Ruleta de milioane de la „Moldova-Gaz”
Mii de oameni au fost păgubiţi în urma schemei frauduloase de la „Moldova-Gaz”. Iordan şi Reşetnicov sunt doar două dintre numele de familie cunoscute, care apar pe listele beneficiarilor. O coincidenţă sau nu, toţi sunt obligaţi acum să returneze banii pe care-i achitau cash unor intermediari. În toată această schemă, nimeni nu ştie unde sunt milioanele: intermediarii spun că banii au ajuns la contabilă şi, posibil, chiar mai sus, iar responsabili de la companie spun că la „Chişinău-Gaz” nu s-a încasat nicio plată.
Acum două săptămâni, ANRE anunţa că a descoperit o schemă frauduloasă prin care s-au adus prejudicii de 30 de milioane de lei consumatorilor, dar şi întreprinderii „Chişinău-Gaz”. La rândul lor, reprezentanţii „Moldova-Gaz” afirmă că informaţia difuzată de Agenţie ar fi una eronată, deoarece, încă din martie 2011, serviciul de securitate internă ar fi scos la iveală neregulile la achitarea facturilor pentru consumul de gaze. La acest subiect, au fost sesizate Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie.
Unde-s banii din facturi?
Potrivit schemei descrise de reprezentanţii ANRE, persoane intermediare le propuneau consumatorilor casnici care consumau un volum mare de gaze naturale să plătească doar o parte din suma indicată în factură. „Dacă era o factură de 1000 m.c. de gaze, atunci persoana plătea doar 200 m.c. oficial, iar pentru 400 – achita cash intermediarului, după care nu achita pentru alţi 400 m.c. În acest mod, se achita doar 60% din volumul consumat de gaze”, explică Nicolae Răileanu, director ANRE. Acesta mai spune că intermediarii aveau legături, directe sau indirecte, cu contabila întreprinderii, deoarece, în luna imediat următoare, factura nu indica nicio datorie.
Într-un comunicat de presă, responsabili de la „Moldova-Gaz” susţin că banii achitaţi cash de către consumatori nu ajungeau la întreprindere, în niciun caz, iar facturile de plată erau falsificate. Cei care au beneficiat de aceste “înlesniri” timp de mai mulţi ani nu au primit nicio avertizare că ar avea datorii.
Milioanele de lei încasate neoficial, din facturile pentru gaze, au ajuns pe mâna intermediarilor şi a câtorva angajaţi de la întreprindere, care emiteau facturi de plată fără datorii.
„Cinci angajaţi ai întreprinderii au fost demişi din cauza că se foloseau de această schemă. Ei nu erau implicaţi direct, nu încasau bani de la consumatori”, explică Andrei Akulov, responsabil de relaţii cu publicul la „Moldova-Gaz”.” Este inadmisibil ca un angajat al întreprinderii să nu plătească pentru consumul de gaze”, adaugă Akulov.
Mai multe voci susţin că această schemă nu s-ar fi derulat fără „acoperişul” conducerii „Moldova-Gaz”. „Dacă contabila ar fi încasat toţi cei 30 mil. de lei, ea ar fi fost de mult plecată din ţară, odată cu primul milion, nu credeţi?”, se întreabă Nicolae Răileanu. „Important este ca acest caz să nu fie politizat, pentru ca organele de anchetă să poată determina, într-un final, rolul fiecărui participant în această schemă. Trebuie stabilit prejudiciul adus atât companiei, cât şi consumatorilor, mai ales dacă a fost posibil ca preţul la gaze să fi fost mărit pe seama acestor datorii”, declară Roman Mihăieş, avocat şi preşedintele Ligii Apărării Consumatorilor.
Mii de complici
Potrivit datelor ANRE, 2700 de persoane ar fi implicate în schema frauduloasă. Multe dintre ele şi-au achitat datoriile de mii de lei din prima zi în care organele de urmărire penală au anunţat despre iniţierea unei anchete. Aproximativ 15 mil. de lei au fost deja încasate la casieria „Moldova-Gaz”, iar unii datornici au primit permisiunea de a achita în rate sumele care li se pretind. Peste 100 de persoane refuză categoric să achite datoriile, posibil că acestea sunt implicate direct, spune Akulov. Oricum, datoriile vor fi rambursate cu sprijinul instanţelor judecătoreşti, reiterează ofiţerul de presă „Moldova-Gaz”.
