Șefii Moldovagaz și ANRE: milionarii afiliați politic care gestionează criza gazelor naturale
Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, care a refuzat să vorbească public despre salariul său oficial, a ridicat, în 2021, un salariu lunar de circa 150 de mii de lei, mai puțin decât a încasat în 2020. Ceban este ajutat în activitatea sa de o armată de consilieri. Printre ei se numără soțul președintei interimare a Partidului Democrat Monica Babuc, dar și un fost deputat transfug, actual consilier municipal.
Și la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică s-au dat, anul trecut, salarii grase. Ștefan Creangă, cel care a ocupat fotoliul de director al Agenției până la finalul lunii noiembrie, a încasat, în 2021, un milion de lei din salariul de funcție, echivalentul a circa 92 de mii de lei lunar. Creangă și-a cumpărat în 2021, înainte de a-și da demisia, un Range Rover, pentru care a plătit 2,5 milioane de lei, echivalentul a circa 125 de mii de euro, dar și un Ford Mustang de colecție, fabricat în 1968, pentru care susține că a scos din conturi 20 de mii de USD (360 de mii de lei).
În ultimele luni, Moldovagaz și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost instituțiile care, ținând cont de criza gazelor naturale, au fost în prim-planul vieții politice și sociale din R. Moldova. Moldovagaz a propus, iar ANRE a acceptat, fără rezerve, în două rânduri, majorarea pentru consumatori a tarifului la gazele naturale. Tot ANRE este instituția care stabilește, zilnic, prețul plafon la combustibili, dar și cel pentru energia electrică.
ZdG vă propune să vedeți cine sunt persoanele care iau aceste decizii, cum trăiesc, ce salarii lunare ridică și cum au ajuns să ocupe aceste funcții.
Actuala componență a ANRE, votată de PDM și PSRM
ANRE este instituția publică care implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, asigură reglementarea şi monitorizarea funcționării eficiente a pieței de energie şi desfășurarea activităților în sectoarele energetice. Consiliul de Administrație al ANRE este format din cinci directori, unul dintre ei având statutul de director general.
Actuala componență a ANRE a fost numită la 7 februarie 2019, la ultima ședință a Legislativului de atunci, cu voturile deputaților Partidului Democrat și ale transfugilor din Partidul Liberal, după ce fosta conducere a ANRE și-a dat demisia in corpore, în condiții neclare, în decembrie 2018.
Atunci, Ștefan Creangă, Eugen Carpov și Octavian Calmîc au fost numiți în funcția de directori ai Agenției, iar lui Veaceslav Untilă i-a revenit fotoliul de director general. Deputații din opoziție afirmau atunci că concursul pentru desemnarea directorilor Agenției a fost mimat și că aceștia au fost promovați în funcții pe criterii politice. Un an mai târziu, în funcția de director al ANRE, cu voturile deputaților socialiști și democrați, a fost avansată și Violina Șpac, pe atunci șefa departamentului juridic și protecția consumatorilor în cadrul ANRE.
Creangă – venituri salariale de un milion de lei în 2021
În perioada crizei gazelor naturale și a criticilor care s-au înmulțit în adresa instituției, primul director al ANRE care a părăsit „corabia” a fost Ștefan Creangă. El și-a depus demisia din funcția de director al ANRE la 22 noiembrie 2021. La plecarea din funcție, acesta a depus declarația de avere și interese personale, de unde aflăm, că, în 2021, a încasat un salariu de un milion de lei, adică circa 92 de mii de lei lunar. Totodată, 40 de mii de lei Creangă i-a obținut din vânzarea unei arme de vânătoare și 400 de mii de lei – din vânzarea unui teren, iar alte circa 600 de mii de lei i-a încasat din darea în locațiune a unor spații comerciale.
Anul trecut Creangă și-a cumpărat un automobil de marcă Range Rover, fabricat în 2020, pentru care a scos din buzunar circa 2,5 milioane de lei. Fiind la ANRE, în 2020, Creangă și-a procurat și o mașină de colecție, un Ford Mustang, fabricat în 1968, pentru care susține că a plătit 20 de mii de USD (360 de mii de lei). Un an mai devreme, în 2019, acesta a cumpărat un vehicul motorizat de model Harley Davidson FXSB, fabricat în 2013, cu 358 de mii de lei.
Familia Creangă deține o casă în Chișinău, cumpărată în perioada în care Ștefan Creangă era deputat, dar și mai multe spații comerciale și terenuri. Creangă a fost deputat PLDM, ulterior părăsind însă partidul și afiliindu-se Partidului Democrat din Moldova (PDM) condus de Vladimir Plahotniuc, formațiune care l-a propulsat mai târziu la ANRE.
