Stăpânii farmaciilor
O familie de vietnamezi, stabiliţi cu traiul în ţara noastră încă din 1992 şi care, în 2002, graţie demersului unor deputaţi comunişti, au obţinut şi cetăţenia R. Moldova, dar şi câţiva oameni de afaceri locali, deţin cele mai importante reţele de farmacii care activează pe teritoriul R. Moldova. Firmele care deţin aceste farmacii obţin, pe lângă banii din vânzarea medicamentelor către persoanele fizice, anual, milioane de lei din contracte cu instituţiile medicale din ţară, pe care le aprovizionează cu produse farmaceutice.
În R. Moldova, la finele anului 2014, activau 2059 de farmacii şi şapte reţele mari, care domină, practic, piaţa farmaceutică din ţara noastră. Conform datelor prezentate la începutul anului 2015 de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, în 2014, numărul întreprinderilor farmaceutice a scăzut cu 6,83% faţă de anul 2013, tenta negativă rezultând din încetarea activităţii a 225 de filiale ale Secţiilor de asistenţă cu medicamente ale Centrelor Medicilor de Familie. Conform aceloraşi informaţii, în 2014, o farmacie din R. Moldova deservea, în medie, 3123 de persoane.
Cum a obţinut proprietarul Orient-ului cetăţenia R. Moldova
Farmaciile „Orient” sunt deţinute, marea lor majoritate, de către firma „Vinamex” SRL, agent economic înregistrat în luna august 2000. Firma are un capital social de 6 milioane de lei şi patru fondatori, trei dintre ei originari din Vietnam, Nguyen si Trung Ky (93,16%), Bui Thi Thanh Huyen (1,89), Hy Ngoc Linh (3,28%) şi o cetăţeancă a R. Moldova, Lilia Bondari (1,66%). În 2012, ea a avut un venit din vânzări de peste 577 milioane de lei. Vietnamezul Nguyen si Trung Ky, împreună cu soţia sa, Bui Thi Thanh Huyen, au devenit, în 2002, cetăţeni ai R. Moldova, în urma unei adresări a câtorva deputaţi comunişti în frunte cu Victor Stepaniuc către preşedintele de atunci, Vladimir Voronin. „Îl cunoaştem pe cetăţeanul R. Vietnam de câţiva ani. Este un businessman responsabil şi grijuliu cu angajaţii săi. Participă activ la acordarea ajutorului material veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei… Este adept al ideii socialiste. Soţia sa mulţi ani a predat în şcoala de partid din oraşul Hanoi”, se spune în cererea deputaţilor, acceptată de Voronin. La dosar a fost anexată şi o cerere din partea lui Nguyen si Trung Ky, scrisă ruseşte. De remarcat că proprietarul de la „Vinamex” a făcut facultatea de drept în R. Moldova, iar din 1992 este stabilit aici. În 2011, nepoata sa, Linda Nguyen, a câştigat titlul de mini-miss Moldova.
În R. Moldova, cei doi soţi mai au înregistrate pe numele lor alte cinci firme, majoritatea în domeniul farmaceutic. Aceştia locuiesc într-o casă particulară din str. G. Meniuc, procurată în 2003. În ultimii ani, firma „Vinamex” SRL a câştigat sute de contracte, în valoare de zeci de milioane de lei, cu instituţii medicale din ţară, pentru livrarea de medicamente. Totodată, acest SRL este principalul distribuitor de vaccinuri pentru ţara noastră.
Cuplul de la „Felicia” şi omul cu 12 firme de la „Farmacia Familiei”
Reţeaua de farmacii „Felicia” este deţinută de firma „Amofarm” SRL. Aceasta îi are în calitate de fondatori pe soţii Dorian (59,97%) şi Lucia Berdos (40,02%). Firma, deschisă în 1997, are un capital social de 2 milioane de lei, iar în 2012, conform informaţiilor din raportul financiar, a avut un venit din vânzări de 218 milioane. Administratorul SRL-ului este Dorian Berdos, cel care figurează şi în calitate de fondator la alte opt firme, majoritatea cu activităţi în domeniul farmaceutic. Soţii Berdos, care susţin că au construit businessul „Felicia” de la zero, mai deţin salonul de frumuseţe Cristis, dar şi BERD’S Design Hotel, primul design hotel din R. Moldova, deschis chiar în 2015. În ultimii ani, firmele acestora, în special „Amofarm” SRL, la fel ca „Vinamex”, au câştigat sute de contracte cu instituţii medicale din ţară pentru livrarea de produse farmaceutice.
