri sau promotori ai partidului „Șor”, declarat neconstituțional între timp, dar și ai partidelor „Șansă” și „Renaștere” – toate afiliate lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.
Cronica unei manifestații eșuate, soldate cu interdicție de intrare în România pentru 116 persoane
5-6 martie 2024. Maia Sandu s-a aflat la București, unde a participat la congresul PPE.
6 martie 2024. Simpatizanți și membri ai partidului „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR) au protestat la centrul „Romexpo” din București, unde avea loc Congresul PPE. Liderul partidului, George Simion și mai mulți susținători au încercat să forțeze intrarea în clădire, dar au fost opriți de jandarmi.
7 martie. Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), au declarat în cadrul unei conferințe de presă că un grup de circa 200 de persoane urma să ajungă la București pentru a participa la un protest organizat în perioada desfășurării Congresului PPE. Cernăuțeanu a menționat că „protestatarii” ar fi mizat pe sprijinul unui partid din România – AUR. Șeful IGP a punctat că protestatarii urmau să ajungă organizat la București de la Chișinău, lucru care nu a mai avut loc, „datorită muncii comune a polițiștilor din Moldova și România”. Participanții ar fi urmat să primească „câteva sute de euro” pe zi, anunțau autoritățile. „La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a precizat Cernăuțeanu.
15 martie curent. O structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România a dispus interzicerea a 116 persoane pe teritoriul României pentru o perioadă de 5 ani. Ziarul de Gardă a scris că cele 116 persoane urmau să protesteze la București în cadrul unor manifestații organizate și plătite de oligarhul fugar Ilan Șor în ziua în care președinta Maia Sandu participa la Congresul PPE.
Demascare prin postări pe rețelele sociale?
Ziarul de Gardă a identificat prin intermediul postărilor de pe rețelele de socializare câteva dintre cele 116 persoane care au primit interdicție de intrare în România ca urmare a manifestațiilor „sponsorizate” de Șor care au eșuat și vă prezintă profilul acestora.
Fostă candidată la funcția de primar în municipiul Bălți, interzisă în România
8 aprilie. Ziarul de Gardă publică informația potrivit căreia 116 persoane care urmau să protesteze la București în ziua când Maia Sandu participa la congresul PPE au primit Interdicție de a intra în România.
În aceeași zi, cu o oră mai devreme, pe o rețea de socializare a fost publicată fotografia unui act semnat de Ministerul Afacerilor Interne al României prin care se consemnează refuzul de intrare pe teritoriul României primit de Daria Fiodorova la 7 aprilie, atunci când aceasta a încercat să ajungă la Iași.
„Bănuiesc că ceea ce mi s-a întâmplat este doar începutul, iar intrarea în România este închisă încă pentru mulți cetățeni moldoveni – pur și simplu, ei nu știu încă despre asta. Toate acestea sunt începutul «pedepselor» pentru punctul de vedere al cuiva, pentru libertatea de opinie și disponibilitatea de a exprima această incomodă pentru cineva opinie”, se arată în postarea Dariei Fiodorova pe pagina ei de Facebook.
Daria Fiodorova a avut și altfel de încercări decât cele de a ajunge în România…, încercări electorale. Ea a candidat în cadrul alegerilor locale repetate din 2021 la funcția de primar al municipiului Bălți, fiind susținută de partidul „Ai noștri”, care, ulterior, a devenit „Șansă”.
Tot ea, coordonatoare a organizației de tineret „START”, înființată în 2022 la inițiativa lui Ilan Șor, coordonează mai multe inițiative sociale sponsorizate de Ilan Șor, condamnat în dosarul „Furtul miliardului”.
În iunie 2023, la doar o săptămână de la declararea neconstituționalității Partidului Politic „Șor”, Fiodorova, reprezentând partidul „Ai noștri”, a semnat, alături de Alexandru Beschieru, reprezentantul partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, constituirea blocului „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R.”, coordonat chiar de Ilan Șor.
Fiodorova a participat și la Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci (Rusia), organizat la începutul lunii martie, chiar în perioada în care urma să aibă loc protestul de la București. Aceasta, prin postările sale de pe Facebook, a menționat că vizita ei la Soci este explicația interdicției, nu contribuția sa la organizarea protestelor ce urmau să aibă loc în timpul Congresului PPE.
Daria Fiodorova nu ne-a răspuns la apeluri pentru a discuta despre interdicția ei de a ajunge în România.
