Secretele de la Moldtelecom (II) sau de ce instituţia îngrădeşte accesul la informaţii
Vitalie Iurcu, directorul Moldtelecom, a refuzat să ne ofere informaţii oficiale despre firmele care câştigă licitaţii la societatea pe acţiuni deţinută de stat. Reprezentanţii instituţiei şi-au motivat refuzul în baza unui articol din legea cu privire la accesul la informaţie, despre care juriştii contactaţi de ZdG susţin că, de fapt, îi obligă să ne răspundă. Una peste alta, refuzul Moldtelecom-ului de a ne prezenta informaţia solicitată arată că instituţia încearcă să ascundă adevărul, susţin experţi în domeniul accesului la informaţie.
Vineri, 15 mai 2015, la o zi după ce ZdG a scris despre firmele prietenilor şi partenerului de afaceri din România al lui Vitalie Iurcu, directorul Moldtelecom, instituţia a răspuns solicitării noastre de informaţii, care data din 17 aprilie 2015. Doar că, în scrisoarea pe care am aşteptat-o aproape o lună nu am găsit, cum ar fi fost normal şi logic, numele firmelor care au câştigat în ultimii patru ani şi jumătate contractele de milioane cu societatea statului. Din răspunsul remis de Moldtelecom şi semnat de Vitalie Iurcu reiese că instituţia a răspuns solicitării noastre exact a doua zi după ce articolul „Secretele de la Moldtelecom, sau cum câştigă prietenii licitaţii de milioane” a apărut în ediţia tipărită a ZdG.
Motivarea (eschivarea) Moldtelecom-ului
Reprezentanţii Moldtelecom susţin în răspuns că „legea privind accesul la informaţie, în art. 5, alin. (2) stabileşte exhaustiv care sunt furnizorii de informaţii, posesori ai informaţiilor oficiale obligaţi să furnizeze informaţiile respective solicitanţilor în condiţiile legii prenotate. Astfel, conform alin. (2) lit. (c) al acestui articol, sunt calificaţi drept furnizori de informaţii persoanele fizice şi juridice care în baza legii sau a contractului cu autoritatea publică ori instituţia publică sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează, dispun de informaţii oficiale. Reieşind din prevederile acestei norme legale, constatăm că SA „Moldtelecom” nu are statut de furnizor de informaţii oficiale şi, respectiv, aceasta nu cade sunt incidenţa legii cu privire la accesul la informaţie, dat fiind faptul că întreprinderii nu-i acordă nicio lege în vigoare drepturi exclusive sau speciale de a furniza servicii publice şi de a culege şi gestiona informaţii oficiale”, se menţionează în răspunsul primit de la Moldtelecom. Iurcu şi juriştii de acolo fac referire şi la legea comunicaţiilor electronice, prin care nu sunt acordate sau menţinute în vigoare drepturi exclusive sau speciale privind crearea sau furnizarea reţelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice. „Plus la aceasta, SA „Moldtelecom” nu are încheiat un contract cu o autoritate publică sau cu o instituţie publică…, în vederea furnizării exclusive a unor servicii publice”, zic reprezentanţii Moldtelecom, motivându-şi refuzul.
Iurcu & Co s-au referit, extrem de laconic, şi la articolul publicat acum o săptămână. „Ţinem să menţionăm că SA „Moldtelecom” apreciază activitatea Ziarului de Gardă şi respectă dreptul mass-mediei la libertatea de exprimare, însă, în acelaşi timp, luând cunoştinţă de articolul publicat, am constatat, cu regret, afirmaţii care nu corespund realităţii”, menţionează instituţia, fără însă a preciza la ce anume s-a referit şi care ar fi „afirmaţiile” cu pricina. Amintim că ZdG a scris, săptămâna trecută, despre cum firme deţinute de prietenii şi partenerul de afaceri din România (în special „Lobi – GP” şi „Integrtor TL” ) ai lui Vitalie Iurcu deţin în R. Moldova firme care câştigă licitaţii de milioane de lei cu Moldtelecom. Am publicat articolul respectiv după ce, nici după aproape o lună de zile de la solicitarea unei informaţii oficiale de la Moldtelecom, nu am primit un răspuns.