Până acum, trei persoane au fost reţinute de Centrul Anticorupţie şi au primit mandat de arest preventiv. Potrivit datelor preliminare, primul reţinut, un tânăr, acţiona în baza unei înţelegeri cu funcţionari de la „Chişinău-Gaz”. După aceea, două angajate, contabila adjunctă şi inginerul de protecţie a muncii, au fost reţinute de ofiţerii CCCEC.
O ruletă de milioane
O colegă de serviciu i-a propus Ecaterinei Moisei o ofertă avantajoasă, mai ales că factura pentru consumul de gaze, în special pe timp de iarnă, depăşea posibilităţile financiare ale familiei. Ecaterina povesteşte că s-a întâlnit cu bărbatul intermediar şi, din start, l-a întrebat dacă această tranzacţie este legală. Pentru facturile de 1000 de lei, de exemplu, femeia îi achita intermediarului numai 700 de lei, iar luna următoare factura la gaze nu indica nicio datorie.
Acum, familia Moisei are de plătit peste 15 000 de lei, bani pe care Ecaterina susţine că i-a achitat. „Eu nu cred că un om simplu, un angajat oarecare, a făcut totul. Atâţia ani la rând, mii de oameni nu plăteau şi totul era în regulă”, spune femeia. „Cred că se făcea cu acordul celor de la conducere, acolo mergeau banii, iar acum tot noi, oamenii simpli, suntem vinovaţi şi trebuie să scoatem bani din buzunar”, se plânge Ecaterina.
A căutat un răspuns la „Chişinău-Gaz”, însă de acolo i s-a spus că „asta este o ruletă şi ai căzut în ea”. A căutat intermediarul, pentru a-i întoarce banii, ca să aibă cu ce plăti factura. Bărbatul i-ar fi spus că toţi banii sunt la contabilă şi că nu are ce să-i returneze.
Intermediarul păgubaş
„Eu strângeam banii şi facturile de la oameni, le duceam inginerului de la „Chişinău-Gaz”, apoi acesta le transmitea contabilei. Totul era legal, deoarece era un fel de reducere pentru “ai noştri”, povesteşte Anatolie Sopivnic, care este implicat în schemă şi care are de plătit acum peste opt mii de lei. Bărbatul spune că atunci când a vorbit cu angajatul companiei, s-a gândit că cei de acolo ştiu cel mai bine care sunt tarifele şi reducerile. Începând de anul trecut, s-a folosit şi el de această „reducere” la factura de gaz.
Dacă ne propunea cineva de pe drum, mă mai gândeam, dar aşa – oferta era din partea contabilităţii de la „Chişinău-Gaz”, cred că ştiau ei ce făceau, spune Anatolie. “Acum trebuie să se lămurească acolo unde-s banii, dar ei dau vina pe noi. În fiecare an se fac controale şi nu au depistat nimic. Aici n-au fost implicaţi zece oameni, dar mii de persoane şi milioane de lei”, adaugă bărbatul. Cei care au bani şi putere nu sunt găsiţi vinovaţi niciodată, concluzionează Anatolie.
Demnitari pe liste?
Pe listele celor care s-au folosit de schemă şi care au acum de plătit datorii mari către „Moldova-Gaz” sunt întâlnite nume de familie cunoscute, de exemplu Reşetnicov, Iordan, Ulianovschi, Gămurar, Pulbere. Andrei Akulov a declarat că acestea ar fi simple coincidenţe, iar informaţiile complete despre beneficiarii schemei nu vor fi făcute publice, deoarece s-ar putea ca unii să fi fost implicaţi fără ştirea lor, iar, într-un final, toţi rămân a fi clienţi ai companiei „Moldova-Gaz”.
Artur Reşetnicov, fostul director SIS, a declarat pentru ZdG că nu este implicat în această schemă şi nici nu a primit vreo ofertă. El a adăugat că, într-adevăr, locuieşte în casă la sol, în sectorul Centru al capitalei, iar factura la gaze o achită integral, fără vreun fel de reducere.
Veaceslav Iordan nu a fost de găsit pentru a confirma sau infirma participarea sa la această schemă. Şi alte persoane cu nume similare cu ale unor înalţi demnitari au refuzat să comenteze acest subiect. Potrivit Procuraturii Generale, în cadrul urmăririi penale, vor fi audiate toate persoanele, inclusiv unii demnitari, care au „beneficiat” de serviciile intermediarilor de la „Chişinău-Gaz”.