Liderii „Next Generation” („Următoarea Generație”, n.r.), următorii pe lista interdicțiilor de a intra în România
La 11 aprilie, tot prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare, Iuri Vitneanski, unul dintre liderii formațiunii „Renaștere”, a făcut publice numele a doi membri de partid care au primit interdicție de a intra în România.
„Liderii organizației noastre de tineret «Next Generation», Toma Mavrogheni și Nicolai Șicolai, nu au fost lăsați să intre în România. Sancțiunile împotriva propriilor cetățeni – acestea sunt rezultatele integrării europene a Maiei Sandu și a PAS. Important: interdicția României se bazează pe o cerere din partea SIS din Republica Moldova”, a menționat Vitneanski.
Șicolai și Mavrogheni, transfugi după „modelul” deputatului Nesterovschi
Toma Mavrogheni, care anterior a fost membru al organizației „Garda Tânără” a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), este actualmente lider al organizației de tineret a formațiunii „Renaștere”, și ea afiliată lui Șor.
Mavrogheni are experiență în organizarea manifestațiilor în masă, întrucât, în iunie 2023, a fost coordonatorul unui „marș și manifestație” privind „exprimarea dezacordului față de inițiativele legislative adoptate de Parlament”, eveniment organizat în centrul capitalei în aceeași zi cu altele coordonate de partidul „Șor”, declarat neconstituțional între timp, sau de sateliții lui, precum Mișcarea pentru Popor: „protest față de actuala putere și acțiunile ei”, „informarea populației privind situația actuală în țară și acțiunile/inacțiunile actualei guvernări”, „desfășurarea întrunirilor sub formă de eveniment masiv care va continua într-un protest continuu (non-stop)”.
Participant și el la Festivalul de la Soci, Mavrogheni și-a făcut mai multe fotografii la expoziția anti-NATO de la Soci.
Într-o ieșire publică, Mavrogheni a menționat că motivul sancțiunilor ar fi plecarea lui și a colegilor săi la Soci, iar scopul interdicției a fost limitarea participării lor la alte evenimente internaționale.
„Vreau să amintesc că țările europene nu sunt vinovate că nouă nu ni s-a permis accesul pe teritoriu, anume Serviciile noastre de Informații și Securitate au contribuit la introducerea noastră într-o oarecare listă de agenți străini localnici”, a menționat Mavrogheni.
Nicolai Șicolai a fost și el anterior membru al Gărzii Tinere a PSRM. El a deținut funcția de secretar executiv al organizației de tineret a PSRM din municipiul Bălți.
În perioada în care Alexandr Nesterovschi a părăsit PSRM, Șicolai l-a urmat. Acesta a anunțat despre retragerea din partidul Socialiștilor pe pagina sa de Facebook.
„Facem parte din echipa lui Alexandr Nesterovschi de mai bine de cinci ani și vreau să rămân în continuare în echipa unui om care a fost prezent de mult timp și care nu a întors niciodată spatele tinerilor. Eu și echipa mea mare am implementat multe proiecte de anvergură. Împreună am ieșit la proteste și ne-am apărat interesele, ne-am implicat în înfrumusețarea orașului și multe altele. Trebuie să rămânem și în viitor o echipă unită”, spunea Șicolai, potrivit newsmaker.md.
„Noi, echipa mare a Gărzii Tinere din municipiul Bălți, cea mai mare organizație de tineret din oraș, alegem să mergem mai departe și să lucrăm pentru binele țării noastre, să participăm activ în Mișcarea pentru Popor și să creăm o nouă organizație de tineret care va fi mereu aproape de poporul nostru multietnic din Moldova!” – a adăugat Șicolai.
Fostul socialist, deputatul Alexandr Nesterovschi, care în martie 2023 spunea că vrea să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, a aderat la 16 mai 2023 la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fost consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.
Mișcarea pentru Popor a fost creată la începutul anului 2023 de reprezentanții Partidului „ȘOR”, activista Maia Laguta și vicepreședintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc), Denis Roșca.
Imediat după alăturarea la partidul „Renaștere”, Șicolai a fost înaintat pentru funcția de consilier municipal la Bălți în cadrul alegerilor locale din 2023, fiind al cincilea pe listă.
Parasca: „Le-a fost pusă interdicție, spunând că persoanele noastre nu asigură… ceva cu sfidarea națională”
Solicitată de ZdG, Natalia Parasca, lidera partidului „Renaștere”, a menționat că membrii formațiunii care au primit restricție de intrare în România nu au avut cum participa la protestul de la București, pentru că se aflau la Soci și că nu cunoaște despre o posibilă implicare a acestora în organizarea acelor manifestații. „Noi suntem de părere că sunt și alte persoane din partid care au interdicție, pur și simplu, nu au avut oportunitatea de a încerca să treacă vama spre România și să constate interdicția”, a mai menționat ea.
