Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Stăpânii testelor COVID. Un milion…

Stăpânii testelor COVID. Un milion de teste făcute la privat. Cine sunt proprietarii laboratoarelor care au dominat piața în timpul pandemiei

De la începutul pandemiei de COVID-19 și până în ianuarie 2022, în R. Moldova au fost efectuate 2,4 milioane de teste pentru depistarea noului coronavirus, dintre care 1,7 milioane – teste PCR-RT, iar restul – teste rapide Ag Sars-Cov-2.

Cele mai multe teste PCR, peste un milion, au fost efectuate în laboratoarele private. Aproximativ 700 de mii au fost făcute în laboratoarele de stat. Astfel, deși în total, laboratoarele statului au efectuat mai multe teste de COVID, instituțiile private le-au devansat pe cele publice la numărul de teste PCR, care sunt de câteva ori mai scumpe decât testele rapide Ag Sars-Cov-2.

Ziarul de Gardă vă prezintă date despre proprietarii laboratoarelor private care au efectuat cele mai multe teste de COVID. Acestea scot la iveală conexiuni cu fostele guvernări, afaceri controlate prin firme străine și licitații câștigate de milioane de lei, în pofida unor abateri și a introducerii în lista de interdicție.

Proprietarii laboratoarelor private au refuzat să ofere informații privind prețurile de achiziție a testelor sau producătorii de la care le-au cumpărat, iar Ministerul Sănătății (MS) ne-a informat că nu le deține. Dar ministerul a oferit, la solicitarea ZdG, informații referitoare la prețurile de achiziție și producătorii de la care statul a cumpărat teste.

Astfel, în perioada pandemiei, un test PCR a putut fi achiziționat de stat cu prețuri ce au variat de la 40 la 400 de lei, în timp ce în laboratoarele private prețurile pentru populație pentru un test PCR s-au ridicat până la 800 de lei. Laboratoarele private au făcut în total 1,006 milioane de teste PCR, de la începutul pandemiei și până în ianuarie 2022. În prezent, unele laboratoare afișează prețuri de la 450 la 650 de lei pentru un test, în scădere în ultimele luni.

Cele mai multe teste de COVID au fost făcute la clinica fondată de foști parteneri de afaceri ai lui Oleg Voronin

Cele mai multe teste PCR au fost făcute la laboratoarele Alfa Diagnostica – 328 de mii, mai multe decât la laboratorul virusologic al Agenției Naționale de Sănătate Publică, unde s-au efectuat 247 de mii de teste PCR.

Compania Afla Diagnostica SRL a fost înregistrată în 2016. Este fondată și administrată de câțiva foști parteneri de afaceri ai lui Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, Vladimir Voronin. Firma are patru fondatori – Alexandru Sisterov și Veaceslav Lungu, ce dețin câte 37,5 la sută, și Alexandru și Anatolie Mereuță, ce dețin câte 12,5 la sută din companie, care abia în 2018 s-au alăturat grupului de fondatori. Compania este administrată de Angela Șcerbina.

Cei patru fondatori dețin împreună un holding în domeniul medical, din care face parte laboratorul de analize medicale Alfa Diagnostica, banca de țesuturi umane Alfa Biobank și compania Oncogene, care oferă rapoarte medicale pacienților oncologici. Toate trei companii au aceeași adresă juridică.

Eurostil Construct, fosta Moldconstruct Market – câștigătoare a mai multor licitații publice

Angela Șcerbina

Administratoarea firmei, Angela Șcerbina, a figurat în calitate de fondatoare și administratoare a companiei de construcții Moldconstruct Market, despre care presa scria că i-ar fi aparținut lui Oleg Voronin, fiul fostului președinte Vladimir Voronin. Director adjunct al firmei era Alexandru Sisterov, unul dintre acționarii laboratorului Alfa Diagnostica. Compania a fost lichidată prin absorbție, în 2015, fuzionând cu o altă companie condusă de Șcerbina, Eurostil Construct. Coproprietar al companiei este unul dintre fondatorii Alfa Diagnostica și soțul Angelei Șcerbina, Veaceslav Lungu, un alt apropiat al lui Oleg Voronin.

Eurostil Construct a câștigat mai multe licitații publice. În mai 2021, a câștigat tenderul organizat de Ministerul de Interne, în valoare de 82,7 milioane de lei, pentru sistemul de comunicații transfrontalier dintre R.Moldova și România. Și tot în mai 2021, firma a câștigat un contract cu Institutul de Medicină Urgentă, în valoare de 20,8 milioane lei, pentru reconstrucția unei clădiri aflată în preajma instituției medicale, monument istoric și de arhitectură. În 2020, a mai câștigat o licitație organizată de Institutul de Medicină Urgentă, în valoare de peste 100 de milioane de lei. Totodată, Ziarul de Gardă a scris anterior că această companie a reparat clădirea Procuraturii Generale de pe bulevardul Ștefan cel Mare, din capitală. Ulterior, a fost semnat un contract adițional, valoarea totală ridicându-se la peste 26 de milioane de lei.