Untilă, propus de Andrian Candu în funcția de director general al ANRE
Din februarie 2019, Veaceslav Untilă este director general al ANRE, iar în 2020, în calitate de director general, a încasat un milion de lei, echivalentul a circa 84 de mii de lei lunar. Pe lângă salariu, Untilă are și o pensie lunară de circa 11 mii de lei. ZdG a scris anterior că familia Untila locuiește într-o casă cu suprafața de 322 de metri pătrați. Imobilul a fost indicat în declarațiile sale de avere și interese abia după ce, în 2016, ZdG a scris că Untilă locuia în casa cu trei etaje, înregistrată pe numele fiicei sale. Familia Untilă deține două apartamente, două automobile și are cote-părți în câteva companii: SAR „Moldcargo” SA, IM „Novarent”, și Agenția Imobiliară „Retraco Grup” SRL.
Veaceslav Untilă a fost numit director general al ANRE, la propunerea lui Andrian Candu, pe atunci președinte al Parlamentului, la scurt timp după ce a demisionat din funcția de președinte al Curții de Conturi, unde fusese numit în 2016. Untilă a ajuns la ANRE, cu voturile deputaților PDM-ului controlat pe atunci de Vladimir Plahotniuc.
Calmîc, Carpov și Șpac: Doi – votați de majoritatea PDM, altul – de majoritatea PSRM
Octavian Calmîc nu și-a depus, deocamdată, declarația de avere și interese personale pentru anul 2021, dar potrivit declarației din 2020, Calmîc a ridicat un salariu de aproximativ 937 de mii de lei din funcția de director al ANRE, echivalentul a circa 78 de mii de lei lunar. Conform declarației de avere pentru anul 2020, familia Calmîc deține, în proprietate sau posesie, mai multe bunuri: două apartamente, dintre care unul de 112 metri pătrați, o vilă și două automobile, inclusiv un Porsche, fabricat în 2015 și dobândit în 2018 prin contract de posesie. Înainte de a ajunge la ANRE, Octavian Calmîc a ocupat funcţia de consilier al prim-ministrului Pavel Filip în domeniul economic. Acesta a fost ministru al Economiei şi Infrastructurii în Guvernul Filip.
Eugen Carpov a avut, în 2020, un salariu lunar de circa 75 de mii de lei. Familia Carpov locuiește într-o casă de 217,4 metri pătrați, estimată la 1,6 milioane de lei, pe care directorul ANRE a cumpărat-o în 2014. Totodată, familia mai are în proprietate două apartamente, un Audi Q7, fabricat în 2013, și trei terenuri. Înainte de a ajunge la ANRE, Carpov a fost deputat pe listele PLDM, iar în 2015 a plecat din partid și a fondat, împreună cu Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova. Carpov a votat în Parlament mai multe proiecte de lege împreună cu PDM-ul condus de Plahotniuc, înainte de a fi promovat de același partid la ANRE.
Violina Șpac a avut, în 2020, venituri salariale lunare de circa 70 de mii de lei din funcția de director al ANRE. Comparativ cu colegii săi, Șpac declara, în 2020, o avere modestă: un apartament de 59,8 metri pătrați și un autoturism de model Opel, fabricat în 2011 și achiziționat în 2018 cu circa 9 mii de lei. Șpac activează în cadrul ANRE din 2011, fiind șefă a departamentului juridic și protecția consumatorilor, iar în februarie 2020 a fost votată în funcția de director de către majoritatea parlamentară formată în jurul PSRM.
Eugen Carpov, unul dintre directorii ANRE, susține că numirea actualei conduceri a ANRE nu a fost una pe criterii politice și susține că politicul nu a influențat în vreun fel activitatea instituției.
„Nu consider că a fost o numire politică. Am candidat de bună voie, nesilit de nimeni, necoordonat de nimeni și am fost votat. Nu am avut nici un angajament față de nimeni și nu am în continuare. Unde vedeți dumneavoastră că ANRE a fost cumva influențat de acele decizii, sau noi în activitatea ANRE-ului? Uitați-vă că în scurt timp după intrarea noastră în funcție, practic trei ani în urmă, Plahotniuc a plecat din țară și majoritatea aia (parlamentară, n.r.) nu a mai existat. Deci noi, practic acești trei ani, suntem în afara statului capturat, cum putea să influențeze activitatea noastră?”, a declarat Carpov pentru ZdG.
Solicitați de ZdG, Veaceslav Untilă și Octavian Calmîc nu au răspuns la apelurile ZdG.
