Promisiunile lui Onişcenco, ascunse după un gard de 2 m
După ani buni de la decesul buneilor săi, originari din Mereni, sat aflat la vreo 20 km de Chişinău, consilierul municipal Oleg Onişcenco, care vine în sat de obicei la sfârşit de săptămână, a ocupat o porţiune de drum public.
Maria Ciobanu, de 66 ani, a mers ultima oară pe drumul îngrădit de consilierul Onişcenco, tot el finul de botez al femeii, într-o dimineaţă de la sfârşitul lunii octombrie 2006, atunci când pleca să vândă lactate la piaţa din Chişinău. Închiderea drumului se întâmpla după ce oamenii din Mereni au mers pe această cale încă din 1962.
Onişcenco şi-a lăsat naşii de botez fără drum
„În acea dimineaţă am văzut buldozerul săpând în drum”, îşi aminteşte bătrâna, naşa de botez a consilierului. „Atunci ne-au spus că ne vor face un drum mai bun”. În scurt timp, în loc de un drum mai bun, pe acel loc s-a ridicat un gard cât un zid. „E un gard înalt, ca la închisoare. Poate e pentru
a-şi face pe plac, să umble în curte doar în chiloţi, aşa cum ne-a zis chiar el”, mai spune Maria Ciobanu.
Şi Maria Ciobanu, şi soţul său, Ion Ciobanu, în vârstă de 70 ani, au probleme de sănătate. O dată la două zile au nevoie de ajutorul medicului. „Situaţia devine şi mai complicată, atunci când plouă sau ninge”, spune Aurelia Oglindă, fiica celor doi bătrâni. „Salvarea nu poate veni până la poartă, iar medicul e nevoit să urce dealul în cizme de cauciuc”.
Soluţia — 15 ani de judecată
Atunci când a îngrădit drumul, Oleg Onişcenco le-a promis celor cărora le-a luat dreptul de a merge pe acolo că le va face unul nou. Zis, dar nici pe jumătate făcut. La comanda consilierului municipal mai multe maşini au adus piatră, încercând să facă o cale nouă, dar noul drum, pentru care Onişcenco spune că a cheltuit 15 mii de lei, le creează oamenilor mai multe probleme. „În primul rând, pentru că pietrele sunt mari, acest drum e foarte periculos”, spune Aurelia Oglindă. „În cazul în care cazi şi te loveşti de vreo piatră, poţi deceda pe loc. Chiar şi cu acest drum, de 15 mii lei, trecerea automobilelor e imposibilă”.
În repetate rânduri, Aurelia Oglindă a încercat să clarifice situaţia creată.
Singura soluţie pare a fi un proces de judecată, rezolvare pe care a propus-o chiar Oleg Onişcenco. „Ne vom judeca vreo 15 ani, după care vei scuipa şi îţi va trece pofta să mai cauţi dreptatea”, i-a spus verde în ochi Aureliei Oglindă, consilierul Onişcenco. „Îmi dau bine seama ce a avut în vedere. El are bani ca să cumpere judecătorii, iar eu nu am”, explică Aurelia Oglindă.
Mortul dus pe pătură
Tot din cauza lui Onişcenco şi a drumului ocupat de el, vecinii familiei Ciobanu nu au reuşit să îşi petreacă în ultimul drum, conform ritualului creştin, o rudă decedată. Apropiaţii defunctului şi-au dus ruda pe ultimul drum nu în sicriu, ci pe pătură. Doar astfel a fost posibil ca decedatul să fie dus până la maşina care aştepta în vale.
Recent, pentru a intra în posesia terenului pe care l-a îngrădit, Oleg Onişcenco a depus o cerere la Primăria Mereni, solicitând permisiunea de a procura porţiunea de drum pe care a ridicat un gard înalt de peste 2 m. Despre cererea lui Onişcenco ne-a confirmat primarul de Mereni, Mihai Caragi. În discuţia cu familia Ciobanu, primarul a recunoscut că Onişcenco nu a procedat corect, iar solicitat de Ziarul de Gardă acesta a confirmat că drumul ocupat de consilierul venit de la Chişinău este un bun public. Cu toate acestea, însă, se pare că, în raport cu cetăţenii care au drept la acest drum, autorităţile locale îi vor da prioritate consilierului municipal.
Oleg Onişcenco a îngrădit nu doar drumul, ci şi fântâna care se afla în apropierea gardului său. „Era fântâna la care cei din s. Mereni adăpau vacile”, spune Aurelia Oglindă. „De doi ani nu mai avem unde adăpa animalele”. Chiar dacă acesta spune că este fântâna construită de bunelul său, Maria Ciobanu îşi aminteşte că folosea apa din această fântână încă de la vârsta de cinci ani, iar pe atunci buneii consilierului Onişcenco nu erau stabiliţi încă în acel loc.