Numărul de telefon comun a dispărut
Firma „IT-LAB Sistem”, vizată în articolul „Secretele de la Moldtelecom, sau cum câştigă prietenii licitaţii de milioane”, a venit cu o reacţie. La fel cum a menţionat şi atunci când l-am contactat, Alexei Cioban, directorul din acte al acestui SRL, a negat că firma sa ar avea vreo legătură cu licitaţiile Moldtelecom-ului, precizând însă că este partener cu unele firme pe care le-am indicat în articol. Vineri, 15 mai 2015, Cioban, directorul de la „IT-LAB Sistem”, a fost la redacţia ZdG. Acesta ne-a spus că numărul de telefon al său, 069 999 975, pe care l-am găsit şi în lista datelor de contact ale firmelor „Lobi-GP” şi „Integrator TL” (inclusiv pe site-ul oficial al companiei letone Mikrotik), a fost indicat acolo acum câţiva ani, când firma sa, „IT-Lab Sistem”, le-ar fi făcut celor de la „Lobi-GP” site-ul. „Atunci, numărul meu de contact a fost indicat acolo temporar. A fost greşeala mea că nu am solicitat ca numărul să fie scos de acolo. Acum am vorbit cu ei şi numărul a fost schimbat”, ne-a spus Cioban, precizând încă o dată că nu are nicio legătură cu licitaţiile de la Moldtelecom. Precizăm că, după apariţia articolului, de pe site-ul „Lobi-GP”, dar şi de pe site-ul oficial al companiei letone Mikrotik, acest număr de telefon fie a fost înlocuit, fie, în genere, înlăturat.
Părerea experţilor
Am prezentat răspunsul Moldtelecom-ului mai multor jurişti, inclusiv reprezentanţilor Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, pentru a-i da o apreciere. Reprezentanţii instituţiei ne-au promis că vor veni cu un răspuns în următoarele zile. „Consider că este o interpretare eronată a prevederilor legislaţiei, care nicidecum nu justifică îngrădirea accesului la informaţia solicitată”, ne-a spus Vitalie Zamă, avocat la „Juriştii pentru Drepturile Omului”, cu referire la răspunsul Moldtelecom. „Moldtelecom este un monopolist deţinut de stat şi prestează servicii publice, iar ce face cu banii, cum îi gestionează, mă afectează direct, pe mine, ca cetăţean al acestei ţări. Este clar că în acest caz se încearcă tăinuirea unor informaţii pentru că la mijloc sunt lucruri necurate. Dacă eşti curat, demonstrează asta şi prezintă datele cerute. Dacă eşti implicat în afaceri murdare, e clar că încerci să ascunzi adevărul. În alte ţări, în legea cu privire la accesul la informaţie este prevăzut ca monopoliştii să prezinte obligatoriu datele solicitate. Aşa ar trebui să fie şi la noi, la o eventuală modificare a legii cu privire la accesul la informaţie”, susţine şi Vasile Spinei, expert în domeniul accesului la informaţie.
Precizăm, în context, că ZdG, la începutul lunii aprilie 2015, a solicitat, verbal, de la angajaţii Moldtelecom informaţia cu privire la firmele care au câştigat în ultimii ani licitaţiile organizate de societatea pe acţiuni deţinută de stat. Reprezentanţii instituţiei, iniţial, ne-au promis un răspuns, precizând însă că, pentru a-l primi, e nevoie să trimitem o scrisoare oficială. Am trimis scrisoarea şi am insistat, aproape zilnic, să primim informaţia solicitată. Şi de această dată, reprezentanţii instituţiei ne spuneau că o vom primi, pentru ca, într-un final, aceştia să ne spună că de fapt nu ne-o pot oferi. Toate astea după ce ZdG a descoperit că firme afiliate şefului instituţiei câştigă licitaţii de milioane.
P.S. Centrul Național Anticorupție a fost singura instituție care a anunțat că va verifica informațiile publicate în ZdG și ne va informa ulterior despre rezultatele anchetei.