Moldovagaz – controlată de Gazprom
Moldovagaz este întreprinderea care asigură aprovizionarea R.Moldova cu gaze naturale. În formula sa juridică actuală, societatea pe acțiuni a fost fondată în anul 1999. Concernul rusesc Gazprom, furnizorul exclusivist de gaze naturale pe teritoriul R. Moldova, deține 50% din acțiuni, Agenția Proprietății Publice (APP) a R. Moldova – 35,33%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria – 13,44%, iar alte persoane fizice și juridice dețin, în total, 1,23% din acțiuni.
Moldovagaz este condusă de un Consiliu de Administrație, format din nouă persoane: cinci sunt cetățeni ruși, angajați ai concernului rus Gazprom, iar patru sunt din R. Moldova, inclusiv președintele Consiliului de Administrație.
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz: propus oficial de Guvernul Sandu, numit cu aprobarea lui Dodon și a Gazprom-ului
Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz a ajuns în acest fotoliu în septembrie 2019, printr-o hotărâre a Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Candidatura lui a fost propusă de Guvernul R. Moldova, condus pe atunci de actuala președintă Maia Sandu, prin intermediul ministrului Economiei, Vadim Brînzan, fiind agreată cu Gazprom, cu Igor Dodon, președintele de atunci al R. Moldova, dar și cu reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), care forma în acea perioadă o coaliție cu Blocul ACUM.
„Candidatura lui Vadim Ceban a fost propusă și convenită cu acționarul majoritar „Gazprom” de către PSRM, care pe atunci era parte din majoritatea parlamentară. Menționăm că Vadim Ceban a fost numit în funcție după ce prima candidatură, agreată de către PRSM și „Gazprom”, a fost respinsă de conducerea Guvernului”, se precizează într-un răspuns remis în adresa ZdG de către Maia Sandu.
Vadim Ceban este economist, iar între 2005-2019 a deținut mai multe funcții de conducere în structurile de stat, precum și în companii private. Între 2008-2009 și 2010-2014, desfășurându-și activitatea în cadrul Ministerului Economiei, Ceban a fost reprezentantul statului și membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, iar în 2015 a participat, în calitate de expert, la elaborarea conceptului de reformare a întreprinderilor Moldovagaz de distribuție a gazelor.
Între 2009 și 2010 a fost director general al ANRE, iar ulterior, între 2014 și 2015, a fost director general al Societății pe acțiuni „Cariera Micăuți”, companie afiliată foștilor deputați democrați Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi. Originar din satul Cișmichioi, raionul Vulcănești, Ceban a ocupat fotoliul de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv în guvernul autonomiei, după ce Irina Vlah a preluat funcția de bașcan al Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia.
A refuzat să spună public ce salariu are, pentru că ar fi „secret comercial”
Vadim Ceban nu este obligat prin lege să depună declarații de avere și interese, așa cum fac șefii instituțiilor de stat. În octombrie 2019, la scurt timp după ce demisiona din funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei pentru a prelua șefia Moldovagaz, Ceban își depunea ultima sa declarație de avere și interese. El declara că, împreună cu soția, Luminița, dețineau două apartamente în Chișinău, unul, de 52 de metri pătrați, în sectorul Ciocana al capitalei și altul, de 147 de metri pătrați, dobândit în perioada 2009-2010, în urma unui contract de investiții.
ZdG a constatat că blocul select în care se află apartamentul președintelui Moldovagaz se află vizavi de bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, pe strada Mitropolit Petru Movilă, acesta fiind achiziționat în perioada în care Vadim Ceban era director al ANRE. În celălalt apartament al familiei Ceban, din sectorul Ciocana, este înregistrată compania „C&V Assistance”, la care Luminița Ceban este parteneră cu Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției și fost deputat democrat. Firma este astăzi inactivă, arată datele publice.
În ultimele luni, Ceban a refuzat să spună public care este salariul pe care-l încasează din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, precizând că remunerarea sa reprezintă „secret comercial”.
„Salariul meu este adecvat acelor funcții și atribuții pe care le exercit în cadrul SA Moldovagaz ca președinte al Consiliului de administrație. Ce ține de remunerarea membrilor Consiliului de administrație și a membrilor Consiliului de observatori, informația este confidențială. Salariul meu este mult mai mic decât spune domnul Sturza. Luând în calcul responsabilitățile și funcțiile pe care le îndeplinesc, eu consider că merit acest salariu (…)”, a precizat Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Anterior, fostul premier Ion Sturza lăsa de înțeles că Vadim Ceban ar avea un salariu lunar de circa 250 de mii de lei.
„Remunerarea membrilor Consiliului de observatori al companiei Moldovagaz este stabilită printr-o decizie a Consiliului și reprezintă un anumit procent din suma anuală de cheltuieli operaționale ale companiei”, se arată într-un răspuns al Agenției Proprietății Publice, la o solicitare de informație a lui Veaceslav Negruță, care, din noiembrie 2021, este membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz din partea Președinției.