Veaceslav Lungu

Angela Șcerbina este fondatoare și administratoare a Moldconstruct Service, distribuitor oficial al companiei Mitsubishi Electric, ce produce sisteme de ventilare și aer condiționat. O altă companie controlată de Șcerbina, Lungu și Sisterov este Lunimar Prim SRL, care gestionează Complexul turistic „Codru”, de la Orhei.

De la cel mai apropiat prieten al lui Oleg Voronin, la dispute cu el în instanța de judecată

Unul dintre cei patru fondatori ai Alfa Diagnostica SRL, Alexandru Sisterov, a fost fondator al unei companii administrate de Oleg Voronin, SRL Orbit, înființată în 1993, care acum este lichidată. El este acționar la Fincombank, cu 2,22 la sută din acțiuni, unde a deținut și funcția de vicepreşedinte al Consiliului de administrare, atunci când acționar al băncii era Oleg Voronin. Acesta afirma că Sisterov era cel mai apropiat prieten al său. Cu toate acestea, cei doi au ajuns să se judece în instanțe pentru modul în care s-au luat decizii referitoare la înstrăinarea unui pachet de acțiuni. CSJ însă, i-a dat dreptate lui Oleg Voronin.

În 2017, Comitetul executiv al Băncii Naționale l-a sancționat pe Sisterov cu amendă pentru nerespectarea cerințelor Legii instituțiilor financiare privind prezentarea informațiilor și documentelor solicitate de Banca Națională în scopul supravegherii și evaluării calității acționarilor băncii. El a contestat în judecată decizia, dar CSJ nu i-a dat dreptate.

Alexandru Mereuță

Alexandru Mereuță este medic urolog-androlog, sexolog medical și a apărut cu sfaturi de specialitate în mai multe articole pe site-uri. Alexandru și Anatolie Mereuță figurează ca fondatori ai mai multor companii, precum Biocorp Diagnostics, Biocorp Advisory, Happy Valley, Terra Estate.

Terenul pe care se află edificiul unde este indicată adresa juridică a SRL Alfa Diagnostics, pe strada Gurie Grosu din capitală, aparține firmei Moldconstruct Service SRL, deținută de Angela Șcerbina. Clădirea situată pe acest teren este dată în arendă laboratorului Afla Diagnostica, iar proprietarii edificiului sunt soții Angela Șcerbina și Veaceslav Lungu. Pe terenul respectiv mai este o clădire înregistrată pe firma Moldconstruct Service. Imobilele sunt ipotecate pentru câteva împrumuturi în sumă totală de peste 34 de milioane de lei.

Am solicitat un comentariu din partea companiei Alfa Diagnostica. La telefon ne-a răspuns Iulia Mereuță, care a precizat doar faptul că nu Alfa Diagnostica ar fi pe primul loc după numărul de teste de COVID efectuate, ci laboratorul Invitro. Ea ne-a comunicat că mai multe detalii ne vor fi oferite de către Alexandru Mereuță, dar acesta nu ne-a mai contactat. Am expediat și câteva întrebări în scris, însă reprezentanții companiei nu au răspuns.

Invitro Diagnostics – deținută de fiul lui Tudor Ceaicovschi și o firmă înregistrată în străinătate

Pe locul doi după numărul testelor efectuate, conform informațiilor MS, este compania Invitro Diagnostics. În laboratoarele acesteia au fost făcute 320 de mii de teste.

Alexandru Ceaicovschi

Compania Invitro Diagnostics, fondată în 2014, și-a schimbat de mai multe ori proprietarii și directorii, precum și adresele juridice. În prezent, laboratorul este deținut de Alexandru Ceaicovschi, în proporție de 50 la sută, și de compania Liberopay SRL – 50 la sută.

Alexandru Ceaicovschi este fiul lui Tudor Ceaicovschi, cel care în 2015 a fost reținut în „dosarul licitațiilor trucate în medicină”, după ce a câștigat, prin intermediul companiilor sale, peste 700 de contracte de achiziții, livrând echipamente medicale și consumabile instituțiilor publice în sumă de peste 200 de milioane de lei. Ulterior, în 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul R.Moldova să-i acorde lui Tudor Ceaicovschi 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli, pentru tratament inuman şi degradant în detenție și durata nemotivată a arestului preventiv. Dosarul licitațiilor trucate în medicină se află în continuare în judecată, iar Tudor Ceaicovschi are statut de inculpat.

