Starea de afect a condamnatului Nichifor
Adrian Nichifor, condamnat de prima instanţă pentru omorul lui Iurie Pârlici, fratele fostului comisar de Nisporeni, se afla în stare de afect în momentul producerii crimei. Concluzia vine din partea unui psiholog şi urma să fie prezentată la ultima şedinţă de judecată din dosar. Acest lucru însă nu a fost posibil, pentru că niciunul dintre avocaţii condamnatului nu s-a prezentat la proces. Judecătorii, procurorii şi avocaţii acuzării au ajuns la concluzia că astfel apărarea încearcă să tergiverseze examinarea cauzei.
Adrian Nichifor, unul dintre cei mai controversaţi deţinuţi din penitenciarele din R. Moldova, a fost adus vinerea trecută în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel (CA) Chişinău. Dimineaţa, începând cu ora 09.00, acesta urma să fie judecat în dosarul penal în care este învinuit că a determinat patru martori să dea declaraţii false în privinţa evenimentelor din aprilie 2009. În urma acestor mărturii, fraţii Gheorghe şi Anatolie Stepuleac au fost închişi, iar ulterior şi-au câştigat dreptatea la CtEDO, statul fiind obligat să le achite nu mai puţin de 14 mii de euro. Imediat, de către un alt complet de judecători, Nichifor urma să fie judecat şi pentru omorul lui Iurie Pârlici, fratele fostului comisar de Nisporeni, ucis cu mai multe focuri de armă în aprilie 2010. În prima instanţă, Nichifor a fost condamnat în ambele dosare: la doi ani de închisoare în dosarul 7 aprilie şi la 17 ani în cel al omorului lui Iurie Pârlici.
Două amânări într-o singură zi
Adrian Nichifor a apărut relaxat la proces. Îmbrăcat elegant, cu ceas pe mâna dreaptă, Nichifor alterna momentele în care zâmbea şi se întreţinea cu poliţiştii care l-au escortat cu cele în care punea capul în pământ şi îşi acoperea faţa, parcă încercând să evite obiectivele camerelor şi aparatelor de fotografiat. Cele două dosare în care este judecat se apropie de final. Ultima şedinţă a fost însă amânată, pentru că nu s-a prezentat niciunul dintre cei doi avocaţi ai lui Nichifor. Avocatul Veaceslav Ţurcan a fost reprezentat de către o stagiară, care a prezentat instanţei un document prin care avocatul atestă că este ocupat în alt dosar. După lungi consultări şi după ce Nichifor a menţionat că şedinţa nu poate avea loc fără prezenţa avocatului său, magistraţii Ion Pleşca, Oxana Robu şi Ghenadie Lîsîi au decis să amâne dosarul 7 aprilie, dar şi să-l amendeze pe avocatul Veaceslav Ţurcan cu 20 unităţi convenţionale, adică cu 400 de lei.
Nici în celălalt dosar, mult mai răsunător, nu s-a lucrat. Pe lângă Veaceslav Ţurcan, la proces nu s-a prezentat nici Ion Vâzdoagă, celălalt apărător al condamnatului. Prin intermediari, Vâzdoagă a remis instanţei un certificat medical prin care anunţa că este în concediu medical. Instanţa a luat act de lipsa lui Vâzdoagă, dar l-a amendat încă o dată pe Veaceslav Ţurcan, tot cu 400 de lei. Toţi cei prezenţi, în afară de Adrian Nichifor, nepotul acestuia, Trofim Nichifor, şi avocata sa, au reclamat faptul că apărarea încearcă să tergiverseze examinarea dosarelor. Judecătorii au confirmat acest lucru. Într-un final însă, ambele dosare au fost reprogramate pentru luna septembrie.
Concluzia care-l ajută pe Nichifor
În răsunătorul dosar al uciderii lui Iurie Pârlici la ultima şedinţă de judecată urma să fie prezentată concluzia psihologului Svetlana Rusnac vis-a-vis de starea în care se afla Adrian Nichifor în momentul în care a fost produsă crima. Anterior, de către un medic psihiatru, pe dosar a fost efectuată o expertiză, care a stabilit că Adrian Nichifor era responsabil în momentul producerii crimei. Ana Ursachi, avocata familiei Pârlici, susţine că medicul a răspuns clar că Nichifor era şi este în deplinătatea facultăţilor mintale.
„Avocaţii lui Nichifor au băgat însă în acea expertiză mai multe întrebări legate de starea sufletească a condamnatului. Psihiatrii au spus că nu pot răspunde la întrebări ce ţin de afect, pentru că sunt întrebări ce ţin de psihologie. Atunci, avocaţii au cerut un specialist care să explice faza cu afectul. Dar, urma să fie audiat un specialist, care să explice nişte lucruri. În loc de audiere, însă, primim o concluzie prin care dna psiholog constată că Adrian Nichifor s-ar fi aflat în stare de afect atunci când a fost produsă crima”, precizează avocata. Ea spune că nu ştie cum a fost aleasă anume Svetlana Rusnac în calitate de psihologă, anterior, instanţa de judecată asumându-şi rolul de a găsi un specialist. „Noi vom cere ca această concluzie să nu fie luată în considerare de către judecători”, anunţă Ursachi. Svetlana Rusnac este decanul Facultăţii Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.
