Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   #OrheiLeaks: Informațiile de interes public…

#OrheiLeaks: Informațiile de interes public din telefonul liderului protestelor Partidului Șor. Cum au ajuns la noi și ce am făcut cu ele

Un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la ZdG de un necunoscut, ne-a condus în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor. 

Analizând informațiile de interes public din acel telefon am intrat într-o lume în care „colacii” și „benzina” te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”, patratistele, mahalistele și curatorii fac legea în campaniile electorale, la proteste sau la alte evenimente publice și în care salariile de la IM, paralele cu cele primite de la stat, mențin vie dragostea pentru partid. 

O lume în care persoane cu viziuni politice diferite în public sunt cumetri sau prieteni și discută despre cum se face politică sau business, dar mai presus de toate, o lume în care totul începe și se termină cu IM, adică Ilan Mironovici Șor – liderul suprem al grupării politice pe care o conduce ajutat de doi dintre oamenii în care are cea mai mare încredere: Marina Tauber și Viorel Melnic.

Informații de interes public: cum am ajuns în posesia lor și ce am făcut cu ele

La mijlocul lunii noiembrie, am fost contactați de o persoană necunoscută, care, ne-a spus că, fiind inspirată de seria de articole publicate în ZdG despre protestatarii în chirie ai Partidului Șor, a decis să ne contacteze pentru a ne oferi informații noi care ne-ar putea ajuta să continuăm anchetele despre circulația banilor în gruparea politică gestionată de Ilan Șor.

Citiți și: VIDEO Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

A doua zi ne-am întâlnit cu acea persoană în apropiere de sediul redacției. În cadrul întâlnirii ne-a fost prezentat un telefon mobil cu mențiunea că în el vom găsi lucruri de interes public care țin de finanțarea ilegală a Partidului Șor. Ni s-a spus că telefonul ar fi fost pierdut, în luna august 2022, de către Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, astăzi, unul dintre liderii protestelor Partidului Șor din centrul capitalei. O verificare detaliată ulterioară a confirmat că telefonul a fost utilizat de către Dinu Țurcanu. Înregistrările din el datau până la începutul lunii august. 

Citiți și: VIDEO Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Redacția primește deseori informații de la cititorii săi, inclusiv de la persoane necunoscute, care ne aduc CD-uri, carduri de memorie, sau informație pe alte suporturi, care ne servesc ca fundament pentru articole de presă. Ne-am pus întrebarea dacă aparatul primit este un obiect privat sau un obiect purtător de informație importantă pentru public. Decizia redacțională a fost să analizăm conținutul și dacă sunt informații de interes public, să facem un material de presă. 

Telefonul atribuit lui Dinu Țurcanu s-a aflat în redacția ZdG timp de câteva zile

În timpul analizei am găsit discuții cu persoane publice, despre evenimente publice consumate deja, discuții despre finanțarea campaniilor electorale, a protestelor sau a persoanelor care activează în structurile publice din raionul Orhei – fieful Partidului Șor. Nu am stocat și nu am analizat în niciun fel discuțiile care țin de viața privată a președintelui raionului Orhei. 

Citiți și: VIDEO Cum ajung „protestatarii în chirie” la Chișinău

De ce am decis să predăm telefonul organelor de drept

Telefonul mobil s-a aflat în redacția ZdG timp de câteva zile. După ce am analizat o mare parte din informațiile de interes public care se conțineau în el și după o discuție în redacție, am decis că trebuie să predăm telefonul organelor de drept, considerând că doar aceste instituții pot lua o decizie ce să facă în continuare cu el. Astfel, joi, 24 noiembrie, am telefonat la linia fierbinte a Centrului Național Anticorupție (CNA) și am anunțat despre intenția noastră. A doua zi, vineri, 25 noiembrie, un ofițer din cadrul CNA a venit la sediul redacției și a ridicat telefonul mobil.  

Citiți și: Fețele cu iz penal ale protestelor lui Șor

Istoriile de interes public documentate cu informații din telefonul președintelui raionului Orhei le-am divizat și le vom prezenta, succesiv, în următoarea perioadă, atât în ediția tipărită a ZdG, cât și online, pe www.zdg.md.

Prima parte a investigației #OrheiLeaks o puteți citi aici: OrheiLeaks: „Colacii” și „benzina” care te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”