Fondator este fiul meu, pe acte”

Conexiunea lui Tudor Ceaicovschi cu laboratoarele Invitro o confirmă el însuși, prin declarații făcute pentru presă în numele companiei, în care a lăudat utilajele de ultimă generație achiziționate pentru efectuarea testelor de COVID. Cu toate acestea, contactat de ZdG, el a negat că Invitro Diagnostics i-ar aparține. „Fondator este fiul meu, pe acte”, a declarat Tudor Ceaicovschi. Potrivit lui, compania pe care el o deține în mod oficial, GBG-MLD SRL, doar „a consultat” Invitro, precum și alte laboratoare private din R.Moldova.

Tudor Ceaicovschi

Tudor Ceaicovschi deține compania GBG-MLD SRL sau Global Biomarketing Group – Moldova, care furnizează echipamente medicale, sisteme de diagnostic, reactivi, consumabile și suport tehnic pentru instituțiile medicale. De fapt, în ultimii ani, GBG a câștigat sute de contracte cu instituțiile medicale de stat. Numai în primele luni ale anului 2022, firma a câștigat 35 de contracte, în valoare de câteva milioane de lei.

De altfel, GBG-MLD SRL a livrat statului 300 de mii de teste PCR, la un preț total de 11,7 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Sănătății, oferite pentru ZdG. Costul pentru o unitate este de 39 de lei.

Asociat nou, înregistrat în Marea Britanie – în timpul pandemiei

Compania Liberopay SRL a devenit fondator al Invitro Diagnostics, în decembrie 2020, în plină pandemie. Aceasta, la rândul ei, este fondată de compania Libra Capital Group FZE L, ambele fiind administrate de Mihail Andreev. Compania Libra Capital Group FZE L. este o companie înregistrată în Emiratele Arabe Unite. Firma este controlată, la rândul ei de o companie din Marea Britanie, Ultra Distribution LLP, gestionată de același Andreev, care apare în istoricul acestei firme în decembrie 2020, tot atunci când Liberopay devine asociat al Invitro.

Andreev mai gestionează în R.Moldova firmele Ultra Systems și Ultra MD, ultima fiind înregistrată la aceeași adresă juridică, pe strada Creangă din capitală, ca și Ultra Distribution SRL, fondată și administrată de Alexei Loboda, care deține magazinul de electrocasnice Ultra.

Compania IT-Ippon, fondată, de asemenea, de Liberopay SRL și administrată de Mihail Andreev, a câștigat în 2011 mai multe licitații publice, vânzând echipamente IT. Companiile Ultra MD și Ultra Systems, de asemenea, au câștigat licitații în anii 2012, 2013, 2014. Mihail Andreev figurează în mai multe hotărâri de judecată privind lichidarea unor companii pe care le-a fondat sau administrat și privind întoarcerea unor datorii.

Este un domn, nu este offshore. Este al doilea partener care a decis ca investițiile sale să fie legalizate printr-o companie… eu nu pot să vă dau detalii despre partener, cred că ar fi bine să-l contactați”, a spus Tudor Ceaicovschi, cu referire la celălalt acționar al Invitro, propulsat în afacere în timpul pandemiei. El a adăugat că Andreev ar fi foarte deschis și dispus să vorbească și a promis să ne ofere datele sale de contact. Ulterior, însă, ne-a comunicat că Mihail Andreev este categoric împotrivă să discute cu noi.

Administratorul Invitro – în vizorul Consiliului Concurenței

Marin Bălănuță

Directorul general al laboratorului Invitro este omul de afaceri Marin Bălănuță, care este fondator al companiilor Tehno Exclusiv și BTS Pro. Consiliul Concurenței a analizat, în 2016, operațiunea prin care acesta, în calitate de fondator al Tehno Exclusiv SRL a preluat controlul asupra SC BTS PRO SRL. Se menționează că ambele companii aveau ca genuri de activitate comerțul calculatoarelor, echipamentelor periferice și software. Mihail Andreev a fost director executiv la BTS Pro, firmă înregistrată la aceeași adresă juridică, pe strada Creangă din capitală.

Director medical al Invitro Diagnostics este Irina Sumarev, căreia i-am adresat câteva întrebări prin e-mail, legate de activitatea companiei. Ea a spus că solicitarea ZdG a fost direcționată către administratorul companiei, Marin Bălănuță, iar ulterior ne-a anunțat că administrația firmei a decis să nu ofere niciun comentariu.