Reţeaua „Farmacia Familiei” este deţinută de un SRL cu acelaşi nume, înregistrat în anul 2005. Firma are un capital social de 36,7 milioane de lei, iar în 2012 a vândut produse farmaceutice în valoare de 305 milioane de lei. Fondatorul companiei este Iurie Chirtoacă, cel care deţine 10% din „Farmacia Familiei” SRL şi 100% din SRL „Dita Estfarm”, cea care deţine celelalte 90% din „Farmacia Familiei” SRL. Iurie Chirtoacă este un om de afaceri implicat în fondarea a 12 firme, din diverse domenii, inclusiv construcţii. Acesta însă nu apare foarte des în public. Cea mai vizibilă apariţie a sa a fost în 2010, când Vlad Filat, pe atunci premier, a inspectat depozitele farmaceutice ale firmelor sale, discutând cu el despre micşorarea preţurilor la medicamente. Şi firma „Dita Estfarm”, la fel ca şi ceilalţi agenţi economici care deţin farmacii, a câştigat în ultimii ani sute de contracte, în valoare de zeci de milioane de lei, cu spitalele din ţară, pentru livrarea de medicamente.
Milioane din contracte cu statul
Farmaciile „Hyppocrates” aparţin firmei SRL „Prodiafarm”, înregistrată în 2003. SRL-ul are 3 fondatori: Igor Perepeliţa (60%), Alexandr Tomas (30%) şi „Tetis International Co” (10%). La rândul său, acest SRL este fondat tot de către Igor Perepeliţa, care nu apare practic în informaţii publice. SRL-ul are un capital social de 50 mii de lei, dar a avut în 2012 venituri din vânzări de 236 de milioane. De precizat şi faptul că firma „Tetis International Co”, unul dintre primii distribuitori farmaceutici naţionali, a fondat Centrul de vaccinare Immuno+, care propune, practic, un sistem paralel de vaccinuri cu cel oferit de instituţiile de stat. Igor Perepeliţa, prin intermediul firmei „Tetis International Co”, a obţinut şi el, în ultimii ani, contracte generoase, cu instituţiile medicale de stat.
Lanţul de farmacii „Apoteka” aparţine firmei „Esculap-farm”, fondată de Oleg Sâli, un alt personaj despre care nu se cunosc foarte multe. Firma acestuia a fost înregistrată încă în 1997 într-un apartament din str. Alecsandri, apartament care, de mai mult timp, nu aparţine lui Sâli. Ea are un capital social de 1,3 milioane de lei, iar în 2012 a avut un venit din vânzări de 133 de milioane. Nici firma „Esculap-farm” nu face excepţie, obţinând zeci de contracte cu statul în ultimii ani.
Farmaciile „Elody” sunt deţinute de firma „Elodi Farm”. Firma a fost înregistrată în 2007, având doi fondatori, Iurie Bezer (49%) şi off-shore-ul Sunstring Limited din Cipru (51%). SRL-ul, cu un capital social standard, de 5400 de lei, şi a avut în 2012 venituri din vânzări de 57 milioane de lei. Off-shore-ul care fondează „Elody Farm” este, de asemenea, împreună cu Iurie Bezer, fondator la Întreprinderea Mixtă „Becor”, un alt furnizor de produse farmaceutice. Şi Iurie Bezer, în special prin intermediul firmei „Becor”, a câştigat, în ultimii ani, sute de contracte cu instituţiile medicale din ţară. Un alt lanţ de farmacii, „Gedeon Richter”, care numără aproape 30 de farmacii în toată ţara, aparţine uzinei farmaceutice cu acelaşi nume din Ungaria. Reţeaua farmaceutică din Moldova a fost fondată în anul 2007.