Lista lui Onişcenco
După ce le-a promis drum nou celor de la Mereni, conselierul Onişcenco s-a făcut remarcat prin isprăvile sale şi în CMC. Apropo, consilierul Onişcenco s-a lăudat cu relaţii speciale, încercând să îşi corupă colegii din CMC, promiţându-le apartamente, doar ca să accepte o alianţă cu el. Consilierul Raisa Pădureanu a recunoscut că, în urmă cu o lună, Onişcenco a încercat să o corupă, propunându-i două apartamente în Chişinău, unul pentru ea, iar altul pentru copiii acesteia. Mai mult decât atât, în schimbul creării unei alianţe cu consilierul Onişcenco, Raisei Pădureanu i s-a mai propus şi un serviciu cu un salariu de 500 de euro şi cu frecvenţă liberă.
Şi consilierul Doina Sulac urma să ajungă în lista prioritară de asigurare cu locuinţe de către Oleg Onişcenco. Doar că promisiunile consilierului au fost valabile până la deconspirarea planului acestuia. Potrivit consilierilor care urmau a fi „cazaţi” de către Onişcenco în apartamente noi, Agregat SA este întreprinderea în care consilierul se bucură de relaţii.
Promisiuni electorale
Mihai Ghimpu, ex-preşedinte al CMC spune că Onişcenco este cel care a promovat insistent interesele Agregat SA. „Această întreprindere, de fapt, nu şi-a îndeplinit obligaţiunile”, spune Ghimpu, precizând că proiectele acesteia nu trec la Primărie. „Până în prezent, nu au fost semnate procesele de recepţie finală a locuinţelor, iar oamenii nu au acte în regulă de vreo doi ani”, mai spune ex-preşedintele CMC, amintind că este vorba despre 13 apartamente care nu au fost date în exploatare şi şapte terenuri pe care urmează a fi construite case de locuit.
Despre Onişcenco, Ghimpu spune că, în ajun de alegeri, acesta, în calitatea sa de preşedinte a ONG „Casa Noastră Chişinău” le-a promis cetăţenilor apartamente.
La Agregat SA am aflat că niciun consilier nu urmează să obţină apartamente gratuite. Totodată reprezentanţi ai administraţiei Agregat SA au declarat pentru Ziarul de Gardă că 600 de angajaţi ai acestei societăţi sunt alegătorii lui Onişcenco.
Cine nu-şi respectă obligaţiile?
Contactat de Ziarul de Gardă, Oleg Onişcenco şi-a amintit de drumul îngrădit de la Mereni doar după o pauză lungă. „Eu nu am luat nimic pentru că eu locuiesc în Chişinău, nu la Mereni”, ne-a spus consilierul. Acesta şi-a amintit şi despre drumul de 15 mii de lei şi despre înţelegerea sa cu primarul. Totodată, Onişcenco a spus că nu el locuieşte în Mereni, ci un verişor de al său, tot Oleg.
Onişcenco a infirmat şi favorurile pe care le-a propus colegilor săi din CMC. Acesta a negat oferta pe care ar fi făcut-o, chiar dacă Raisa Pădureanu spune că a şi văzut un apartament pe care Onişcenco i l-a propus pe str. Grecu.
Despre relaţia sa cu Agregat SA, conselierul Onişcenco a afirmat faptul că la şedinţele CMC a pus în discuţie problemele acestei întreprinderi de mai multe ori. „Reprezentanţii acestei întreprinderi spun că s-au confruntat cu funcţionari ai Primăriei care nu-şi respectă obligaţiile”, ne-a spus Onişcenco motivul din care apără Agregat SA.
100 de mii de familii aşteaptă apartamente
În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei „Casa Noastră – Chişinău”, Oleg Onişcenco, a promis la circa 100 mii de familii că îşi vor realiza visul de a avea o locuinţă şi un loc de muncă. “Oraşul Chişinău va dispune de primele zeci de mii de apartamente în 2008-2009 pe un teritoriu de aproximativ 100 ha. Către finisarea proiectului, chişinăuienii vor beneficia de aproximativ 100 mii de apartamente”, scrie cu majuscule în cartea de vizită a asociaţiei pe care o conduce.
Întrebat câte apartamente deţine, consilierul ne-a spus că nu are decât un apartament cu două odăi, lăsat moştenire de părinţii săi în sectorul Botanica, pe str. Cuza Vodă.
Cu toate că a făcut un şir de promisiuni, nici fostul, dar nici actualul preşedinte CMC nu a vrut să comenteze acţiunile şi promisiunile consilierului Onişcenco.
„Fenomenul coruperii în politică”, ne-a spus Eduard Muşuc, actualul preşedinte CMC, auzind pentru prima oară despre promisiunile lui Onişcenco, „nu duce la o cultură politică, ci la degradarea ei”.
Anastasia NANI