MedExpert – fondată de un fost viceministru al Sănătății. A câștigat licitații de milioane

Laboratorul MedExpert a efectuat 174 de mii de teste de COVID. Acesta este deținut de compania Imunotehnomed SRL, fondată de un fost viceministru al Sănătății în Guvernul Tarlev, Sergiu Rață. El a deținut funcția publică în perioada 2007-2008. Compania a fost înregistrată în 1995, iar laboratorul se prezintă ca fiind „primul laborator medical privat din R.Moldova”. În 2010, compania a trecut prin rebrandig și a apărut laboratorul Medical MedExpert, potrivit unui articol publicitar din presă.

Sergiu Rață

Compania, specializată pe distribuția echipamentelor medicale, a câștigat până acum numeroase licitații publice organizate de instituții medicale. Livrează nu doar echipamente, dar și consumabile. Totodată, efectuează investigații medicale pe banii statului, pentru diverse instituții publice. Numai de la începutul anului 2022, a câștigat 11 licitații publice, în valoare totală de peste 10,2 milioane de lei, organizate de Institutul Mamei si Copilului, spitalul Sfânta Treime din Chișinău, Spitalul Raional Căușeni, Spitalul de Dermatologie si Maladii Comunicabile, Serviciul medical al MAI, IMSP AMT Botanica, IMSP Centrul de Sănătate Cahul, IMSP Spitalul clinic municipal Bălți. Cea mai mare sumă, de peste 8 milioane de lei, a fost achitată de Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, pentru achiziționarea centralizată a articolelor parafarmaceutice conform necesităților instituțiilor medico-sanitare publice (IMSP) pentru anul 2022. Anul trecut, în 2021, Imunotehnomed a câștigat zeci de licitații, în valoare totală de peste 59 de milioane de lei.

A fost introdusă în lista de interdicție, dar ulterior decizia a fost suspendată

În ianuarie 2021, Imunotehnomed a fost introdusă în lista de interdicție de Agenția Achiziții Publice, pentru un termen de trei ani, până în ianuarie 2024, după ce a livrat Spitalului Republican „Timofei Moșneaga” mai multe endoscoape care la scurt timp s-au defectat și nu a remediat situația.

Însă, decizia a fost suspendată prin încheierea Judecătoriei Chișinău, în februarie 2021. Astfel, firma a continuat să participe la licitații publice și să câștige milioane de lei. În iulie 2021, Judecătoria Chișinău a anulat decizia Agenției Achiziții Publice prin care Imunotehnomed a fost introdusă în lista de interdicție a operatorilor economici. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Solicitat de ZdG, Sergiu Rață a refuzat să ofere detalii referitoare la producătorii de la care a achiziționat teste de COVID, menționând că este „informație confidențială”. „Ceea ce ține de partea comercială, nu putem să vă oferim așa date”, a spus Sergiu Rață. Cât despre introducerea companiei sale în lista de interdicție, el a nu a dorit să ofere detalii. „Eu înțeleg că informația este publică, dar nu înseamnă că este și veridică”, a adăugat fostul demnitar, fondatorul Imunotehnomed.

Sediul companiei – ipotecat pentru împrumuturi de peste 7,5 milioane de euro

Edificiul de pe str. Gh.Asachi din Chișinău, unde este adresa juridică a companiei, îi aparține Imunotehnomed SRL și este ipotecat pentru mai multe credite, în valoare de peste 7,5 milioane de euro.

În 2015, Ziarul de Gardă a scris că Sergiu Rață se împotrivea ridicării unui bloc de apartamente în preajma centrului său medical, fiind susținut de deputați ai Partidului Socialiștilor, cu care fusese coleg în guvernul comunist condus de Tarlev. Ulterior însă, blocul a fost construit.

Clinica Sante – firmă cu capital românesc și o rețea largă de laboratoare în R.Moldova și România

Clinica Sante a efectuat în doi ani de pandemie 111 mii de teste de COVID. Aceasta este o întreprindere cu capital străin, fondată de un cetățean al României, Gabriel Ionel Ene, și este administrată de omul de afaceri din R.Moldova, Petru Chițanu. Deține o rețea largă de laboratoare atât în R.Moldova, cât și în România. A intrat pe piața din R.Moldova în 2012 și are filiale în mai multe localități.

Petru Chițanu

Petru Chițanu a gestionat mai multe afaceri în diverse domenii, de la presă și publicitate până la sănătate. În perioada 2003-2007, a activat în calitate de director economic al Grupului de Presa Flux. A fost coordonator de proiect PNUD Moldova. A fost președinte al Asociației pentru Informare Publică Publicmedia şi administratorul clubului Prosănătate. Pentru presa din România declara anterior că, în R. Moldova, Clinica Sante deține o cotă de piaţă de 10-15%.

