Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Paragina de 20 mln. de…

Paragina de 20 mln. de euro din centrul Capitalei

480-stadion-republicanStatul ar trebui să decidă cât mai repede ce face cu terenul fostului Stadion Republican, estimat la aproximativ 20 mln. de euro, spun experţii imobiliari. Autorităţile însă stau la dubii şi afirmă că încă sunt în căutarea unor investitori, deşi au trecut deja şapte ani de când Stadionul Republican a fost demolat, iar politicienii s-au întrecut în promisiuni. Una peste alta, Stadionul Republican „mănâncă” bani din bugetul statului şi în 2014.

Pe 12 octombrie 1996, echipa naţională de fotbal a R. Moldova debuta cu o victorie pe teren propriu în preliminariile pentru Campionatul European din 1996, 3-2 în faţa Ţării Galilor. Meciul se disputa pe Stadionul Republican, simbolul fotbalului în R. Moldova, inclusiv în perioada sovietică. Au urmat alte meciuri memorabile pe stadionul din str. Tighina 12, multe dintre ele disputate cu casa închisă. Pe iarba acestuia au călcat unii dintre cei mai mari fotbalişti ai planetei. Acum, au rămas doar amintirile.

480-vasile-tarlev

Explicaţiile lui Vasile Tarlev

Stadionul Republican a fost demolat în 2007, atunci când Guvernul era condus de către premierul Vasile Tarlev. Acesta susţine că stadionul a fost demolat la cererile UEFA şi FIFA, pentru că era în stare avariată, fiind interzise acţiunile sportive pe el. „Dacă nu era demolat, R. Moldova risca să fie exclusă din competiţiile internaţionale. Urma, după demolare, ca la 1 martie 2009 un nou stadion, cu 35 de mii de locuri, să fie dat în exploatare. Când am plecat din funcţie, în 2008, ceva s-a rupt. Probabil au fost jocuri în Guvern, nu ştiu unde, nu ştiu ce, iar acest proiect a fost aruncat la coşul de gunoi. Au fost ulterior aduse multe acuzaţii, inclusiv din partea actualelor autorităţi. Dar, de când s-a schimbat guvernarea au trecut cinci ani de zile. Cei care au criticat, de ce nu l-au făcut ei? Înseamnă că sunt incapabili, doar vorbesc, dar nu fac nimic. Eu nu exclud că pentru acest teren din centrul Chişinăului există interese personale şi de grup, deşi nu am dovezi în acest sens. Stadionul Republican este o durere în suflet, o jale şi, pe de altă parte – o ruşine. În centrului Chişinăului, practic, este mizerie”, spune Tarlev.

Firmele lui Shor în coasta terenului

Demolat în 2007 cu multe promisiuni, Stadionul Republican s-a transformat, odată cu trecerea timpului, într-o adevărată ruină. Accesul la el este restricţionat, iar porţile sunt acoperite cu tablă, pentru ca trecătorii să nu poată nici intra, nici vedea ce se întâmplă în interior, unde se observă copaci de câţiva metri, buruieni, mai multe săpături şi, probabil, vietăţi care şi-au făcut aici un adăpost. Garduri, care mai solide, care mai mult formale, delimitează terenul aflat în paragină de alte câteva construcţii aflate în zonă.

Spre str. Mihail Kogălniceanu, în perimetrul Stadionului, chiar la una dintre vechile intrări spre Stadion se află câteva construcţii în care îşi au sediul mai multe firme, toate ale omului de afaceri Ilan Shor, printre care compania de asigurări Klassika Asigurări, firma Moldklassika International şi Dufremol, companie care deţine magazinele Duty-Free din ţară, fondată de Miron Shor, tatăl lui Ilan Shor. Oficial, acestea se află pe str. Tighina 12, adresa unde anterior era Stadionul Republican. Spre str. Bucureşti, terenul fostului stadion este flancat de alte câteva construcţii, inclusiv un teren pentru tenis de câmp, o cafenea şi o parcare. Alături se observă un loc îngrădit, dar care nu este utilizat de proprietarii săi.

Terenul costă milioane

Oficial, terenul fostului stadion se întinde pe o suprafaţă de 5,18 ha. Doar că aproape 20% din acest spaţiu, adică aproape un hectar, este ocupat, legal, de mai multe firme. Acestea, cu siguranţă, în eventualitatea în care se va găsi un potenţial investitor pentru cele 4 ha rămase în paragină, nu vor renunţa prea uşor la terenurile deţinute. În ultima perioadă, conform informaţiilor de la Cadastru, unele loturi mai mici din zonă au constituit obiectul unor tranzacţii. Totodată, pe rolul instanţelor de judecată există câteva dosare în care se dispută parcele de teren. Nu este exclus ca, atunci când statul va încerca să vândă sau să ofere terenul unui investitor, să apară agenţi economici care să revendice un anumit metraj din terenul care este acum în proprietatea statului.