Avocat: Se ocoleşte o altă parte din adevăr
„Nu mă miră faptul că psihologul a constatat că Nichifor era în stare de afect. Până acum, în mass-media se încearcă a demonstra doar o singură poziţie, unilaterală, că Nichifor a tras din Kalaşnikov, dar se ocoleşte o altă parte din adevăr. Cred că acest lucru se face intenţionat. La faţa locului au fost găsite şi tuburi de la pistol, iar în cadrul urmăririi penale acestor fapte nu li s-a dat nicio apreciere. Urmărirea penală a fost făcută într-o singură direcţie doar pentru a arăta că Nichifor este rău”, zice Veaceslav Ţurcan, unul dintre avocaţii lui Adrian Nichifor. „Eu nu spun că el este alb şi neted…, dar urmează de dat o apreciere tuturor circumstanţelor. Au fost persoane care au efectuat împuşcături din pistolul lui Nichifor, dar aceste fapte nu au fost elucidate în cadrul urmăririi penale. În acest fel, eu am un câmp foarte larg de interpretare în apărarea lui Nichifor. Câştigă nu cel care câştigă bătălia, ci cel care câştigă războiul, iar acesta este organizat într-o formă murdară împotriva lui Adrian. Eu nu spun că el e perfect, dar problema e că nu s-au comportat corect cu el încă de la început”, susţine Ţurcan.
Referitor la faptul că a fost amendat de către instanţă pentru că nu s-a prezentat la proces, avocatul afirmă că nu este de acord cu decizia magistraţilor, pe care o consideră „abuzivă”. „Cel puţin în cazul ăsta pot afirma clar că din partea mea nu a fost o încercare de a tergiversa. Eram implicat într-un alt proces, la judecătorul de instrucţie, care nu putea fi amânat. Eu nu puteam fi amendat, pentru că legea spune că acest lucru e posibil doar atunci când avocatul lipseşte nemotivat şi nici nu anunţă instanţa”, zice Ţurcan. „Este tergiversare clară. Pe parcursul a patru ani de când se examinează dosarul, noi am avut trei etape. El s-a comportat la fel în prima instanţă, când urma sentinţa la Ciocana, unde a primit 17 ani. Apoi, la Apel, când i-au tăiat 12 ani, el venea şi nu tergiversa. Apoi, la CSJ, iar a tergiversat. Acum, iar face asta. Probabil, Nichifor nu găseşte trecere la judecători şi de asta încearcă să tot amâne”, replică Ana Ursachi, care susţine că surse din cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare i-au spus că Nichifor ar încerca chiar să evadeze.
Noi acuzaţii împotriva lui Nichifor: sex, viol, paternitate
Aceste două dosare, privind omorul şi mărturiile false la 7 aprilie, în care a expirat deja termenul de prescripţie, nu sunt singurele în care figurează numele controversatului Adrian Nichifor. În mai 2013, Procuratura Generală (PG) a dispus începerea urmăririi penale pe numele acestuia după ce deţinuta Valeria Dobrovolscaia s-a plâns că ar fi fost violată de către Nichifor. Anul trecut, Dobrovolscaia a relatat procurorilor că acţiunile prin care ea ar fi fost violată „au fost facilitate şi pregătite de către reprezentanţii Penitenciarului nr. 13 în perioada ianuarie-martie 2011”. Deţinuta este mama unui băiat de aproape 3 ani.
Dosarul a fost, până luna trecută, în gestiunea Procuraturii Militare, însă a fost preluat prin ordonanţa procurorului general, Corneliu Gurin, şi transmis Procuraturii mun. Chişinău. Procurorul Alexandru Chiriţa, cel care s-a ocupat de caz, ne-a spus că nu cunoaşte motivele pentru care dosarul a fost retras din gestiunea sa. Dosarul este gestionat acum de Lilian Corpaci, procuror în cadrul Procuraturii mun. Chişinău. Solicitat de ZdG, acesta însă nu a dorit să discute despre subiect. „Dosarul a fost murat la Procuratura Militară. Ulterior, un procuror a decis încetarea urmăririi penale în privinţa lui Nichifor. Apoi, am cerut o expertiză ADN, ca să punem lucrurile la punct. De atunci, Procuratura Militară s-a dezis de dosar. Tot de atunci au început şi problemele. Acum urmează să fie făcut testul de paternitate. Dar, eu nu am nevoie de niciun test, pentru că, dacă vezi acel copil, îţi dai seama că e al lui Nichifor, pentru că este copia lui”, precizează Ana Ursachi. Aceasta susţine că numele lui Nichifor apare şi într-un alt dosar care se află acum la PG, dosar deschis după ce o altă deţinută, Nely Crăciun, a depus la începutul acestui an plângere pe Nichifor, reclamând că ar fi fost forţată să întreţină relaţii sexuale cu el.