Petru Chițanu apare ca fondator și administrator al mai multor companii: A&D GRUP SRL, agenția de publicitate Megaprodex, Bucium-Tur SRL, Teren Invest SRL. Solicitat de ZdG, el a declarat că aceste companii nu mai au nicio activitate. Soția lui Chițanu, Svetlana Chițanu, fostă jurnalistă, a fost brand manager la Clinica Sante, a fost angajată și la Clubul Prosănătate, iar în prezent este brand manager la BB-Dializa.

Publicitate stradală cu mesaje ortodoxe

Fondatorul Clinicii Sante, Gabriel Ionel Ene,este cetățean al României, unde deține o rețea de laboratoare, ca și în R.Moldova. Firma, care a fost înființată în 1999, are sediul social în Buzău. Administratorii firmei sunt Ene Gabriel Ionel şi Camer Theodora.

În 2014, rețeaua de laboratoare din România s-a remarcat prin publicitate stradală cu mesaje ortodoxe. „Români, să nu uităm niciodată: Ortodoxia salvează România“, era scris pe unul dintre panourile din municipiul Bacău, mesaj care a trezit nemulțumirea reprezentanților cultelor religioase, relata presa din România.

Gabriel Ionel Ene mai deține o companie în România, administrată și ea de Petru Chițanu: Profi pentru sănătate SRL, înființată în anul 2016. Compania se prezintă ca principal distribuitoral consumabilelor medicale pe piața din România și R.Moldova. În R.Moldova, în perioada 2017-2020, Clinica Sante a câștigat câteva contracte mici cu spitalul de la Orhei, pentru servicii de analize și investigații.

Cum se formează prețul la testul COVID?

Deși a refuzat să ofere detalii referitoare la producătorii de la care au fost achiziționate testele și prețul lor, Petru Chițanu a ținut să precizeze pentru ZdG că prețul final pentru populație este influențat de o serie de factori. „Prețul chiturilor de la producători, al consumabilelor, al echipamentului de protecție pentru angajați, amortizarea și mentenanța utilajelor procurate pentru efectuarea analizelor etc. Odată ce avem o micșorare de cheltuieli la factorii enumerați mai sus din contul volumelor, ne putem permite să aplicăm reduceri semnificative pentru efectuarea testelor. Acest lucru însă nu înseamnă că este afectată în vreun mod calitatea serviciului prestat”, a comentat acesta, în contextul în care compania pe care o conduce, dar și alte laboratoare private au diminuat prețurile de la 700-800 de lei pentru un test PCR, care ajungeau în perioada de vârf a pandemiei până la 450-600 de lei, cât costă în această perioadă, când se înregistrează mai puține cazuri de infectare.

Totodată, Chițanu a spus că pe fundalul pandemiei de COVID-19 a scăzut numărul de analize de laborator pentru alte maladii, dar testarea la noul coronavirus rămâne o mică parte din toată activitatea clinicii. De asemenea, Chițanu susține că laboratorul a făcut investiții în echipamente și tehnologii pentru efectuarea testelor de COVID.

Laboratoarele private și numărul testelor Covid pe care le-au efectuat

Alte laboratoare private au efectuat în această perioadă până la 25 de mii de teste fiecare.

Micromed – licitații de câteva milioane de lei câștigate în ultimii ani

Laboratorul Micromed a efectuat  23840 de teste Covid. Compania a fost fondată în 2002, de Lilian și Rodica Baltag, ambii deținând câte 50 la sută din companie. Administrator este Lilian Baltag. Între 2018 și 2021, firma a câștigat licitații în valoare de 4,5 milioane de lei, vânzând instituțiilor statului consumabile și echipamente de laborator. 

Adresa juridică a companiei este pe strada Testimițanu din Capitală, într-un oficiu de 400 de metri pătrați, achiziționat de Micromed SRL în 2010, printr-un contract de ipotecă de aproape 4 milioane de lei, care a fost rambursat până în 2013. 

Lilian Baltag

Lilian Baltag este administrator și al firmei Ecostat SRL, fondată de Radu Baltag și Leonid Negru, unul dintre fondatorii unui alt laborator care efectuează și teste Covid, AnaliticMed, de la Bălți. Ecostat este, de asemenea, beneficiar al banilor instituțiilor medicale de stat, câștigând numeroase licitații publice, oferind servicii de colectare, de transport și de eliminare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală.

Firma a fost administrată anterior de Alexei Buliga, soțul fostei deputate democrate Valentina Buliga. În perioada pandemică, doar două companii private: Ecostat SRL și Uispac SRL au avut o astfel de autorizație și au putut participa la licitații publice pentru colectarea și prelucrarea deșeurilor medicale periculoase, potrivit Rise Moldova. Din septembrie 2019, Ecostat revine în administrarea lui Radu Baltag și Leonid Negru, dar a continuat să câștige numeroase contracte cu instituții medicale și în 2022.