„Colegii noștri nu au fost la Congres, un autobuz cu 80 de persoane a fost la Soci de pe 2 martie, iar pe 10 martie au revenit. Noi am trecut hotarele prin România și am plecat cu autocarele la Soci. Nicolai Șicolai și Toma Mavrogheni sunt liderii organizației «Next Generation». Autocarul în care erau membrii partidului «Renaștere» a fost oprit la vamă, a fost reținut opt ore, cu toate că mai treceau autocare în care erau participanți la evenimentul de la Soci. La Forumul de la Soci nu a fost doar partidul «Renaștere», au fost și partidul Socialiștilor, au fost și alte partide din țara noastră, dar anume pe partidul «Renaștere» i-au oprit la vamă pentru opt ore. Când am avut iar summit, în Bulgaria, persoanele respective nici nu au vrut să intre în România, ci doar să treacă tranzit, dar le-a fost pusă interdicție, spunând că persoanele noastre nu asigură… ceva cu sfidarea națională. N-am primit nicio explicație. Au fost verificate bagajele”, a explicat Parasca.
Cetățean român, interzis în România. Foștii candidați la funcții de consilieri municipali din partea partidului „Șansă”, supuși sancțiunii
Surse ale Ziarului de Gardă spun că printre cele 116 persoane interzise pentru cinci ani în România se numără și foști candidați la funcții de consilieri municipali în Bălți.
Unul dintre aceștia, Ilie Capbătut, deține și cetățenia României, potrivit surselor ZdG. Capbătut a candidat în cadrul alegerilor locale din 2023 la funcția de consilier municipal în Bălți pe listele partidului „Șansă”, afiliat și el lui Ilan Șor. În lista candidaților, acesta a ocupat locul al treilea.
Tot candidat la funcția de consilier municipal în Bălți pe listele partidului „Șansă” în cadrul alegerilor locale din 2023 și tot cu interdicție de a intra în România pentru următorii cinci ani, este și Evgheni Curchin, potrivit surselor ZdG. Curchin a ocupat al patrulea loc în lista candidaților.
Liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, nu ne-a răspuns la apeluri pentru a comenta interdicția de a intra în România care îi vizează pe membrii formațiunii pe care o conduce.
Membră a fostului partid „Șor” – exclusă din biroul electoral, inclusă în lista de sancțiuni
Și o fostă membră a biroului electoral pe o circumscripție din orașul Cahul, care a fost propusă de fostul partid „Șor”, dar care a fost exclusă din birou – Maria Ivanova, a fost inclusă în lista celor care nu pot intra pe teritoriul României timp de cinci ani, potrivit surselor ZdG.
George Simion: „Chestiunea aceasta cu manifestațiile pare o invenție penibilă”
Contantat de ZdG, George SImion, liderul AUR, a negat că ar colabora cu vreun partid afiliat lui Ilan Șor, ba mai mult, a menționat că nu s-ar cunoaște cu acesta și nici cu persoane din anturajul său.
Întrebat cum comentează acuzațiile care i se aduc, potrivit cărora ar fi sprijinit intenția lui Șor de a organiza manifestații de destabilizare la București, Simion a menționat: „Chestiunea aceasta cu manifestațiile pare o invenție penibilă.”
Întrebat despre cine crede că e autorul acestor „invenții”, Simion ne-a spus că „nu am timp să studiez cazul, am încredere că Ziarul de Garda își menține calitatea investigațiilor care i-a făcut celebri și va descoperi.”
Potrivit Europei Libere România, Partidul AUR a transmis un comunicat prin care „dezminte ferm” că există o legătură cu „formațiunea politică a lui Ilan Șor”, scoasă în afara legii de autoritățile din R. Moldova din cauza finanțărilor ilegale.
De-a lungul timpului, George Simion a fost acuzat de mai multe ori de legături cu serviciile secrete rusești. Acesta ar fi fost și motivul pentru care liderul AUR a fost expulzat din țara vecină în 2015, susține Anatol Șalaru. După ce George Simion ar fi fost monitorizat câțiva ani la rând, s-ar fi aflat despre mai multe întâlniri clandestine pe care le-ar fi avut cu oamenii din serviciile rusești. Însă, într-o reacție pentru Adevărul, AUR a negat toate acuzațiile la adresa lui Simion, potrivit digi24.