480-octavian-bodisteanu

Stadionul, în promisiunile politicienilor

În ultimii ani, inclusiv la nivelul conducerii ţării, s-a vorbit despre construcţia unui stadion în oraşul Chişinău. Deşi promisiunile au venit din partea tuturor, inclusiv din partea şefului statului, lucrările nu au mai început. Octavian Bodişteanu, actualul ministru al Tineretului şi Sportului, susţine că luni, 21 iulie, a avut o discuţie în acest sens cu premierul Iurie Leancă, iar în această săptămână urmează să aibă loc o întâlnire, în care să se pună la punct mai multe detalii. Este deja stabilit locul viitorului stadion. E la ieşirea din oraş, spre nord. Referitor la investitor, este o procedură legală. Se va anunţa concurs, iar cel care-l va câştiga va deveni investitor. Despre terenul pe care a fost Stadionul Republican am vorbit cu ministrul DRC, Marcel Răducanu. El mi-a spus că a fost efectuat studiul de fezabilitate. Acolo, din câte am înţeles, pe o bucată din acel teren este planificată construcţia unui stadion, pentru antrenament. Nu va fi unul mare, pentru că nu permite locul. Stadionul principal trebuie făcut în afara oraşului. Cu siguranţă, în toamnă lucrurile vor evolua foarte mult în acest sens”, a precizat ministrul..

Terenul este acum în gestiunea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) şi este estimat de experţi imobiliari la o sumă astronomică. „Cred că, în zonă, un ar de pământ (1 ar – 100 m.p. şi 0,01 ha) ar putea costa nu mai puţin de 50 de mii de euro”, afirmă expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc. Un calcul simplu arată că, dacă în zonă există nu mai puţin de 400 de ari (4 ha) care aparţin statului, atunci terenul fostului Stadion Republican valorează pe piaţa imobiliară aproximativ 20 mln. de euro, adică aproximativ 380 mln. de lei. Cifrele nu sunt exagerate dacă ţinem cont de faptul că, pe site-urile de anunţuri, un ar de teren în zona Circului din Chişinău se vinde cu aproape 15 mii de euro, iar pentru 7 ari, o firmă solicită aproape 100 de mii de euro.

„Cred că nu pot să-l împartă”

Din 2009, de când a devenit aproape clar că în locul vechiului Stadion Republican nu se va construi prea curând altul nou, statul, practic, nu a utilizat acest teren, astfel încât, odată cu trecerea timpului, există riscul ca valoarea acestuia să scadă. Expertul Nicolae Ostafeiciuc crede că autorităţile au lăsat terenul în paragină pentru că nu se pot înţelege cui să revină. „Nu e rezonabil deloc ca statul să ţină terenul fără a face ceva cu el. Dar… cred că sunt interese. Cel mai bine ar fi fost să fi rămas stadionul până în momentul de faţă. Sunt interese. Cred că nu pot să-l împartă cine şi cum să-l ia. Dar, până atunci, e mult mai rezonabil de a-l folosi la ceva decât să-l laşi în paragină”, evidenţiază expertul imobiliar.

Anatolie Zolotcov, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, crede şi el că statul trebuie, cât mai rapid, să se decidă în privinţa acestui teren. „Ar trebui de luat o decizie cât mai repede. Pentru că acolo e murdărie şi cresc copaci, neautorizat, cum s-ar spune. Referitor la teren, pot să vă spun că s-a elaborat un studiu de fezabilitate. În prezent lucrăm, căutăm investitori. Neavând investitori, nu putem face nimic. Acum, este un proiect privind stabilirea unor reguli clare de desemnare a investitorilor. Până ce-o fi, suntem în căutare. E şi perioada de vară şi…. Au fost, s-au interesat oameni, se mai gândesc, vedem. Totul rămâne doar la nivel de discuţii. După ce a fost semnat Acordul dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, cred că şansele de a găsi un investitor s-au majorat. Vara lumea e în concediu, dar la toamnă, probabil, vom găsi”, zice Zolotcov, care afirmă că ultimul cuvânt vis-a-vis de ce se va afla în viitor în locului fostului Stadion Republican îi aparţine Guvernului. „Nu ar fi frumos ca acolo să fie imobile. Trebuie să ne gândim şi la aspectul oraşului”, spune oficialul.