În august 2021, MoldovaCurata.md scria că firma „Ecostat” SRL, condusă în ultimii doi ani de Alexei Buliga, soțul Valentinei Buliga, fostă deputată și fostă directoare a Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), a obținut în anii 2019-2021 contracte cu spitale mari din țară, în valoare de peste 7,3 milioane de lei. Aceeași sursă relata că și după ce și-a dat demisia din funcția de administrator al firmei, Alexei Buliga a rămas să lucreze în companie.

Anterior, Lilian Baltag a fost fondator și administrator al companiei Biomedical, împreună cu o companie din România, Mediclim SRL. Din 2018, Baltag se retrage din companie, iar aceasta își schimbă denumirea în Mediclim AM SRL. Până atunci însă, Biomedical SRL a câștigat zeci de licitații, de milioane de lei, cu instituțiile medicale care au achiziționat reactive și consumabile pentru laborator, în perioada 2011-2019. Mediclim AM continuă să câștige licitații publice până în prezent. Administratorii companiei sunt cetățenii români Anda Ciupe și Mircea Ciupe, asociați ai firmei Mediclim din România. 

Lilian Baltag este director și la o altă companie din domeniul medical, SRL Diagnomed, fondată de Sergiu Baltag, care comercializează articole medicale şi ortopedice, în magazine specializate. Sergiu Baltag promovează pe pagina sa de Facebook efectuarea testelor la Covid, la laboratorul Micromed.

ZdG a solicitat un comentariu din partea companiei, însă administrația acesteia nu a revenit cu un răspuns.

Test Rapid – de la comercializarea mierii de albine, la teste Covid

Laboratorul Test Rapid a efectuat, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 14 901 teste Covid. Rețeaua este gestionată de SRL Euro Bio Nature, companie care are ca activitate principală comercializarea produselor agro-alimentare. Laboratoarele Test Rapid par să fi apărut în contextul pandemiei de coronavirus și, spre deosebire de alte laboratoare, oferă doar servicii de testare la Covid-19. În Chișinău au fost deschise 9 astfel de locații, unde pot fi făcute teste de depistare a noului coronavirus. 

Site-ul testrapid.md la care se pot face programări a fost înregistrat în februarie 2021, pe când SRL Euro Bio Nature a fost fondată încă în 2014.

Compania este deținută în prezent de Dumitru Casapu, fratele fostului halterofilul Tudor Casapu, și administrată de Marta Buga. Anterior, în calitate de fondatori mai figurau alte două persoane: Alexandra și Nicolae Ciubuc, părinții actualului director al Moldtelecom, Alexandru Ciubuc.

De asemenea, compania a informat pe site-ul său că importă și comercializează teste antigen fabricate de firma chinezească Beier Engineering. În aprilie 2021, laboratorul Test Rapid anunța că Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău i-au fost donate 10 mii de teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2. Testele rapide, ale aceluiași producător, în valoare de peste 1,4 milioane de lei au fost oferite de către compania Sanomix BeeRole GMBH, după cum anunța pe site compania

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu și Igor Casapu

Compania Sanomix BeeRole GMBH este din Germania, iar proprietar figurează Igor Casapu, fiul lui Dumitru Casapu, care este și cetățean al României, cu reședința în Marea Britanie. Igor Casapu este nepot al fostului halterofil Tudor Casapu, după cum a scris anterior presa

Deși Alexandru și Nicolae Ciubuc nu mai figurează ca fondatori ai SRL Euro Bio Nature, adresa juridică și depozitul companiei este în localitatea Budești, suburbia Chișinăului, într-o proprietate care îi aparține lui Oleg Ciubuc, fiul acestora și, respectiv, fratele lui Alexandru Ciubuc, directorul general al Moldtelecom, numit de guvernarea PAS în această funcție, în noiembrie 2021. Oleg Ciubuc se prezintă pe contul său de LInkedIn, ca fiind consilier în Parlamentul R. Moldova, din august 2021 și până în prezent, fiind și membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. El a și donat bani formațiunii în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021. 

Oleg Ciubuc

Serviciul de presă al Parlamentului ne-a confirmat faptul că Oleg Ciubuc este „asistentul netitular” al deputatului PAS, Alexandru Trubca. Solicitat de Ziarul de Gardă, Oleg Ciubuc a confirmat că această companie a aparținut anterior familiei sale și avea ca activitate exportul mierii de albine. Referitor la faptul că adresa juridică a companiei este în continuare indicată în imobilul care îi aparține, el a spus că actualii proprietari nu au schimbat-o și că unele facturi ale Euro Bio Nature îi vin și în prezent pe această adresă. 

