Psihiatria, scoasă basma curată de Procuratură
Medicii de la Spitalul de Psihiatrie nu au fost implicaţi în acte de corupţie. Potrivit Procuraturii municipale, în acest dosar este învinuit doar bărbatul care pretindea că are influenţă asupra unor medici psihiatri. Nici cele 30 de cazuri care au fost descoperite de Direcţia de Investigare a Fraudelor pe parcursul anului 2010, când suspecţii în dosarele penale au ajuns la psihiatrie, în loc de puşcărie, nu au fost confirmate.
Potrivit anchetatorilor de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, timp de şapte luni, au fost înregistrate 30 de cazuri când bănuiţii au plătit bani medicilor psihiatri şi au obţinut certificate care confirmă că aceştia suferă de boli psihice. Gheorghe Cavcaliuc, şeful Direcţiei, declara că deciziile luate de comisia de expertiză psihiatrică nu au fost obiective şi au avut ca scop doar sprijinirea infractorilor în procesul de eschivare a lor de la răspunderea penală.
Un evadat informa MAI
Ion Catrinici, vicedirectorul comisiei de expertiză psihiatrico-legală, spune că informaţiile difuzate în presă, în luna iunie 2010, au discreditat serios instituţia unde activează, deoarece într-un final s-a descoperit că medicii nu erau vinovaţi. „Toată informaţia provenea de la un pacient cu schizofrenie, care se afla la tratament prin constrângere, dar evadase în acea perioadă”, explică Catrinici. În prezent, persoana a fost reţinută şi urmează să fie internată pentru prelungirea tratamentului.
În dosarul penal care se află la Procuratura municipală figurează numele unui alt pacient al Spitalului de Psihiatrie, cel care a fost reţinut în flagrant în luna iunie 2010. În anul 2005, Victor Ogurţov fusese bănuit de comiterea unui omor. În urma expertizei psihiatrice, acesta a fost declarat iresponsabil pentru actele sale, fiind internat la psihiatrie, pentru tratament forţat. După jumătate de an, în care s-a aflat la tratament în secţia nr. 37, Ogurţov a fost transferat în altă secţie, cu regim de supraveghere obişnuit. Ulterior, acesta a părăsit spitalul.
Pacientul avea datorii
Cu toate că anchetatorii de la MAI prezentaseră imagini video din care era evident că Ogurţov primeşte şi transmite bani, procurorii susţin că nici un medic psihiatru nu a fost implicat în acele tranzacţii. Fostul pacient se folosea de faptul că ştia numele medicilor din comisie şi susţinea că are influenţă asupra lor. Procurorul Oleg Baciu spune că banii pe care i-a încasat prima dată Ogurţov, 500 de euro, i-a folosit în scopuri personale şi nici nu avea intenţia de a ajunge la medicul psihiatru pentru a se interesa de situaţia vreunui alienat mental.
Procurorul Baciu mai spune că bănuitul într-adevăr suna şi vorbea la telefon cu un medic, însă se folosea de motivul că-i era dator cu bani. Pe când era încă pacient, medicul îi împrumutase bani, iar acum Ogurţov suna ca să se înţeleagă când şi unde să îi returneze datoria. Nici unul dintre medici nu este anchetat în acest dosar, cu toate că, iniţial, poliţiştii de la MAI anunţau că ar fi vorba de cinci angajaţi ai Spitalului de Psihiatrie.
Nimeni nu pleacă acasă
Ion Catrinici, vicedirectorul comisiei de expertiză psihiatrică, susţine că, într-un an, sunt făcute circa 1200 de expertize. Dreptul de a trimite la expertiză îl are doar instanţa de judecată sau procuratura. „Atunci când persoanele sunt arestate, ele sunt escortate de la Penitenciarul nr. 13 la o secţie specială din spital. Persoanele se află la noi în jur de o lună de zile, timp în care sunt monitorizate şi examinate”, explică Catrinici. La sfârşitul perioadei, cel supus expertizei vine în faţa unei comisii, formată din opt medici psihiatri. Atunci se dă verdictul: persoana poate răspunde sau nu pentru faptele sale.
Chiar dacă bănuitul nu merge la închisoare din cauză că suferă de vreo maladie psihică, el nu pleacă acasă, susţine medicul. După expertiză, instanţa de judecată îl trimite la tratament prin constrângere. Anual, o sută de persoane sunt tratate în secţia nr. 37, de tratament forţat. Vicedirectorul comisiei psihiatrice ne asigură că nu se mai folosesc metode vechi, cum ar fi legatul sau cămaşa de forţă, deoarece există medicamente puternice, care îi liniştesc chiar şi pe cei mai agresivi pacienţi.
Deţinuţii – la control
Chiar dacă sunt declaraţi responsabili de acţiunile lor, Catrinici spune că mulţi dintre condamnaţii care se află în penitenciare suferă de maladii psihice sub o formă uşoară. „Condiţiile, din punct de vedere psihologic, nu sunt tocmai favorabile în închisori, de aceea bolile se agravează”, afirmă medicul. Potrivit lui, la fiecare jumătate de an, deţinuţilor ar trebui să li se facă un control psihiatric. El a amintit cazul din 2006, când la spitalul penitenciarului Pruncul un deţinut i-a omorât pe alţi trei, fiind bolnav psihic.
Fără expertiză
Procurorul Oleg Baciu spune că urmărirea penală în acest caz a fost finalizată, iar învinuirile i-au fost aduse la cunoştinţă lui Ogurţov. Acesta şi-a recunoscut vina, motivând cele întâmplate prin faptul că avea nevoie de bani. Cauza penală urmează a fi transmisă instanţei de judecată. Bărbatul a fost învinuit de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 326 al Codului Penal al R. Moldova, adică trafic de influenţă. El riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani sau o amendă. Procurorul Baciu ne-a asigurat că în acest dosar nu va fi solicitată o expertiză psihiatrică.