Salariul șefului de la Moldovagaz: 150 de mii de lei lunar în 2021, mai mic decât cel din 2020
ZdG a aflat că, în 2021, Vadim Ceban a încasat, lunar, circa 150 de mii de lei, el având venituri oficiale de circa 1,8 milioane de lei pe parcursul anului trecut. Conform acelorași informații deținute de ZdG, în 2020, salariul lunar ridicat de președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz a fost și mai mare, de circa 180 de mii de lei, pentru un total de 2,2 milioane de lei pe tot parcursul anului.
Faptul că Moldovagaz își remunerează extrem de generos angajații nu este însă o noutate. De exemplu, Mihail Soțchi, cel care a fost președinte al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, după ce a fost delegat de APP, a raportat pentru anul 2021 venituri de 1 milion de lei de la Moldovagaz, iar Călin Negură, șef de direcție la Ministerul Economiei, care a făcut parte în 2020 din Consiliul de Observatori al Moldovagaz, a indicat în declarația de avere pentru anul 2020 că a beneficiat de indemnizații de la Moldovagaz în valoare totală de 1,1 milioane de lei.
Soțul Monicăi Babuc și un fost deputat transfug, printre consilierii șefului Moldovagaz
În octombrie 2020, într-o analiză semnată de Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), actualii parteneri din Parlament ai PSRM, se arăta că Vadim Ceban a ajuns în funcția de președinte al Moldovagaz pentru că ar fi „un foarte bun prieten al lui Dodon”, cei doi activând anterior împreună la Ministerul Economiei. Totodată, în acea analiză se preciza că președintele Moldovagaz are șase consilieri, toți primind salarii lunare de circa 30 de mii de lei, în timp ce alte patru persoane au rolul de asistenți sau consultanți ai acestuia.
ZdG a verificat acele informații și a constatat că, printre consilierii președintelui Moldovagaz se regăsește Anatolie Babuc, soțul fostei deputate democrate Monica Babuc, actuala președintă interimară a Partidului Democrat din Moldova (PDM). Informația se confirmă inclusiv în cea mai recentă declarație de avere depusă de Monica Babuc, în august 2021, după plecarea din Parlament. Babuc a indicat că, în 2021, soțul său a primit de la Moldovagaz 313 mii de lei, iar în 2020 – 210 mii de lei.
Un alt consilier al șefului Moldovagaz este fostul deputat transfug Victor Mândru, actual consilier municipal pe listele PDM. Mândru a fost anterior deputat PCRM, dar în 2017 a aderat la PDM. În calitate de consultant al președintelui Moldovagaz figurează Gheorghii Eftenii, care, în paralel, este și deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.
Vadim Ceban a refuzat să discute cu ZdG despre salariul său, dar și despre „armata” sa de consilieri. „Eu nu comentez aceste lucruri și informația este confidențială. Informație corporativă, confidențială. Atât pot comenta”.
Cine sunt ceilalți membri ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz
Vitalie Țurcanu, unul dintre cei trei vicepreședinți ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz, numit în funcție în aprilie 2020, anterior a fost secretar al Consiliului economic pe lângă Președintele R. Moldova Igor Dodon și un apropiat al PSRM.
Ilie Tutunaru, un alt membru al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a preluat fotoliul după ce a demisionat din funcția de director al „Chișinău-Gaz”, unde i-a făcut loc lui Oleg Teterea, fost deputat socialist și unul dintre cei mai apropiați prieteni de familie ai fostului președinte Igor Dodon.
Ilie Tutunaru fusese director al „Chișinău-Gaz” timp de câteva luni, între anii 2019 și 2020. Anterior, el a lucrat la Moldovagaz, fiind șeful Secției Economie. Al treilea membru al Consiliului de Administrație al Moldovagaz din partea R. Moldova este Alexandru Șevciuc, șeful direcției economico-financiare a Moldovagaz.
Din partea Gazprom, în Consiliul de Administrație al Moldovagaz fac parte cinci persoane: Mihail Iuriev, Nicolai Vasiliev, Denis Emelianov, Elena Tkaciuk și Anton Bubeonov. Toți cinci ocupă funcții în organele de conducere ale Gazprom.
Cei nouă 9 membri ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz au fost numiți în aprilie 2020, pe un termen de trei ani, la propunerea principalilor acționari, cu excepția lui Vadim Ceban, care a fost instalat în funcție în septembrie 2019. Consiliul de Observatori al Moldovagaz este format din șase membri, doar doi dintre ei fiind propuși de R. Moldova: Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor și actualul consilier economic al președintei Sandu și Constantin Borosan, secretar de stat în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltări Regionale.