Directorul Moldtelecom, Alexandru Ciubuc, este beneficiarul efectiv al firmei Das Solutions, din domeniul IT. Mama sa, Alexandra, este director de operațiuni la această companie. Am solicitat un comentariu și din partea lui Alexandru Ciubuc, însă acesta nu a răspuns. Fără răspuns a rămas și solicitarea adresată administrației SRL Euro Bio Nature.

În primăvara anului 2021, compania SRL Euro Bio Nature a fost atacată în instanță pentru datorii de aproximativ 3700 de lei față de Moldtelecom, pe care a fost obligată să le achite prin hotărâre de judecată.

Analitic Med – laborator privat din Bălți 

Laboratorul AnaliticMed este situat în Bălți, fiind fondat de Leonid și Aurica Negru, care dețin 80 și respectiv 20 la sută din afacere. Aici au fost efectuate 14 370 de teste Covid. 

Leonid Negru

Presa locală a relatat despre cozi care se formau în ianuarie 2022 la laboratorul privat Analitic Med din Bălți, în defavoarea laboratoarelor de stat. „În ultimul timp a crescut numărul solicitărilor. Am avut 50 de solicitări pe zi, 100, 150, sub 200”, spunea Leonid Negru, director Analiticmed. Compania a câștigat mai multe licitații la spitalul din Bălți, pentru investigațiile medicale de laborator bacteriologice. 

Leonid Negru este  fondator și al SRL Ecostat, împreună cu Lilian Baltag, proprietarul Micromed. Aurica Negru figurează și în calitate de fondator al SRL Firma Oldima, din care deține 45 la sută. Compania oferă servicii de conectare la internet și televiziune prin cablu.

Synevo – companie suedeză, deținută de un holding din Olanda

Synevo reprezintă o rețea de laboratoare care oferă servicii de efectuare a analizelor medicale în mai multe domenii. Aici au fost efectuate 8 465 de teste Covid. Synevo Moldova se prezintă ca fiind o companie suedeză, deține 5 laboratoare și 28 centre de recoltare a probelor biologice și realizează peste un milion de diverse analize medicale anual, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei. Totodată, este parte a unui grup internațional Medicover, furnizor de servicii medicale și diagnostic de laborator, înființat în 1995, în Polonia.

Ambasadoarea Suediei, Signe Burgstaller, și Andrei Șevcenco

În R. Moldova, Întreprinderea cu Capital Străin Laboratorul Medical-Synevo este administrată de Andrei Șevcenco și a fost înregistrată în 2011. În calitate de fondator figura inițial o companie din Cipru, Whimsical Holding Limited. Aceasta a înregistrată marca comercială Synevo, înregistrare valabilă din 2017 până în 2027, potrivit datelor de pe portalul opencorporates.com

Din 2016 proprietar al companiei Synevo din R. Moldova devine Medicover Investment B.V., din Olanda. Compania este înregistrată în orașul Eindhoven și are acolo 4 angajați. Din această corporație fac parte, în total, 151 de companii. Companii afiliate ale acesteia sunt ABC Medicover Holdings BV, cu sediul social în Olanda, la aceeași adresă, și Medicover Holding Limited, din Cipru, care sunt acționari ai societății Iowemed SA din România. 

Synevo Moldova, precum și compania Synevo din România, au câștigat în perioada 2011-2017, câteva licitații organizate de instituțiile medicale din R. Moldova. Synevo România este parte a Medicover AB, o companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, cu sediul central în Suedia, listată la Bursa NASDAQ Stockholm. Administratorul din R. Moldova al Synevo, Andrei Șevcenco este și director Regional Zona de Sud Synevo România. 

Laboratorul Synevo a fost atacat în judecată de o femeie, care a cerut să i se întoarcă aproape 7 mii de lei pentru că rezultatele analizelor ar fi fost falsificate, dar ea a pierdut în instanță, fiind obligată să achite și cheltuielile de judecată, de 14 mii de lei. Și reprezentanții acestei companii au promis că ne oferă un comentariu, însă nu au mai făcut acest lucru.

AlfaMed Consult – companie condusă de fiica unui fost angajat al Ministerului Sănătății

Clinica privată AlfaMed Consult este situată în Ungheni, dar compania este înregistrată oficial în Chișinău. Aceasta a efectuat în perioada pandemică 6408 teste Covid. 

Firma a cunoscut mai multe schimbări la nivel administrativ. Ultima a avut loc în ianuarie 2022, când fondator și administrator devine Cătălina Roșioru. Până atunci acestea atribuții le avea Simion Madan. Iar înainte de el, până în iunie 2019 compania era deținută și administrată de Mariana Ionașcu.

Sănătate Info scria încă în 2014 că această clinică era controlată, de fapt, de Tatiana Roșioru, soția șefului de atunci a Direcției E-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Roșioru. Atunci firma era înregistrată pe numele Marianei Ionașcu în vârstă de 24 de ani atunci (născută în 1994), studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. Jurnaliștii relatau că doctorii de aici tratau pacienți și compania primea  bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, deși medicii nu ar fi avut acreditare.

Alexandru și Tatiana Roșioru

Din septembrie 2021 și până în prezent, Alexandru Roșioru se prezintă pe contul său de LinkedIn ca fiind angajat al AlfaMed Consult, admițând astfel o legătură cu această companie, condusă oficial de fiica sa, Cătălina Roșioru, din ianuarie 2022.

Alexandru și Tatiana Roșioru au fost vizați ambii în dosare penale. În 2015, Tatiana Roșioru a fost reținută în dosarul Caravita, ea fiind director financiar al companiei. Tot atunci au fost reținuți Ion Rusu, Vladimir Rusu şi Igor Cijov.

Un alt dosar penal a fost inițiat pentru ilegalități legate de achiziționarea unui soft pentru medicina primară, care a costat 1 milion de euro, iar o parte din bani urma să ajungă pe conturile Caravita, cu implicarea lui  Alexandru Roșioru. Acesta a continuat să fie angajat în cadrul Direcției E-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății și după inițierea dosarului penal, până în februarie 2016. 

De asemenea, fosta Comisie Națională de Integritate a constatat în 2015 că Alexandru Roșioru a cheltuit cu 1 milion mai mult decât a declarat. Totodată, acesta nu a trecut în declarația sa de avere și interese mai multe sume de bani, încăperi nelocative și mai multe conturi bancare. CNI a sesizat procuratura pe acest caz. Acesta a atacat în instanță actul de constatare al CNI, dar documentul a fost lăsat în vigoare de Judecătoria Chișinău.

Cătălina Roșioru

Fiica lor, Cătălina Roșioru, a fost în perioada martie-iulie 2019 economist asistent la Alfamed Consult, potrivit datelor publicate pe LinkedIn. Ulterior, a studiat în Marea Britanie și a fost angajată acolo la mai multe companii. În prezent, este asistent financiar la o companie din Londra, ce oferă servicii IT pentru hoteluri, deși oficial figurează în calitate de proprietară și administrator al clinicii de la Ungheni. 

Imobilul în care se află clinica privată a aparținut din 2013 și până în 2020 familiei Roșioru, iar din ianuarie 2020, acesta a fost trecut în proprietatea Alfamed Consult SRL. Clinica are o colaborare cu laboratorul Synevo, care își oferă serviciile de analize medicale în cadrul acesteia.  

La numărul de telefon afișat pe site-ul companiei ne-a răspuns Tatiana Roșioru. Ea nu a dorit să ne ofere la telefon clarificări legate de beneficiarii finali ai companiei, invitându-ne la Ungheni pentru o discuție. În final a acceptat să ne răspundă prin e-mail, însă ulterior nu a mai răspuns la întrebările pe care i le-am expediat.

Prețul de achiziție al unui test PCR, între 40 și 400 de lei

Costul estimativ al unui test PCR variază între 40 și 400 de lei, după cum reiese din cifrele prezentat de Ministerul Sănătății referitoare la achizițiile pe care le-au făcut instituțiile publice.

De exemplu, cele mai ieftine teste PCR au fost cumpărate prin Proiectul Băncii Mondiale „Răspuns de Urgență la COVID-l9 în Moldova”, de la compania lui Tudor Ceaicovschi, GBG-MLD SRL – 300 de mii la preț de 11,7 milioane de lei. Un simplu calcul arată că un test a costat aproape 40 de lei. De la Dita Estfarm LLC au fost cumpărate 100 de mii de teste cu 6,9 milioane de lei, prețul per unitate fiind de 70 de lei. De la Medeferent Grup SRL – 100 de mii de unități, la preț total de 12,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un test a costat 128 de lei.

Cu aproximativ 250 de lei bucata au fost cumpărate 300 de teste de la o companie din Rusia, „DNK Technology”, prin intermediul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Aceeași instituție a cumpărat teste de la companii din Italia și din Cehia, cu aproximativ 80 de lei pentru o unitate.

Cele mai scumpe teste au fost cumpărate la începutul pandemiei, când era o mare concurență între state și companii pentru achiziționarea lor. Astfel, din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, de la producătorul din China BGI Health au fost cumpărate 80 de mii de teste PCR împreună cu 80 de mii de kituri de extracție și 80 de mii de kituri de prelevare a probelor, în sumă totală de 1,92 de milioane dolari. Prețul per unitate este de 24 de dolari sau aproximativ 400 de lei.